גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ודמני על שופרסל: "האחים אמיר לא היו צריכים אפילו להתכופף כדי להרים את הכסף מהרצפה"

יקי ודמני חוזר לימיו ברשת הקמעונאות הגדולה בישראל ומספר על תפקידו הנוכחי כיו"ר חברת המכשור הרפואי בי־קיור לייזר, שאיבדה יותר מ-90% משווייה בהנפקה ● מאז חל שיפור מסוים בתוצאותיה, והמניה זינקה, למרות שהיא עדיין משקפת לחברה שווי זעום ● "אני יכול לכתוב את הספר על איך עושים שינוי לטובה בחברות ציבוריות משפחתיות"

יקי ודמני / צילום: יונתן בלום
יקי ודמני / צילום: יונתן בלום

חברת המכשור הרפואי אריקה בי־קיור לייזר  הפכה לאחת האכזבות הגדולות של גל הנפקות 2021 בבורסה בתל אביב. מאז הנפקתה איבדה מניית החברה, הפועלת בפיתוח וייצור מכשיר לטיפול בכאב ובפצעים, 93% מערכה, והיא נסחרת כיום בשווי של 35 מיליון שקל, לעומת כחצי מיליארד שקל אחרי הכסף בהנפקתה.

ניתוח | האם מנורה יכולה לעשות בישרכארט את מה שהאחים אמיר עשו בשופרסל? 
האחים אמיר מציגים: התייעלות אגרסיבית ושני מפסידים גדולים

לצד הרעה מיידית בעסקיה לאחר ההנפקה, שכללה ירידה חדה במכירות ומעבר להפסדים כבדים, שהצטברו לכ־80 מיליון שקל בשלוש וחצי השנים האחרונות, עלה שמה של בי־קיור פעם אחר פעם לכותרות בקשר עם התפטרות סיטונאית של מנהלים, שלוותה באחד המקרים בהאשמות הדדיות חריפות מול המייסד ובעל השליטה מיקי שלוסר (בעלי 74% מהמניות). לצד אלה דיווחה החברה על אי־סדרים בעסקיה, שהצריכו שינויים רטרואקטיביים בדוחות הכספיים, ואף הביאו עליה לאחרונה הליך אכיפה מינהלי מצד רשות ניירות ערך.

לפני כשנה, בעת שהחברה נסחרה בכמחצית משווייה הנוכחי, מונה לתפקיד היו"ר יקי ודמני, שבעבר כיהן בשורה של תפקידים בכירים בחברות גדולות במשק, האחרון שבהם כיו"ר רשת שופרסל. זה קרה בצמוד לפרסום הדוחות למחצית הראשונה של 2023, שבהם נכללה הערת רואי החשבון, לפיה יכולתה של אריקה בי־קיור לייזר להמשיך בפעילותה העסקית ולעמוד בהתחייבויותיה הקיימות והצפויות, כפופה להתקיימות תוכניות ההנהלה הכוללות התייעלות ועמידה בתחזית התזרים שגיבשה.

"כשקיבלתי את תפקיד היו"ר, כולם שאלו אותי איך זה שאני מגיע מחברה כמו שופרסל, ששווה מיליארדי שקלים, לבי־קיור עם שווי של פחות מ־20 מיליון שקל", מספר כיום ודמני בראיון לגלובס. "התשובה שלי הייתה שזה אתגר מדהים. אני יכול לכתוב את הספר על איך עושים שינוי לטובה בחברות ציבוריות משפחתיות. כך עשיתי בטמפו ובאלקטרה צריכה".

