גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פחות חופשות ושינוי במענקים: אינטל שוקלת עוד קיצוצים אחרי ביטול הליסינג

אינטל הודיעה לעובדיה כי בהמשך לפיטורי אלפי עובדים, היא תבטל את סבסוד חשבונות הסלולר של אלו שיישארו בחברה ● לצד זאת, בהנהלה בוחנים שינוי בהטבות נוספות, דוגמת הבונוסים השנתיים וחופשות השבתון ● מתי תודיע החברה על השינויים?

משרד אינטל בחיפה / צילום: אינטל
משרד אינטל בחיפה / צילום: אינטל

אחרי שורה של קיצוצים נרחבים, קיבלו השבוע עובדי אינטל בשורה מרה נוספת. רק בתחילת החודש נודע להם שתוכניות הליסינג שהיו נהוגות בחברה משך עשרות שנים בוטלו (החברה ביקשה מהעובדים להחזיר את רכבי הליסינג שלהם), וכעת יקוצצו הטבות נוספות - כמו סבסוד חשבונות סלולר והמכשירים עצמם. בנוסף, באינטל שוקלים שינויים בהטבות נוספות, כמו חופשה מיוחדת ובונוס שנתי שניתנו עד כה לעובדים. עוד שוקלים בהנהלה לצמצם בכיבוד הניתן בפינות הקפה.

אחרי הליסינג: באינטל ישראל מבטלים גם את חשבונות הסלולר לעובדי הפיתוח 
עצירת בנייה של מפעלים ומכירת מניות מובילאיי: הדיונים בדירקטוריון אינטל החלו 

קיצוץ בתוכנית הסלולרית של אינטל ישפיע רק על חלק מעובדי מרכזי הפיתוח בחיפה, פתח תקווה וירושלים - כ־7,000 איש. ככל שנודע, עובדי הייצור בקרית גת ישמרו על מכשירי הטלפון והחשבונות שקיבלו מאינטל, זאת ככל הנראה בשל העובדה ששימוש בטלפונים קריטי יותר לעבודתם במתקני הייצור. בנוסף, הגזירה לא צפויה לפגוע באנשי שיווק או מהנדסי שטח הנמצאים במגע ישיר עם לקוחות, ועובדי מערכות מידע שמספקים תמיכה ישירות לעובדים. גם חלק מעובדי ההנהלה בישראל יוכלו לשמור על המכשירים והחשבונות שסופקו להם באינטל.

לפי ההערכה, העובדים שיבוטל להם חשבון הסלולר צפויים לקבל הצעת מחיר קבוצתית מחברת סלקום עם מחירים מוזלים, וכעת נבחנת גם האפשרות להחזיר להם את התשלום על כך - אם כי לא ידוע אם הדבר התקבל על ידי ההנהלה.

מנכל אינטל פט גלסינגר / צילום: Reuters, Jonathan Ernst

מאות עובדים יושפעו

עם 11 אלף עובדים ברחבי הארץ, אינטל היא עדיין המעסיקה הפרטית הגדולה ביותר במשק הישראלי, חרף הקיצוצים שחוותה בשנים האחרונות. המספר הזה איננו סופי, שכן אינטל מתכוונת בחודש הבא לקצץ בכ־17 אלף משרות נוספות בכל העולם - כ־15% מכלל העובדים שלה. על פי ההערכה הדבר עשוי להשפיע על כמה מאות עובדים בישראל, והמספר אף עשוי להגיע לאלף.

בחודש שעבר כזכור הכריזה אינטל על תוכנית קיצוצים בשל משבר המימון אליו נקלעה בדרכה להפוך לארגון המייצר עבור חברות מתחרות. במסגרת הקיצוצים פתחה החברה תוכניות פרישה מרצון, שכוללות מענק חד־פעמי בגובה של 4־10 ואפילו 19 משכורות בתמורה לפרישה. לפי ההערכה, כמה מאות עובדים בישראל פנו להנהלה בבקשה להירשם לתוכניות אלו. עובדים שצפויים להיכנס לתוכנית הפיטורים יקבלו את ההודעה על כך בחודש הבא, והמהלך כולו צפוי להסתיים בנובמבר הקרוב.

