גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לופטהנזה חוזרת לטוס לישראל. האם היא תשפיע על חברות נוספות?

למרות האיומים הביטחוניים, ענקית התעופה האירופית מצטרפת לחברות הזרות שמתחילות לחזור לישראל ● מה עומד מאחורי המהלך של לופטהנזה, איך יושפעו המחירים ליעדים כגון גרמניה, שווייץ ובלגיה, והאם יש סיכוי שחברות תעופה נוספות ילכו בעקבותיה?

מטוסים של חברות התעופה מקבוצת לופטהנזה / צילום: יח''צ לופטהנזה
מטוסים של חברות התעופה מקבוצת לופטהנזה / צילום: יח''צ לופטהנזה

קבוצת התעופה לופטהנזה הודיעה כי תחדש את טיסותיה לישראל וממנה החל מ-5 בספטמבר, לאחר למעלה מחודש שבו הקפיאה את פעילותה באזור. הקבוצה מפעילה שלל טיסות ליעדים שונים במדינות אירופה כגון גרמניה, אוסטריה, בלגיה ושווייץ, והיא קבוצת התעופה הגדולה באירופה ומשתייכת לברית התעופה הגדולה בעולם, "סטאר אלייאנס". היא כוללת את חברות התעופה לופטהנזה איירליינס, אוסטריאן איירליינס, בראסלס איירליינס, סוויס ויורוווינגס.

אחרי יותר מחודש: חברת התעופה שחוזרת לטוס לישראל
שדות התעופה המקושרים בעולם: רק אחד מהיעדים של אל על בפנים
האם הציבור מאבד אמון בחברות התעופה הישראליות?

בשבועות האחרונים ביטלה קבוצת לופטהנזה טיסות ליעדים נוספים באזור, בהם ביירות, טהרן, עמאן וארביל. נכון לשעה זו, השעיית הטיסות לבירות תימשך עד 30 בספטמבר. הטיסות לעמאן ולארביל חודשו ב-27 באוגוסט.

עדיין לא ידוע אם הקבוצה תשיב את הפעילות לאותם היקף ויעדים שהפעילה בטרם הקפאת הטיסות. ייתכן כי תתווסף עצירת ביניים בלרנקה לטובת החלפת צוותי אוויר, בדומה לחברות תעופה אחרות שהשיבו את טיסותיהן לארץ במהלך החודשים האחרונים.

הייתה מהראשונות לחזור

האם החזרה של לופטהנזה מקרבת את חזרת החברות שעדיין לא חזרו? טיסות מטעמה של קבוצת לופטהנזה הופסקו ב-7 באוקטובר 2023, בדומה לחברות תעופה בינלאומיות אחרות, אך היו בין הראשונות לחזור, ב-8 בינואר 2024. מאז חידוש הטיסות, הקבוצה הרחיבה את לוח טיסותיה צעד אחר צעד.

58 טיסות שבועיות של לופטהנזה פעלו בנתב"ג טרם השעיית הטיסות ב-1 באוגוסט, אשר חיברו את ישראל לשישה יעדים מרכזיים במערב אירופה: פרנקפורט, מינכן, וינה, ציריך, בריסל ודיסלדורף.

עם חזרתה בינואר החלו לחזור חברות תעופה נוספות לפעול בארץ, ולמעט עצירה קצרה לאחר מתקפת הכטב"מים האיראנית, חברות המשתייכות לקבוצה המשיכו לטוס לישראל וממנה בחודשים האחרונים. לאחר מתקפת הרקטות של חיזבאללה על מג'דל שמס, שבה נרצחו 12 ילדים, חברות תעופה בינלאומיות החלו לחשוש מתגובה ישראלית.

קבוצת לופטהנזה החלה עם ביטולי טיסות נקודתיים לישראל, וטיסה אחת שהייתה בדרכה לארץ אף חזרה על עקבותיה. לאחר מכן המשיכה קבוצת הענק עם ביטולים נקודתיים, באופן מדורג ולמשך למעלה מחודש. לאחר הביטול של לופטהנזה, חברות בינלאומיות רבות נוספות הלכו בעקבותיה וביטלו את טיסותיהן, בהן יונייטד איירליינס, דלתא, וויזאייר, ריינאייר ועוד. חלקן לא השיבו את פעילותן לישראל עד היום.

