גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחיר שמן הזית בישראל זינק בשנה האחרונה. האם ניתן להוריד אותו בחזרה?

רק שליש מכמות שמן הזית שהישראלים צורכים מיוצר בארץ. בשנה האחרונה הוביל המצב הזה לקפיצה במחיר, בעיקר בגלל הבצורת בספרד ● במשרד החקלאות ממליצים להגדיל את התקציבים לענף כדי לשפר את מצב החקלאים ולהביא להוזלה, אך לא ברור מהיכן יגיע הכסף

מסיק זיתים במשק אשר, מושב מגשימים / צילום: תמונה פרטית
מסיק זיתים במשק אשר, מושב מגשימים / צילום: תמונה פרטית

המאבק על כיס הצרכן בענף שמן הזית לא מתנהל רק על המדפים בסופרמרקטים. למעשה, כמחצית ממנו מתקיים בישראל מחוץ לרשתות השיווק, עם רכישות היישר מהחקלאים הקטנים ומחנויות הבוטיק. הגורמים המשפיעים על המחיר הסופי לצרכנים הם רבים - ממחיר המים לחקלאים, דרך היקף התמיכה של המדינה ועד בעיות האקלים - שמקטינות את ההיצע בעוד הביקוש נותר דומה. 

משרד החקלאות התקפל ויאשר יבוא של 500 טון דבש. מה יקרה למחירים?
בשמן זית, בדבש ובקרוב ביין: המותג ישראלי, התוצרת - אירופית
המחסור בשמן זית הפך אותו למוצר הנגנב ביותר בסופרים של ספרד

בישראל עומד ייצור שמן הזית על כ-12 אלף טון בלבד, בעוד שהיקף הצריכה (מכירות) נאמד בכ-30-35 אלף טון. במילים אחרות, המדינה מסתמכת על יבוא, בעיקר מספרד, איטליה, פורטוגל וטורקיה.

ספרד נחשבה במשך שנים כמעצמה עולמית בתחום, אלא שב-2022 היא סבלה מטמפרטורות קיצוניות ומחסור בגשמים, מה שהוביל לירידה משמעותית בייצור והקטין את חלקה מ-44% לכ-20% בלבד מסך הייצור העולמי.

איטליה, שהיוותה 10% מהייצור העולמי הצטמצמה לכ-7%, והנתח של פורטוגל הצטמצם גם הוא בכמחצית ועומד כעת על כ-3.7%. הכמות העולמית כולה הצטמקה דרמטית, מ-3.5 מיליארד טון ב-2022, ל-2.5 מיליארד טון בלבד ב-2023.

בסך-הכול מגלגל ענף הזית הישראלי כ-350 מיליון שקל בשנה, כאשר לפי סטורנקסט, המותג הפרטי של רשתות השיווק שולט בנתח הנמכר בסופרמרקטים עם יותר מ-1.2 מיליארד ליטר בינואר עד אוגוסט השנה. שמן הזית של שטראוס הוא הספק השני בגודלו עם 625 מיליון ליטר, ושחקנים משמעותיים נוספים הם שמן זית סבא חביב, דיפלומט, ויסוצקי וטעמן.

מחיר בקבוק בסופר עומד בממוצע על כ-40-50 שקל לבקבוק של 750 מ"ל לשמן זית כתית מעולה. האם ניתן להוריד בחזרה את מחירו בישראל? סקירה שערך משרד החקלאות בדקה את עלויות הייצור בישראל ובספרד, בין היתר על בסיס האופי אקלימי והגאוגרפי הדומה יחסית בין המדינות, המהווה מצע אידאלי לגידול מטעי זיתים.

הפער בין ספרד לישראל

לפי משרד החקלאות, למרות הירידה הגדולה בייצור בספרד, מחיר שמן הזית בישראל ב-2023 עלה מעט יחסית - הודות ליבול גבוה בייצור המקומי. רוב העלייה במחיר התרחשה ב-2024, שבה נמשך הייצור הנמוך בספרד, וגם בישראל הייצור ירד.

התפוקה של יבול זיתים לדונם וייצור שמן לדונם דומה בישראל ובספרד. הפער הגבוה הוא בעלויות הייצור - עלות ההשקיה בישראל גבוהה פי ארבעה בגידול השלחין לעומת ספרד, ועלות המסיק גבוהה פי 3.5.

