גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"נתקע במשך שעות ומושבת מכל טיפת גשם": הבעיות של החניונים הרובוטיים

תביעה שהוגשה לאחרונה מדגימה כיצד נפגעים בעלי דירות בפרויקטים יוקרתיים מתקלות בחניות רובוטיות ● התכנון, ההתקנה והתחזוקה דורשים יחס מיוחד, וכאשר מתעוררות בעיות, החניון מושבת, והתיקון יכול להגיע לעלויות של מיליוני שקלים

חניה רובוטית. ''מחיר יצירתו של מקום חניה משפיע באופן ישיר על עלויות הבנייה ועל צורת הבנייה'' / צילום: הלית ינאי
חניה רובוטית. ''מחיר יצירתו של מקום חניה משפיע באופן ישיר על עלויות הבנייה ועל צורת הבנייה'' / צילום: הלית ינאי

בעלי הנכסים בבניין יוקרתי בסמוך לכיכר המדינה, ברחוב מטמון כהן, ובהם גם ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט ורעייתו עליזה אולמרט, הגישו לאחרונה תביעה לבית המשפט המחוזי בתל אביב בסך של כ־5 מיליון שקל נגד החברה היזמית אלגר שבנתה את הבניין. התובעים טוענים כי לא ניתן להשתמש בחניון הרובוטי בבניין.

9 מגדלי ענק: אלה הפרויקטים שצפויים לשנות את רמת גן
"המוכרים היו צריכים להיות ריאליים במחיר": בכמה נמכרה דירה בבת ים?

על פי התביעה, החברה נדרשה להקים 20 מקומות חניה במתקן אוטומטי מתוצרת חברה ידועה בגרמניה ולהצמיד 16 מהחניות לדירות הקיימות.

לתביעה צורפה חוות דעת של המהנדס נתן שטראוס שבה נטען שהחניון תוכנן נבנה ובוצע בצורה בלתי תקינה ובאופן שאינו מאפשר שימוש סביר בחניה.

עו"ד עמירם טפירו, שהגיש את התביעה בשם בעלי הדירות, מסביר כי "הבעיה בחניון אוטומטי היא שהוא מצריך רמות דיוק בביצוע ששונות ממה שאנחנו מכירים בישראל. יציקות הבטון חייבת להיות ממש 'על המילימטר' כדי שהמערכת תעבוד כמו שצריך.

"נוסף לכך, המערכת מושבתת מכל טיפת גשם או אם היא מלאה במכוניות - היא נתקעת שעות כי היא לא יכולה לעשות 'הצרחה' בתוך המתקן ולשחרר רכבים".

אהוד אולמרט / צילום: המכללה האקדמית נתניה

בחוות הדעת של שמאי המקרקעין גיל אברהמי, שצורפה לתביעה, העריך השמאי כי שוויה של חניה בתל אביב, נאמד ב-430 אלף וכי הנזקים הללו מסתכמים בסך של 5.04 מיליון שקל.

עו"ד טפירו הוסיף: "חניונים רובוטיים הם דומיננטיים בעולם ועובדים שם טוב, אבל פה בישראל הפיקוח בעייתי וגם הדיוק והאיטום. בסוף זו מערכת חשמלית וכל טיפת מים משביתה אותה בגלל נפילת המתח. החשוב הוא שהחניונים האלה, שהוכנסו בהרבה הסכמי תמ"א, הם הרבה פעמים צרה".

מחברת אלגר לא נמסרה תגובה.

"נתקע ומושבת מכל טיפת גשם"

ואמנם, לגלובס הגיעו תלונות רבות על החניונים הרובוטיים השכיחים בפרויקטים של תמ"א 38. שוכרת דירה בבניין שעבר תמ"א 38 בשכונת החרוזים ברמת גן מספרת דברים דומים. לדבריה, "כשנכנסנו לדירה אמרו לנו שיש חניה, אולם מסתבר שהחניה לא עובדת כבר חמש שנים. מתנהלת תביעה של הקבלן מול החברה של החניון הרובוטי כבר כמה שנים ובינתיים אין צפי לפתרון. אנחנו משלמים הרבה ונותרים ללא חניה. בסוף בשל מצוקת החניה בשכונה נאלצנו לשכור חניה בבניין אחר שעולה לנו 350 שקל לחודש", היא מספרת.