כמה הטבות נוספות עומדים כעת לבחינה מחודשת - בהם כמה מההטבות המיוחדות שהוענקו לעובדים באינטל, ושעד היום לא קיימות בחברות המתחרות - גם אלה המצליחות ביותר. באינטל, לדוגמה, נהגו לחלק לכלל העובדים ממש עד השנה האחרונה בונוס שנתי שנע בגובה של 2־3 משכורות. הבונוס חולק בדרך כלל בחודשים ינואר או פברואר, בכל שנה שבה הייתה החברה רווחית. הטבה זו, שהכניסה אפילו לעובדים בדרגות הנמוכות ביותר כ־90־100 אלף שקל בשנה לפני מס, צפויה להיבחן בסוף השנה.

לגלובס נודע כי אינטל תדון בשכר ובבונוסים בתחילת השנה הבאה, וכי היא תודיע על ההחלטות שיתקבלו בחודש ינואר או פברואר. אם החברה תמשיך להיות הפסדית, ייתכן כי תחלק בונוס נמוך הרבה יותר מזה שנהוג עתה. עם זאת, באינטל עדיין מתכננים לשקול העלאות שכר או בונוסים לעובדים שיישארו - למרות הקיצוצים הנוכחיים, אך גם החלטה זו תתקבל רק בסוף השנה.

הטבה נוספת שעומדת על הפרק היא חופשת ה"שבתון", מנהג שאיננו קיים בחברות הייטק אחרות והובא מהאקדמיה, לפיו מקבל כל עובד אינטל חופשה של חודש שלם פעם בשבע שנים. גם בתחום זה תיערך בהנהלה חשיבה מחדש - כאשר החופשה תישמר אך ייתכן שיוטלו מגבלות על תנאי השימוש שלה ועל אופן צבירתה.

חלק מהעובדים בחברה, קל וחומר אלה שמעוניינים להישאר ולא ניגשו לתוכנית הפרישה מרצון, מתוסכלים מההחלטות. אחד מהם מספר לגלובס כי אמנם ההטבה בטלפון לא הייתה משמעותית עבורו וכי בלאו הכי עובדים רבים אינם משתמשים בה, אך הטבת הליסינג היתה פגיעה משמעותית בשכר, בהיקף של 5%. אחרים טוענים כי הפגיעה בנושא הטלפונים וכלי הרכב איננה מובנת עבור אלה שנשארו, אם החברה מקצצת לא מעט מעובדיה.

בכל מקרה, עובדים שגלובס שוחח איתם מוקירים את העובדה שאינטל מנהלת תוכניות פרישה מרצון, ורואים בכך נדיבות שנדיר לראות בתעשייה. "יותר מ־10 משכורות זה מענק נדיב ביותר", אומר אחד העובדים שמתכוון לפרוש.

ההטבות הטובות בענף

הקיצוץ בהטבות של עובדי אינטל אכן מהווה פגיעה בתנאים שלהם - אך אין בכך מהלך קיצוני שלא נעשה קודם לכן על ידי חברות אחרות. למען האמת, ההטבות באינטל היו מהטובות ביותר בישראל ב־30 השנים האחרונות. כך, מספר החברות המעניקות תוכניות ליסינג מלא לעובדיהן פחת באופן משמעותי בשנים האחרונות, זאת בעיקר לאחר שעבר החוק שמחייב עובדים לשלם את שווי המס בעצמם, והפך אחזקת ציי ליסינג על ידי החברה לכדאי פחות. המתחרה אנבידיה למשל, איננה מסבסדת תוכניות ליסינג לעובדים, אלא רק מספקת הצעות מחיר מוזלות לתוכניות ליסינג פרטי, אך העלות מוטלת כולה על העובד.

במטא, למשל, מספקים לעובדים טלפון אך מעולם לא סיפקו כלי רכב. בנוסף, כמו בחברות ענק רבות בעמק הסיליקון, במטא מעודדים הגעה לעבודה בתחבורה ציבורית או ירוקה, כמו אופניים, ומסתפקים בהחזרי הוצאות, או לכל היותר מספקים הסעות מאורגנות לעבודה.

אינטל הובילה את תנאי ההעסקה ואת ההטבות בהייטק לא לחינם - מאחר ומנייתה חלשה, היא איננה יכולה להשתמש בה כהטבה משמעותית, יתרון שיש לחברות בעלות מניה צומחת ממנה כמו אנבידיה, מיקרוסופט ומטא.

