גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המניות נופלות, מנכ"לים פורשים: כך נפגעו חברות המוצרים לבית מההאטה בשוק הנדל"ן

המחסור החמור בפועלים בענף הבנייה והתחרות העזה מובילים להאטה משמעותית במכירות וברווחים של ספקיות המוצרים לבית ● התוצאה: מניות צונחות, מנכ"לים מוחלפים, ולאחרונה גם ארגון חוב מחדש בחברת הדלתות רב בריח, שם טוענים: "הבעיה היא שאין מספיק עובדים. מישהו צריך לשחרר את הפקק שנוצר מהתאונה הזאת"

ענף הבנייה במשבר / צילום: שלומי יוסף
ענף הבנייה במשבר / צילום: שלומי יוסף

למרות התעוררות יחסית במכירת הדירות מתחילת השנה, ענף הבנייה בארץ עדיין מקרטע - מה שמשפיע לרעה על ספקיות המוצרים הגדולות לענף, שחלקן נסחרות בבורסה. בדיקת גלובס מלמדת כי הללו חוו ירידה בשיעור דו־ספרתי בהכנסותיהן ברבעון הראשון של השנה, וגם הרווח הנקי שלהן נחתך בדרך כלל בעשרות אחוזים. נראה שהלחץ מחלחל לקומת ההנהלה של אותן חברות, אשר בשלוש מתוכן התחלף המנכ"ל בחודשים האחרונים.

לקראת פרסום החלטת הריבית: במה יתמקדו השווקים?
עוד לא נולד מנהל הקרנות שיכול לנצח את השוק של היום. אלו הסיבות המרכזיות

בשבוע שעבר נוסף נדבך לצרות של ספקיות המוצרים לענף הבנייה ולאבזור הבית: יצרנית הדלתות רב־בריח דיווחה על מהלך לפריסה מחודשת של חובותיה לבנקים, במעין הסדר שכלל גם שינוי באמות המידה הפיננסיות (קובננטים) שלה. החברה שבשליטת (56%) ובניהול שמואל דונרשטיין, הודיעה ביום חמישי כי ההלוואות לזמן ארוך וקצר שנטלה מהבנקים ייפרסו על פני תקופה ארוכה יותר.

שמואל דונרשטיין / צילום: איל יצהר

לדברי החברה, ההלוואות "יותאמו לפעילות החברה ולהשקעות בה, עם העברת כ־70 מיליון שקל מאשראי לזמן קצר לזמן ארוך". לאחר אותו הליך, סך החוב ארוך־הטווח של החברה, בהיקף של 192 מיליון שקל, ייפרס לתקופה שבין 7-10 שנים, כאשר לרב־בריח תינתן תקופה של השהיה (גרייס) בפירעון קרן הלוואות ארוכות שנטלה לטווח של שנה. בנוסף שונו כאמור גם הקובננטים של החברה מול הבנקים.

המהלך שנקטה רב־בריח, אף שלא פירטה את הסיבות לו בדיווח, מגיע על רקע שחיקה בהכנסותיה ופגיעה ברווחים. בד בבד, מניית החברה צללה מאז הונפקה בבורסה בחודש אוגוסט 2021 ביותר מ־60%, ומשקפת לחברה שווי של 245 מיליון שקל בלבד.

בכירים בספקיות המוצרים לענף הבנייה למגורים מסבירים כי עיקר הקושי שממנו סובלות כיום החברות, נובע ממחסור חמור בפועלי בניין מאז שפרצה המלחמה בעזה, לצד עליית הריבית שייקרה את המשכנתאות לרוכשי הדירות ופגעה בפעילות הענף בשנה וחצי האחרונות.

"יש בענף הבנייה בעיה עם מחסור בעובדים", אומר לגלובס דונרשטיין מרב בריח. "דמיין לך שקרתה תאונה בנתיבי איילון, ולאט לאט המכוניות שעומדות גורמות לפקק גם בראשון לציון וביבנה. הוציאו 80 אלף עובדים מפרויקטים בענף הבנייה. בתחילה, בחודשים אוקטובר־ינואר, לא הרגישו את המשבר משום שהיו הרבה בניינים שגמרו לבנות את השלד שלהם. אלא שמאז קצב הבנייה הואט. אם פעם בנו קומה בשבוע, כיום מסיימים לבנות קומה בשלושה שבועות, כי בעוד שפעם היו 20 עובדים בטפסנות, עכשיו יש רק 6-7 עובדים כאלה".