​משיחה עם משפחה מראשון לציון שהתגוררה בבניין שעבר תמ"א 38 במרכז העיר וקיבלה חניה בחניון רובוטי עולה תמונה דומה. לדבריהם, "לא חנינו בחניון במשך השנים שגרנו בבניין גם בגלל התקלות וגם בגלל זמן ההמתנה לעליית המתקן וירידתו - שריפת זמן של 10 דקות בכל חניית רכב, שלא לדבר על מקרה שגם השכן מעלי רוצה להוציא את הרכב, ואז אני יכול לעלות חזרה לדירה להפעיל מכונת כביסה.

"זה גם ממש יקר יחסית בתחזוקה - שילמנו כ־300 שקל בחודש תחזוקה על חניה לא נוחה שלא עשינו בה שימוש, נוסף לדמי ועד הבית.

"חייבו את הקבלן להצמיד לדירות חניות, אבל רוב דיירי הבניין חנו 99% מהזמן ברחוב. נוצר מצב שהיזם בזבז כסף על הקמת החניון וזה גם עיכב את הבנייה. צריך פתרונות לחניה - אבל לא כאלה".

"לא מתאים להכניס ילדים"

שירי, בעלת דירה במרכז העיר הרצליה בבניין שבו חניון רובוטי, מספרת: "הבניין שלנו חדש יחסית, משנת 2015. יש שם מתקן שהוא כמו כוורת לכעשר מכוניות, ואפשר להכניס קוד והוא מוציא לך את האוטו שלך.

"בשנים שבהן גרנו שם הפכתי את זה למחסן כי היה סיוט. אמנם לא היו הרבה תקלות אבל אני עם ילדים קטנים ולא היה נוח לחכות להוציא את הרכב מהמתקן. המשטח של מתקן החניה בנוי כמו רשת ולכן לא נוח לשימוש עם נעליים לא נוחות. הרחבה צרה ולא ניתן לקחת עגלה עם ילד או תינוק אפילו בידיים, ואין אפשרות להשאיר ילד בחוץ עד שהרכב יצא מהמתקן. אולי יש בזה יתרון לקבלן שחסך שטח והוסיף הרבה מקומות חניה, אבל למשתמשים יש רק חסרונות".

שירי מציינת שהדירה כיום מושכרת.

החניון הרובוטי השפיע על ההשכרה של הדירה?
"כן. עיקמו פרצוף שזו לא חניה רגילה והיו כאלה שבגלל זה לא רצו אותה. אבל מצאתי מהר דיירים בלי ילדים ונראה לי שזה פחות מטריד אותם".

אמיר רוזנבלום, בעלי עידן (ש.נ.י) ייעוץ, תפעול ותחזוקת מבנים, מסביר שחניון רובוטי מהווה פתרון כשאין ברירה אחרת בגלל מגבלות השטח או שימור מבנים. הוא גם חוסך במקום משום שלא נדרש תמרון כדי להוציא את המכונית החוצה.

לדברי רוזנבלום, הבעיה מתחילה כאשר נדרש תיקון. "כשמעלית נתקעת אנו עולים במדרגות - אבל כשהרכב תקוע בחניון רובוטי, זו חוויה לא נעימה. יש חברות שמתקינות חניון רובוטי אך לא יכולות לתחזק אותו כמו שצריך והדיירים חיים עם 'פיל לבן' שמלווה אותם. השמשה מחדש על החניון הרובוטי יכולה להגיע לעלות של מיליוני שקלים.

"אם יש התקנה נכונה ויש חברה שיודעת לתחזק כמו שצריך, זה עובד יפה מאוד. בסופו של דבר הכל מסתכם בתכנון, ביצוע ובתחזוקה לאחר מכן".

"הישראלים לא פועלים בהכרח על פי ההנחיות"

לדברי רוזנבלום, חניונים רובוטיים עובדים טוב יותר במקומות אחרים בעולם בעיקר משום שתחזוקה במקומות אלו טובה יותר וגם משום שהמשתמש הישראלי לא פועל בהכרח על פי ההנחיות.

