גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המסחר באונליין במגמת עלייה? בישראל ייבנו בשנים הקרובות כ-90 מרכזי מסחר

השינויים בהעדפות הצרכניות יובילו לבניית 850 אלף מ"ר של שטחי מסחר חדשים, שיציעו חוויה רגשית המניעה קודם כל לבילוי - ואחר-כך גם לקנייה ● במקביל, עשרות מרכזים מסחריים ישנים ייסגרו, והקניונים יאבדו את הדומיננטיות לטובת המרכזים הפתוחים והשכונתיים

קניון שבעת הכוכבים, שנפתח השנה באילת / צילום: רוני בלחסן
קניון שבעת הכוכבים, שנפתח השנה באילת / צילום: רוני בלחסן

מנכ"ל חברת הייעוץ הכלכלי-שיווקי צ'מנסקי בן שחר ושות'

לאן צועד ענף הקמעונאות והשיווק? מהן המגמות החדשות שיאפיינו אותו, ומהן המגמות שצפויות להיכחד? מיהם השחקנים שישרדו את קצב השינויים המהיר? המדור ינתח את המצב בענף, ואת העתיד שמצפה לו. לפניות ותגובות: tamir@c-bs.co.il

לפני עשור היו בישראל כ-350 מרכזי מסחר. היום יש כ-625 - וזו אולי התשובה החזקה ביותר לשאלה האם אתרי הקניות באונליין מאיימים על החנויות הפיזיות בישראל. אבל זה רק הקצה של התמונה. בשלוש-ארבע השנים הקרובות מתוכננים להיפתח עוד כ-90 מרכזי מסחר בשטח של כ-850 אלף מ"ר. מדובר בתוספת של 17% ביחס להיצע הקיים, והיא גבוהה מהותית מתוספת האוכלוסייה, פחות מ-2% בשנה. 

שוק האופנה נמצא במגמת ירידה, אבל דווקא הגברים מגלים אותו מחדש
10,000 מפונים הגיעו לטבריה, אבל הם לא יעצרו את שקיעתה העצובה
המרכז המסחרי "הכי גדול בישראל" ייבנה בעיר המפתיעה הזאת

במקביל לתוספת השטחים יחולו כמובן גם שינויים טכנולוגיים ושינויים בהרגלי הצריכה וההתנהגות בכלל, ושל דור ה-Z ודור האלפא בפרט. כך, למשל, נראה עוד יותר את המעבר מצריכת חפצים לצריכת חוויות. כל אלה מביאים להבנה שהמסחר הפיזי החדש יהיה חייב לייצר אצל הלקוח חוויה רגשית שתניע אותו לבלות וגם לקנות. קנייה בלבד נעשית ותיעשה במקום אחר - מרכזי המסחר עוברים לפנייה לרגשות ולתשוקות שמניעים ומלווים את הלקוח החדש בבילוי שהוא גם קנייה.

כלכלת החוויות

סך שטחי המסחר הקמעונאי בישראל נאמד בכ-11.9 מיליון מ"ר (ללא שווקים נודדים וחלקיים). כיום חיים במדינה כ-9.8 מיליון בני אדם, כלומר בפועל קיימים כ-1.2 מ"ר של שטחי מסחר לנפש. ברחובות מדובר בכ-0.7 מ"ר ובמרכזים כ-0.5 מ"ר בלבד.

כ-43% מכלל שטחי המסחר בישראל מצויים במרכזי המסחר המתפרסים על פני יותר מ-5 מיליון מ"ר (לפני עשור - 3.4 מיליון מ"ר), וכ-57% נמצאים ברחובות ומתפרסים על פני 6.8 מיליון מ"ר. נתח השטחים הגבוה ביותר הוא בשכונות, ואחריו אזורי תעשייה, מרכזי ערים, פאואר סנטרים וקניונים.

כאשר בוחנים את כמות ויחסי שטחי המסחר למשק בית ב-2024, מגלים כי תל אביב מובילה בסך שטחי המסחר - והיא גם המובילה בהיצע חנויות רחוב. בסך השטחים של מרכזי המסחר באר שבע היא המובילה. העיר אף מובילה, יחד עם כפר סבא, ביחס מ"ר של שטחי המסחר למשק בית - ובשני המקרים מדובר בעודף היצע, מה שמוביל לרמת תפקוד נמוכה יחסית של מרכזיהן.