"האחים אמיר הרימו את הכסף מהרצפה"

קצת יותר משנה טרם כניסתו לתפקיד יו"ר בי־קיור לייזר, נאלץ ודמני להתפטר מתפקיד יו"ר שופרסל. זאת לאחר שחברי הדירקטוריון החליטו שלא להאריך את כהונתו, ובהמשך מינו במקומו את איציק אברכהן. זה האחרון שימש כמנכ"ל הרשת תחת ודמני, ועזב זמן קצר קודם לכן את תפקידו בשל חילוקי דעות בין השניים. לאחרונה גם אברכהן עצמו הודח מתפקיד היו"ר, לאחר שהשליטה בשופרסל עברה לידי האחים יוסי ושלומי אמיר בתחילת השנה, והשניים נטלו לידיהם את מושכות הניהול.

כשהוא מתבקש לנתח את הצלחתם המהירה של האחים אמיר, שמאז כניסתם זינקה מניית שופרסל  ביותר מ־70%, ותוצאותיה השתפרו פלאים לאחרונה, אומר ודמני כי "שופרסל שהכרתי בין השנים 2020-2022 הייתה חברה בזבזנית ברמות ובהיקפים בלתי נתפסים. האחים אמיר לא היו צריכים אפילו להתכופף כדי להרים את הכסף מהרצפה. מספיק היה שיושיטו יד לערימות שנערמו לגובה".

איך אתה מסביר זאת?
"זו הטרגדיה של חברות ללא גרעין שליטה בישראל. גופים מוסדיים מושקעים במאות חברות, ואין להם היכולת והניסיון להבין לעומק כל פעילות, ומולם עומד שלטון מנהלים כוחני, כשבתווך דירקטוריון שאיש לא סופר אותו.

"ניסיון לשנות את מאזן הכוחות ולהחזיר את הדירקטוריון לתפקד כנדרש, נתקל במקרים כאלה גם בהתנגדות של מנהלים ודירקטורים ותיקים וגם בהתנגדות מצד הגופים המוסדיים שחוששים מה יקרה אם 'הכוכבים' בהנהלה יעזבו. כל הניסיונות שלי לשנות את המצב בשופרסל לצערי לא צלחו, ויעידו המוסדיים שטענתי ששוויה צריך להיות מעל 10 מיליארד שקל. עכשיו, כששווי הרשת הגיע לכ־8.5 מיליארד שקל, הם מודים שצדקתי".

מאוזנת בשורה התחתונה

ובחזרה לתפקידו הנוכחי של ודמני. עד להנפקתה נוהלה בי־קיור על־ידי המנכ"ל הוותיק מוטי נבון. לאחר שהחברה פספסה את התחזיות, והמניה נחתכה, נבון עזב, ובעל השליטה שלוסר נשאר הכוח המוביל בחברה, בתוך טורנדו של מנכ"לים וסמנכ"לים מתחלפים. אחד מהם, רום אליעז, האשים את המייסד ואת משפחתו בין היתר באחיזה מוגזמת בחברה ובריבוי בני משפחה מועסקים. "מובן שהירידה במניה יצרה כעס של המשקיעים וגם מתח בתוך החברה", אומר ודמני.

מאז כניסת ודמני התאוששה מניית בי־קיור ויותר מהכפילה את ערכה, עדיין לשווי מצומק. בדוחות שפרסמה לאחרונה לסיכום המחצית הראשונה של 2024 ניכרת עלייה מסוימת בהכנסות ל־19 מיליון שקל, לעומת 16 מיליון בתקופה המקבילה אשתקד. לא פחות מכך - היא מציגה מעבר לאיזון בשורה התחתונה, לעומת הפסד של 9 מיליון שקל במחצית המקבילה. "המחמאות מגיעות גם להנהלה בראשות המנכ"ל רונן גולדשטיין שהוביל את המהפך", אומר ודמני.

מה השתנה בפעילות החברה?
ודמני: "צירפנו חמישה חברי דירקטוריון חדשים, ביצענו תוכנית קיצוצים (החברה מעסיקה כעת 45 עובדים לעומת 130 בשנת 2022, ג"ו), והפסקנו את הפעילות הישירה בשוק הבריטי. תחתה חתמנו הסכמים עם מפיצים בחו"ל".