מי שכן חזרו היו בתחילה אתיופיאן איירליינס, וויזאייר ובולגריה אייר, אך הן היו חריגות יחסית, ושאר חברות התעופה המשיכו לבטל טיסות באופן מדורג לטווחי זמן קצרים, הכוללים ימים בודדים בכל פעם. מאוחר יותר, ועל אף סגירת המרחב האווירי מעל נתב"ג למשך שעתיים בשבוע שעבר בשל החשש ממתקפת חיזבאללה, בשבועיים האחרונים החלה מגמה הפוכה, וחברות התעופה הבינלאומיות החלו לשוב בהדרגה לישראל.

חברות נוספות, כגון אג'יאן, אייר אירופה, איבריה וטארום השיבו את טיסותיהן לישראל. בצוהרי יום שלישי נחתה בישראל חברת התעופה הפולנית לוט, לראשונה מאז הפסיקה את פעילותה בתחילת חודש אוגוסט, וביום חמישי צפויה לשוב לפעילות גם חברת ITA האיטלקית.

לעומת זאת, יש גם חברות שעדיין לא חזרו לישראל, ביניהן אייר בלטיק שצפויה לחזור ב-8 בספטמבר, וירג'ין אטלנטיק וריינאייר שצפויות לחזור בסוף החודש הקרוב, וחברות התעופה האמריקאיות דלתא, שביטלה טיסות עד סוף אוקטובר, ויונייטד איירליינס, שביטלה את טיסותיה עד להודעה חדשה.

בענף סבורים כי לופטהנזה היא שקובעת את הטון, וחברות התעופה הקטנות מתחקות אחריה, היות שהיא עובדת עם מערכות ניהול סיכונים המאפשרות להעריך מצבים ביטחוניים במדינות ולעשות שיקולים בהתאם.

"אנחנו רואים יותר ויותר חברות תעופה שמחזירות את פעילותן בישראל", מציינת מנכ"לית חברת התיירות אופקים, רויטל בן נתן. "אולם כפי שראינו במקרים קודמים, קבוצת לופטהנזה מהווה ברומטר לפעילות התעופה בישראל, וייתכן כי היא הסנונית לקראת חזרת חברות תעופה נוספות, אירופיות, אמריקאיות ועוד. מדובר בקבוצת תעופה חזקה מאוד, עם השפעה ניכרת על השוק שלנו, משום שהיא מאפשרת לישראלים לטוס לכל העולם, מגרמניה, מאוסטריה ומשווייץ, עד לארה"ב, לדרום אמריקה, לאפריקה ואף למזרח".

אורן כהן-מגורי, סמנכ"ל שיווק ומכירות בחברת השטיח המעופף, מסביר כי לקבוצת התעופה לופטהנזה יש חשיבות מרכזית בענף. "החברות הזרות שעדיין לא חזרו - אני חושב שהרבה ילכו בעקבות חברות הקבוצה, יש להן חשיבות מרכזית במפת התיירות שלנו. אני חושב שזה יגרום לזרות נוספות לחזור, ואני מאמין שזה יביא להקדמת החזרה של החברות האמריקאיות".

איך זה ישפיע על המחירים

ייתכן שגם לשיקולים מסחריים הנוגעים לביקוש גבוה במיוחד לחודש הקרוב יש מקום בהחלטת לופטהנזה. בסוף ספטמבר יתקיים פסטיבל אוקטוברפסט, שמביא תיירות לגרמניה בפרט ולסביבתה בכלל, לכן גובר הסיכוי לביקוש גבוה ליעדים השונים שאליהם מפעילה הקבוצה טיסות במערב אירופה.

בענף מעריכים כי בטווח הקצר לא צפויה השפעה על המחירים, היות שרוב הכרטיסים כבר נקנו חודשים ארוכים מראש, ולכן מחירי הכרטיסים שנותרו הם של המושבים האחרונים המתומחרים גבוה תמיד על-ידי חברות תעופה.