בחמש השנים האחרונות נבנו בממוצע מדי שנה כ-481 אלף מ"ר (למ"ס) של שטחי מסחר. מדובר בנתון שעשוי להפתיע, לאור העובדה שהרגלי הצריכה של משקי הבית השתנו, עם הגדלת הנתח המופנה לצריכה באונליין והמעבר מכלכלת צריכה של "חפצים" לכלכלת צריכה של חוויות שמחוללות אושר. המשמעות שלו היא שתוספת משקי הבית וכוח הקנייה גדולים מהמעבר לערוצים אחרים.

מתוך סך שטחי המסחר שנבנו, 10 הערים המובילות אחראיות ל-228 אלף מ"ר, כלומר כ-48% מסך גמר בנייה השנתי הממוצע. ירושלים במקום הראשון, עם כ-47 אלף מ"ר בשנה, ראשון לציון במקום השני עם 38 אלף מ"ר, ותל אביב שישית בלבד עם 19 אלף מ"ר בלבד (אילו היינו בוחנים את העשור האחרון, המספר היה כ-33 אלף מ"ר מדי שנה, משמע העיר חווה האטה משמעותית של כ-40%).

כעת נבחן את כוח הקנייה השנתי ואת השינויים בהתנהגות הצרכנית. בתחילת שנת 2024 עמד כוח הקנייה של משקי הבית בשוק המסחר הקמעונאי על כ-170 מיליארד שקל. מתוך זה, 92 מיליארד שקל מזון וסופרמרקטים, 15 מיליארד שקל בתחום המסעדות ובתי הקפה, ו-60 מיליארד כל מה שאינו מזון. בסך-הכול, כוח הקנייה החודשי של משק בית ממוצע בשנת 2024 יכול לתמוך בכ-3.1 מ"ר של מסחר קמעונאי נטו.

דורות ה-Y וה-Z מעבירים חלק מרכישותיהם מחנויות האופנה למוצרי יד שנייה ו"אופנה בהשכרה" ולמוצרים "כמו חדשים". בישראל, האונליין והחנויות הפיזיות ישולבו יחד, והיחס יהיה 30/70 או 40/60, אך בתחום האופנה נראה בבירור כי שטח החנויות במרכזים המסחריים יקטן.

נקודה שחשוב לשים אליה לב: שיעור מכירות האונליין מסך המכירות הקמעונאיות בישראל היום מוערך על-ידינו ב-20%-15%. בשנת 2026 שיעור זה צפוי להגיע ל-25%-20%, בדומה לארה"ב. במקום הראשון נמצא אתר עליאקספרס, עם כשני שלישים מהשוק. בכך יש להעיד על העדפות הצרכנים - בעיקר מוצרים "זולים" ופשוטים באונליין. במקום השני והרביעי נמצאות אפליקציות המשלוחים וולט ותן ביס.

ומה לגבי המסעדות ובתי הקפה? בארה"ב גודל ההוצאה של משקי הבית על תחום זה השתווה השנה לגודל ההוצאה על רכישת מוצרי מזון להכנה בבית. בישראל, היחס עדיין גבוה - 1:5. צפוי כי השוק ימשיך לגדול הודות לתוספת משקי הבית והמועסקים. בנוסף, יימשך המעבר ממסעדות גורמה למסעדות קז'ואליות ולדוכני שף.

כל זה מתכנס לשורה התחתונה: במקום לייצר חללים וקירות, יזמים יצטרכו להפיק מקומות המחברים בין רגשות ותשוקות למותגים ומקומות. למעשה, כלל השחקנים בעולמות התכנון של מוצרי הנדל"ן השונים, החל מיזמים ועד לרשויות התכנון, יתאימו את עצמם למציאות החדשה ויפתחו היצע אחר.