סניף של רשת אייס / צילום: סיון פרג'

לדברי דונרשטיין, "יש לנו הזמנות. אנחנו רואים פתיחה של אתרים חדשים וקבלנים שעולים לשטח. אין קבלן שדיברתי איתו ולא אמר לי שמוכרים טוב ויש דרישה לדירות. הבעיה היחידה היא שאין מספיק עובדים. מישהו צריך לשחרר את הפקק שנוצר מ'התאונה' הזאת. ממשלת ישראל בתשעה חודשים לא הצליחה להביא עובדים לענף. בימי האינתיפדה השנייה, בתוך שלושה חודשים הממשלה הביאה פועלים מרומניה ואוקראינה והשלימה את החסר. קבלנים היום נאלצים ללקט פועלים סינים שכבר עולים 2,000 שקל ליום עבודה. זה אומר שבסוף יהיו פשיטות רגל".

"אין חולק על כך שמצב שוק הבנייה בישראל קשה", מסכים גם צורי דבוש, יו"ר ובעל השליטה ביצרנית החלונות ומוצרי האלומיניום קליל תעשיות. "מדובר בתגובת שרשרת של מחסור חמור בעובדים לענף. לדעתי חסרים כיום 120 אלף פועלים, רובם מיו"ש, שלא נכנסים לעבודה בארץ. עד שלא יפתרו את ה'חור' הזה שוק הבנייה יהיה בבעיה, והמדינה, לפי איך שאני רואה, מדמיינת שהדבר הזה ייפתר מעצמו".

חברת קליל / צילום: איל יצהר

מלבד רב־בריח וקליל, מונה סקטור ספקיות מוצרי הבנייה בבורסה בת"א גם את ספקית מוצרי האינסטלציה והכלים הסניטריים חמת, יצרנית הצבעים וחומרי הגלם לענף הבנייה אינרום ואת מפעילת רשת המוצרים לבית "אייס אוטו דיפו", הנסחרת תחת השם מולטי ריטייל. נתוני החמש הללו מעידים על ירידה מצרפית של כ־25% בהכנסותיהן ברבעון הראשון, כשהרווח הנקי שלהן נחתך ב־62% והסתכם ב־22 מיליון שקל בלבד.

פגיעה ונזק מהמלחמה

מי שנפגעה ישירות ובצורה הקשה ביותר ממלחמת חרבות ברזל והשלכותיה, היא אינרום, שהחברה הבת שלה נירלט מפעילה מפעל לייצור צבעים בקיבוץ ניר עוז שליד עזה. בעקבות הפלישה של מחבלי חמאס באוקטובר, מציינת אינרום בדוחות הכספיים כי המפעל "נפגע ישירות וניזוק באופן קשה ונרחב". עקב כך חלה פגיעה מהותית בפעילות נירלט והחברה פועלת נמרצות למימוש חלופות ייצור; היא הקימה מרכז לוגיסטי בבאר שבע שבו מיוצרים חלק מהצבעים, מייבאת צבעים על בסיס מים מיוון, משתפת פעולה עם יצרנים מקומיים, וחזרה לייצר באתר בניר עוז את הצבע לתעשייה.
עוד באוקטובר שעבר, דיווחה החברה על קבלת מקדמה ממס רכוש בסך 100 מיליון שקל לפיצוי ראשוני, ולאחרונה הודיעה כי קיבלה מקדמה נוספת, בסכום של 101 מיליון שקל על חשבון כספי הפיצויים בגין נזקי המלחמה.

חנות של נירלט / צילום: כדיה לוי

אינרום המנוהלת על ידי נועם שצ'לקה, פועלת גם באמצעות חברת איטונג שמספקת חומרי גלם לבנייה, מוצרי גמר לבנייה (מיסטר פיקס) ומערכות אינסטלציה. לאחרונה השלימה החברה את רכישת אלומלייט (באמצעות איטונג) - חברה העוסקת בהנדסת תבניות ליציקות בטון, תמורת כ־200 מיליון שקל.

הכנסותיה של אינרום ברבעון הראשון עמדו על 188 מיליון שקל, ירידה של 40% ביחס לרבעון המקביל. בנטרול הפגיעה במפעל נירלט, הכנסות החברה ירדו ב־27% בדומה למגמה הרחבה בקרב הספקיות האחרות שהוזכרו. הרווח הנקי נחתך בשליש ברבעון ל־23.5 מיליון שקל, ומניית החברה נשחקה ב־20% בשנה החולפת. עדיין שווי השוק של אינרום הוא הגבוה בקרב החברות, ועומד על 1.5 מיליארד שקל.

