גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פחות חופשות ושינוי במענקים: אינטל שוקלת עוד קיצוצים אחרי ביטול הליסינג

אינטל הודיעה לעובדיה כי בהמשך לפיטורי אלפי עובדים, היא תבטל את סבסוד חשבונות הסלולר של אלו שיישארו בחברה ● לצד זאת, בהנהלה בוחנים שינוי בהטבות נוספות, דוגמת הבונוסים השנתיים וחופשות השבתון ● מתי תודיע החברה על השינויים?

משרד אינטל בחיפה / צילום: אינטל
משרד אינטל בחיפה / צילום: אינטל

אחרי שורה של קיצוצים נרחבים, קיבלו השבוע עובדי אינטל בשורה מרה נוספת. רק בתחילת החודש נודע להם שתוכניות הליסינג שהיו נהוגות בחברה משך עשרות שנים בוטלו (החברה ביקשה מהעובדים להחזיר את רכבי הליסינג שלהם), וכעת יקוצצו הטבות נוספות - כמו סבסוד חשבונות סלולר והמכשירים עצמם. בנוסף, באינטל שוקלים שינויים בהטבות נוספות, כמו חופשה מיוחדת ובונוס שנתי שניתנו עד כה לעובדים. עוד שוקלים בהנהלה לצמצם בכיבוד הניתן בפינות הקפה.

אחרי הליסינג: באינטל ישראל מבטלים גם את חשבונות הסלולר לעובדי הפיתוח
עצירת בנייה של מפעלים ומכירת מניות מובילאיי: הדיונים בדירקטוריון אינטל החלו

קיצוץ בתוכנית הסלולרית של אינטל ישפיע רק על חלק מעובדי מרכזי הפיתוח בחיפה, פתח תקווה וירושלים - כ־7,000 איש. ככל שנודע, עובדי הייצור בקרית גת ישמרו על מכשירי הטלפון והחשבונות שקיבלו מאינטל, זאת ככל הנראה בשל העובדה ששימוש בטלפונים קריטי יותר לעבודתם במתקני הייצור. בנוסף, הגזירה לא צפויה לפגוע באנשי שיווק או מהנדסי שטח הנמצאים במגע ישיר עם לקוחות, ועובדי מערכות מידע שמספקים תמיכה ישירות לעובדים. גם חלק מעובדי ההנהלה בישראל יוכלו לשמור על המכשירים והחשבונות שסופקו להם באינטל.

לפי ההערכה, העובדים שיבוטל להם חשבון הסלולר צפויים לקבל הצעת מחיר קבוצתית מחברת סלקום עם מחירים מוזלים, וכעת נבחנת גם האפשרות להחזיר להם את התשלום על כך - אם כי לא ידוע אם הדבר התקבל על ידי ההנהלה.

מנכל אינטל פט גלסינגר / צילום: Reuters, Jonathan Ernst

מאות עובדים יושפעו

עם 11 אלף עובדים ברחבי הארץ, אינטל היא עדיין המעסיקה הפרטית הגדולה ביותר במשק הישראלי, חרף הקיצוצים שחוותה בשנים האחרונות. המספר הזה איננו סופי, שכן אינטל מתכוונת בחודש הבא לקצץ בכ־17 אלף משרות נוספות בכל העולם - כ־15% מכלל העובדים שלה. על פי ההערכה הדבר עשוי להשפיע על כמה מאות עובדים בישראל, והמספר אף עשוי להגיע לאלף.

בחודש שעבר כזכור הכריזה אינטל על תוכנית קיצוצים בשל משבר המימון אליו נקלעה בדרכה להפוך לארגון המייצר עבור חברות מתחרות. במסגרת הקיצוצים פתחה החברה תוכניות פרישה מרצון, שכוללות מענק חד־פעמי בגובה של 4־10 ואפילו 19 משכורות בתמורה לפרישה. לפי ההערכה, כמה מאות עובדים בישראל פנו להנהלה בבקשה להירשם לתוכניות אלו. עובדים שצפויים להיכנס לתוכנית הפיטורים יקבלו את ההודעה על כך בחודש הבא, והמהלך כולו צפוי להסתיים בנובמבר הקרוב.