לפי חברת התיירות אופקים, לקוחות רבים כבר רכשו לפני מספר חודשים כרטיסים לטיסות של לופטהנזה בספטמבר ובחגים, וחיכו לראות אם הן יצאו. מדובר בנדבך נוסף בשינוי ההתנהלות הצרכנית כפי שמדווחים באופקים בתקופה האחרונה, שלפיו ישראלים מחכים עד לרגע האחרון ואז מחליטים אם לצאת לחופשה או לשנות את התאריך עם אפשרויות הגמישות שרכשו.

כמו כן, נכון לעכשיו קיים מנעד רחב של מחירים בשל העובדה שמרבית הכרטיסים נמכרו, ועדיין לא רואים שינוי משמעותי במחירים עבור המקומות שנשארו.

כהן-מגורי מוסיף כי "החזרה של החברות הזרות היא הפתרון למחירים הגבוהים. חברות כמו של קבוצת לופטהנזה, שרצה על קווי מערב אירופה שאין בהם תחרות מספיקה, יתנו מרווח להורדת מחירים".

עוד כתבות

משפחות החטופים / צילום: אלון גלבוע

בכיר ישראלי: הושגה פריצת דרך, נערכים להכרזה עד מחר

שני לוחמים נפצעו קשה, ולוחם נוסף נפצע קל בג'נין ● ישראל עדיין מחכה לתשובת חמאס, שלמרות כל הסימנים החיוביים עדיין לא מסר הודעה רשמית כי העסקה יוצאת לפועל ●  היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: מקווים לסגור עסקת חטופים עוד השבוע ● צה"ל תקף מהאוויר בג'נין: פלסטינים מדווחים על 6 הרוגים ● 98 חטופים - 467 ימים למלחמה ● עדכונים שוטפים

בית המשפט המחוזי בתל אביב / צילום: Shutterstock, Vered Barequet

תביעת רשלנות על סך 5 מיליון שקל נגד אחד ממשרדי עורכי הדין המובילים

משרד בלטר, גוט, אלוני והשותף לשעבר במשרד, עו"ד גיא נאמן, נתבעים ב-5 מיליון שקל על שלא הגישו במועד תביעה על סך 20 מיליון שקל מטעם לקוח שהיה מצוי בסכסוך עסקי ● הלקוח טוען כי חלון הזמנים לתביעה נסגר, והיא התיישנה ● מהמשרד ומעו"ד נאמן לא נמסרה תגובה

אנליסט ומיטב הובילו בתשואות בשנת 2024 / צילום: Shutterstock

אחד הנתונים הכי חשובים למשקיעים יפורסם בקרוב. באנליסט, מיטב והפניקס הולכים לחגוג

השבוע יפורסמו נתוני התשואות של אחת מהשנים הטובות שהיו לחוסכים בישראל ● גלובס מסמן מי צפויים בצמרת התשואות (אנליסט, מיטב והפניקס), מדוע אלטשולר שחם וילין לפידות, שהצטיינו במחצית הראשונה, ירדו לאמצע ואיזו חברת ביטוח סיימה בתחתית הטבלה

הדיון בוועדת החוקה, היום / צילום: דוברות הכנסת

האופוזיציה החרימה: ועדת חוקה אישרה לדון במתווה לוין-סער

יו"ר ועדת החוקה, ח"כ רוטמן, כינס ישיבה בנושא - ומיד, ללא דיון, העלה להצבעה את ההצעה להשיב את הצעת החוק מהנחתה בכנסת לדיון בוועדה, זאת לצורך תיקון החוק למתווה שהציעו השרים לוין וסער לשינוי הוועדה לבחירת שופטים ● האופוזיציה החרימה את הדיון; ח"כ סגלוביץ: "זו דרך נכלולית להחזיר את המהפכה המשטרית כאילו בהסכמות"

ערן צ'רנינסקי / צילום: סיון פרג

ערן צ’רנינסקי, משנה למנכ”ל בכלל ביטוח ופיננסים, הודיע על סיום תפקידו

צ'רנינסקי עוזב לאחר 6 שנים בקבוצה בהן ניהל את החטיבה הפיננסית ● מועד סיום כהונתנו בחברה טרם נקבע, ויתואם בהמשך

