יוני אסיא, מנכ''ל איטורו / צילום: יח''צ eToro
פלטפורמת המסחר הישראלית איטורו הגיעה להסדר עם רשות ניירות הערך האמריקאית (SEC), במסגרתו תשלם קנס של 1.5 מיליון דולר ותגביל את פעילות המסחר במטבעות קריפטוגרפיים עבור לקוחותיה האמריקאים.
ההסדר נחתם בעקבות טענות ה-SEC כי איטורו פעלה כברוקר וסוכנות סליקה לא רשומים בתחום הקריפטו. בהתאם לתנאי ההסדר, לקוחות החברה בארה"ב יוכלו לסחור מעתה רק בביטקוין, אתריום וביטקוין קאש, כאשר לגבי שאר המטבעות הקריפטוגרפיים - ניתנה להם תקופה של 180 ימים למכור את החזקותיהם.
● חברת הנדל"ן שזינקה ב-1,500% מהשפל: "אאורה היא מפעל חיי. לא אמכור מניות שלה"
● אחרי מנורה, גם ווישור רוצה להשתלט על ישראכרט: "יציף ערך לבעלי המניות"
ההסדר של איטורו עם רשות ניירות הערך האמריקאית מגיע כחלק ממגמה רחבה יותר של פעילות רגולטורית מוגברת בתחום הקריפטו. לפי נתונים שפורסמו, בין השנים 2013-2024 הטיל ה-SEC קנסות בסך כולל של כ7.5 מיליארד דולר על חברות וגורמים בתעשיית הקריפטו, זאת כאשר כ63% מהסכום הוטל בשנת 2024 בלבד.
שוקלת הנפקה
איטורו, שנוסדה בשנת 2007 בתל אביב על-ידי האחים יוני ורונן אסיא יחד עם דייוויד רינג, התפתחה לאורך השנים מפלטפורמת מסחר פשוטה לרשת חברתית מקוונת למסחר בשוק ההון. כיום מאפשרת הפלטפורמה מסחר במגוון נכסים, כולל צמדי מטבעות, חוזי הפרשים על סחורות, מדדי מניות בעולם ומטבעות קריפטוגרפיים.
התפתחות החברה כללה התרחבות להשקעה במניות ובחוזי הפרשים על ביטקוין בשנת 2013, כניסה לשוק האמריקאי בשנת 2018, כמו גם גיוס של 100 מיליון דולר באותה שנה לפי שווי של 800 מיליון דולר. שנה לאחר מכן, ב-2019, רכשה איטורו את חברת Firmo הדנית, המתמחה בחוזים חכמים מאובטחים על גבי הבלוקצ'יין, ואת חברת הקריפטו דלתא, שפיתחה פלטפורמה למעקב אחר נכסים קריפטוגרפיים בבורסות עולמיות.
בחודש מרץ האחרון דווח כי איטורו שוקלת הנפקה בוול סטריט, זאת לפי שווי של מעל ל-3.5 מיליארד דולר.
עוד פורסם אז בגלובס כי לפי נתונים של "פייננשל טיימס", איטוטרו מנהלת נכסי לקוחות בהיקף של 11.3 מיליארד דולר במסגרת 3 מיליון חשבונות, וכי החברה נהנית מהעלייה במסחר קמעונאי בשוקי המניות בארה"ב ובאירופה, כמו גם מהעלייה במחיר הביטקוין. "אנחנו רואים רמות פעילות שלא ראינו מאז 2021", אמר אז לגלובס יוני אסיא. עוד הוא אמר כי "עד כה 2024 מתחילה להרגיש קצת כמו 2021. השווקים בשיא כל הזמנים, וראינו עלייה ב-engagement למסחר במניות".
בשנת 2021 הודיעה איטורו על מיזוג צפוי לחברת SPAC ועל הפיכתה לחברה ציבורית בנאסד"ק לפי שווי של 10.4 מיליארד דולר. עם זאת, בשנת 2022 בוטל המיזוג עקב עיכובים רגולטוריים ושינויים בתנאי השוק.
בתגובה לחדשות אלה מסר המנכ"ל יוני אסיא כי "הסדר זה מאפשר לנו להתקדם ולהתמקד באספקת מוצרים חדשניים ורלוונטיים במסגרת העסקים המגוונים שלנו בארה"ב. משתמשים בארה"ב יכולים להמשיך לסחור ולהשקיע במניות, בתעודות סל, באופציות ובשלושת נכסי הקריפטו הגדולים ביותר". עוד הוא מסר כי "כחברה המשרתת למעלה מ-38 מיליון משתמשים רשומים מיותר מ-75 מדינות, לתנאי ההסדר תהיה השפעה מינימלית על העסק הגלובלי שלנו".