כמה הטבות נוספות עומדים כעת לבחינה מחודשת - בהם כמה מההטבות המיוחדות שהוענקו לעובדים באינטל, ושעד היום לא קיימות בחברות המתחרות - גם אלה המצליחות ביותר. באינטל, לדוגמה, נהגו לחלק לכלל העובדים ממש עד השנה האחרונה בונוס שנתי שנע בגובה של 2־3 משכורות. הבונוס חולק בדרך כלל בחודשים ינואר או פברואר, בכל שנה שבה הייתה החברה רווחית. הטבה זו, שהכניסה אפילו לעובדים בדרגות הנמוכות ביותר כ־90־100 אלף שקל בשנה לפני מס, צפויה להיבחן בסוף השנה.

לגלובס נודע כי אינטל תדון בשכר ובבונוסים בתחילת השנה הבאה, וכי היא תודיע על ההחלטות שיתקבלו בחודש ינואר או פברואר. אם החברה תמשיך להיות הפסדית, ייתכן כי תחלק בונוס נמוך הרבה יותר מזה שנהוג עתה. עם זאת, באינטל עדיין מתכננים לשקול העלאות שכר או בונוסים לעובדים שיישארו - למרות הקיצוצים הנוכחיים, אך גם החלטה זו תתקבל רק בסוף השנה.

הטבה נוספת שעומדת על הפרק היא חופשת ה"שבתון", מנהג שאיננו קיים בחברות הייטק אחרות והובא מהאקדמיה, לפיו מקבל כל עובד אינטל חופשה של חודש שלם פעם בשבע שנים. גם בתחום זה תיערך בהנהלה חשיבה מחדש - כאשר החופשה תישמר אך ייתכן שיוטלו מגבלות על תנאי השימוש שלה ועל אופן צבירתה.

חלק מהעובדים בחברה, קל וחומר אלה שמעוניינים להישאר ולא ניגשו לתוכנית הפרישה מרצון, מתוסכלים מההחלטות. אחד מהם מספר לגלובס כי אמנם ההטבה בטלפון לא הייתה משמעותית עבורו וכי בלאו הכי עובדים רבים אינם משתמשים בה, אך הטבת הליסינג היתה פגיעה משמעותית בשכר, בהיקף של 5%. אחרים טוענים כי הפגיעה בנושא הטלפונים וכלי הרכב איננה מובנת עבור אלה שנשארו, אם החברה מקצצת לא מעט מעובדיה.

בכל מקרה, עובדים שגלובס שוחח איתם מוקירים את העובדה שאינטל מנהלת תוכניות פרישה מרצון, ורואים בכך נדיבות שנדיר לראות בתעשייה. "יותר מ־10 משכורות זה מענק נדיב ביותר", אומר אחד העובדים שמתכוון לפרוש.

ההטבות הטובות בענף

הקיצוץ בהטבות של עובדי אינטל אכן מהווה פגיעה בתנאים שלהם - אך אין בכך מהלך קיצוני שלא נעשה קודם לכן על ידי חברות אחרות. למען האמת, ההטבות באינטל היו מהטובות ביותר בישראל ב־30 השנים האחרונות. כך, מספר החברות המעניקות תוכניות ליסינג מלא לעובדיהן פחת באופן משמעותי בשנים האחרונות, זאת בעיקר לאחר שעבר החוק שמחייב עובדים לשלם את שווי המס בעצמם, והפך אחזקת ציי ליסינג על ידי החברה לכדאי פחות. המתחרה אנבידיה למשל, איננה מסבסדת תוכניות ליסינג לעובדים, אלא רק מספקת הצעות מחיר מוזלות לתוכניות ליסינג פרטי, אך העלות מוטלת כולה על העובד.

במטא, למשל, מספקים לעובדים טלפון אך מעולם לא סיפקו כלי רכב. בנוסף, כמו בחברות ענק רבות בעמק הסיליקון, במטא מעודדים הגעה לעבודה בתחבורה ציבורית או ירוקה, כמו אופניים, ומסתפקים בהחזרי הוצאות, או לכל היותר מספקים הסעות מאורגנות לעבודה.

אינטל הובילה את תנאי ההעסקה ואת ההטבות בהייטק לא לחינם - מאחר ומנייתה חלשה, היא איננה יכולה להשתמש בה כהטבה משמעותית, יתרון שיש לחברות בעלות מניה צומחת ממנה כמו אנבידיה, מיקרוסופט ומטא.