בבריטניה ובקנדה המוצר של בי־קיור לייזר, לדבריו, מאושר ומשווק, ואילו בארה"ב, במקסיקו ובסין המפיצים פועלים להשגת אישורים. "גם החלפנו את הפרזנטור המוביל שלנו, מיקי ברקוביץ' המיתולוגי, בארטיום דולגופיאט שזכה במדליית כסף באולימפיאדת פריז".

בעבר נכוותה החברה בפעילותה בבריטניה, כשלא הצליחה לגבות תשלום עבור מוצרים שמכרה ישירות. לדברי ודמני, "עברנו לעבוד עם מפיצים, מה שאולי מקטין את שולי הרווח, אבל הם מבינים נכון את השווקים ואת התרבות". בדוח האחרון שלה, כ־30% מהכנסות בי־קיור מגיעות מחו"ל לעומת 15% בעבר.

הליך אכיפה מינהלי

אשתקד דיווחה בי־קיור כי לאחד המוצרים שלה לא היה אישור שיווק באירופה, לאחר שלטענתה ספק סיני שלה הטעה אותה בעניין. עוד חשפה החברה כי שלוסר, שהיה אז יו"ר, קיבל מייל המתריע על הבעיה ולא טיפל בה. בעקבות פרסום הדברים שלוסר עזב את תפקיד היו"ר.

לפני כשבועיים פרסמה בי־קיור כי רשות ניירות ערך החליטה לפתוח בהליך אכיפה מינהלי בנושא זה נגד החברה, נגד שלוסר ונגד המנכ"לים לשעבר מוטי נבון וגידי לנדסברגר, בגין "אי־גילוי לציבור במועד והכללת פרטים מטעים בדוחות... מהנפקתה לראשונה של החברה". בי־קיור מסרה כי היא לומדת את כתב הטענות ותבחן את דרכי פעולתה בנדון. ודמני מעדיף שלא להתייחס להליך.

אסתטיקה ולייף סטייל

למרות השיפור בתוצאות, הפעילות של בי־קיור עדיין קטנה ורחוקה מהחזון למוצר לטיפול בכאב שקודם בקמפיין פרסומי נוצץ עם שלל סלבריטאים מקומיים ופיתה את המשקיעים בהנפקה. ודמני מכיר בכך: "הבנו שלא נוכל להיות חברה של מוצר אחד, והחלטנו שנתמחה בתחומי הכאב ואיכות החיים. לכן חתמנו הסכמי שיווק לשני מוצרים נוספים", אחד מהם להסרת שיער - אפיליידי המיתולוגי.

השני הוא איגיין, מוצר לטיפול אסתטי, שפותח על־ידי חברה אחרת של הבעלים שלוסר. "זו עסקת בעלי עניין שאושרה בידי בעלי המניות", מגן ודמני. הוא מציין כי החברה עשויה להוסיף למגוון המוצרים שלה "עוד מוצרי לייף סטייל כמו מכשיר מסאז' או כר אורתופדי". כלומר, היא מכוונת לקטלוג מוצרים מהסוג שבעבר ניתן היה למצוא בערוץ הקניות, והיום בשיווק ישיר בערוצים דיגיטליים.

בנוסף, החברה מצאה שמוצר הלייזר שלה יכול לסייע לתופעות הלוואי של סרטן והטיפול בו. לדברי ודמני, "אנו מתכננים להקים חברה חדשה ולגייס משקיעים בנפרד לפרויקט זה".

