גורדי השחקים של דובאי. בורג' עזיזי צפוי להיות המגדל השני בגבוהו בעולם / צילום: Shutterstock
חברת הנדל"ן האמירותית "עזיזי" חשפה בשבוע שעבר את התוכניות למגדל "בורג' עזיזי" בדובאי, שמיועד להתנשא לגובה 725 מטרים - תוך השקעה בסך 1.63 מיליארד דולר. המשמעות היא שהמגדל יהפוך לשני בגובהו בעולם, אחרי מגדל בורג' ח'ליפה שנמצא גם הוא בדובאי, וגובהו 828 מטרים.
● הפתרון של יפן לבעיית הילודה: תוכנית שידוכים בתנאים מחמירים
● הבטיחו לו דירה נוצצת בקפריסין ב-150 אלף דולר, ואז הכול הסתבך
בדרך למקום השני בעולם, מגדל עזיזי צפוי לעקוף את מגדל "מרדקה 118" בבירת מלזיה, קואלה לומפור, שרק השנה פתח את שעריו - עם גובה של 679 מטרים. מגדל מרדקה, בעל 118 קומות, עקף אז את מגדל שנגחאי, שנמוך ממנו ב־47 מטרים, ותפס את המקום השני.
ב־CNN צוין כי נכון להיום, דובאי היא העיר המובילה בעולם במספר הבניינים שגובהם עולה על 300 מטר - כך לפי המועצה לבניינים גבוהים וסביבת מחיה עירונית.
"קרב על מעמד ויוקרה"
מגדל עזיזי צפוי להכיל כ־131 קומות "בלבד". מכירות הנכסים במגדל צפויות להתחיל בפברואר 2025 - וסיום בנייתו ב־2028. המגדל מיועד לכלול, בין השאר, מלון שבעה כוכבים ודירות מגורים, כולל פנטהאוזים, בריכות שחייה, סאונות, בתי קולנוע, חדרי כושר, מינימרקטים ומתחם משחקים לילדים.
בניית המגדל בדובאי מהווה בין היתר שלב נוסף בתחרות בין איחוד האמירויות לבין ערב הסעודית על ההגמוניה המפרצית, שמתגברת בשנים האחרונות ובאה לידי ביטוי גם במאבק על משיכת חברות זרות גדולות. לפני ארבעה חודשים החליטו בערב הסעודית לקדם באופןממשי, ואף בחרו נותני שירותים אמריקאיים שיתכננו את מגדל ריאד בגובה 1 ק"מ. כחודשיים לאחר מכן, השיקה קבוצת טראמפ תוכנית משלה להקמת מגדל בג'דה.
"המגדלים הם חלק מתחרות, שהיא לא בהכרח עסקית", אומר ד"ר יואל גוז'נסקי, ראש הזירה האזורית במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS), אוניברסיטת תל אביב. "זה קרב על מעמד ויוקרה: למי יש יותר גבוה ויותר בכמות. אותו מאבק בא לידי ביטוי באספקטים רבים. הסעודים, למשל, דרשו מחברות להעביר את המטות אליהם. המגדלים הם מעבר לרצון האמירותים והסעודים לגוון את הכלכלה. אותם המגדלים הופכים לנכס תיירותי, שאותו מציגים לאנשים בתור 'המגדל הגבוה בתבל'".
המגדל בריאד מתוכנן בד בבד עם תוכנית עיר העתיד נאום בצפון־מערב הממלכה, שבה משקיעים הסעודים חצי מיליארד דולר. המשמעות המוערכת של המגדל בריאד בגובה 1 ק"מ, היא כ־250 קומות. אולם, כבר בסוף השנה שעברה הודה שר האוצר הסעודי מוחמד אל־ג'דאן, כי צפויים עיכובים בחזון 2030. קרי, ייתכן שבריאד הציבו יעדים לא סבירים - בטח במושגי לוחות הזמנים.
במטרה להבין עד כמה שוק גורדי השחקים צובר תאוצה בעולם, נציין כי כשבורג' ח'ליפה הושק ב־2009 - הוא עקף את מגדל "טייפיי 101" בטייוואן, בגובה 508 מטרים, שהחזיק במעמדו חמש שנים בלבד.
המסעדה הגבוהה בדובאי
חברת עזיזי שאמונה על הפרויקט האמירותי החדש יושבת בדובאי, והיא צברה את שמה לאחר שמסרה עשרות אלפי יחידות דיור ללקוחות ומשקיעים מיותר מ־100 מדינות. החברה בונה כיום כ־40 אלף יחידות דיור, שמסירתן בשווי כמה מיליארד דולרים צפויה להתבצע עד 2027.
בין המקומות המוכרים שבהם היא הקימה נכסים נמנים אי הדקלים וג'בל עלי. "ההשקעה שלנו בבורג' עזיזי, יותר מ־6 מיליארד דירהם אמירותי, משקפת יותר מסתם יצירת מבנה אייקוני", אמר מירוואיס עזיזי, מייסד ויו"ר חברת עזיזי. "החזון שלי עבור המגדל הוא יצירת מורשת מתמשכת, ותרומה לדובאי כיעד מועדף לתושבים ולמבקרים".
כפי שציין עזיזי, המגדל החדש צפוי להפוך ליעד תיירותי בפני עצמו - בדומה לבורג' ח'ליפה. כך, למרות שהמגדל לא יהיה הגדול בעולם, הוא הוא יכלול אטרקציות ייחודיות בגובהן: לובי המלון הגבוה בתבל בקומה 11; חדר המלון הגבוה בעיר בקומה 118; המסעדה בקומה 122 שתהיה הגבוהה ביותר בדובאי; וכן, מועדון הלילה ומרפסת התצפית הגבוהות ביותר בקומות 126 ו־130 בהתאמה.
שוק בתי היוקרה מזנק
הצטרפות בורג' עזיזי למניין המגדלים הגבוהים בדובאי משקפת את הצמיחה בשוק הנדל"ן של העיר, שאותה מנסים לעודד האמירותים באמצעות היתרי שהייה לעובדים זרים ותוכנית ויזת זהב לעשר שנים. מתוך אותה צמיחה, מציינים ב"נשיונל", כי שוק בתי היוקרה של דובאי הגיע ב־2023 לשיא. כך, היקף הרכישות של בתים שעולים 10 מיליון דולר ויותר בדובאי כמעט והוכפל ל־7.6 מיליארד דולר. חברת הנדל"ן "נייט פרנק" ציינה כי אלו ביצועים גבוהים יותר מלונדון וניו יורק.
דוח של חברת "בטרהומס" מחודש יוני מצביע כי המגמה הזו ככל הנראה נמשכת. בחינת מכירת נכסי יוקרה שהתבצעה במקרה זה לפי 15 מיליון דירהם (כ־4.1 מיליון דולר) או יותר בחמשת החודשים הראשונים של 2024, מצאה 948 עסקאות בסקטור. מוקדי הביקושים בתקופה זו באמירות היו באי הדקלים, בתעלת המים של דובאי, ובדובאי הילס.
היקף עסקאות היוקרה מביא יזמים כדוגמת חברת "סנקארי" להקים את מיזם "מראסי מרינה", שייחנך ב־2027 בהשקעה של מיליארד דולר. המחירים של יחידות הדיור במיזם מתחילים ב־10 מיליון דולר.