"אינטל היא מובילת דעת קהל בקרב מעסיקים רבים מאז ומתמיד - ושימשה כמגדלור בעולמות של התנהלות תעסוקתית", אומרת שרון ישראל, מנכ"לית חברת השיווק ומיתוג המעסיק אקסטרה מייל. "אינטל אף המציאה תחומים רבים כמו מיתוג מעסיק וגיוון חברתי בעבודה לפני שאר הענקיות, וייבאה אותן לישראל. אני יכולה להבין מדוע נעשים קיצוצים בתנאי העבודה וחזרה לבסיס כדי לשמור על כמה שיותר עובדים. בסוף, זה עניין של תקשורת עם העובדים - ככל שמשקפים לעובדים את הקיצוצים מראש ומשקפים להם את המחירים בדרך יותר טובה, כך אפשר לרתום אותם למהלכים גדולים מאוד".

עו"ד רוני ויסבלט, שותפה וראש מחלקת משפט העבודה במשרד AOi עבדי וקנין, אומרת מנגד כי "אחד ממושכלות יסוד בדיני עבודה הוא שמעסיק אינו רשאי לשנות הסכם עבודה בינו לבין עובדו על דעת עצמו, באופן שרירותי וללא הסכמת העובד מראש. שינויים אלה, שנעשו באופן חד־צדדי, מהווים הרעה מוחשית בתנאי ההעסקה, ועל כן עומדת לעובדים הזכות להתפטר בדין מפוטר. זכות זו מותנית בכך שיתריעו בפני החברה על אי־הסכמתם לשינויים החד־צדדיים, ויודיעו כי יתפטרו ככל ששינויים אלה לא יבוטלו".

עוד כתבות

חוקרים במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, אוניברסיטת בן גוריון / צילום: דני מכליס

באיזה אזור בארץ סובלים הכי הרבה מסטרס? התשובה אצל חיידקי הביוב

במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, מהפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה באוניברסיטת בן גוריון, חוקרים איך אפשר לנצל חיידקים כדי למנוע מפגעים בריאותיים וסביבתיים ● מניבוי אזורי מצוקה בעיר ועד מניעת חורים בשיניים ואפשרות לפתח אנטיביוטיקה מהים

ג'ק דורסי, מייסד טוויטר וסקוור / צילום: Shutterstock, Frederic Legrand - COMEO

היזם שמפטר 4,000 עובדים ביום אחד. מה הוא יודע שאנחנו לא

גל פיטורים נוסף; ג'ק דורסי, ממייסדי טוויטר ומנכ"ל חברת התשלומים האמריקאית בלוק, הודיע בדואר אלקטרוני לבעלי המניות שלו כי החברה תקצץ קרוב למחצית מעובדיה ● בלוק, שנסחרת בבורסת ניו יורק לפי שווי שוק של 33 מיליארד דולר, ייצרה רווח נקי של כחצי מיליארד דולר ברבעון השלישי של השנה שעברה ● המנייה זינקה במסחר המאוחר בכ- 24%

''אחרי המסיבה''. הצעקה שמטלטלת הכול / צילום: באדיבות סלקום טי.וי

הדרמה שנחשבת לאחת הטובות של השנה ומגיעה מניו זילנד

"אחרי המסיבה" היא מיני־סדרה ניו זילנדית שהגיעה למסך הישראלי ומציעה דרמה מטלטלת על אמת שנאמרת בקול רם מדי עבור קהילה שמעדיפה שקט ● מורה לביולוגיה מאשימה את בעלה בהטרדת נער, חייה מתפרקים והעיירה כולה נאלצת לבחור צד

דפנה לוצקי / צילום: איל יצהר

העיתונאית דפנה לוצקי הלכה לעולמה

לוצקי, כיהנה בשורה של תפקידים משמעותיים בעיתונות הכלכלית ● היא שימשה בין היתר כסגנית עורכת גלובס וכעורכת בכירה בדה מרקר וכאן ● היא נפטרה ממחלה קשה בגיל 51

פעילות מערכות ההגנה האווירית במהלך מבצע עם כלביא / צילום: משרד הביטחון

הטילים האיראניים שמאיימים על ישראל, ומערכות ההגנה נגדם

איראן מאיימת בתגובה חריפה אחרי התקיפות הישראליות והאמריקאיות ● מהן מערכות ההגנה האווירית הישראליות, אילו טילים נמצאים בארסנל האיראני, ומה קורה אם האיומים מגיעים מכיוון הים? ● גלובס עושה סדר

