גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדיל עם מירי רגב שיכול לשנות דרמטית את התחבורה הציבורית

משרדי התחבורה והאוצר מקדמים בתקציב 2025 הצעת חוק שתאציל סמכויות ניהול תחבורה לרמת המטרופולין והערים, ובמקביל תהפוך את הרשות הארצית לתחבורה ציבורית לגוף עצמאי ● במסגרת הרפורמה יוקמו רשויות אזוריות בגוש דן ובירושלים, אך יש מי שחושש מניצולה כמנגנון ג'ובים

אוטובוסים של חברת דן / צילום: כדיה לוי
אוטובוסים של חברת דן / צילום: כדיה לוי

רבים בענף התחבורה הופתעו לשמוע לאחרונה על התמיכה של הנהלת משרד התחבורה והשרה מירי רגב במודל רשויות התחבורה המטרופוליניות - יוזמה שבמשך שנים נחסמה על ידי המשרד בשל התנגדות לביזור סמכויות וכוח לשלטון המקומי.

עם 6,000 מוזמנים ועומר אדם: ברכבת מתכננים מסיבה במיליון שקל באמצע מלחמה
מירי רגב שוב נוסעת להודו, וזה יעלה לנו חצי מיליון שקל

בד-בבד, גם השאיפה של המשרד להפוך את הרשות הארצית לתחבורה ציבורית ליחידת סמך עצמאית עם תקציבים רבים יותר ותקנים, זכתה לתמיכה מפתיעה מצד משרד האוצר שככלל שואף לקצץ תקינה ולאחד מחלקות.

הצטלבות האינטרסים מקורה ב"דיל" שאם יבשיל, חרף הקשיים והאתגרים הרבים שניצבים בפניו, הוא ישנה כמעט מן היסוד את אופן תכנון ותפעול התחבורה במדינת ישראל. הדיל כולל הצעת חוק מאוחדת שתקים רשויות מטרופוליניות לניהול התחבורה בירושלים ובגוש דן, ובמקביל תמיר את רשות התחבורה הציבורית שכיום משמשת כאגף במשרד לגוף עצמאי. חשוב להדגיש, שיסודם של שני המהלכים בהמלצות מקצועיות שניתנו במשך השנים - אבל הפרטים הקטנים, אלו שימלאו את הקונסטרוקציות המומלצות בתוכן, הם שיקבעו האם מדובר במהלך תקדימי ומהפכני או בדיל חלול שעניינו ג'ובים.

 

הקמה של רשויות מטרופוליניות נדרשת כדי לבזר את הסמכויות של משרד התחבורה אל רשויות שיאגדו כמה ערים ויישובים עם רצף טריטוריאלי, זאת על בסיס ההנחה שאם נוסע עולה על אוטובוס בתל אביב, הגבולות המונציפליים חסרי משמעות שכן האוטובוס נע במרחב בקווים שונים דרך הערים הסמוכות כמו בת ים, גבעתיים, רמת גן, בני ברק ופתח תקווה.

ולכן, מצב שבו לכל עירייה מדיניות שונה בנוגע לתחבורה הציבורית, תכנון אחר, משא ומתן נפרד מול משרד התחבורה - נעדרת רציונליות ופוגעת בתפעול. הרשויות גם מסמיכות את ראשי הערים לנקוט פעולות בתחום התחבורה ולא רק לגלגל את הבעיות לפתחו של משרד התחבורה - מצע המשמש אותן למשל להתנגד להקמת נת"צים עד לתגבור שירות התחבורה הציבורית. וחשוב מכך, הרפורמה יכולה לנתק את הקשר בין הפוליטיקה הארצית לניהול התחבורה ולהביא לכך שסוף סוף יינקטו פעולות דרמטיות להקלה על הגודש.

הרעיון עלה לראשונה בשנת 1996 בוועדה שהוקמה לפתיחת ענף התחבורה הציבורית לתחרות, והופיע שוב בהמלצות ועדת סדן לקידום התחבורה בשנת 2007. בשנת 2011 ועדת טרכטנברג המליצה להקים רשויות מטרופוליניות בירושלים, תל אביב וחיפה ובהמשך לכך באותה השנה הממשלה קיבלה החלטה על הקמתן. דוח של מרכז המחקר והמידע של הכנסת שפורסם בשנת 2016 ציין כי הנושא מצוי בתוכנית העבודה של משרד התחבורה, אלא שעד היום - לא מומשה. בשנת 2018 שוב התקבלה החלטת ממשלה, שגם היא נותרה אות מתה. כל הניסיונות להכניס את הרשויות המטרופוליניות לחוק ההסדרים עלו בתוהו, חרף העובדה שבעולם המערבי התחבורה מנוהלת ברמת המטרופולין - ישראל נותרה מאחור.