בדומה לישראל, גם בספרד גידול הזיתים לשמן הזית אינו רווחי ללא התמיכה הישירה שניתנת לחקלאים. תמיכות האיחוד האירופי עומדות בממוצע על 3.5 שקל על כל ק"ג שמן, והתוצאה היא שלמגדל הממוצע נותר רווח של שקל אחד על כל ק"ג שמן. לעומת זאת, בהיעדר תמיכה ישירה למגדל בישראל, הוא מפסיד 3.5 שקל לק"ג שמן.

הפערים ממשיכים גם בשיווק. הפער בין המחיר למגדל לבין מחיר השוק בספרד עומד על 4.5 שקל לק"ג, בעוד שבישראל הוא 17.5 שקל לק"ג שמן בממוצע. וכך, בינואר 2022 עמד המחיר הממוצע של שמן זית לצרכן הספרדי על כ-15 שקל (3.5 אירו) לק"ג שמן זית, ובישראל על כ-32 שקל לק"ג.

אלא שאז הגיעה הבצורת בספרד, שהובילה לירידה בהיצע, ומחירו של שמן הזית החל לטפס, עד שבינואר 2024 כבר הגיע ל-9 אירו לק"ג (כ-37 שקל).

שיעור מהאיחוד האירופי

"הבצורת בספרד חידדה את חשיבות שמירת הייצור המקומי, במיוחד במוצרים שבהם האספקה בשוק העולמי ריכוזית, לצד רגישות להשפעות שינויי אקלים, השפעות גאופוליטיות ומדינות לא יציבות", מסבירה ד"ר יעל קחל, מנהלת אגף מחקר, כלכלה ואסטרטגיה במשרד החקלאות וביטחון המזון. "משברים כמו הקורונה, מלחמת רוסיה אוקראינה והמצב עם טורקיה מגבירים את חשיבות ביטחון המזון, שיגדיל את החוסן שלנו.

"בישראל קיים פוטנציאל משמעותי להגדלת ייצור הפירות והירקות אם יהיו יותר מים לחקלאות. ככל שהאוכלוסייה גדלה, יש יותר מים שיכולים לעבור טיהור ולחזור לחקלאות. בנוסף, אם נעבור לשיטות ייצור אינטנסיביות יותר, נוכל לייצר יותר. זה לא אומר שנייצר את כל המזון שנצטרך. נמשיך לייבא, אבל בזמן שאנחנו עובדים על אסטרטגיה לביטחון מזון, אנחנו גם בוחנים איפה חשוב שנשמור על הייצור המקומי והיכן ניתן לגוון את מקומות היבוא.

"התמיכה של האיחוד האירופי בחקלאות ומתן תמיכה תקציבית זה משהו שחשוב שנאמץ גם אצלנו, אבל זה לא בהכרח שהתמיכה תהיה רק בחקלאים. צריך גם סבסוד ממשלתי למחקר, פיתוח זנים חדשים ותעשיות מים".

"עקב האכילס: המים"

כמו בענפי חקלאות אחרים, גם בענף הזיתים לא מרוצים מהיחס של המדינה. אראלה אשד ממושב מגשימים, למשל, נאלצה לאחרונה לוותר על חלק מכרמי הזיתים שהיא מגדלת בשני העשורים האחרונים עם בעלה, "מפעל חייה", היא אומרת, לאחר שהופקעו לצורכי בנייה. "עקב האכילס של גידול שמן הזית הוא המים. אנחנו משקים במי שתייה, שהם יקרים יותר ממים מושאבים ועולים 2־3 שקלים לקוב מים. אם המדינה תוריד את מחיר המים לחקלאים, זה ישנה את פני החקלאות.

"גם כוח העבודה בעייתי, בעיקר בתקופת המלחמה. המסיק מתחיל בנובמבר-דצמבר, ומלבד מתנדבים לא היה מי שימסוק. מאידך, גם לא היו כמעט זיתים, בגלל שמזג האוויר לא היה קר מספיק. אם הממוצע הוא טון לדונם, בשנה שעברה היבול עמד על 10 ק"ג לדונם".

