בניין שניזוק בתקיפה במסיאף, סוריה / צילום: Reuters, Firas Makdesi
כ־14 נהרגו ו־43 נפצעו במתקפה החריגה בהיקפה שמיוחסת לישראל בסוריה. זו כללה פגיעה ביעדים שונים במחוזות חמה, חומס, דמשק וטרטוס - אבל המוקד שלו היה מתקן "המרכז למחקרים מדעיים", סרס (CERS), במסיאף.
● שאלות ותשובות | "המתקפה הגדולה זה שנים": יעד התקיפה האסטרטגי בסוריה
● הנתונים מגלים: לבנון משתמשת בכספי סיוע מאירופה כדי לגרש פליטים סורים
● החות'ים שוב הצליחו להפיל מל"ט אמריקאי ששווה 30 מיליון דולר. איך הם עשו את זה?
סרס, שמונה כ־20 אלף עובדים, כך לפי מחקר של מכון עלמא, היא למעשה התעשייה הצבאית של משטר אסד. המרכז הוקם בשנת 1971, ועד מלחמת האזרחים בסוריה, היה מהמובילים במזרח התיכון. עם זאת, לאחר מכן, מכון עלמא מצביע כי סרס הפכו לפלטפורמת שיתוף־פעולה במלחמת האזרחים של אסד עם איראן וחיזבאללה.
לאורך השנים, המרכז היה אחראי על חקר, פיתוח וייצור צבאי של אמל"ח מתקדם, דוגמת טילים בליסטיים קצרי־טווח מדגם פאתח 110, שמשמשים את חיזבאללה. "אלו לב פרויקט דיוק הטילים של שיתוף־הפעולה האיראני־סורי ושל חיזבאללה", הסבירו בעלמא. במכון גם הזהירו כי המרכז "אחראי לפיתוח וייצור נשק כימי, ביולוגי ואף פוטנציאלית גרעינית". על כן, אין זה מפתיע שכבר מ־2013, התרחשו תקיפות נגד יעדי סרס, שמיוחסות לישראל.
ב־2022, חשף שר הביטחון דאז, בני גנץ, במסגרת נאום בכנס בניו יורק, יותר מעשרה מתקנים של סרס, שאחראיים על ייצור ופיתוח האמל"ח לצבא אסד. מוקד פעילות שהוצף באותו נאום היה מסיאף, בו לאורך מלחמת האזרחים התרחבה הנוכחות של המיליציות הפרו־איראניות, משמרות המהפכה, ומומחי אמל"ח איראנים. "בהתאם לחזון סולימאני", אמר גנץ, "איראן הפכה את את המתקן במסיאף למתקן ייצור טילים ואמל"ח מדויק לטווח בינוני וארוך, עבור חיזבאללה והמיליציות הפרו־איראניות".
"סרס זהו מרכז למחקרים מדעיים, שמתעסק במו"פ צבאי ואמל"ח מסוגים שונים - טילים, רקטות, כטב"מים, טילי שיוט, כל ששייך לחלל, ניווט אינרציאלי שחשוב לפאתח 110", אומר לגלובס ד"ר יהושע קליסקי, חוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי. "יש בו מחקר מדעי שמהווה מסווה למחקרים בעלי אוריינטציה צבאית. יש להם שיתופי פעולה רבים עם מדענים מחו"ל, במחקרים שהם כאילו־מדעיים. למשל, בפיזיקת פלזמה, מה שנשמע טהור, אבל אפשר ללמוד ממנו דברים אחרים. אלו מחקרים מתקדמים בפיזיקה, כימיה וביולוגיה בעלי השלכות צבאיות. אני מניח שגם הנשק הכימי שאסד ייצר הגיע משם. שם פיתחו את חביות הנפץ שהפכו בסופו של דבר לרקטות בורכאן של חיזבאללה. הם נמצאים בקשר הדוק עם איראן ומעבירים טכנולוגיות מתקדמות איראניות לשם. ממנו, זה עובר לחיזבאללה".
משטר האייתוללות משקיע הון בפיתוח המיליציות הפרו־איראניות בסוריה
מאז אמצע שנת 2023 ועד אמצע 2024, חלה ירידה במספר העמדות האיראניות ברחבי סוריה מ־570 ל־529 - כך עולה מדוח של מכון "ג'אסור". מתוך אותה נוכחות, 52 הם בסיסים צבאיים ו־477 מוצבים, שפרוסים לפי הפילוח הבא: 117 במחוז חאלב, 109 במחוז דמשק, 77 בדיר א־זור, 67 בחומס, 28 בחמה, 27 באידליב, 20 בקונייטרה, 17 בלטקיה, 16 בדרעא, 14 בא־רקה, 13 בסווידא, תשע בטרטוס, שמונה בחסכה, ושבעה בעיר דמשק.
הכוחות הללו, בעיני איראן, לא רק חשובים באספקט של הנוכחות בסוריה עצמה. על אחת כמה וכמה במלחמת "חרבות ברזל", סוריה אסטרטגית כמוקד ייצור, הרכבה והובלה של אמל"ח לחיזבאללה בלבנון. אולם, במכון ג'אסור מייחסים את מרבית הירידה במספר העמדות האיראניות בהיערכות מחודשת שנובעת ממתקפות אוויריות ישראליות ואמריקאיות נגדם מאז פרוץ המלחמה. מ־14 מהעמדות במחוז קונייטרה שהיו מאויישות בחיילי מיליציות, הועברו לידי אנשי צבאות רוסיה וסוריה, "ככל הנראה בתגובה לפנייה ישראלית לרוסיה, להבטיח שאתרים אלו לא ישמשו לפעולה צבאית שמכוונת לגולן הישראלי".
ברמה הרחבה, משטר האייתוללות משקיע הון בפיתוח המיליציות הפרו־איראניות, אותן הוא מכנה "ציר ההתנגדות". מחקר שביצע מכון IISS בנושא "רשתות ההסתננות האיראניות במזרח התיכון" ופורסם בנובמבר 2019, הצביע כי היקף ההשקעה השנתית של איראן במיליציות בסוריה, בעיראק ובמורדים החות'ים בתימן מסתכם ב־16 מיליארד דולר מדי שנה. לצד זאת, 700 מיליון דולר מועברים מדי שנה לחיזבאללה. ברמת התקציב הכולל האיראני, משמרות המהפכה הם הגוף הביטחוני המתוקצב ביותר. בשנה הפיסקאלית 2022-2023, הם קיבלו 1,190 טריליון ריאל איראני - פי שלושה מתקציב הארגון לפני שנתיים בלבד. מדובר על סכום שגדול פי כ־2.4 מזה של הצבא, כאשר בתווך עוד נמצאת המשטרה.
על אף ההשקעות התקציביות הנרחבות של איראן, במערכה הרב־זירתית ככלל ובחזית הצפונית בפרט, סוריה היא דווקא זירה שקטה יחסית. למרות כל זאת, התרחשה תקיפה בהיקף כזה, שמגדירים בכלי התקשורת הערביים בתור "הגדולה ביותר בשנים האחרונות" בסוריה. בשאר אסד, שעדיין מתמודד עם מלחמת אזרחים, מדינה מפוצלת ושסועה, לא מעוניין במלחמה כוללת עם ישראל. אולם, נראה שזו לא העמדה הרוחבית במסדרונות דמשק. הרמטכ"ל הסורי שביקר בטהרן, עבד אל־כרים מחמוד אברהים, התיר למיליציות הפרו־איראניות לשגר כטב"מים מסוריה לישראל בחודש יולי, ללא הסכמת אסד - כך דווח ב"אל־חדת'" הסעודי.