מערכת ynet (ארכיון) / צילום: דור מלכה

יואב זיתון הוא איש התקשורת שנעצר בחשד שביצע מעשה סדום בקטין בן 15

זיתון, הכתב הצבאי של Ynet נעצר בשבוע שעבר ● מחקירת המשטרה התברר כי הוא הכיר את הקורבן באפליקציית היכרויות - וזה סיפר לו על גילו הצעיר ● הקטין סיפר למשטרה שזיתון הפיל אותו על הקרקע ואנס אותו באלימות קשה

הר תנופה. יש גם סחלבים / צילום: יובל אינהורן

כלניות בשלושה צבעים וסחלב במופע נדיר: מסלולי הפריחה שלא הכרתם

בימים שבהם נדמה שעל כל כלנית צצים עשרה מדריכים שיסבירו לכם איך להגיע אליה באפס מאמץ, הכנו לכם שלוש המלצות לטיולי פריחה דווקא למיטיבי הלכת

בורסת אחד העם, בימים עברו / צילום: הבורסה

בדקנו: איך השתנתה הבורסה על פני 3 עשורים ומה הטיפ המנצח של גילעד אלטשולר

מחברות החזקה שהתרסקו, דרך ענקיות הפארמה שאיכזבו ועד הזינוק במניות הביטחון והטכנולוגיה: גלובס בדק כיצד השתנתה הבורסה על פני יותר משלושה עשורים ● אלטשולר ממליץ להיצמד למדדים, ש"שמזהים ראשונים את ה'ווינרים' החדשים", וסטפק מחזק: "לא חשוב כמה אתה אוהב את המניה ומעריך את סיכוייה בעתיד - תפזר" ● וגם: איזו חברה פספסה הבורסה, שהייתה יכולה להכפיל את שווייה

איך תגיב הבורסה למלחמה מול איראן / צילום: Shutterstock

המומחים אופטימיים לגבי כיוון השווקים במלחמה. מה בכל זאת יכול לשבש את המצב?

מתן שטרית, הפניקס: "אחרי שהאבק שוקע, השווקים נוטים לחזור למגמה חיובית" ● מודי שפריר: "המגמה בתחילת המסחר תלויה בתוצאות שילכו ויתבהרו לגבי הצלחת המתקפה" ● אלדד תמיר: "בטווח הקצר מחירי האנרגיה יעלו, הדולר צפוי להתחזק והבורסות ירדו"

איזו בשורה יקבלו בקרוב 700 אלף עובדי המגזר הציבורי?

מה הם היעדים המבוקשים לרילוקיישן מצד ישראלים עשירים, ומדוע הנגיד הותיר את הריבית על כנה? ● חושבים שאתם בקיאים בכל מה שקרה השבוע בכלכלה בארץ ובעולם? בואו לבחון את הידע שלכם ● החידון הכלכלי של גלובס

בלי נופים, טיולים ואטרקציות: ברוכים הבאים לחופשות השינה / צילום: Shutterstock

עם 16 שעות שינה ובלי אטרקציות: הכירו את טרנד החופשות החדש

סוכריות גומי עם שמן קנאביס, כריות שזוכרות את מבנה הראש וגם מיטות שמנתחות את איכות השינה ● קבוצה הולכת וגדלה של נופשים חיפשה פתרון לעייפות - ופיתחה טרנד שהיא מכנה sleepcation ● תעשיית האירוח מציעה ועוד ועוד שדרוגים, אבל מומחים מזהירים: "זה אינו פתרון משמעותי לחוסר"

אנשים מנסים לתפוס מחסה בעקבות פיצוץ, טהרן הבוקר. ניו יורק טיימס מדגיש כי התקיפה התבצעה בשעת העומס / צילום: Reuters

דיווחים על מבצע שתוכנן חודשים ופינוי חמינאי: כך מתפתח הסיקור העולמי

כלי תקשורת מובילים בארה"ב מדווחים על תקיפות אמריקאיות ישירות, ועל ריכוז כוחות חסר תקדים באזור, הגדול מאז 2003 ● באירופה שונה המסגור הראשוני כדי לכלול את וושינגטון כשותפה מלאה למהלך, וכן דווח כי המנהיג העליון חמינאי הובל למקום בטוח מחוץ לבירה ● הניו יורק טיימס מציין כי התקיפות התרחשו בשעה שמיליונים בדרכם למקומות עבודה ולבתי ספר, וב-CNN מתמקדים גם בהשלכות הכלכליות

