השאלה הבוערת כעת, שיכולה להכריע את גורל החטופים ומצב הלחימה במזרח התיכון, היא האם ישראל תסכים לסגת מציר פילדלפי. אחרי שראש הממשלה בנימין נתניהו הודיע שישראל תתעקש על הישארות בציר, ראש האופוזיציה יאיר לפיד הגיב: "ישראל פינתה את ציר פילדלפי לפני 19 שנה", הוא סיפר בסרטון באיקס. "נתניהו הצביע בעד - גם בממשלה וגם בכנסת". האם כך קרה?
● צינור החמצן של חמאס: המחלוקת סביב ציר פילדלפי
בעבר הראינו שנתניהו כשר האוצר הצביע בעד תוכנית ההתנתקות בכנסת ובממשלה. לפי העיתונות הוא התנגד בתחילה, אך שוכנע לתמוך במהלך תמורת ערובות שנגעו להתיישבות ביו"ש ולהתנגדות לזכות השיבה. בהמשך הוא דחף למשאל עם, אך לא תלה זאת בהתנגדות לתוכנית, ואף אמר שינסה לשכנע את הציבור להצביע בעדה, אלא ברצון למנוע קרע בעם. הוא התפטר מהממשלה ב־7 באוגוסט 2005, עשרה ימים בלבד לפני שההתנתקות יצאה לדרך.
אבל ציר פילדלפי זה סיפור אחר. ההתנתקות הוסכמה בהחלטת ממשלה 1996 ב־6 ביוני 2004, שהתייחסה מפורשות לציר: "מדינת ישראל תמשיך לקיים נוכחות צבאית לאורך… ציר 'פילדלפי'… בהמשך, תשקול הממשלה לפנות אזור זה. פינוי האזור יהיה מותנה… במציאות הביטחונית, ובמידת שיתוף הפעולה של מצרים ביצירת הסדר אמין אחר". גם הצעת חוק ההתנתקות כללה נוסח זהה. באוקטובר נתניהו דיבר על הצורך לשמור על ציר פילדלפי בשליטת ישראל.
רק שבתחילת 2005 ראש הממשלה אריאל שרון ושר הביטחון שאול מופז החלו לשקול לעזוב גם את פילדלפי, בין השאר בשל החשש שהציר הצר יהפוך למלכודת מוות. ביולי טרם התקבלה החלטה סופית, אך הייתה התקדמות להסכם עם מצרים שיאפשר להם לפרוס כוחות לאורך הציר כדי לאבטחו. ראש המל"ל דאז אלוף (מיל') גיורא איילנד אמר למשרוקית: "חודשיים־שלושה לפני ההתנתקות מופז הודיע על החלטה חד צדדית לצאת מפילדלפי. לדעתי זו הייתה טעות, לא בגלל היציאה עצמה אלא בגלל שחשבתי שנוכל לקבל תמורות בעד זה".
מטעם לפיד טענו בפנינו ש"במכתב ההתפטרות של נתניהו מממשלת שרון לא הוזכר ציר פילדלפי אפילו במילה" (התגובה המלאה מובאת בסוף הכתבה). רק שהמציאות מעט אחרת: "כמינימום דרשתי את… שמירת ציר פילדלפי בידינו", נכתב שם. "לצערי… ציר פילדלפי יימסר". מקורבי שרון טענו שנתניהו נכנע ללחצי הימין. לא נכריע מה הניע את נתניהו, אך נציין שלפי איילנד ההתנגדויות להתנתקות בקבינט לא נבעו בגלל פילדלפי אלא בגלל פינוי היישובים.
ב־28 באוגוסט הממשלה אישרה את שינוי הנספח הצבאי להסכם השלום עם מצרים, כך שיאפשר להם לפרוס 750 חיילי משמר גבול חמושים לאורך הציר. ב־31 באוגוסט הכנסת הצביעה על השינוי, ונתניהו נמנה על המתנגדים. ב־11 בספטמבר הממשלה אישרה את החלטה 4235 שקבעה נסיגה מפילדלפי, ולמחרת צה"ל פינה את האזור.
בשורה התחתונה: דברי לפיד לא נכונים. נתניהו הצביע בעד תוכנית ההתנתקות כשהיא כללה הישארות בציר פילדלפי. הוא התפטר מהממשלה לפני שהוסכם על שינוי הסכם השלום עם מצרים שאיפשר את הנסיגה מהציר, והצביע נגד השינוי בכנסת.
תגובתו המלאה של ראש האופוזיציה יאיר לפיד: "נתניהו הצביע בעד ההתנתקות (שהייתה מהלך של הליכוד) בממשלה ואחר־כך פעמיים בכנסת. במכתב ההתפטרות שלו מממשלת שרון לא הוזכר ציר פילדלפי אפילו במילה. נתניהו במשך 15 שנה לא הציע פעם אחת לחזור לציר פילדלפי. נתניהו במשך קרוב לשמונה חודשים (מ-7 באוקטובר עד 20 למאי) לא שלח את הצבא לציר פילדלפי".
תחקיר: אוריה בר־מאיר