"אינטל היא מובילת דעת קהל בקרב מעסיקים רבים מאז ומתמיד - ושימשה כמגדלור בעולמות של התנהלות תעסוקתית", אומרת שרון ישראל, מנכ"לית חברת השיווק ומיתוג המעסיק אקסטרה מייל. "אינטל אף המציאה תחומים רבים כמו מיתוג מעסיק וגיוון חברתי בעבודה לפני שאר הענקיות, וייבאה אותן לישראל. אני יכולה להבין מדוע נעשים קיצוצים בתנאי העבודה וחזרה לבסיס כדי לשמור על כמה שיותר עובדים. בסוף, זה עניין של תקשורת עם העובדים - ככל שמשקפים לעובדים את הקיצוצים מראש ומשקפים להם את המחירים בדרך יותר טובה, כך אפשר לרתום אותם למהלכים גדולים מאוד".

עו"ד רוני ויסבלט, שותפה וראש מחלקת משפט העבודה במשרד AOi עבדי וקנין, אומרת מנגד כי "אחד ממושכלות יסוד בדיני עבודה הוא שמעסיק אינו רשאי לשנות הסכם עבודה בינו לבין עובדו על דעת עצמו, באופן שרירותי וללא הסכמת העובד מראש. שינויים אלה, שנעשו באופן חד־צדדי, מהווים הרעה מוחשית בתנאי ההעסקה, ועל כן עומדת לעובדים הזכות להתפטר בדין מפוטר. זכות זו מותנית בכך שיתריעו בפני החברה על אי־הסכמתם לשינויים החד־צדדיים, ויודיעו כי יתפטרו ככל ששינויים אלה לא יבוטלו".

עוד כתבות

לואיג'י מניון. חשוד ברצח מנכ''ל חברת ביטוח בריאות / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson

פנטזיה עם מחיר: איך פושע הופך לגיבור תרבות

מרובין הוד ועד לואיג'י מניון, ההיסטוריה רצופה בסיפורים על מפרי חוק שזכו להערצת ההמון ● חוקרים מנסים להסביר איזה צורך חברתי הם ממלאים ואיך הם מותחים את גבולות הנורמה

הפופ־אפ התארך מ־3 חודשים לשנתיים. פתיחת החנות בשרונה באוקטובר 2023 / צילום: דודי ששון

קולקציות שנסגרות שנה מראש ועדת מעריצים נאמנה: סוד הקסם של הארי פוטר בישראל

כשלושה עשורים עברו מאז שהושק הספר הראשון בסדרת הארי פוטר, ועדיין כל קולקציה ממותגת בחנויות זוכה להתנפלות, בעולם וגם בישראל ● הפעם, ההתעוררות המחודשת כוללת שלל שיתופי פעולה מקבילים עם רשתות מקומיות ובינלאומיות: "המטרה היא שתהיה חגיגה בעיניים" ● איך עובדת זכיינות של מותג על ששווה עשרות מיליארדי דולרים, ולמה זה יותר סיפור של רגש מאשר של מספרים

כוחות המשטרה שהגיעו לאזור הפיגוע / צילום: Reuters, Axel Schmidt

בגרמניה נאבקים להבין מה המניע של הרופא שדרס למוות בשוק חג המולד אמש

לפי הדיווחים, הדורס הוא רופא, אזרח סעודי במקור, כבן 50, והרשויות מסרו כי הוא אינו מוכר כפעיל "איסלמיסטי" ● הממשלה המקומית אמרה לכלי התקשורת כי יש בסיס סביר להניח שמדובר ב"התקפה" מתכוננת, ולא בתאונה ● במקביל העירייה הורתה לפנות את שוק חג המולד שבמקום

משפחות החטופים / צילום: אלון גלבוע

דיווח: ישראל ביקשה לכלול חיילים בעסקה ההומניטרית, חמאס הסכים ודורש פיצוי

הסוגיות שנידונות על הפרק במו"מ: נסיגת צה"ל וחזרת העקורים לצפון הרצועה ● במהלך לילה של תקיפות אמריקניות בתימן, מטוס קרב אמריקני הופל ● גורם מדיני: המחבל מרואן ברגותי לא ישוחרר אם וכאשר תבשיל עסקה • נהג מבצעי בגדוד רותם של חטיבת גבעתי נפצע קשה בתאונת דרכים מבצעית בדרום הארץ • עדכונים בולטים

מישל קישקה, קפקא אחד, מאה פעמים, 2024 / צילום: מתוך התערוכה, באדיבות הספרייה הלאומית

