מנכ''ל ONE ZERO, גל בר־דעה / צילום: איל יצהר
החלום האיטלקי של הבנק הדיגיטלי הישראלי וואן זירו (One Zero) נכנס ביום א' להקפאה כאשר מנכ"ל הבנק, גל בר־דעה, שלח מייל לכ־350 עובדיו ובו הסביר כי המלחמה מעכבת את התוכניות להקים פעילות בנקאית חדשה בשיתוף עם ענקית הביטוח האיטלקית ג'נרלי בארץ המגף. בר־דעה, שהיה אמור לעבור לחברת אחזקות חדשה ולשכור יותר מ־100 אנשי פיתוח ובנקאות במיזם המשותף באיטליה - ימשיך לכהן כמנכ"ל הבנק בישראל.
● הקרן שלו תקבל מאות מיליוני דולרים מהאקזיט החדש. זה הסיפור שלו
● המפץ הגדול של אינטל עשוי להוליד את מיזוג השבבים הגדול בארה"ב
כעת, עם הקפאת ההתרחבות לחו"ל - באופן זמני, אך ללא תאריך יעד, ממוקד בר־דעה לפי המכתב ששלח לעובדים בהפיכתו של הבנק לרווחי, אירוע שעשוי לקרות לפי התוכניות בעוד שנתיים.
הדיונים נמשכו במלחמה
לפי מקורבים לחברה, המשא ומתן להקמת החברה המשותפת עם ג'נרלי החל בשנה שעברה, כאשר רק בחודש יולי, כשלושה חודשים לפני פרוץ מלחמת חרבות ברזל, נחתם בין הצדדים מזכר הבנות. עם זאת, שני הצדדים המשיכו בדיונים גם אל תוך המלחמה. משך הזמן הארוך כלל בניית תוכנית עסקית לפעילות משותפת, מחקרי שוק, אפיון לקוחות, ודיונים עם הרגולטור המקומי על השגת רישיון להקמת בנק באיטליה. השלב האחרון הרתיע את מנהלי וואן זירו שחששו מהארכת תהליך האישור רגולטורי בשל המלחמה - עיכוב שכזה היה עשוי להיות משקולת כבדה מדי בימים שבהם היא נדרשת לקצץ בהוצאות.
"בחרנו באיטליה כמדינה ראשונה להשיק פעילות חדשה וחברנו לשותפים בינלאומיים בעלי שם", הסביר המנכ"ל גל בר־דעה בדוא"ל ששלח לעובדיו. "התוכנית הזו בעינה עומדת ואנחנו מחויבים אליה, אך כפי שכבר שיקפנו לכם, המלחמה וחוסר הודאות הכרוכים בה הביאו להשהיית התקדמות ההקמה עד לרגיעה ולהתייצבות ביטחונית. המיקוד שלנו כאמור, בשלב זה הוא בהמשך צמיחת הבנק בישראל והגעה לרווחיות. בעלי המניות, הדירקטוריון, ההנהלה, כולנו מייחלים לימים של שקט ולהמשך קידום ההתרחבות הגלובלית סמוך לאחר התייצבות המצב הביטחוני".
בחברה הישראלית חותרים כעת לרווחיות, עד כדי כך שבשנה האחרונה התכווצה מצבת כח האדם בכרבע מהשיא, שעמד על כ־400 עובדים, זאת בשני גלי פיטורים ובאי גיוס עובדים שעזבו. בתום המהלך, יועסקו בה כ־325 איש, שיתמקדו בפעילות הישראלית. כעת, מתכוננים בחברה לעבור לאיזון תפעולי ולרווחיות במחצית הראשונה של 2026 - לאחר שקודם לכן צפו הגעה לרווחיות בסוף 2025 - זאת בזכות עלייה בהכנסות, בהיקף הפיקדונות והאשראי ובזכות השקת מוצרים חדשים בתחום ניירות הערך. לראייה, טוען בר־דעה במכתב ששלח כי "בשיאה של מלחמה אזורית, רואים צמיחה עקבית עם עלייה של 47% בהכנסות וירידה של 23% בהוצאות. המגמה המשיכה גם ביולי ואוגוסט".