משחק "התחלות" הבנייה

אצל קליל נשחקו ההכנסות הרבעוניות ב־32% והסתכמו ב־76 מיליון שקל, בעיקר בשל ירידה בכמות המכירות במגזר פרופילי האלומיניום. בשורה התחתונה הרווח הרבעוני נחתך בחצי ל־3.1 מיליון שקל, כאשר הרווח התפעולי צלל ב־74%. בעלי המניות בחברה אמנם ראו את המניה עולה בשיעור מתון של 3% בשנה החולפת, אך בשלוש השנים האחרונות איבדה מניית קליל מעל שליש משווייה. שווי השוק של החברה כיום הוא 438 מיליון שקל.

לאחרונה ציינה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) כי היקף הבנייה למגורים בישראל היה גבוה יחסית ברבעון הראשון של 2024. במהלכו החלה הקמת 16 אלף יחידות דיור (יח"ד), גבוה מ־13.4 אלף יח"ד שהקמתן החלה ברבעון האחרון של 2023 שבו פרצה המלחמה, וגם ביחס לרבעון המקביל אשתקד אז החלה הקמתן של 15.5 אלף יחידות דיור.

דבוש מקליל מצנן את ההתלהבות: "התברר לי שכל קבלן שיש לו ליווי בנקאי חייב להראות לגורמים המממנים שהוא בעצם מתחיל בנייה, אחרת הוא עלול להיכנס לחדלות פירעון ("דיפולט"). לכן הקבלן בשטח עושה 'שמיניות באוויר' רק כדי להראות שהתחילו בבנייה. אבל המשחק הזה (כל עוד יש מחסור חמור בפועלים, ח"ש) באיזשהו שלב ייעצר".

בקליל, מוסיף דבוש, לא שוקטים על השמרים. בתחילת השנה פרש פרדי אבוקרט, המנכ"ל הוותיק של החברה והוא הוחלף על ידי ניר אילני, בעברו סמנכ"ל השיווק של כפרית תעשיות ומנכ"ל יוניליוור ישראל. "בנוסף השקנו מערכת חדשה לקהל המשפצים. אנחנו ממשיכים בשיווק, מגייסים אנשי מכירות ומגייסים עובדים בכלל. אנחנו לוקחים כהנחת עבודה, שהמצב הזה הולך להישאר עוד הרבה זמן", מציין דבוש. "המנכ"ל החדש מאוד מוכוון להוציא את המיטב מהמצב הנוכחי. הוא לא בא לתכנן תוכניות 'ליום שאחרי', אלא לראות מה אפשר לעשות עכשיו".

אבוקרט שפרש הוא כאמור לא היחיד בענף. גם ברב־בריח התפטר בתחילת השנה המנכ"ל, עידן זו־ארץ. בעל השליטה והיו"ר לשעבר דונרשטיין עבר לכס המנכ"ל, כשלדברי החברה מדובר במהלך שחוסך לה כ־1.8 מיליון שקל בשנה. את דונרשטיין החליף כיו"ר מנכ"ל שטראוס לשעבר, גיורא בר־דעה, במשרה חלקית (35%).

גם חמת, בשליטת יואב גולן (54%), נפרדה מהמנכ"ל ניר קליין, שיסיים את תפקידו בחודש הקרוב. קליין נכנס לתפקיד בתחילת 2021, בשלהי הקורונה, ובסוף הרבעון הראשון הודיעה חמת כי יסיים את תפקידו. חמת המשווקת כלים סניטריים, ברזים, מוצרי אינסטלציה וקרמיקה, רשמה ירידה של 27% בהכנסותיה ברבעון הראשון ל־201 מיליון שקל. הרווח הנקי נחתך בשיעור דומה והסתכם ב־4.4 מיליון שקל. שווי השוק של החברה עומד על 381 מיליון שקל, לאחר שמנייתה איבדה כשליש מערכה בשנה החולפת.