עוד כתבות

היו”ר אילן בן ישי ועידן כץ, מנכ”ל ובעלים בנטו פיננסים / איור: גיל ג'יבלי

הממונה על התחרות אישרה את המיזוג בין נטו פיננסים לארבע עונות

אחרי שהנושים של נטו, אשר נקלעה לחובות של כ-110 מיליון שקל, אישרו את הסדר החוב שבמסגרתו תימכר הסוכנות לארבע עונות של IBI, אישרה רשות התחרות את העסקה ● ארבע עונות צפויה לשלם כ-51 מיליון שקל עבור נטו ● הסתבכותה של נטו הגיעה, בין היתר, על רקע מעורבותה בקרן וולת'סטון והתחייבותה לחלץ לקוחות שגויסו להשקיע בקרן דרך סוכני נטו

מטוס ארקיע / צילום: ארקיע

1,200 דולר, בלי ביזנס: מה תקבלו בטיסה החדשה לניו יורק?

למרות הבשורה שהביאו ארקיע ומטה ההייטק, חסרות לכל הפחות 15 טיסות שבועיות נוספות לארה"ב כדי לענות על הצורך ● מה צריך לקרות כדי שההיצע יגדל? הממשלה התחייבה לתת רשת ביטחון לחברות שיטוסו לצפון אמריקה, אך השרים רגב וסמוטריץ' לא הגיעו לדיון, והוא נדחה

קרן כספית או פיקדון בבנק? בדקו מהו החיסכון המתאים לכם

תום עידן הריבית האפסית, לצד עליית האינפלציה, החזיר את האטרקטיביות של האפיק הסולידי עבור אלו שמחפשים מקלט בטוח לכספם ● פיקדון בבנק מעניק ודאות גבוהה יותר, ובקרן כספית תזכו בהטבת מס ● איזה משני המכשירים מתאים לכם יותר? ● המחשבון, מדור חדש

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

העורך החדש של וואלה: אור צלקובניק

צלקובניק צפוי להיכנס לתפקיד כבר החודש במקום ערן טיפנברון, שמסיים את תפקידו לאחר ארבע שנים ● בימים הקרובים תושק האפליקציה החדשה של וואלה, וברבעון הרביעי של 2025 יושק האתר המחודש

דיון בוועדת החוקה על הגבלת תקציב לשכת עורכי הדין, שבוע שעבר / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

קיצוץ תקציב לשכת עורכי הדין מתקדם בצעדי ענק: אלה המשמעויות

ועדת החוקה דנה במאות ההסתייגויות של האופוזיציה להצעת החוק של ח"כ מילביצקי, הזוכה לתמיכת הממשלה, ואשר צפויה לקצץ מיידית ב-20% את דמי החבר שמשלמים עורכי הדין ● עם אישור ההצעה בוועדה, היא צפויה לעבור סופית במליאת הכנסת ● לשכת עורכי הדין צפויה לעתור לבג"ץ

רו''ח אפי סנדרוב, המנהל המורשה של חברת סלייס / צילום: באדיבות מגדל

סלייס: משפחת גולדברג לא תבצע שינויים בנדל"ן ובמניות עד יוני

בית המשפט אישר לפרסם את פרטי ההסכמות שאליהן הגיע המנהל המורשה של חברת הגמל שקרסה ● ההסכמות נוגעות ל"טענות בקשר לכשלים וליקויים בסלייס נגד המנכ"ל לשעבר אסף גולדברג, ובקשר למחדל בפיקוח על הנעשה בחברה נגד הדירקטורים שי ושמעון גולדברג, בעל השליטה לשעבר בחברה"

הדיון בוועדת החוקה, היום / צילום: דוברות הכנסת

האופוזיציה החרימה: ועדת חוקה אישרה לדון במתווה לוין-סער

יו"ר ועדת החוקה, ח"כ רוטמן, כינס ישיבה בנושא - ומיד, ללא דיון, העלה להצבעה את ההצעה להשיב את הצעת החוק מהנחתה בכנסת לדיון בוועדה, זאת לצורך תיקון החוק למתווה שהציעו השרים לוין וסער לשינוי הוועדה לבחירת שופטים ● האופוזיציה החרימה את הדיון; ח"כ סגלוביץ: "זו דרך נכלולית להחזיר את המהפכה המשטרית כאילו בהסכמות"

