כלי רכב. הביטוח התייקר / צילום: Shutterstock, alexfan32
מדד המחירים לצרכן שפורסם אמש (א') הפתיע לרעה עם עלייה של 0.9% באוגוסט וקצב שנתי של 3.6% - הרחק מהיעד של בנק ישראל שעומד על 3% ברף העליון. כשבוחנים את רכיבי המדד לעומק, רואים עלייה רוחבית בשלל סעיפים.
בין הסעיפים שבלטו במיוחד, נמנים הנסיעות לחו"ל שהתייקרו לפי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס) ב-22% באוגוסט, הירקות והעגבניות בפרט (37.3%) והדיור (0.6%). המשמעות היא שהאינפלציה מגיעה גם מבעיות של היצע וגם מתחום השירותים. היא רחבה, עמוקה וקשה לטיפול.
● האינפלציה מפתיעה לרעה: מזנקת לקצב שנתי של 3.6% באוגוסט; מחירי הדירות ממשיכים לעלות בחדות
● גנבי הרכב גילו את המכוניות החשמליות, וחברות הביטוח כבר מעלות מחירים
● בן גביר טוען שגניבות הרכב בירידה. האם זה נכון?
מתן שטרית, כלכלן ראשי בהפניקס, מציין כי כמעט בכל בחינה של הנתונים רואים עלייה מדאיגה. לדבריו, "מבט על האינפלציה השנתית בחתכי זמן קצרים מראה כי בשלושת החודשים האחרונים האינפלציה עלתה מקצב שנתי של 3.8% ל-5.7%, ובחצי השנה האחרונה היא עלתה מ-4.0% ל-5.0%. בנוסף, עליות המחירים ממשיכות להיות רחבות ביותר".
שטרית מוסיף כי מתוך 116 תתי-סעיפים במדד, משקל הסעיפים שמעל יעד המחירים לצרכן (3% ברף העליון) עלה מ-45.5% ל-48.4%, בעוד שמשקל הסעיפים שמתחת ליעד ירד מ-15.1% ל-11.4%.
יותר גניבות, ביטוח יותר יקר
סעיף נוסף שרשם עלייה במדד אוגוסט הוא ביטוחי הרכב, שטיפס ב-1.2%. אומנם כשבוחנים את משקלו מתוך כלל סעיפי המדד, ההשפעה שלו יחסית מזערית, והתרומה לעלייה היא 0.03% בלב; אך כשמסתכלים במבט שנתי, מגלים את מה שכמעט כל מי שחידש ביטוח כבר יודע - המחירים קפצו בצורה חדה.
בתוך שנה עלו מחירי הביטוח ב-7.8% - יותר מכפול מהמדד עצמו. מה קורה כשמסתכלים עוד יותר לאחור? המגמה הופכת להרבה יותר כואבת. נתוני הלמ"ס מגלים כי מסוף 2021 מחירי הביטוח זינקו בכ-40%. הסיבה לכך פשוטה למדי - גניבות הרכב עלו, וחברות הביטוח רשמו הפסדים.
מודי שפריר, אסטרטג ראשי שווקים פיננסים בבנק הפועלים, מסביר כי "מחירי הביטוח טיפסו גם בשל הפסדים של חברות הביטוח, אך גם בשל עליית גניבות הרכב בשנים האחרונות". שני האלמנטים הללו בסופו של דבר מתגלגלים ישירות לצרכנים.