צניחה משיאי הקורונה

החברה החמישית, רשת החנויות מולטי ריטייל גרופ (לשעבר אייס אוטו דיפו), היא היחידה שהציגה עלייה מתונה בהכנסותיה ברבעון הראשון - לסך של 178 מיליון שקל. זו הוסברה בגידול בהכנסות מגזר שדרוג הבית והרכב ובמכירות מקוונות. מנגד הן קוזזו עם ירידה בהכנסות מגזר עיצוב הבית (חנויות ביתילי, אורבן ואיי.די דיזיין), בשל עיתוי חג הפסח.

ההפסד של מולטי ריטייל, שבשליטת קרן קדמה ובניהולו של איציק אוזנה, צומצם לכמיליון שקל ברבעון, מול הפסד של 12 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד (ושל 44 מיליון שקל בשנת 2023 כולה). סיבה מרכזית להפסד אשתקד הייתה הפחתת מוניטין בגין מגזר עיצוב הבית.

המשקיעים במניות מולטי ריטייל עדיין ספגו ירידה של 25% בערכן בשנה החולפת, ושל קרוב ל־80% ביחס לשווי בשיא של 2021, ימי היציאה מסגרי הקורונה. במהלך אותה תקופה נהנתה החברה מביקוש גדול למוצריה מצד הציבור שהיה כלוא בבתים וחיפש דרכים לשפר את הבית. נכון להיום נסחרת החברה בשווי של 116 מיליון שקל בלבד.

עוד כתבות

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

האם זהות יוצר הביטקוין תיחשף? כך נטען בסדרה תיעודית חדשה של HBO

הסדרה שתשודר ביום רביעי הבא מתיימרת לחשוף את אחת התעלומות הגדולות של השנים האחרונות - זהותו של סאטושי נקמוטו, יוצר הביטקוין, שירד למחתרת לפני 14 שנה ● לטענת היוצרים, החשיפה תטלטל את העולם הפיננסי

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה בירידות; מדד הבנקים ירד ב-1.6%, אלוני חץ זינקה בכ-10%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.2% ● השקל נחלש בכ-2.5% מול הדולר בשישי לאור התקיפה הישראלית בביירות בסופ"ש ולצד הציפייה לתגובה ישראלית על התקיפה האיראנית ● במקביל, הדולר התחזק בחדות בעקבות דוח תעסוקה חזק מהצפוי בארה"ב ● ביום רביעי צפויה להתקיים החלטת הריבית של בנק ישראל, ובהפניקס מעריכים כי הריבית צפויה להישאר ללא שינוי

מה יקרה לשקל ולמחירי הנפט? התחזית של הבנק האירופי הגדול להסלמה / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

מה יקרה לשקל ולמחירי הנפט? התחזית של הבנק האירופי הגדול להסלמה

ב-UBS פרסמו דוח המציג שלושה תרחישים אפשריים לעתיד הקרוב שכוללים תחזית למטבע המקומי ● במקביל הם מתייחסים להשפעה האפשרית של המצב הגיאופוליטי על מחירי הנפט, במיוחד בתרחיש של הרחבת המלחמה

מנהיגי מדינות ההסכמה לקראת החתימה בוורסאי. ההסכם יצר את הסדר החדש, שהאו''ם הוא הביטוי העליון שלו / צילום: Associated Press

גבולות לאומיים: מי המציאו אותם, מי ניסו להתנגד להם, ואיך הם הפכו לנורמה של התנהגות בינלאומית

לפני המהפכה הצרפתית לא היו גבולות לאומיים. היו גבולות אימפריאליים גמישים, וארצות התפשטו לכל עבר וגנבו טריטוריות מכל הבא ליד ● זה התחיל להשתנות לפני קצת יותר ממאה שנה ● מספר קטן של ארצות בעולם מסרבות להכיר חד-משמעית בגבולותיהן. ישראל היא אחת מהן. יש מחיר ● טור מורחב

צילום: סיון פרג', אלביט, איל יצהר, Shutterstock / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

ההימור שעומד להשתלם והבנק שעשוי להפתיע: מנהלי השקעות בכירים ממליצים על מניה לשנה הנכנסת

ביקשנו ממנהלי השקעות בכירים לסמן את המניות שהפתיעו אותם לטובה השנה, ואת אלו שצפויות לככב בשנה הבאה ● על הכוונת: נדל"ן מניב, תעשיות ביטחוניות ותשתיות

ענף הבנייה במשבר / צילום: שלומי יוסף

BDI: "הימשכות המלחמה ואי-הוודאות צפויים להביא להרעה ברמת הסיכון של המשק"