גם מבקר המדינה מתח על כך ביקורת בשנת 2019 עת קבע כי "הקמתן של רשויות מטרופוליניות חשובה מאוד לקידום ראייה כוללת בעניין מתן פתרונות תחבורתיים, למתן מענה יעיל לצרכים כוללים ומקומיים וליישוב חילוקי דעות עם הרשויות המקומיות". ואולם למרות היתרונות, "ניסיונות חוזרים ונשנים לפעול להקמתן ולעיגונן בחקיקה במסגרת חוקי ההסדרים לא צלחו. אי־הקמתן של רשויות מטרופוליניות פוגע בקידום של מיזמי תח"צ ובשיפור השירות של התח"צ".

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

תמיכה מקצועית נלהבת

במשך השנים אנשי המקצוע במשרדי הממשלה תמכו תמיכה נלהבת בהקמת רשויות אלו, אך השרים העדיפו לשמר את הכוח בירושלים ולחלק "סוכריות" לראשי רשויות, במקום להעביר אליהם חלק מהסמכות. גם השרה הקודמת מרב מיכאלי שבתקופתה הועברו רפורמות רבות דוגמת אגרות הגודש והעלאת תעריפי חניה, התנגדה תחילה לרפורמה ורק לקראת סוף כהונתה הותנע מהלך להקמת רשות בירושלים, אך זו נבלמה לבסוף.

בטיוטת חוק ההסדרים שעבר בשנת 2023 הופיעה שוב היוזמה על ידי משרד האוצר אך נגנזה. במשרד התחבורה טענו כי "עוד לא בשלה העת להעביר לרשויות מקומיות סמכויות כה נרחבות" וכי "הניסיונות להקים דרג ביניים בין השלטון המרכזי לשלטון המקומי עוד לא הוכיחו עצמם במידה מספקת", חרף העובדה שכאמור הנושא על סדר היום משנות ה־90.

בינתיים הגישה השתנתה. אותן "סוכריות" לרשויות המקומיות התגלו גם כ"סוכריות רעילות", כפי שהגדיר גורם המעורה בפרטים. רשות מקומית לעולם תבקש עוד תוספות שירות לאוטובוסים, וחלוקת העוגה התקציבית אף פעם לא תספק אותם. בד-בבד, לצמרת משרד התחבורה בוער להפוך את הרשות הארצית לתחבורה ציבורית ליחידת סמך עצמאית. גורמים בענף ייחסו זאת לכוונת ראש הרשות עידן מועלם למלא אותה בג'ובים. בראיון לגלובס הוא דחה את הטענות ואמר כי עם הקמת הרשות "תהיה מחלקה משפטית גדולה שתפעל עבור הרשות לנוכח המכרזים הרבים והמשאים־והמתנים, לצד חשבות נפרדת והסדרת ניהול מול הרשויות המטרופוליניות. היום הכל מעורבב. לדוגמה, פרויקטים שאני אחראי עליהם עוברים לאגף תשתיות של משרד התחבורה ואחר כך חוזרים אליי - זה לא יעיל וגורם לעיכובים מטורפים ולחוסר סנכרון". גם מבקר המדינה הפציר בממשלה להסדיר את מעמד הרשות כעצמאית.

מאז שסוכם הדיל בין אגף התקציבים להנהלת משרד התחבורה ובעיקר עידן מועלם ומנכ"ל המשרד משה בן זקן, הצוותים מנהלים משא ומתן על התוכן - והוא שיקבע האם מדובר יהיה במהפכה של ממש או ברפורמה ריקה מתוכן. בנוסף, עדיין לא התקבלה ההחלטה בלשכת שר האוצר האם לכלול את הרפורמה בחוק ההסדרים או לנסות להעבירה בנפרד בכנסת.