אשד לא מקבלת סבסוד מהממשלה, מלבד פיצוי שניתן בעקבות פתיחת היבוא ומענק שיינתן השנה על־ידי משרד החקלאות. לדבריה, ההוצאות הגדולות מקשות על החקלאים. "עלות הייצור גבוהה מאוד, רק המוסקת (מכשיר שמנער את העץ ואוסף את הזיתים) עולה כ־12 אלף שקל ליום עבודה, שבו מטפלים ב־200 עצים. ספקית הפחים העיקרי הייתה טורקיה, אז נאלצנו למצוא מקומות אחרים יקרים יותר, לצד עלות השינוע שעלתה".

אראלה אשד / צילום: תמונה פרטית

את השמן היא מוכרת ישירות לצרכנים, כמו רבים מהמגדלים הקטנים יותר בישראל. "אנחנו מצליחים למכור את כל השמן, כך שאין לי אינטרס למכור לסופר בחצי מחיר כדי שירוויח את החצי השני. למה צריך שמישהו אחר יתפרנס לי על הגב?".

גם קרן ויובל לוין ממושב מזור, המייצרים שמן זית כ־30 שנה, מעבדים כ־100 דונם זיתים, אחרי שהופקעו מהם 30 דונם. "אנחנו מרגישים בכל יום על בשרנו איך הופכים הכול למלט ובטון, ומאבדים את הנוף החקלאי", מספרת לוין. "סבסוד המים במרכז לא קיים, בניגוד לפריפריה, אנחנו לא יכולים להשתמש במים מושאבים אלא במי שתייה, ומדובר על עשרות אלפי שקלים בחודש. לזה מתווספות הוצאות על פועלים, אגרות, כלים חקלאיים, דשנים ועוד".

יובל מציין גם הוא כי המלחמה הקפיצה את מחירי הגידול והייצור בצורה דרמטית. "הפקקים המיובאים עלו ב־400% בעקבות החות'ים, מחיר המים עלה. אתה מוציא כל־כך הרבה כסף, ובסוף המדינה פותחת יבוא לשמנים זולים ופחות איכותיים, ואז אתה לא מצליח למכור".

עוד כתבות

קרן כספית או פיקדון בבנק? בדקו מהו החיסכון המתאים לכם

תום עידן הריבית האפסית, לצד עליית האינפלציה, החזיר את האטרקטיביות של האפיק הסולידי עבור אלו שמחפשים מקלט בטוח לכספם ● פיקדון בבנק מעניק ודאות גבוהה יותר, ובקרן כספית תזכו בהטבת מס ● איזה משני המכשירים מתאים לכם יותר? ● המחשבון, מדור חדש

משרדי אלי לילי באינדיאנפוליס / צילום: Shutterstock, Jonathan Weiss

המניה צנחה ב-7%: ההודעה שהפילה את ענקית התרופות נגד השמנה

אלי לילי חשפה נתונים מקדימים לקראות הדוח לשנת 2024 ● החברה צופה אומנם להכות את תחזית ההכנסות, אך בתחום של התרופות נגד השמנה, הכנסותיה יהיו נמוכות משמעותית מן הצפוי

בוול סטריט מחכים לדוחות הרבעוניים / צילום: ap, Richard Drew

האם מעונת הדוחות הרבעוניים תגיע התחייה לראלי המדשדש בוול סטריט?

שוק המניות האמריקאי מקרטע לאחרונה ומדאיג את המשקיעים, שמחפשים את הדלק להמשך הראלי, שהחל בעקבות הבחירה בטראמפ לנשיא, גם ב-2025 ● מאחר שהישועה לא צפויה להגיע מהורדת ריבית הפד, הרי שהצמיחה ברווחי החברות הופכת קריטית מתמיד

מטוס ארקיע / צילום: ארקיע

1,200 דולר, בלי ביזנס: מה תקבלו בטיסה החדשה לניו יורק?

למרות הבשורה שהביאו ארקיע ומטה ההייטק, חסרות לכל הפחות 15 טיסות שבועיות נוספות לארה"ב כדי לענות על הצורך ● מה צריך לקרות כדי שההיצע יגדל? הממשלה התחייבה לתת רשת ביטחון לחברות שיטוסו לצפון אמריקה, אך השרים רגב וסמוטריץ' לא הגיעו לדיון, והוא נדחה

ההריסות בשכונת ג'באליה שבצפון הרצועה. בשווקים מביטים על היום שאחרי העסקה / צילום: ap, Enas Rami

המומחים מנתחים: כך יגיבו השווקים והשקל לעסקת חטופים

הדיווחים על עסקה קרבה ועל האפשרות לחידוש המגעים בין ישראל לסעודיה דוחפים את השקל ואת השוק המקומי כלפי מעלה ● יוטב קוסטיקה, מור קרנות נאמנות: "ניתן להניח שהמטבע ימשיך להתחזק אם נראה את הסכמי אברהם מתרחבים" ● האם האופטימיות מוגזמת?

