אנשים מטיילים בסטוקהולם, שבדיה / צילום: Shutterstock
כבר קרוב לעשור ששיאי החום בקיץ באירופה נשברים כמעט מדי שנה ומשפיעים על התיירות ביבשת. שריפות יער מבריחות תיירים בהמוניהם, גלי חום גורמים להם להסתגר במלונות ממוזגים, למי שיכול, ובצורות מבאות לסגירת אתרי תיירות למבקרים. תשעה מבין עשרת הקיצים החמים ביותר בחצי הצפוני של כדור הארץ נרשמו בעשור האחרון.
● חזית המדע | כמה חום בן אדם יכול לסבול?
● אובר־בוקינג והעלאות מחירים: האם הציבור מאבד אמון בחברות התעופה הישראליות?
אבל רק השנה, לפי נתוני "גוגל טרנדס", החל שימוש במונח חדש כדי לתאר את ההשפעה של ההתחממות הגלובלית הזו על דפוסי התיירות באירופה. "Coolcation" מכנים בחודשים האחרונים כלי התקשורת ביבשת את הטרנד ההולך וגובר של "חופשות צינון". תושבי היבשת, במקום להדרים לחופים שטופי־השמש של יוון, איטליה, צרפת או ספרד, דווקא נוסעים במספרים הולכים וגוברים צפונה, לחופים סחופי־הרוחות והקרירים יחסית של שבדיה, דנמרק, נורבגיה ובריטניה.
הסיבה העיקרית לתופעה היא שבקיץ הנוכחי, באופן דומה לאלו שלפניו, הטמפרטורות בחודשי הקיץ בחופי הים התיכון, וגם בכמה ערים גדולות ודחוסות באירופה, הופכות את החיים לבלתי־נעימים. בעיירות חוף שבהן אין כמעט מיזוג, ושבעבר היו סמל של חופשת קיץ מיטיבה, הטמפרטורות עברו בקיץ האחרון את רף ה־40 מעלות. גלי חום נרשמו גם השנה בחצי האי האיברי, ובסיציליה, בין היתר.
גם העובדה שיותר ויותר אירופאים נוסעים לחופשה הופכת את היעדים הוותיקים לנעימים פחות וצפופים יותר. בנוסף, יש מי שזקוקים לחופשת התקררות אפילו מהחיים בערים האירופיות הגדולות עצמן, שחלקן הפכו בקיץ האחרון לכבשנים - עם בניינים חסרי מיזוג ודירות שלא מצליחות להצטנן אפילו בלילה.
קפצו על העגלה
למעשה, לא מדובר בתופעה חדשה לגמרי. בשנים האחרונות הולך וגובר נתח האנשים המחפשים מקומות קרירים לקיץ, ולאו דווקא את היעדים החמים ביותר. זו הסיבה, בין היתר, לפופולריות של בתי הקיץ של הצרפתים בחוף האטלנטי בשנים האחרונות, לעומת החלום הצרפתי הוותיק לחופשה בצל אורנים לחופי הים התיכון. זו גם הסיבה לזינוק שחל ברכישות בתי קיץ בשבדיה על ידי גרמנים וצפון־אירופאים אחרים (בניגוד לדנמרק, למשל, שבדיה מאפשרת לאזרחים זרים להיות בעלי בתי קיץ בשטחה).
מה שחדש היא בעיקר האריזה של המגמה הזאת תחת הגדרה של טרנד חדש, אבל גם העובדה כי מדינות סקנדינביה - ובעיקר שבדיה - קפצו על העגלה, וכעת הן משווקות את חופשת הקיץ במדינה כיעד לכל המשפחה לכל הקיץ. שבדיה חווה בשנתיים האחרונות "בום תיירותי" של ממש בגלל קרבה יחסית למדינות גדולות כמו גרמניה והולנד, וגם ירידה בערך המטבע שלה מול האירו. רשות התיירות במדינה השיקה קמפיין שנועד לקדם את השקט והשלווה הנורדיים כגורם משיכה. גם דנמרק, עם מאות האיים שלה, והחופים הרבים לים הבלטי או לים הצפוני, הפכה ליעד מרכזי של משפחות מטיילות.
כמה מספרים מחזקים את הסברה שמדובר במגמה. בשנת 2023, מספר הלינות בנורבגיה עלה ב־22% (לעומת השנה הקודמת) ובשבדיה הוא עלה ב־11%. העיירה הצפונית רובניימי שבפינלנד רשמה זינוק של 29% במספר הלינות באותה השנה. המספרים הגבוהים נובעים בחלקם מהעובדה שב־2022 עדיין נרשם "אפקט קורונה" שהחליש את התיירות, אך נדמה כי אם מדברים על תיירים גרמנים - הרי שהשנה הנוכחית תשבור שיאים בסקנדינביה. סקר שהתקיים בגרמניה מצא כי שניים מתוך חמישה נשאלים אמרו כי הם מתכוונים "לשנות את הרגלי החופשה" שלהם בעקבות שינויי האקלים ולכוון צפונה.