ג'ארד קושנר / צילום: Associated Press, Alex Brandon

קושנר קרוב מתמיד להפוך לבעל המניות הגדול ביותר בהפניקס

רשות שוק ההון צפויה לאשר לקרן של ג'ארד קושנר להחזיק עד 10% מהפניקס – אבל תקבע מגבלות ● בחצי שנה מאז שקרן אנפיניטי רכשה 4.95% ממניות חברת הביטוח הגדולה בישראל היא מורווחת על הנייר ביותר מחצי מיליארד שקל

שירותי בריאות כללית. 2.6 מיליון מבוטחים בביטוח סיעודי / צילום: תמר מצפי

"לא מבינים את מי זה משרת": ברשות שוק ההון הופתעו מהשינוי בביטוח הסיעודי

משרד הבריאות מוביל בצורה מודעת לחזרתו לשולחן של משבר הביטוח הסיעודי ● ברשות שוק ההון מתקשים להבין: "אין בהוראה של משרד הבריאות פתרון, הם יודעים שיש דד-ליין של שנתיים כדי לפתור את המצב. אם היה להם פתרון בזמן הקצר שהיינו צריכים למצוא פתרון זמני, למה הם לא פעלו כבר אז?"

ח''כ דוד ביטן ושר התקשורת ד''ר שלמה קרעי במליאת הכנסת / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

התאגיד במוקד: שש הצעות חוק ידונו בסגירתו ובשיטת הרייטינג. ח"כ אחד יכריע

בפעם השלישית תוך פחות מחודש, ועדת הכלכלה תעסוק השבוע בהצעות החוק סביב עתידו של התאגיד ● המנכ"ל גולן יוכפז כינס את העובדים לקראת הדיון, והתריע: "מדובר בניסיון השתלטות על השידור הציבורי" ● גם מדידת הרייטינג תהיה במוקד ● גלובס עושה סדר

בתוך תחנת כוח קיימת: הפתרון היצירתי להקמת חוות שרתים חדשה

תוכנית חדשה להקמת חוות שרתים בהשקעה של כ־1.4 מיליארד שקל, במיקום לא שגרתי: חצר תחנת הכוח בבאר טוביה ● היזמים בהובלת קרן קיסטון מעריכים שכבר השנה יתקבלו אישורים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה בת"א ננעלה בעליות; דלתא מותגים זינקה ב-6.5%, נובה ב-5.5%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.3% ● השקל התחזק מול המטבעות הזרים על רקע ההתקדמות בעסקת החטופים ● תשואות האג"ח הממשלתיות ירדו ● בשוק מנסים להבין האם האנומליה בשוק האג"ח נובעת מטראמפ או מהכלכלה ● ובאופנהיימר רואים את המימושים האחרונים בשבע המופלאות בתור הזדמנות השקעה

אילן בן ישי, יו”ר ועידן כץ, מנכ”ל ובעלים בנטו פיננסים / איור: גיל ג'יבלי

נטו פיננסים: הרגולטורים מתנגדים לפטור מתביעות

בעמדה שהגישו רשות שוק ההון ורשות ניירות ערך לבית המשפט, הרגולטורים הפיננסיים מתנגדים לסעיף בהסדר החוב המונע מלקוחותיה של סוכנות הביטוח, שחובותיה נאמדים ב-110 מיליון שקל, לתבוע את בעלי השליטה ואת סוכני המשנה

עו''ד רואי כחלון / צילום: שלי פדן

בג"ץ מציע: רואי כחלון ישמש כמ"מ נציב שירות המדינה לשלושה חודשים בלבד

ההחלטה התקבלה במסגרת עתירה שהגישה התנועה לאיכות השלטון בדרישה לבטל את המינוי ● ראש הממשלה בנימין נתניהו צריך להשיב אם ההצעה מקובלת עליו

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מסחר תנודתי בת"א; מספנות ישראל עולה בכ-4%, אלוט צוללת ב-12%