הפרטים עוד לא ברורים

המהלך המתגבש כולל את הקמת הרשות כיחידה שבראשה יעמוד מועלם, ובמליאה תהיה נציגות לציבור ולמשרד האוצר. הרשות תגבש את המדיניות ואת העקרונות להפעלת תחבורה ציבורית ותבחן האפשרות להעלות את שכר עובדיה וכן את תקצוב השינוי, הקמת מחלקות נוספות ועיבוי המערך המשפטי. בד-בבד יוקמו רשויות מטרופוליניות בירושלים ובגוש דן, כשבהמשך תהיה למשרד התחבורה האפשרות להקימן גם בחיפה ובבאר שבע. ואולם, לא ברור עדיין אילו רשויות יכללו בגוש דן וכיצד ייקבע כוחן. הרשות המטרופולינית היא שתכין תוכניות תחבורתיות, תתנהל מול חברות האוטובוסים, תתכנן קווים ותקים תשתיות - כל אלו נעשים כיום בעיקר ע"י משרד התחבורה, בשונה מהנעשה בעולם המערבי.

גורמים בענף מדגישים ששני המהלכים הם רצויים מבחינה מקצועית ויכולים לחולל שינוי של ממש ברמת השירות הניתנת לאזרחים ויהוו הישג משמעותי למשרדים - כזה שיסיים סאגה של יותר מ־20 שנה, אבל בעבודה רשלנית בבנייתם הם עלולים להיות עוד מנגנון מסואב לג'ובים.

עוד כתבות

בניין הקפיטול בוושינגטון / צילום: Shutterstock, Andrea Izzotti

הממשל האמריקאי בדרך להשבתה? ניסיונות אחרונים למנוע

דונלד טראמפ ניסה להעביר חוק למניעת השבתת הממשל, אך ההצבעה נפלה בגלל בלוק חוסם של הדמוקרטים ● אם הקונגרס לא יפעל, הממשל ייכנס להשבתה חלקית היום בחצות שעון ארה"ב ● מקור בתוך המפלגה הרפובליקנית מסר לרשת פוקס ניוז כי חברי בית הנבחרים הגיעו ל"פתרון זמני"

חשבון המים מתייקר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

עולה, אבל פחות: החל מינואר תעריף המים יתייקר ב-2%

רשות המים הודיעה כי תעריפי המים יתייקרו ב-2% החל מינואר, במקום ב-3.4% כמתוכנן ● התעריף לכמות המוכרת יעמוד מינואר על 7.046 שקלים למ"ק, ואילו התעריף לכל כמות נוספת יעמוד על כ־12.932 שקלים למ"ק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

4 מדדים בבעיה גדולה אחת: למה אף גוף לא מצליח לשקף את המציאות המתייקרת

הצרכנים הישראלים הופתעו לגלות השבוע שלמרות ההתייקרויות שהם חווים בשטח,
מדד המחירים הרשמי דווקא בירידה ● כמו הלמ"ס, גם מדדים אלטרנטיביים נשענים
על דיווח המחירים העצמי שרשתות השיווק מחויבות לבצע - אך האכיפה לוקה בחסר
ולעתים הנתונים חלקיים ולא מדויקים ● כך יוקר המחיה חומק מהנתונים היבשים ● למה זה עולה לנו, פרויקט מיוחד

כוחות חות'ים / צילום: ap, Osamah Abdulrahman

הם יצרו איום גלובלי והחלו להתנתק מהציר האיראני. מה החות'ים רוצים?

בזמן שהלחימה מול הציר האיראני בעצימות נמוכה, החות'ים שומרים על קו התקפי מול ישראל, שכולל שליחת טילים בליסטים, האחרון בהם בשבת ● מומחים טוענים: "ההשפעה הדתית של טהרן גרמה לחוסר נחת בחלק משורותיהם"

חניה בתל אביב / צילום: Shutterstock, Adi Shpigel

האופוזיציה והקואליציה מצאו סוף סוף נושא שהן מסכימות עליו: לא לשלם על חניה

הדרך להפחית גודש בכביש, לפי מחקרים, היא בין היתר לייקר שימוש ברכבים ● לכך נועדה רפורמת החניה , שהכנסת דנה על דחייתה ● בדיון השבוע, חה"כ מיש עתיד והליכוד התייצבו נגד המהלך עם נציגיהם במועצת העיר ת"א, והתעלמו מגורמי מקצוע. הרי מי אוהב לפתוח את הכיס?