התערוכה שחושפת את הקושי של קפקא עם היהדות

מאה שנים לאחר שביקש לשרוף את כל כתביו, תערוכה חדשה בספריה הלאומית חושפת לציבור אוצרות נבחרים מתוך הארכיון של הסופר היהודי ● מכתביו עולה דמותו של קפקא האדם: שאף שלא היה ציוני התעניין ביהדותו

אביחי סטולרו / צילום: אלן עזריה

ב-200 מיליון שקל במזומן: אביחי סטולרו וחברת תמיס רכשו את השליטה במי עדן

המוכר הוא קונצרן פרימו ווטר, תאגיד המשקיע בעיקר בתחום המשקאות ● היקף העסקה הכולל מוערך ב-400 מיליון שקל והרוכשים יטלו חוב של כ-200 מיליון שקל על גבם

כידן דהרי וירון אדיב / צילום: יונתן בלום

המיזוג של צמד משקיעי הנדל"ן: מדוע השווי של תנופורט זינק, וזה של ישפרו צנח

כידן דהרי וירון אדיב רכשו את ישפרו תמורת 800 מיליון שקל לפני שלוש שנים, אך ממזגים אותה לפי שווי של 543 מיליון שקל בלבד, לאחר שחולק דיבידנד משמעותי של 300 מיליון שקל לאחר הרכישה ● שוויה של תנופורט שרכשו ב-2017 זינק ביותר מפי 3 מאז הרכישה ל-500 מיליון שקל

סמיר קושלה / צילום: מורג ביטן

"חשבתי שהודו היא אלופת העולם ברגולציה. עד שהגעתי לישראל"

סמיר קושלה, יו"ר דיינמיק סטאפינג סרוויסס, תאגיד כוח האדם ההודי שמעסיק כבר למעלה מ־3,500 עובדים בארץ מאז פרוץ המלחמה, מבטיח לשלוח עוד אלפים ב־2025 ● בראיון לגלובס, הוא מתייחס למצב ענף הבנייה מאז 7 באוקטובר, מספר על אתגרי הבירוקרטיה שנאלץ להתמודד איתם ומדבר על הסולרידיות העמוקה בין הודו לישראל בעקבות האירועים הביטחוניים הקשים

ChatGPT הבטיח לשנות את העולם. מה כבר קרה? / צילום: Reuters, Frank Rumpenhorst

הבטיחו שהוא ישנה את שוק העבודה ואת שדה הקרב. מה קרה בפועל?

מסרטוני דיפ פייק, דרך אובדן משרות המוני ועד ההנחה שרובוטים ישתלטו על העולם ●  לפני שנתיים חברת OpenAI שחררה לעולם צ'טבוט מבוסס AI מהפכני - וזרעה בהלה עם תחזיות משנות מציאות ● חזרנו לשמונה מהן כדי להבין מה התגשם, מה נשאר בגדר מיתוס ומה עוד צפוי לנו

כוחות חות'ים / צילום: ap, Osamah Abdulrahman

הם יצרו איום גלובלי והחלו להתנתק מהציר האיראני. מה החות'ים רוצים?

בזמן שהלחימה מול הציר האיראני בעצימות נמוכה, החות'ים שומרים על קו התקפי מול ישראל, שכולל שליחת טילים בליסטים, האחרון בהם בשבת ● מומחים טוענים: "ההשפעה הדתית של טהרן גרמה לחוסר נחת בחלק משורותיהם"

חניה בתל אביב / צילום: Shutterstock, Adi Shpigel

האופוזיציה והקואליציה מצאו סוף סוף נושא שהן מסכימות עליו: לא לשלם על חניה

הדרך להפחית גודש בכביש, לפי מחקרים, היא בין היתר לייקר שימוש ברכבים ● לכך נועדה רפורמת החניה , שהכנסת דנה על דחייתה ● בדיון השבוע, חה"כ מיש עתיד והליכוד התייצבו נגד המהלך עם נציגיהם במועצת העיר ת"א, והתעלמו מגורמי מקצוע. הרי מי אוהב לפתוח את הכיס?