אילוסטרציה: Shutterstock

בית ההשקעות שהוביל את טבלת התשואות ברוב השנה, ואז הידרדר

העליות הנאות שנרשמו בשוק המניות המקומי והאמריקאי הניבו תשואות מרשימות לחוסכים בסיכום 2024 ● כפי שחזה אתמול גלובס - אנליסט הובילה את התשואות במסלולים הכלליים של קרנות ההשתלמות ובמקביל אינפיניטי בלטה במסלול הכללי ● אחרי שהוביל ברוב 2024, בית ההשקעות אלטשולר שחם סיים את השנה במקום החמישי

צילומים: AP-Michael Varaklas, Stephanie Scarbrough, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה רוצה ארדואן ולמה עסקת חטופים משתלמת כל כך לקטאר

קטאר, מצרים וטורקיה ממצבות עצמן שוב כמתווכות מרכזיות בין ישראל לחמאס ● בעוד קטאר מבקשת לשפר את תדמיתה מול ארה"ב, מצרים נאבקת לשקם את הכנסות תעלת סואץ, וטורקיה רואה במגעים הזדמנות לשמור על השפעתה באזור ● גלובס בוחן את המהלכים מאחורי הקלעים

משפחות החטופים / צילום: אלון גלבוע

נתניהו למשפחות חטופים: "זה עניין של ימים או שעות. ממתינים לתשובת חמאס"

דיווח בעיתון "א-שרק אל-אווסט" הסעודי: הצדדים המשתתפים במו"מ בדוחא פועלים לביצוע הליטושים האחרונים ● בחמאס פרסמו הצהרה רשמית: "המו"מ בשלביו האחרונים" • ההכנות במעבר רפיח החלו • משרד החוץ הקטארי: "התגברנו על המכשולים העיקריים" ● מטה המשפחות: דורשים הסכם שיחזיר את כל החטופים ● 98 חטופים - 466 ימים למלחמה ● עדכונים שוטפים

אילן בן ישי, יו”ר ועידן כץ, מנכ”ל ובעלים בנטו פיננסים / איור: גיל ג'יבלי

נטו פיננסים: הרגולטורים מתנגדים לפטור מתביעות

בעמדה שהגישו רשות שוק ההון ורשות ניירות ערך לבית המשפט, הרגולטורים הפיננסיים מתנגדים לסעיף בהסדר החוב המונע מלקוחותיה של סוכנות הביטוח, שחובותיה נאמדים ב-110 מיליון שקל, לתבוע את בעלי השליטה ואת סוכני המשנה

עמיחי אליהו / צילום: אתר הכנסת

האם לפני חוק הגיוס של לפיד 20% מהחרדים היו מתגייסים בכל מחזור?

מה שיעור החרדים שהתגייסו לפני חוק הגיוס של יאיר לפיד? יש בעיות בנתונים ● המשרוקית של גלובס

מטבעות קריפטוגרפיים / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש: חמאס עושה שימוש במטבעות קריפטוגרפיים להעברת כספים המבוצעות דרך חברות חלפנות הקשורות לארגון

המטה ללוחמה כלכלית בטרור במשרד הביטחון תפס בצו כ-1,601 ארנקים דיגיטליים בפלטפורמה הנמצאת באתר אמריקאי ● אזרח טורקי שארנקו נתפס ביקש מבית המשפט בישראל לבטל את הצו, אך סורב: "הארנק הדיגיטלי שימש להעברת כסף לארגון טרור"

הדיון בוועדת החוקה, היום / צילום: דוברות הכנסת

האופוזיציה החרימה: ועדת חוקה אישרה לדון במתווה לוין-סער

יו"ר ועדת החוקה, ח"כ רוטמן, כינס ישיבה בנושא - ומיד, ללא דיון, העלה להצבעה את ההצעה להשיב את הצעת החוק מהנחתה בכנסת לדיון בוועדה, זאת לצורך תיקון החוק למתווה שהציעו השרים לוין וסער לשינוי הוועדה לבחירת שופטים ● האופוזיציה החרימה את הדיון; ח"כ סגלוביץ: "זו דרך נכלולית להחזיר את המהפכה המשטרית כאילו בהסכמות"