הפופ־אפ התארך מ־3 חודשים לשנתיים. פתיחת החנות בשרונה באוקטובר 2023 / צילום: דודי ששון

קולקציות שנסגרות שנה מראש ועדת מעריצים נאמנה: סוד הקסם של הארי פוטר בישראל

כשלושה עשורים עברו מאז שהושק הספר הראשון בסדרת הארי פוטר, ועדיין כל קולקציה ממותגת בחנויות זוכה להתנפלות, בעולם וגם בישראל ● הפעם, ההתעוררות המחודשת כוללת שלל שיתופי פעולה מקבילים עם רשתות מקומיות ובינלאומיות: "המטרה היא שתהיה חגיגה בעיניים" ● איך עובדת זכיינות של מותג על ששווה עשרות מיליארדי דולרים, ולמה זה יותר סיפור של רגש מאשר של מספרים

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה חיובית ● המירוץ על רכישת מי עדן הגיע לסיומו ● הדולר המשיך להתחזק בחדות בסוף השבוע האחרון, טיפס לשער של 3.65 שקלים ● למרות התחזיות הפסימיות של הפדרל ריזרב, בסוף השבוע נרשמה מגמה חיובית בוול סטריט ● בורסות העולם יהיו סגורות בימי שלישי ורביעי לרגל חג המולד ● וגם: הכלכלן שמשוכנע שהשוק השורי כאן כדי להישאר ●  גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

מכוניות שנפרקו בנמל המפרץ בחיפה / צילום: דוברות נמל המפרץ

לקראת העלאת המס בינואר: אלו כלי הרכב שיתייקרו הכי הרבה

תחשיבים ראשוניים של יבואני רכב חושפים כי כתוצאה משינויי המס, עליית מחירי המחירון ברבים מדגמי הבנזין וההייבריד העממיים צפויה לעמוד בממוצע על כ-4,000 שקל - עם פגיעה ממוקדת בדגמים הזולים יותר ● וגם: הרכבים החשמליים החדשים שהגיעו לארץ ● השבוע בענף הרכב

צילומים: Thomas Mukoya, CHRISTOPHER ALUKA BERRY/reuters, Evan Agostini/Invision,Lucy Nicholson

"רעל עכברים, הונאה": הם התחרו מי משמיץ יותר את הביטקוין. מה דעתם עליו היום?

וול סטריט ג'ורנל חזר לאמירות של כמה מענקי ההשקעות האמריקאיים ביחס למטבעות הקריפטו, ובדק אם השיאים בשווי הביטקוין לאחרונה והרוחות שמנשבות מכיוון הממשל החדש שינו את דעתם ● אז מה חושבים כיום בכירי הבנקים, ההשקעות וקרנות הגידור על המטבע הדיגיטלי

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר מיכאל ברק / צילום: לואיס גרין

המומחה שמאמין: כל מדינות האזור רוצות יציבות, חוץ ממדינה אחת

שיחה עם ד"ר מיכאל ברק, חוקר בכיר במכון למדיניות נגד טרור באוניברסיטת רייכמן ● על ההפיכה בסוריה, היחסים בין טורקיה לישראל והאינטרס הסעודי ● האזינו

סמיר קושלה / צילום: מורג ביטן

"חשבתי שהודו היא אלופת העולם ברגולציה. עד שהגעתי לישראל"

סמיר קושלה, יו"ר דיינמיק סטאפינג סרוויסס, תאגיד כוח האדם ההודי שמעסיק כבר למעלה מ־3,500 עובדים בארץ מאז פרוץ המלחמה, מבטיח לשלוח עוד אלפים ב־2025 ● בראיון לגלובס, הוא מתייחס למצב ענף הבנייה מאז 7 באוקטובר, מספר על אתגרי הבירוקרטיה שנאלץ להתמודד איתם ומדבר על הסולרידיות העמוקה בין הודו לישראל בעקבות האירועים הביטחוניים הקשים

ארדואן בשיחה עם סטונדטים, השבוע. מזמין את פוטין לחלוק איתו את במת ההיסטוריה / צילום: Reuters, Turkish Presidency/Murat Kula

הקריטריון של ארדואן ל"מנהיג אמיתי": להיות בשלטון מינימום 20 שנה

הוא נמצא שם כבר 22 שנה. פוטין - 25 שנה ● ״אנחנו המנהיגים היחידים״, אומר הטורקי, ונותן אולי רעיון לארצות נוספות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

שכן גילה כי חומה חילקה חצר באופן לא שווה. מה קבע ביהמ"ש?