לדבריו, "חניון רובוטי דורש ממשתמש הקצה הקשבה וגם מחברת הניהול ערנות בתחזוקה. יש גם עניין של תרבות משתמשים, וזה קצת דומה לבעיות שיש בישראל עם שוט אשפה - הצינור שמגיע עד חדר האשפה בבניין. בארץ אנחנו כל הזמן רואים שיש בעיות ושקיות נתקעות.

"חזרתי עכשיו מכנס ניהול נכסים בטמפה. הלכתי לראות בניין עם 522 דירות עם שוט אשפה ולא היה ריח ולא סתימות, וזאת בזכות תרבות המשתמש. אם אומרים לזרוק שקית אטומה וקשורה? רק שקית כזו. בארץ ידחפו פח צבע וקרש או שיורידו פחמים.

"אותו הדבר מתקן החניה. למה הוא מתקלקל? רשום רכב 2.2 טון ומישהו מכניס 2.4 טון, או שנדרשים לקפל מראות ולא קופלו. בחו"ל, ובפרט בגרמניה שממנה מגיעים המתקנים, הם מבצעים בדיוק רב את ההוראות והשימוש נוח. בארץ אפשר להגיד שיש 'חוכמה ישראלית'".

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מסחר תנודתי בת"א; מספנות ישראל עולה בכ-4%, אלוט צוללת ב-12%

מדד ת"א 35 נעולה ב-0.2% ● השקל נחלש קלות מול המטבעות הזרים ● בשוק ממתינים לנתוני האינפלציה בישראל ובארה"ב שיתפרסמו היום ● בפועלים מעדיפים את האפיק הצמוד על פני השקלי בשוק האג"ח הישראלי ● הכלכלה האמריקאית עדיין לא מאותתת על הפחתת ריבית ● ובמיטב מדגישים כי תחום ה-AI מתחיל להשפיע על שוק העבודה האמריקאי

מטבעות קריפטוגרפיים / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש: חמאס עושה שימוש במטבעות קריפטוגרפיים להעברת כספים המבוצעות דרך חברות חלפנות הקשורות לארגון

המטה ללוחמה כלכלית בטרור במשרד הביטחון תפס בצו כ-1,601 ארנקים דיגיטליים בפלטפורמה הנמצאת באתר אמריקאי ● אזרח טורקי שארנקו נתפס ביקש מבית המשפט בישראל לבטל את הצו, אך סורב: "הארנק הדיגיטלי שימש להעברת כסף לארגון טרור"

אינטל / צילום: Shutterstock

פיצול נוסף באינטל: נפרדת מקרן ההון סיכון שלה

הפעם מפצלת חברת השבבים את קרן אינטל קפיטל, קרן ההון סיכון הוותיקה שלה ● עפ"י הודעת אינטל, הקרן תמשיך את פעילותה תחת שם אחר ותנסה מעתה לגייס הון באופן עצמאי, זאת החל מהחציון השני של השנה

בניית דירות חדשות / צילום: Shutterstock

כל שיאי ההלוואות בנדל"ן נשברו בדצמבר. אלה המספרים

בחודש שעבר נלקחו משכנתאות בהיקף של 13.8 מיליארד שקל, שגבוה אף מחודשי השיא של 2021-2 ● ההערכה היא שהפעם רוכשי דירות רצו להקדים את המשכנתאות להעלאת המע"מ, כך שיוכלו לשלם ליזמים כמה שיותר על הדירה לפני העלאת המס

קניון רמת אביב / צילום: גלית חתן

כישלון הפעילות של חברת מליסרון באונליין

10 חודשים אחרי השקת "רמת אביב Online Mall" - פעילות האונליין של קניון רמת אביב, חברת מליסרון סוגרת את הפעילות ● המרכז הרפואי איכילוב השיק את קרן "מומנטום" להחזרת רופאים מצטיינים מחו"ל, ליאור סושרד נכנס לקרן הון סיכון, והשף מושיק רוט משתף פעולה עם נספרסו ● אירועים ומינויים

השקל מול הדולר / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מתחזק בחדות: "השוק רץ עם חלומות על מזרח תיכון חדש"

ההתקדמות המשמעותית בדרך לעסקה לשחרור חטופים הביאה את שער הדולר לרמה של 3.63 שקלים - הנמוך ביותר מאחוז בהשוואה לזה של אתמול ● הכלכלנים מייחסים את העלייה לירידה בפרמיית הסיכון של ישראל וכן לדיווחים על הסכם אפשרי עם סעודיה - אך חלקם פחות אופטימיים לגבי הימשכות המגמה

בוול סטריט מחכים לדוחות הרבעוניים / צילום: ap, Richard Drew

האם מעונת הדוחות הרבעוניים תגיע התחייה לראלי המדשדש בוול סטריט?