מדד ת"א 35 נעולה ב-0.2% ● השקל נחלש קלות מול המטבעות הזרים ● בשוק ממתינים לנתוני האינפלציה בישראל ובארה"ב שיתפרסמו היום ● בפועלים מעדיפים את האפיק הצמוד על פני השקלי בשוק האג"ח הישראלי ● הכלכלה האמריקאית עדיין לא מאותתת על הפחתת ריבית ● ובמיטב מדגישים כי תחום ה-AI מתחיל להשפיע על שוק העבודה האמריקאי

כך התרסק אמברגו הנשק הבריטי על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים שגילו חומרי נפץ ישראלי בצנטריפוגות שרכשו, בעולם מתפעלים מלוחמת המנהרות הישראלית, הממשל בבריטניה רצה להפסיק את אספקת רכיבי ה־F-35 לישראל, ובלבנון מקבלים איתותים כי הפסקת האש עם חיזבאללה עשויה להביא לפריחה חדשה במדינה ● כותרות העיתונים בעולם

מטה הבנק המרכזי של האיחוד האירופי / צילום: ap, BERND KAMMERER

משבר מעבר לפינה: עליית תשואות האג"ח הממשלתיות בעולם מהדהדת את 2008

שנת 2025 נפתחה בעליות חריגות בתשואות האג"ח של כמה מהממשלות המובילות בעולם ● בחלק ממדינות אירופה זה עלול להוביל להתפרצות משבר חוב חריף, שיחלחל לבנקים ולכלכלה ● מהם התרחישים האפשריים, מהקל אל המדאיג, והמשמעויות לביצועי השווקים

המתקן החדש של אנבידיה במבוא כרמל / צילום: אסף גלעד

בלעדי: אנבידיה מקימה את אחת מחוות השרתים הגדולות בישראל בהשקעה כוללת של למעלה מחצי מיליארד דולר

חוות השרתים מוקמת באזור התעשייה מבוא כרמל שברמות מנשה סמוך לצומת אליקים, תהיה בשטח כולל העומד על 10,000 מ"ר ותצרוך כ-30 מגה-וואט ● המתקן יאכלס את מעבדי בלאקוול החדשים של אנבידיה וישמש את עובדי החברה לצורכי מחקר ופיתוח

בניית דירות חדשות / צילום: Shutterstock

כל שיאי ההלוואות בנדל"ן נשברו בדצמבר. אלה המספרים

בחודש שעבר נלקחו משכנתאות בהיקף של 13.8 מיליארד שקל, שגבוה אף מחודשי השיא של 2021-2 ● ההערכה היא שהפעם רוכשי דירות רצו להקדים את המשכנתאות להעלאת המע"מ, כך שיוכלו לשלם ליזמים כמה שיותר על הדירה לפני העלאת המס

האיראנים מאבטחים את אתרי הגרעין עם מערכת טילים חדשה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איראן חושפת מערכת טילים שתגן על אתרי הגרעין שלה, מצרים לא רוצה להיות אחראית על עזה, והאתגרים של טראמפ במזרח התיכון • כותרות העיתונים בעולם 

מטבעות קריפטוגרפיים / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש: חמאס עושה שימוש במטבעות קריפטוגרפיים להעברת כספים המבוצעות דרך חברות חלפנות הקשורות לארגון

המטה ללוחמה כלכלית בטרור במשרד הביטחון תפס בצו כ-1,601 ארנקים דיגיטליים בפלטפורמה הנמצאת באתר אמריקאי ● אזרח טורקי שארנקו נתפס ביקש מבית המשפט בישראל לבטל את הצו, אך סורב: "הארנק הדיגיטלי שימש להעברת כסף לארגון טרור"

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב הנכנס / צילום: ap, Evan Vucci

זה האינטרס של טראמפ בקידום עסקת חטופים והפסקת אש בעזה

המו"מ להפסקת אש ושחרור החטופים מתקדם לסגירה לקראת חילופי הממשל בארה"ב, ואת פריצת הדרך מומחים מייחסים ל"אפקט טראמפ" ● לדבריהם, זו רק ההתחלה: הנשיא הנבחר שואף לקבל פרס נובל על כינון יחסים היסטוריים בין ישראל לערב הסעודית, ובדרך לשם להתמודד עם הגרעין האיראני