האם לוואן זירו יש סיכוי להפוך לרווחית? זו משימה קשה כיוון שבשנים הראשונות שלה היא צברה הפסדים של 803 מיליון שקל, מאז הקמתה ב־2019. יתר על כן, על פי הדיווח שהגישה החברה לציבור בתחילת השנה, ההפסדים ב־2023 היו אף גדולים מאלה של 2022 ועמדו על 357 מיליון שקל. ויחד עם זאת, בחברה מאמינים כי הגעה לאיזון תפעולי או אף לרווחיות תקל עליה לגייס הון. סיבוב גיוס ענק של 88 מיליון דולר מדויטשה בנק בוטל עם פרוץ המלחמה, כך על פי מאגר PitchBook והחברה גייסה בסופו של דבר 30 מיליון מהמשקיעים הקיימים.
איתור משקיעים זרים חדשים עבור מוסד פיננסי הפסדי בישראל בימים אלה איננו משימה קלה. וואן זירו ממומן כיום באמצעות גיוס הון מבעלי מניות פרטיים שמסתכם ב־960 מילון שקל עד כה, כאשר בעל המניות המרכזי בחברה הוא המיליארדר פרופ' אמנון שעשוע (63%). ככל שנודע, שעשוע ממשיך להזרים מדי פעם הון לחברה והוא מעורב בקבלת החלטות בה. בין המשקיעים הנוספים בחברה: טנסנט הסינית, הכשרה חברה לביטוח, האוניברסיטה העברית, קבוצת יוליוס בר, פאר איסט קפיטל הסינגפורית, פאלו אלטו גרות', ווסט קוסט אקוויטי, ו־2Sky ונצ'רס.
מוצרים חדשים
בנק וואן זירו מצטיין בעמלות נמוכות במחיר תחרותי לבנקים, הממומנות, מן הסתם בכספי המשקיעים הפרטיים. הדבר סייע לו, בין השאר, להשיג את הנתון שפרסם בנק ישראל, על פיו 44% מסך הפיקדונות החדשים שנפתחו מיוני 2022, היו בוואן זירו. בתוך הנתון השאלה שמסתתרת היא - כמה מהם נפתחו בשנה האחרונה והאם המגמה צומחת?
על פי המכתב של בר־דעה, במחצית הראשונה של השנה צמחו ההכנסות ב־150% אל מול המחצית המקבילה אשתקד, וההוצאות ירדו ב־20%. תיק האשראי צמח ב־75% ל־312 מיליון שקל ויתרת פקדונות הציבור עלתה ב־62% בהשוואה למחצית המקבילה ל־2.34 מיליארד שקל. עם זאת, במכתב לא פורטו שאר המספרים החשובים שהוזכרו בדוחות השנתיים של החברה כמו היקף ההוצאות, גובה ההפסד, שיעור הלקוחות המשלמים והכנסה השנתית הממוצעת ללקוח.
האמת היא שההרפתקה האיטלקית תמיד היתה מסוכנת, ולא סתם לקח לה זמן רב להיסגר. הבנקים הדיגיטליים האיטלקיים מתקשים גם ככה - הם נמצאים בבעלות בנקים מסורתיים אך מנותקים מהם לחלוטין, בהם: באדיבנק, הייפ, קרדם ואיסאיי־בנק. במציאות שבה הבנקים נאבקים על כל לקוח נדרשות הוצאות שיווק גבוהות במיוחד. הדבר אפשרי עבור בנקים דיגטליים שמנצלים את הידע שלהם בדאטה של הלקוח או בהגדלת נתח הארנק מלקוח קיים, אך על וואן זירו להוכיח קודם כל שהיא מצליחה לעשות זאת בישראל, ורק אז לשכפל את מודל הפעילות שלה מעבר לים.
בוואן זירו מגדילים כל העת את סל מוצרי האשראי וההלוואות ובקרוב ישיקו אפשרות מסחר בניירות ערך ישראליים, לאחר שמניות וול סטריט הושקו בתחילת השנה שעברה. בחברה סבורים שגם המסייע האישי הדיגיטלי שלה, המפותח פנימית בחברה על בסיס קוד בינה מלאכותית של AI21, OpenAI ו"קלוד" של אנתרופיק יגדיל את ההכנסות בהתבסס על היכרות אישית הם הדאטה של הלקוח.