שוק המניות האמריקאי מקרטע לאחרונה ומדאיג את המשקיעים, שמחפשים את הדלק להמשך הראלי, שהחל בעקבות הבחירה בטראמפ לנשיא, גם ב-2025 ● מאחר שהישועה לא צפויה להגיע מהורדת ריבית הפד, הרי שהצמיחה ברווחי החברות הופכת קריטית מתמיד

ח''כ דוד ביטן ושר התקשורת ד''ר שלמה קרעי במליאת הכנסת / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

התאגיד במוקד: שש הצעות חוק ידונו בסגירתו ובשיטת הרייטינג. ח"כ אחד יכריע

בפעם השלישית תוך פחות מחודש, ועדת הכלכלה תעסוק השבוע בהצעות החוק סביב עתידו של התאגיד ● המנכ"ל גולן יוכפז כינס את העובדים לקראת הדיון, והתריע: "מדובר בניסיון השתלטות על השידור הציבורי" ● גם מדידת הרייטינג תהיה במוקד ● גלובס עושה סדר

האיראנים מאבטחים את אתרי הגרעין עם מערכת טילים חדשה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איראן חושפת מערכת טילים שתגן על אתרי הגרעין שלה, מצרים לא רוצה להיות אחראית על עזה, והאתגרים של טראמפ במזרח התיכון • כותרות העיתונים בעולם 

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; מניות המחשוב הקוונטי זינקו

נאסד"ק ירד ב-0.3%, יום חמישי רצוף של ירידות ● אלי לילי צופה שבתחום של התרופות נגד השמנה, הכנסותיה יהיו נמוכות משמעותית מהצפוי ● מטא מתכננת לפטר כ-5% ממצבת העובדים שלה ● ירידות בתשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב ● הביטקוין נסחר בעליות חדות ונע סביב 96,500 דולר ● מחר יתפרסם מדד המחירים לצרכן בארה"ב

מטה הבנק המרכזי של האיחוד האירופי / צילום: ap, BERND KAMMERER

משבר מעבר לפינה: עליית תשואות האג"ח הממשלתיות בעולם מהדהדת את 2008

שנת 2025 נפתחה בעליות חריגות בתשואות האג"ח של כמה מהממשלות המובילות בעולם ● בחלק ממדינות אירופה זה עלול להוביל להתפרצות משבר חוב חריף, שיחלחל לבנקים ולכלכלה ● מהם התרחישים האפשריים, מהקל אל המדאיג, והמשמעויות לביצועי השווקים

קדאפי לוחץ את ידו של סרקוזי בביקור בצרפת ב־2007 / צילום: Reuters, Abd Rabbo-Mousse/ABACA

מזוודות מזומנים מקדאפי ועדים שנעלמו: משפט העשור בפוליטיקה הצרפתית התחיל

משפטו של נשיא צרפת לשעבר נפתח בפריז עם האשמות חסרות תקדים נגדו ● לפי כתב האישום, 50 מיליון אירו הועברו ממועמר קדאפי לקמפיין הנשיאותי של סרקוזי בתמורה לשיקום תדמית לוב בזירה הבינלאומית ● סרקוזי טוען לקנוניה נגדו ומתעקש על חפותו

צילומים: AP-Michael Varaklas, Stephanie Scarbrough, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה רוצה ארדואן ולמה עסקת חטופים משתלמת כל כך לקטאר

קטאר, מצרים וטורקיה ממצבות עצמן שוב כמתווכות מרכזיות בין ישראל לחמאס ● בעוד קטאר מבקשת לשפר את תדמיתה מול ארה"ב, מצרים נאבקת לשקם את הכנסות תעלת סואץ, וטורקיה רואה במגעים הזדמנות לשמור על השפעתה באזור ● גלובס בוחן את המהלכים מאחורי הקלעים

