סוכנות דירוג האשראי מודי'ס / צילום: Shutterstock, Daniel J. Macy
נציגי סוכנות דירוג האשראי הבינלאומית מודי'ס יקיימו במהלך הימים הקרובים סדרה של פגישות מקוונות מול בכירים במשרד האוצר ובכלכלה הישראלית. שיחות אלה נערכות כהכנה לקראת הודעת הדירוג הקרובה של מודי'ס, שעל-פי החשש עלולה להוריד את הציון של מדינת ישראל בפעם השנייה ברציפות בתוך כחצי שנה.
● מודי'ס: עימות צבאי רחב עלול להיות בעל השלכות משמעותיות על דירוג האשראי
● קרב נרטיבים: תגובת הממשלה להורדות דירוג האשראי, ומה אומרות הסוכנויות?
● פרשנות | הורדת דירוג האשראי: לא גזירת גורל, אלא תוצאה של היעדר מדיניות כלכלית
בפברואר האחרון הייתה מודי'ס לסוכנות הדירוג הראשונה אי-פעם שמורידה לישראל את דירוג האשראי, ומאז הלכו בעקבותיה החברות המתחרות, S&P ופיץ'. מודי'ס שינתה את הדירוג של המדינה מ-A1 ל-A2 עם תחזית שלילית, שאם תתממש כעת, יפחת הדירוג של ישראל ל-A3. ציון זה בסולם מודי'ס מקביל ל-A מינוס במונחי חברות הדירוג האחרות.
מה ישפיע על ההחלטה?
בחינתו המחודשת של הדירוג על-ידי האנליסטים במודי'ס נעשית במקביל להתפתחויות כלכליות שונות בישראל, שעשויות להשפיע על ההחלטה לכאן ולכאן. בצד החיובי, בישראל ינסו להבליט בשיחות עם מודי'ס את חידוש דיוני התקציב לשנת 2025, שייבנה לפי שר האוצר בצלאל סמוטריץ' סביב גירעון מרוסן יחסית של 4%, ויציגו זאת כאינדיקציה לנטילת אחריות פיסקלית מצד הממשלה.
בסקירה שפרסמה מודי'ס על ישראל במאי, היא הזהירה כי "סביר להניח שהדירוג יירד אם יתגברו הסימנים להסלמה לסכסוך מלא עם איראן באופן ישיר או באמצעות שלוחים כמו חיזבאללה". תרחיש קיצון זה לא התממש בינתיים, למרות הלחימה הבלתי פוסקת בגבול הצפון, באופן שתומך כביכול בהותרת הדירוג על כנו.
מנגד, השיחות על הדירוג מתקיימות דווקא כאשר מתפרסמות תוצאות מאכזבות למדדי המאקרו של ישראל. התוצר לנפש הצטמק ב-0.4% ברבעון השני של השנה לעומת הרבעון הקודם, ובמשרד האוצר עדכנו כלפי מטה את תחזיות הצמיחה. במקביל, דוח הגירעון החודשי של החשכ"ל, שאמור להתפרסם בהמשך היום, צפוי להצביע המשך מגמת הגידול באוברדראפט של המדינה.
במודי'ס העירו בסקירה ממאי שהדירוג עלול לרדת שוב אם יתברר כי "היכולת המוסדית של ישראל מצומצמת אף יותר מכפי שמעריכה החברה כיום לאור הצורך להתמקד בביטחון המדינה. יתרה מכך, עלייה בסבירות להשפעה שלילית גדולה יותר באופן מהותי על החוסן הכלכלי והפיסקלי של המדינה בטווח הזמן הבינוני, מאשר התחזיות הנוכחיות של החברה, תפעיל לחץ כלפי מטה על הדירוג".