ארדואן בשיחה עם סטונדטים, השבוע. מזמין את פוטין לחלוק איתו את במת ההיסטוריה / צילום: Reuters, Turkish Presidency/Murat Kula

הקריטריון של ארדואן ל"מנהיג אמיתי": להיות בשלטון מינימום 20 שנה

הוא נמצא שם כבר 22 שנה. פוטין - 25 שנה ● ״אנחנו המנהיגים היחידים״, אומר הטורקי, ונותן אולי רעיון לארצות נוספות

יובל לנדסברג, מנכ''ל סנו / צילום: שלומי יוסף

שיעורי הרווח הגבוהים ביותר בענף המזון והטואלטיקה שייכים דווקא לשחקנית שנחשבת אפרורית

גם בלי העלאת מחירים בשנה האחרונה, גידול בביקוש מצד הציבור בישראל הוביל לשיפור בתוצאות סנו - ספקית מוצרי הניקיון והנייר לבית ● גורם בשוק: "אנשים הלכו יותר לרשתות, וסנו סיפקה להם מוצרים ברציפות" ● למה זה עולה לנו, פרויקט מיוחד

ארוחת ערב אצל ינון בארי / צילום: מרב סריג

הערבה בשיא עונתה הקולינרית: ארוחה מהחממה לצלחת תגרום לכם להתאהב

ארוחת טעימות שנערכת בחצר ביתו של השף ינון בארי בפארן מתפארת בתוצרת הנפלאה של חבל הארץ הזה ● ויש גם המלצות מסביב

מערכת חץ 3 בפעולה / צילום: משרד הביטחון

המומחה שמנסה להסביר: למה נכשל היירוט של הטיל החות׳י

טיל קרקע-קרקע ששוגר על ידי החות'ים מתימן לא הופל על ידי מערכת החץ ● תא"ל (במיל') צביקה חיימוביץ שכיהן כמפקד מערך ההגנה האווירית מסביר כיצד המערכות עובדות בזמן אמת, ואומר:"הצד השני, מנסה להשתכלל, להפיק לקחים, וללמוד מהצלחות או כישלונות"

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה חיובית ● המירוץ על רכישת מי עדן הגיע לסיומו ● הדולר המשיך להתחזק בחדות בסוף השבוע האחרון, טיפס לשער של 3.65 שקלים ● למרות התחזיות הפסימיות של הפדרל ריזרב, בסוף השבוע נרשמה מגמה חיובית בוול סטריט ● בורסות העולם יהיו סגורות בימי שלישי ורביעי לרגל חג המולד ● וגם: הכלכלן שמשוכנע שהשוק השורי כאן כדי להישאר ●  גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

חייל סורי מציג קפטגון שנתפס. התיאבון לסמים לא ייעצר / צילום: ap, SANA

לנפילת שלטון אסד יש תוצאה מפתיעה: קריסת אימפריית סמים

סם הקפטגון שהפך בשנים האחרונות לסם הנפוץ ביותר במזרח התיכון, סייע לשמר את קיומו של המשטר הסורי, תדלק את המלחמה וגרם להתמכרויות באיזור ● המורדים חשפו מחסנים שסיפקו ראיה להאשמות הממושכות כי משטר אסד היה הכוח המניע מאחורי הסחר הגלובלי, בשווי מוערך של 10 מיליארד דולר בשנה

חשבון המים מתייקר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

עולה, אבל פחות: החל מינואר תעריף המים יתייקר ב-2%

רשות המים הודיעה כי תעריפי המים יתייקרו ב-2% החל מינואר, במקום ב-3.4% כמתוכנן ● התעריף לכמות המוכרת יעמוד מינואר על 7.046 שקלים למ"ק, ואילו התעריף לכל כמות נוספת יעמוד על כ־12.932 שקלים למ"ק

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

חודש על המדף: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בעפולה?

דירה בת ארבעה חדרים בעפולה, המתפרשת על פני שטח של 100 מ"ר, נמכרה תמורת 940 אלף שקל, לאחר שעמדה על המדף קצת יותר מחודש ● המתווכת בעסקה: "העיר הייתה שקטה יחסית בשנה האחרונה וזה קורץ למשקיעים. הדירות בעיר נמכרות מהר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מדדי וול סטריט קפצו ביותר מ-1.7% לאחר נתוני אינפלציה מעודדים

מדד מחירי ההוצאות לצריכה פרטית (PCE) עלה לרמה שנתית של 2.4% בנובמבר - פחות מהצפי ● נעילה שלילית באירופה בעקבות האיום החדש של טראמפ על האיחוד האירופי ● הדולר בשיא של שנתיים מול סל המטבעות ● מנכ"ל נייקי לאחר הדוחות הטובים: "נחזיר את הספורט למרכז הבמה" ● האינפלציה ברוסיה מרקיעה שחקים אך הבנק המרכזי הותיר את הריבית ללא שינוי, 21%