בני זוג גילו כי החצר המשותפת חולקה באופן לא שווה במשך עשרות שנים - ודרשו לפנות את שכניהם. איך הכריע השופט? ● אדם שעבד כ־40 שנה כטועם טבק דרך עישון פיתח מחלת ריאות. ביטוח לאומי סירב להכיר במחלה כפגיעה בעבודה - והתקפל ● חברה ביקשה למנוע מעובד שפוטר, מומחה בתחום האלחוט, להתקשר עם לקוחותיה ולהתחרות בה - בית הדין דחה את הבקשה ● 3 פסקי דין בשבוע

דירת הפנטהאוז בשכונת ''שמעון פרס'' החדשה בנהריה / צילום: Viewpoint

"טרפת מהפסקת האש": 4.19 מיליון שקל על פנטהאוז בנהריה

דירת פנטהאוז בת שישה חדרים, המתפרשת על פני כ-174 מ"ר, עם מרפסת הפונה לכיוון הים, נמכרה ב-4.19 מיליון שקל ● הפרויקט אינו בקו ראשון לים. הוא צפוי להתאכלס ב־2027, ובחברה מדווחים על מאות פניות

יובל לנדסברג, מנכ''ל סנו / צילום: שלומי יוסף

שיעורי הרווח הגבוהים ביותר בענף המזון והטואלטיקה שייכים דווקא לשחקנית שנחשבת אפרורית

גם בלי העלאת מחירים בשנה האחרונה, גידול בביקוש מצד הציבור בישראל הוביל לשיפור בתוצאות סנו - ספקית מוצרי הניקיון והנייר לבית ● גורם בשוק: "אנשים הלכו יותר לרשתות, וסנו סיפקה להם מוצרים ברציפות" ● למה זה עולה לנו, פרויקט מיוחד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; מיקרון נפלה ב-17%

בורסות אירופה ננעלו בירידות חדות ● מיקרון היכתה את התחזיות אך צופה האטה במכירות ● פלנטיר זכתה בחוזים מצבא ארה"ב במעל 600 מיליון דולר ● המלצות אנליסטים: בנק אוף אמריקה "נייטרלי" על מיקרון, ג'פריס ב"החזק" על נייס ● הכלכלה בארה"ב צמחה ב-3.1% ברבעון השלישי ● הבנק המרכזי של בריטניה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.75%, כך גם הבנק של יפן, 0.25% ● וגם, הסיבה לירידת מחיר הזהב

כידן דהרי וירון אדיב / צילום: יונתן בלום

המיזוג של צמד משקיעי הנדל"ן: מדוע השווי של תנופורט זינק, וזה של ישפרו צנח

כידן דהרי וירון אדיב רכשו את ישפרו תמורת 800 מיליון שקל לפני שלוש שנים, אך ממזגים אותה לפי שווי של 543 מיליון שקל בלבד, לאחר שחולק דיבידנד משמעותי של 300 מיליון שקל לאחר הרכישה ● שוויה של תנופורט שרכשו ב-2017 זינק ביותר מפי 3 מאז הרכישה ל-500 מיליון שקל

כוחות המשטרה שהגיעו לאזור הפיגוע / צילום: Reuters, Axel Schmidt

בגרמניה נאבקים להבין מה המניע של הרופא שדרס למוות בשוק חג המולד אמש

לפי הדיווחים, הדורס הוא רופא, אזרח סעודי במקור, כבן 50, והרשויות מסרו כי הוא אינו מוכר כפעיל "איסלמיסטי" ● הממשלה המקומית אמרה לכלי התקשורת כי יש בסיס סביר להניח שמדובר ב"התקפה" מתכוננת, ולא בתאונה ● במקביל העירייה הורתה לפנות את שוק חג המולד שבמקום

אזור פיגוע הדריסה / צילום: Reuters, Axel Schmidt

חשד לפיגוע בשוק חג מולד בגרמניה: לפי דיווחים עשרות פצועים ו-11 הרוגים

בשעה 19:04 (זמן מקומי), רכב מסוג ב.מ.וו דהר במהירות גבוהה לתוך קהל שהסתובב בשוק חג מולד במגדבורג, כשהוא דורס את הנוכחים במקום ● לפי שירותי החילוץ וההצלה הגרמנים כ-60 עד 80 בני אדם נפצעו בתקרית ו-11 נהרגו ● הנהג הדורס נעצר; "לפי דיווח ב"בילד" הנהג הוא אזרח סעודי

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

החברה הישראלית שתספק רחפנים למשרד ההגנה האמריקאי

אקסטנד זכתה בחוזה בשווי 8.8 מיליון דולר עם משרד ההגנה האמריקאי לאספקת רחפנים לתקיפות מדויקות ● האספקה שלו מתוכננת להתחיל ברבעון הראשון של 2025