על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.
● למרות שהשעתה מכירת נשק לישראל, הולנד תרכוש טילים במיליארד שקל
1"סיוט התגובה הבלתי נמנעת" של איראן
"לאחר תקופה של רגיעה יחסית ברטוריקה התוקפנית של איראן כלפי ישראל, מפקד משמרות המהפכה, חוסיין סלמי, הצהיר אמש (א') כי הנקמה של איראן נגד ישראל תהיה 'אחרת', אם כי לא סיפק פרטים נוספים", נכתב באיראן אינטרנשיונאל. 'הישראלים יטעמו את הנקמה המרה על רשעותם', איים סלמי.
עוד נכתב כי "כבר יותר מחודש מאז הריגתו של מנהיג חמאס איסמעיל הנייה בטהראן ב-31 ביולי, גורמים רשמיים איראנים, המאשימים את ישראל בתקיפה, מפרסמים איומים בתגובה חמורה. עם זאת, לא התרחשה תגמול איראני ישיר". בינתיים, "הגורמים הרשמיים ריככו את הרטוריקה שלהם, וסימנו כי ייתכן שתגובתה של טהראן אינה כרוכה במתקפה ישירה בקנה מידה גדול".
נכתב כי "הצהרתו של סלמי ביום ראשון שימשה מצד אחד איום מחודש אך גם אינדיקציה לכך שסביר להניח שטהרן נמנעת מהסלמה גדולה. דבריו מרמזים על תגובה מחושבת יותר, אולי אסימטרית, ולא על פעולה צבאית מיידית וגלויה". צוין כי "לפי סוכנות הידיעות 'תסנים', המזוהה עם משמרות המהפכה, אמר חוסיין סלמי, כשנשאל על 'מתי, היכן וכיצד' תתבצע הנקמה של איראן בישראל, כי 'זה בהחלט יהיה אחרת, והתעלומה הזו תפתר בזמן עבור כולם'". עוד צוין כי "בכינוס ביאסוג' שבאיראן ביום ראשון בערב, חוסיין סלמי הצהיר כי ישראל 'מוקפת במוסלמים', ובהתייחס לנקמה הצפויה של איראן, הוסיף כי 'סיוט התגובה הבלתי נמנעת' מטלטל את ישראל יומם וליל".
מאמר מערכת מתוך איראן אינטרנשיונאל. לקריאת הכתבה המלאה.
2בלבנון מאמינים שהפיגוע בגשר אלנבי הוא רק ההתחלה
"נראה שלפיגוע ההתאבדות שהתרחש במעבר אלנבי בין ירדן לגדה המערבית יש השלכות רבות", נכתב ב'אל-אכבר' הלבנוני. "בעבר, מערכת הביטחון והמודיעין הישראלית צפתה תרחישים כאלה לפני שהם קרו בפועל". עוד נכתב כי "הפיגוע, שביצע נהג משאית ירדני שהצליח לירות בשלושה ישראלים, חשף את רגשות הירדנים לנוכח המלחמה המתמשכת ברצועת עזה ובגדה המערבית. תקיפה זו היוותה מכה קשה לביטחון ישראל, שכן התרחשה באזור רגיש, גרמה למוות והראתה תכנון קפדני. היא גם הוכיחה שפעולות הכיבוש לא יישארו ללא מענה, וזה חל על כל המדינות השכנות, כולל מצרים, שבהן התרחשו אירועים דומים".
הודגש כי "פיגוע כמו זה שאירע אתמול, למרות המיקום הרגיש והאבטחה הקפדנית, עלול לקרות שוב בשל הכעס הנרחב במדינות ערב על האירועים בעזה ובגדה המערבית. הדבר נכון במיוחד במדינות שיש להן הסכמי שלום או יחסים דיפלומטיים עם ישראל, מה שעלול להוביל לכך שישראל תאבד את היתרונות שהושגו מאותם הסכמים".
מתוך 'אל-אכבר' הלבנוני, מאת אחמד אל אבד. לקריאת הכתבה המלאה.
3המאבק האמיתי במלחמה נמצא במנהרות עזה
לאחר שצה"ל איתר בעזה מדריך שחיבר חמאס ב-2019, וכעת גם פרסם אותו, כתב ג'יימס סטוורידיס בטור הדעה בבלומברג כי "שנה לתוך המאבק של ישראל בחמאס, מתברר כי 'מרכז הכובד' הצבאי אינו הטילים או כוח האדם של ארגון הטרור", אלא "המנהרות של יותר מ-400 מיילים שנחצבו מתחת לרצועת עזה. מאותן מנהרות הצליחו חמאס וחוסתו, איראן, להתאמן, לצייד, לארגן ולצאת למתקפות הנוראיות של ה-7 באוקטובר". סטוורידיס הוא אדמירל בצי האמריקאי בדימוס אשר שימש כמפקד פיקוד אירופה והכוח הצבאי של נאט"ו באירופה.
קל להאמין שחמאס עשה זאת בפרץ של יצירתיות ייחודית, ושאנו רואים את הופעתו של סגנון לוחמה חדש, כתב סטוורידיס. "אך למעשה, לשימוש במנהרות במלחמה יש היסטוריה ארוכה. השאלה כיום היא כיצד הופעתן של טכנולוגיות מתקדמות יכולה לשפר את סגנון הלחימה העתיק הזה, ולהציג למתכננים צבאיים אתגרים חדשים ברחבי העולם. אז אילו לקחים יכולים אסטרטגים צבאיים ללמוד מהמאבק של צה"ל במבוך התת-קרקעי של חמאס?"
ראשית, "המודיעין חייב להתמקד יותר ברשתות תת-קרקעיות במדינות כמו איראן וצפון קוריאה, המשתמשות במנהרות כדי להסתיר תוכניות גרעין ונשק. יש להשתמש בכלים מודיעיניים, כמו מעקב טלפון ומרגלים אנושיים, כדי לחשוף את פעילות המנהרות הללו". סטוורידיס כותב כי כוחות ארה"ב ובעלות הברית זקוקים לאימון טוב יותר בלחימה תת-קרקעית: ללמוד כיצד להשמיד מערכות מנהרות גדולות, לשלב מהנדסים עם יחידות קרביות, להשתמש בחומרי נפץ או הצפת מנהרות, לתרגל במקומות סגורים בעזרת ראיית לילה, ולהכין כוחות מיוחדים לסוג ייחודי זה של לוחמה, גם מוכנות פסיכולוגית. סטוורידיס מציין כי "לקח מרכזי נוסף מהלוחמה בעזה הוא שעלינו ליישם טכנולוגיות חדשות. אלה כוללות מערכות מודיעין שיכולות לזהות ולמדוד מתחמי מנהרות מהחלל או באמצעות מל"טים ארוכי שהייה".
מתוך בלומברג, מאת ג'יימס סטוורידיס. לקריאת הכתבה המלאה.