אנליסט ומיטב הובילו בתשואות בשנת 2024 / צילום: Shutterstock

אחד הנתונים הכי חשובים למשקיעים יפורסם בקרוב. באנליסט, מיטב והפניקס הולכים לחגוג

השבוע יפורסמו נתוני התשואות של אחת מהשנים הטובות שהיו לחוסכים בישראל ● גלובס מסמן מי צפויים בצמרת התשואות (אנליסט, מיטב והפניקס), מדוע אלטשולר שחם וילין לפידות, שהצטיינו במחצית הראשונה, ירדו לאמצע ואיזו חברת ביטוח סיימה בתחתית הטבלה

מפגינים לטובת טיקטוק ליד הקפיטול בוושינגטון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

המרוץ להצלת טיקטוק מתחמם: ההצעה המפתיעה של הסינים, ומה חושב עליה מאסק

ימים ספורים לפני שהאיסור על פעילות טיקטוק בארה"ב ייכנס לתוקף, הסינים בוחנים אפשרות מפתיעה: מכירת הפעילות האמריקאית לאילון מאסק, בעל ברית של הנשיא הנבחר ● מהם האינטרסים סביב העסקה ומה עושה אותה כל כך מורכבת? ● גלובס עושה סדר

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב הנכנס / צילום: ap, Evan Vucci

זה האינטרס של טראמפ בקידום עסקת חטופים והפסקת אש בעזה

המו"מ להפסקת אש ושחרור החטופים מתקדם לסגירה לקראת חילופי הממשל בארה"ב, ואת פריצת הדרך מומחים מייחסים ל"אפקט טראמפ" ● לדבריהם, זו רק ההתחלה: הנשיא הנבחר שואף לקבל פרס נובל על כינון יחסים היסטוריים בין ישראל לערב הסעודית, ובדרך לשם להתמודד עם הגרעין האיראני

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה בת"א ננעלה בעליות; דלתא מותגים זינקה ב-6.5%, נובה ב-5.5%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.3% ● השקל התחזק מול המטבעות הזרים על רקע ההתקדמות בעסקת החטופים ● תשואות האג"ח הממשלתיות ירדו ● בשוק מנסים להבין האם האנומליה בשוק האג"ח נובעת מטראמפ או מהכלכלה ● ובאופנהיימר רואים את המימושים האחרונים בשבע המופלאות בתור הזדמנות השקעה

ג'ארד קושנר / צילום: Associated Press, Alex Brandon

קושנר קרוב מתמיד להפוך לבעל המניות הגדול ביותר בהפניקס

רשות שוק ההון צפויה לאשר לקרן של ג'ארד קושנר להחזיק עד 10% מהפניקס – אבל תקבע מגבלות ● בחצי שנה מאז שקרן אנפיניטי רכשה 4.95% ממניות חברת הביטוח הגדולה בישראל היא מורווחת על הנייר ביותר מחצי מיליארד שקל

אילון מאסק / צילום: ap, Susan Walsh

תביעה נגד אילון מאסק: נזק של 150 מיליון דולר למשקיעי טוויטר

רשות ני"ע האמריקאית טוענת כי איש העשיר בעולם הפר את החוק בקשר עם מניות הרשת החברתית שרכש ב-2022 ● מבקשת להטיל עליו קנס וכן לחייבו בתשלום  הסכומים שלכאורה חסך לעצמו

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מסחר תנודתי בת"א; מספנות ישראל עולה בכ-4%, אלוט צוללת ב-12%

מדד ת"א 35 נעולה ב-0.2% ● השקל נחלש קלות מול המטבעות הזרים ● בשוק ממתינים לנתוני האינפלציה בישראל ובארה"ב שיתפרסמו היום ● בפועלים מעדיפים את האפיק הצמוד על פני השקלי בשוק האג"ח הישראלי ● הכלכלה האמריקאית עדיין לא מאותתת על הפחתת ריבית ● ובמיטב מדגישים כי תחום ה-AI מתחיל להשפיע על שוק העבודה האמריקאי