תחום התיירות והטיולים במדינות הנורדיות רשם בשנה שעברה, לפי נתוני "בלומברג", עלייה של 6% לעומת השנה שלפניה, מה שהוסיף כ־124 מיליארד דולר בהכנסות למדינות כמו פינלנד, איסלנד, דנמרק (כולל גרינלנד ואיי פארו), נורבגיה ושבדיה. אתר המאפשר שכירת בתי חופשה בשם Virtuoso ציין באחרונה כי נרשמה עלייה של 27% בהזמנות בסקנדינביה עד כה השנה. בשבדיה חל זינוק של ממש עם עלייה של 47%. באיטליה, להבדיל, נרשמה עלייה של 3% בלבד. לפי אתר KAYAK, מספר החיפושים של תושבי הממלכה המאוחדת אחרי טיסות ליעדים צפוניים כמו ברגן, שטוקהולם וקופנהגן זינק בשיעור דו־ספרתי השנה.
היעדים המובילים
מחקר שהזמין האיחוד האירופי, ושפורסם בקיץ שעבר, מעריך כי מדובר רק בהתחלה. המחקר קובע כי תהיה השפעה מרכזית לשינויי האקלים על התיירות הפנים־אירופית ועל הפיכת יעדים אירופיים לנחשקים ברמה הגלובלית בשל הקרירות שלהם. כבר כעת, כאשר השנה רושמת עלייה של 1.5 מעלות לעומת הממוצע הגלובלי לפני העידן התעשייתי, המגמה מתחילה להסתמן. במצב של התחממות גדולה יותר, נראה "תבנית ברורה של שינוי בביקוש לתיירות מדרום לצפון, כאשר האזורים הצפוניים ייהנו משינויי האקלים, והאזורים הדרומיים יסבלו מאובדן משמעותי של ביקוש לתיירות", נכתב.
המחקר המקצועי גם חוזה שינוי בזמני החופשות המועדפות, כאשר הקיץ יהפוך לעונה פחות מבוקשת לחופשה. באופן ספציפי, המחקר מציין כי יעדים בדרום הים התיכון כמו קפריסין צפויים לחוות ירידה בתיירות בתסריט של התחממות גלובלית, בעוד אזורי החוף בפינלנד יירשמו עלייה. יוון, מדינה הנסמכת על תיירות ושבה הממשלה מסבסדת בניית עוד ועוד יחידות אירוח, עשויה לחוות ירידה של 7% במספר התיירים לעומת המצב לפני הקורונה, מעריכים החוקרים.
אז מה הם היעדים המובילים לחופשת צינון? נדמה כי כל אותן מדינות שבהן קור, חושך, גשם, שלג ורוחות שוררים במהלך רוב השנה הופכות בקיץ למוקדי משיכה למי שמעוניינים להסתובב בחוץ, תחת כיפת השמיים, מבלי לחשוש ממכת חום. אומאה שבשבדיה, למשל, פירסמה באחרונה בגאווה שהטמפרטורה הממוצעת בה בקיץ היא 17 מעלות. גם סקוטלנד נאבקת על חתיכה מעוגת חופשת הצינון הקיציות ההולך וגובר, במיוחד בקרב תושבי הממלכה המאוחדת. גלזגו היא אחת הערים הקרות ביותר ביבשת, אך בקיץ האזורים הכפריים בסקוטלנד מלאים במבקרים המשלמים מחירים גבוהים בעבור לינה ומסתובבים בטבע.
ולא מדובר רק בתיירים אירופאים. עם ההתעשרות והעלייה ברמת החיים של מאות מיליונים מתושבי אסיה, המדינות הצפוניות באירופה הופכות ליעד מבוקש גם בעבורם. סוכנות "בלומברג" ראיינה את העובדים בגני טיבולי שבקופנהגן, פארק שעשועים הכולל מתקנים וגנים, ומצאה כי העובדים מדווחים על "שינוי בתמהיל" המבקרים: "פחות מבקרים משבדיה או נורבגיה הסמוכות, יותר מדרום אירופה, אמריקה הלטינית, ארה"ב ואסיה". מבקר הודי אמר לסוכנות: "אנחנו חיים בחום כל הזמן, יש כל הזמן שמש, בהודו יש 50 מעלות, אז באנו לאירופה כדי לחוות טמפרטורות נמוכות יותר. זו היתה בחירה טובה".