מדד הסיכון העסקי של Coface BDi מראה עלייה בסיכום הרבעון השלישי של 2024 בהשוואה לרבעון הקודם ● לפי Coface BDi, הורדת הדירוג ע"י סוכנות מודי'ס עלולה לגרור אפקט דומינו שלילי, בו הממשלה תצטרך לשלם ריביות גבוהות יותר כדי לשרת את החוב שתפח כתוצאה מהוצאות המלחמה

מבקשי מקלט בפולין. קל יחסית להיכנס לאירופה וקשה להיות מגורש ממנה / צילום: Associated Press, Agnieszka Sadowska

חזון הגבולות הפתוחים של אירופה מתערער, ורק במדינה אחת מחככים ידיים בהנאה

ההגירה הלא חוקית, פיגועי הטרור והמלחמה באוקראינה החלו לסדוק את התנועה החופשית שהונהגה באירופה לפני עשורים ● גרמניה הכריזה על ביקורת מדגמית במעברי הגבול היבשתיים, אוסטריה הצהירה כי לא תקבל מגורשים ממנה והולנד שוקלת להודיע על מצב חירום ● האם המגמה תערער את עקרונות היסוד של האיחוד?

ישראל מצליחה לשנות את המזרח התיכון? זה מה שחשבו מומחים מהעולם

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן נעזרת ברוצחים שכירים כדי להוציא פעולות נגד ישראל ברחבי העולם, האם ישראל תצליח לשנות את המזרח התיכון, ופרטים חדשים על מבצע הביפרים בלבנון ● כותרות העיתונים בעולם

מרוץ החימוש בבינה מלאכותית / איור: גיל ג'יבלי

מרוץ החימוש בבינה מלאכותית: 5 חברות ישראליות שעשויות למצוא עצמן על המדף

חברות רבות מתקדמות במרוץ ה־AI באמצעות רכישת חברה אחרת המתמחה בתחום ● הפתרון נוח גם לנרכשת, שלא תצטרך להתחרות עוד בשוק הרווי ● האם אלה החברות שיהפכו למטרות אטרקטיביות לרכישה? ● המוחות היהודיים שבחזית ה-AI, פרויקט מיוחד

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

"מעולם לא ביקשתי לעשות משהו שהוא רק עבור חרדים; שום קבוצת ייחוס לא נמצאת אצלי לפני טובת הממלכה"

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, סוגר עוד מעט שנתיים סוערות בתפקיד, ובראיון לגלובס הוא קובע שני יעדים מרכזיים לסוף השנה הקלנדרית: 60 אלף עובדים זרים בענף הבנייה, ועד 70 אלף יחידות דיור בשיווקים מוצלחים

מיקי לוי, יש עתיד / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

בין יוזמה לתגובה: כך התעצבה תפיסת הביטחון של מדינת ישראל

התנהלות המלחמה מעלה שאלות לגבי האופן בו ישראל מסתדרת בשכונה ● חזרנו להיסטוריה ובדקנו כיצד התגבשה האסטרטגיה הביטחונית של ישראל ● מ"קיר הברזל" של ז'בוטינסקי, דרך התאמת הגישה מלוחמה במדינות ללוחמה בארגוני טרור ועד להשפעות 7 באוקטובר

קופסת פרס הנובל / צילום: Associated Press, Niklas Halle'n

רגע לפני הנובל: החוקרים שעולם המדע מהמר עליהם

חוקרי המוח שגילו איך אנחנו מאמצים הרגלים, הכלכלנים שהוכיחו בכלים כמותיים את ההשפעה של מדיניות ציבורית על התל"ג, והפיזיקאי הישראלי שהראה איך יוצרים חומר חדש ● אלה החוקרים והמחקרים פורצי הדרך שהוכרו כראויים לנובל ● מה הסיכוי שהם גם יזכו?