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; נטפליקס ופרמאונט זינקו

מדד נאסד"ק רשם את הביצועים החודשיים הגרועים ביותר שלו מאז מרץ 2025 ● נטפליקס קפצה לאחר שענקית הסטרימינג סירבה להעלות את הצעתה על וורנר ● OpenAI משלימה סבב גיוס של 110 מיליארד דולר עם גיבוי של אמזון, אנבידיה וסופטבנק ● נעילה מעורבת בבורסות אירופה ● דל טכנולוג'יס זינקה לאחר דוחות טובים

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik

אכזבה ברבעון האחרון של באפט: הרווח התפעולי של ברקשייר נחתך בכ-30%

הרווח התפעולי של ברקשייר האת'ווי צנח בכמעט 30% ברבעון האחרון של באפט ● קופת המזומנים הדשנה של החברה הצטמצמה מעט ל-373 מיליארד דולר ברבעון האחרון

נתב''ג / אילוסטרציה: עידו וכטל, ארקיע

נתקעתם בחו"ל? מתי ואיך תוכלו לחזור לישראל

המרחב האווירי סגור ונתב״ג מושבת לפחות עד יום שני, ובינתיים כ־150 אלף ישראלים שוהים בחו"ל ואינם יכולים לשוב ארצה ● במשרד התחבורה נערכים למבצע דרך האבים מרכזיים באירופה, ארה״ב ואסיה, ובמקביל נשקלת האפשרות לצו חירום שיצמצם זמנית את חובות חברות התעופה כלפי הנוסעים ● איך יראה מבצע החילוץ ומתי יתאפשר לטוס חזרה לישראל? ● גלובס עושה סדר

נתב''ג / צילום: Shutterstock

המרחב האווירי נסגר: מה לעשות אם יש לכם טיסה בקרוב?

בעקבות מתקפת המנע באיראן המרחב האווירי של ישראל נסגר ל-48 שעות ● נעצרו המראות ונחיתות ● נוסעים ישראלים שנתקעו בחו"ל מתבקשים ליצור קשר עם חברות התעופה שלהם

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

בני סבטי: "האיראנים הרבה יותר חצופים, נועזים ומאיימים ביחס לשנה שעברה"

הטרמינולוגה האיראנית כנגד ארה"ב החריפה בשבועות האחרונים, וזאת למרות מלחמת 12 הימים בה הופצצו ונפגעו אתרים אסטרטגיים ברחבי המדינה ע"י ממשל טראמפ וישראל ● "ההבדל הגדול בין מבצע עם כלביא לימים אלו, הם הפגנות ההמונים כנגד המשטר בה נטבחו עשרות אלפי מפגינים", מציין בני סבטי, מומחה לענייני איראן

בית החולים סורוקה / צילום: Shutterstock

בתי החולים עוברים למרחבים המוגנים; הפעילות הלא דחופה נעצרה

לאחר שבועות של היערכות, אגירת ציוד רפואי ותרגיל גדול עם צה"ל, מערכת הבריאות העלתה כוננות לרמה הגבוהה ביותר ● בתי החולים ימשיכו לתת מענה למקרים דחופים, חלק מהטיפולים יבוטלו ● משרד הבריאות מסר כי בנק הדם במוכנות גבוהה, וצוותים תוגברו בדרום ● נכון לעכשיו טיפות החלב נותרות בשלב זה פתוחות

ממ''ד / צילום: דוברות משרד הביטחון

מצב חירום עד יום שני: ההנחיות החדשות של פיקוד העורף

הוכרז מצב חירום מיוחד בעורף, והשמים נסגרו לטיסות אזרחיות ● הוטלו מגבלות נרחבות על פעילות המשק, החינוך וההתכנסויות ברחבי הארץ ● מתי אפשר לצאת מהמרחב המוגן ואיך נערכים באתרי הבנייה?

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כמה זמן לוקח לכטב"מים להגיע מאיראן לישראל וכמה לטיל בליסטי?

איראן הודיעה כי גל של עשרות כטב״מים נמצא בדרכו לישראל ● כמה זמן ייקח להם להגיע, מה ההבדל בין סוגי הטילים השונים ומה כולל מערך ההגנה האווירית של ישראל? ● גלובס עושה סדר