בתוך תחנת כוח קיימת: הפתרון היצירתי להקמת חוות שרתים חדשה

תוכנית חדשה להקמת חוות שרתים בהשקעה של כ־1.4 מיליארד שקל, במיקום לא שגרתי: חצר תחנת הכוח בבאר טוביה ● היזמים בהובלת קרן קיסטון מעריכים שכבר השנה יתקבלו אישורים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה בת"א ננעלה בעליות; דלתא מותגים זינקה ב-6.5%, נובה ב-5.5%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.3% ● השקל התחזק מול המטבעות הזרים על רקע ההתקדמות בעסקת החטופים ● תשואות האג"ח הממשלתיות ירדו ● בשוק מנסים להבין האם האנומליה בשוק האג"ח נובעת מטראמפ או מהכלכלה ● ובאופנהיימר רואים את המימושים האחרונים בשבע המופלאות בתור הזדמנות השקעה

מפגינים לטובת טיקטוק ליד הקפיטול בוושינגטון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

המרוץ להצלת טיקטוק מתחמם: ההצעה המפתיעה של הסינים, ומה חושב עליה מאסק

ימים ספורים לפני שהאיסור על פעילות טיקטוק בארה"ב ייכנס לתוקף, הסינים בוחנים אפשרות מפתיעה: מכירת הפעילות האמריקאית לאילון מאסק, בעל ברית של הנשיא הנבחר ● מהם האינטרסים סביב העסקה ומה עושה אותה כל כך מורכבת? ● גלובס עושה סדר

רשות המסים / צילום: איל יצהר

שנתיים לקרן העושר: זה הסכום שנצבר בה ב-2024

רשות המסים הודיעה כי סך ההיטלים המצטברים שניגבו עד 31 בדצמבר 2024 בגין רווחי נפט ורווחי יתר ממשאבי טבע הסתכם ב-7.5 מיליארד שקל ● מטרת "קרן העושר" היא לנהל את הכנסות המדינה מהיטל על רווחים ממשאבי טבע בראייה כלכלית ארוכת-טווח

אמיר ירון וג'רום פאוול / צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נתוני האינפלציה של ארה"ב וישראל יתפרסמו היום. מה צפוי בהם?

בהפרש של שלוש שעות, יתפרסמו היום נתוני האינפלציה של ארה"ב וישראל ● מהן תחזיות האנליסטים, ואיך הנתונים ישפיעו על מתווה הריבית של הבנקים המרכזיים?

דיון בוועדת החוקה על הגבלת תקציב לשכת עורכי הדין, שבוע שעבר / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

קיצוץ תקציב לשכת עורכי הדין מתקדם בצעדי ענק: אלה המשמעויות

ועדת החוקה דנה במאות ההסתייגויות של האופוזיציה להצעת החוק של ח"כ מילביצקי, הזוכה לתמיכת הממשלה, ואשר צפויה לקצץ מיידית ב-20% את דמי החבר שמשלמים עורכי הדין ● עם אישור ההצעה בוועדה, היא צפויה לעבור סופית במליאת הכנסת ● לשכת עורכי הדין צפויה לעתור לבג"ץ

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; מניות המחשוב הקוונטי זינקו

נאסד"ק ירד ב-0.3%, יום חמישי רצוף של ירידות ● אלי לילי צופה שבתחום של התרופות נגד השמנה, הכנסותיה יהיו נמוכות משמעותית מהצפוי ● מטא מתכננת לפטר כ-5% ממצבת העובדים שלה ● ירידות בתשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב ● הביטקוין נסחר בעליות חדות ונע סביב 96,500 דולר ● מחר יתפרסם מדד המחירים לצרכן בארה"ב

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב הנכנס / צילום: ap, Evan Vucci

זה האינטרס של טראמפ בקידום עסקת חטופים והפסקת אש בעזה

המו"מ להפסקת אש ושחרור החטופים מתקדם לסגירה לקראת חילופי הממשל בארה"ב, ואת פריצת הדרך מומחים מייחסים ל"אפקט טראמפ" ● לדבריהם, זו רק ההתחלה: הנשיא הנבחר שואף לקבל פרס נובל על כינון יחסים היסטוריים בין ישראל לערב הסעודית, ובדרך לשם להתמודד עם הגרעין האיראני