בית המשפט המחוזי בתל אביב / צילום: Shutterstock, Vered Barequet

תביעת רשלנות על סך 5 מיליון שקל נגד אחד ממשרדי עורכי הדין המובילים

משרד בלטר, גוט, אלוני והשותף לשעבר במשרד, עו"ד גיא נאמן, נתבעים ב-5 מיליון שקל על שלא הגישו במועד תביעה על סך 20 מיליון שקל מטעם לקוח שהיה מצוי בסכסוך עסקי ● הלקוח טוען כי חלון הזמנים לתביעה נסגר, והיא התיישנה ● מהמשרד ומעו"ד נאמן לא נמסרה תגובה

בורסת לונדון / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; מגמה דומה בחוזים העתידיים בארה"ב

הדאקס עולה ב-0.4% ● הניקיי עלה ב-0.1% ● בשוק ממתינים לנתוני האינפלציה בארה"ב שיתפרסמו היום ● עונת הדוחות בארה"ב נפתחת היום באופן רשמי, כאשר הבנקים הגדולים צפויים לפרסם את תוצאותיהם ● הכלכלה האמריקאית עדיין לא מאותתת על הפחתת ריבית ● ובמיטב מדגישים כי תחום ה-AI מתחיל להשפיע על שוק העבודה האמריקאי

ג'ו ביידן, נשיא ארה''ב היוצא / צילום: Reuters, Sipa USA

כעס ובלבול בתעשייה: אלה הנפגעים העיקריים מהגבלות יצוא השבבים

תקנות חדשות שהטיל ממשל ביידן מגבילות את יצוא המעבדים הגרפיים לרוב מדינות העולם, כולל ישראל, ויוצרות כעס ובלבול בתעשייה העולמית ● בעוד חברות קטנות וסטארט־אפים עשויים להינצל מהמגבלות, חברות ענן גדולות עלולות להיפגע משמעותית

בוול סטריט מחכים לדוחות הרבעוניים / צילום: ap, Richard Drew

האם מעונת הדוחות הרבעוניים תגיע התחייה לראלי המדשדש בוול סטריט?

שוק המניות האמריקאי מקרטע לאחרונה ומדאיג את המשקיעים, שמחפשים את הדלק להמשך הראלי, שהחל בעקבות הבחירה בטראמפ לנשיא, גם ב-2025 ● מאחר שהישועה לא צפויה להגיע מהורדת ריבית הפד, הרי שהצמיחה ברווחי החברות הופכת קריטית מתמיד

שר הבריאות אוריאל בוסו / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

אולטימטום למדינה: משרד הבריאות הורה לקופות החולים לעצור את הביטוחים הסיעודיים ב־2026

החל מיולי השנה, הורה המשרד להפסיק צירוף של מבוטחים חדשים לפוליסות הביטוח הסיעודי של קופות החולים, והחל מינואר 2026 להפסיק לתפעל את הפוליסות הקיימות • בכך מציב המשרד אולטימטום לרשות שוק ההון לספק פתרון ארוך טווח למשבר הביטוח הסיעודי – ומחזיר את משבר לקדמת הבמה

משפחות החטופים / צילום: אלון גלבוע

נתניהו למשפחות חטופים: "זה עניין של ימים או שעות. ממתינים לתשובת חמאס"

דיווח בעיתון "א-שרק אל-אווסט" הסעודי: הצדדים המשתתפים במו"מ בדוחא פועלים לביצוע הליטושים האחרונים ● בחמאס פרסמו הצהרה רשמית: "המו"מ בשלביו האחרונים" • ההכנות במעבר רפיח החלו • משרד החוץ הקטארי: "התגברנו על המכשולים העיקריים" ● מטה המשפחות: דורשים הסכם שיחזיר את כל החטופים ● 98 חטופים - 466 ימים למלחמה ● עדכונים שוטפים