טכנופלס רוכשת את סקיילוק, מתחום טכנולוגיות הזיהוי לרחפנים / צילום: יח''צ החברה

נדל"ן, ביטחון, תשתיות: שלוש עסקאות שמעידות על רעב בת"א לסחורה חדשה

מניות חברת הבנייה למגורים שזינקו לאחר ההנפקה, קבוצת הפיננסים לשעבר שהוסיפה מעל 50% לשוויה בשל הסכם לרכישת פעילות בתחום איכות הסביבה, והשלד הבורסאי שחוגג מיזוג עם חברת הגנה מפני רחפנים ● אלה היו העסקאות החמות של השבוע בבורסה בת"א

ההריסות בשכונת ג'באליה שבצפון הרצועה. בשווקים מביטים על היום שאחרי העסקה / צילום: ap, Enas Rami

המומחים מנתחים: כך יגיבו השווקים והשקל לעסקת חטופים

הדיווחים על עסקה קרבה ועל האפשרות לחידוש המגעים בין ישראל לסעודיה דוחפים את השקל ואת השוק המקומי כלפי מעלה ● יוטב קוסטיקה, מור קרנות נאמנות: "ניתן להניח שהמטבע ימשיך להתחזק אם נראה את הסכמי אברהם מתרחבים" ● האם האופטימיות מוגזמת?

רשות המסים / צילום: איל יצהר

שנתיים לקרן העושר: זה הסכום שנצבר בה ב-2024

רשות המסים הודיעה כי סך ההיטלים המצטברים שניגבו עד 31 בדצמבר 2024 בגין רווחי נפט ורווחי יתר ממשאבי טבע הסתכם ב-7.5 מיליארד שקל ● מטרת "קרן העושר" היא לנהל את הכנסות המדינה מהיטל על רווחים ממשאבי טבע בראייה כלכלית ארוכת-טווח

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב הנכנס / צילום: ap, Evan Vucci

זה האינטרס של טראמפ בקידום עסקת חטופים והפסקת אש בעזה

המו"מ להפסקת אש ושחרור החטופים מתקדם לסגירה לקראת חילופי הממשל בארה"ב, ואת פריצת הדרך מומחים מייחסים ל"אפקט טראמפ" ● לדבריהם, זו רק ההתחלה: הנשיא הנבחר שואף לקבל פרס נובל על כינון יחסים היסטוריים בין ישראל לערב הסעודית, ובדרך לשם להתמודד עם הגרעין האיראני

בתוך תחנת כוח קיימת: הפתרון היצירתי להקמת חוות שרתים חדשה

תוכנית חדשה להקמת חוות שרתים בהשקעה של כ־1.4 מיליארד שקל, במיקום לא שגרתי: חצר תחנת הכוח בבאר טוביה ● היזמים בהובלת קרן קיסטון מעריכים שכבר השנה יתקבלו אישורים

בורסת לונדון / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; הבנקים הגדולים בארה"ב פרסמו תוצאות רבעוניות חזקות

הדאקס עולה ב-0.4% ● הניקיי עלה ב-0.1% ● בשוק ממתינים לנתוני האינפלציה בארה"ב שיתפרסמו היום ● עונת הדוחות בארה"ב נפתחת היום באופן רשמי, כאשר הבנקים הגדולים צפויים לפרסם את תוצאותיהם ● הכלכלה האמריקאית עדיין לא מאותתת על הפחתת ריבית ● ובמיטב מדגישים כי תחום ה-AI מתחיל להשפיע על שוק העבודה האמריקאי

משרדי אלי לילי באינדיאנפוליס / צילום: Shutterstock, Jonathan Weiss

המניה צנחה ב-7%: ההודעה שהפילה את ענקית התרופות נגד השמנה

אלי לילי חשפה נתונים מקדימים לקראות הדוח לשנת 2024 ● החברה צופה אומנם להכות את תחזית ההכנסות, אך בתחום של התרופות נגד השמנה, הכנסותיה יהיו נמוכות משמעותית מן הצפוי