שגית דותן / צילום: אורן דאי

שגית דותן נבחרה למנכ"לית מקס במקום רון פאינרו

דותן תחליף את רון פאינרו שכיהן כמנכ"ל מקס בשמונה השנים האחרונות ● בתפקידה האחרון, דותן כיהנה כמשנה למנכ"ל וכסמנכ"לית לקוחות פרטיים בחברה ● המינוי מותנה באישור המפקח על הבנקים בבנק ישראל, ומועד הכניסה לתפקיד ייקבע בהמשך

סם וולטון, 1985 / צילום: ap, DANNY JOHNSTON

הוא חילק לילדים שלו 20% מהעסק. היום הבת שלו היא האישה העשירה בעולם

לפני יותר מ-70 שנה הקים סם וולטון עסק קמעונאות, שיהפוך לרשת וולמארט - אחת מהחברות הגדולות בעולם עם שווי שוק של כ-650 מיליארד דולר ● וולטון קיבל באותה תקופה שתי החלטות גורליות - הוא מינה את ילדיו כשותפים מוגבלים בנכס, העביר לכל אחד מהם 20% ממניות החברה, וקבע כי כל מכירת מניות תיעשה בהסכמת כל המשפחה ● היום ילדיו שווים ביחד יותר מאילון מאסק, ונראה כי ההחלטה השתלמה

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

המשרדים של רגב וגלנט לא מתקשרים. לא למדנו כלום מה-7/10

כלי התקשורת הוצפו בתלונות של מילואימניקים שהוקפצו לבסיסים במהלך החג, אך התקשו להגיע בהעדר תחבורה ציבורית ומענה מספק מטעם הצבא ● במשרד התחבורה טוענים כי: "משרד התחבורה עומד לרשות משרד הביטחון על פי דרישותיו" ● במשרד הביטחון השיבו: "מצופה ממשרד התחבורה לסייע במסגרת אחריותו"

נשיא צרפת, עמנואל מקרון / צילום: ap, Stephanie Scarbroug

אמברגו נשק צרפתי על ישראל: מקרון הוא לא שארל דה גול

שבוע לאחר תחילת התמרון בלבנון, נשיא צרפת קורא להפסיק לספק נשק "שישמש למלחמה בעזה" ● מקרון מנסה מצד אחד לשמר את ההשפעה בלבנון, ומצד שני שואף להוביל למהלך משמעותי נגד ישראל ● אבל לא רק שהתרומה של צרפת ליבוא הביטחוני של ישראל אפסית, מקרון גם לא יצליח לרתום למהלך את המדינה המשמעותית ביותר

רחוב התחייה, תל אביב / צילום: כדיה לוי

ההחלטה החריגה שהכריעה סכסוך על נדל"ן ביפו בשווי 100 מיליון שקל

בית המשפט הורה השבוע באופן חריג לאכוף הסכם למכירת קרקע ביפו בהיקף של כ-100 מיליון שקל על סמך זיכרון דברים וטיוטה שלא נחתמה ● השופט גלעד הס: "מדובר בעסקה בין מומחים, אנשי עסקים, אשר מבינים היטב את התחום ונעזרו באנשי מקצוע מהשורה הראשונה"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

רכשו דירה בבאר שבע ב-745 אלף שקל, ואז קיבלו פיצוי של עוד מחצית מהסכום

בני זוג רכשו דירה בבאר שבע, וזמן קצר לאחר מכן התגלו כשלים במבנה ● אדם קנה שישיית מים וחטיפים בחנות נוחות בתחנת דלק, והגיש תביעה על כך שחויב במחיר גבוה מזה שהיה נקוב על המוצר ● בית משפט השלום דחה תביעת דיירת נגד שכנתה המגדלת שלושה חתולים בדירה ברמת גן בטענה למטרד ● 3 פסקי דין בשבוע

השכר הממוצע ביולי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

השכר הממוצע קפץ ל-13,591 שקלים. ומה קורה בהייטק?

לפי נתוני הלמ"ס, השכר הממוצע ביולי עלה של 6% לעומת השנה שעברה ● השכר בהייטק עלה ב-7% לעומת התקופה המקבילה אשתקד ● הגידול בשכר עולה בקנה אחד עם רמת האבטלה הנמוכה בישראל, שיעור המובטלים במשק הישראלי נמצא ברמות נמוכות במיוחד, 2.7% בלבד בחודש אוגוסט

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ' / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

הבנקים: האוצר מתנער מההסכמות שלא יוטל מס מיוחד על רווחינו

לאחר שפורסם כי באוצר מתכננים להמשיך את מס היתר על הבנקים גם לפי חוק ההסדרים לתקציב לשנה הבאה, מנכ"ל איגוד הבנקים, איתן מדמון, שיגר לשר האוצר מכתב חריף ● מדמון מאשים את כוונת האוצר להטיל מס מיוחד על רווחי הבנקים גם בשנת 2026, ומדגיש כי מדובר בהפרה ש"מערערת את יציבות המסחר והכלכלה"