נשארים בשכונה

תוספת כוח הקנייה החודשי בישראל, הנגזרת מתוספת במספר משקי הבית ומהגידול ברמת ההוצאה החודשית, יכולה לאפשר תוספת שנתית של כ-200 אלף מ"ר ברף העליון, בהתחשב באונליין ובקניות בחו"ל. בפועל מתוכננים יותר, משמע, לא כולם יפותחו, ו/או חלק מההיצע הקיים ייסגר וישנה את ייעודו.

עד שנת 2027 קיימות תוכניות לפתיחת 90 מרכזי מסחר חדשים, בשטח כולל של כ-850 אלף מ"ר. מדובר בתוספת של כ-6% על שטחי המסחר המצויים, וללא שטחי המסחר שיפותחו ברחובות, באזורי התעשייה ובמרחב הכפרי.

מהתוכניות עולה שיתרחש מעבר מהקניונים הדומיננטיים כיום אל מרחבי לייף סטייל, פאואר סנטרים ומרכזים שכונתיים. המרכז השכונתי, השדרה או הרחוב במרכז השכונה יהפכו למקום נדרש והכרחי בחיי היומיום. הצפי הוא להמשך פיתוח מואץ בקצב של 10-15 מרכזים כאלה בשנה לפחות, כמענה לביקוש שהולך ומתעצם, ובנוסף לחזיתות המסחריות המתרבות - בפרט במסגרת התחדשות עירונית.

בין המרכזים המתוכננים: ביג פתח תקווה בהיקף של 65 אלף מ"ר וביג פאשן גלילות בהיקף של 45 אלף מ"ר; הרחבה של עופר נוף הגליל בכ-29 אלף מ"ר; התחנה המרכזית אילת בהיקף של כ-30 אלף מ"ר (בנוסף לקניון שבעת הכוכבים שנפתח השנה); הרחבה של קניון מלחה בירושלים בכ-20 אלף מ"ר; והמרכז המסולסל של עזריאלי בתל אביב בהיקף של 13 אלף מ"ר. וזו רשימה חלקית בלבד.

מאחר שלא יהיה ביקוש לכל המרכזים המתוכננים כתוספת נטו, חלק מהחדש יבוא במקום הישן. החדש יותאם להרגלי הצריכה וההתנהגות הצרכנית החדשה, ובמקומו ייסגרו עשרות מרכזים מסחריים ישנים וכושלים. התכלית של המרכז המסחרי החדש תהיה בילוי, פנאי, הסעדה - וגם מסחר.

עוד כתבות

רכב חשמלי בטעינה. עיוותי מס הופכים אותו לפחות משתלם / צילום: Shutterstock

מס על כל ק״מ נסיעה: התוכנית שבאוצר מוציאים מהקפאה

לפי גורמים בענף, האוצר ינסה להכניס את מס הנסועה על כלי רכב חשמליים לתקציב 2025 דרך חוק ההסדרים, לאחר כמה ניסיונות כושלים ● הפעם הוא מגובה במנופי לחץ: בין היתר המס אמור לממן המשך הקלה במס קנייה על רכבים חשמליים ומניעת התייקרותם ● וגם: מה גרם לשרת התחבורה לשתף פעולה?

מערכת הלייזר OW5-A50 / צילום: CHINA DEFENCE

לסין יש מערכת יירוט חדשה בלייזר, והיא רוצה למכור אותה במזרח התיכון

רוסיה משקיעה סכומים חסרי־תקדים של עשרות מיליארדי דולרים במלחמה נגד אוקראינה ● ארמניה במסע רכש של טילים ורכיבים למטוסים מהודו ● סין רוצה למכור את מערכת נשק הלייזר שלה ברחבי העולם ● וגם: הצוללת הנורבגית הבלתי־מאוישת שהשלימה בחינה פורצת דרך ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב ואמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילומים: AP, יונתן בלום, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ישראל בדרך לפער היסטורי מול ארה"ב. מה זה יעשה לשקל?

הבנק המרכזי של ארה"ב צפוי להפחית את הריבית בצורה דרסטית בשנה הקרובה, אך בישראל המצב שונה לגמרי ● עפ"י הערכות כלכלנים, בעוד פחות משנה הריבית בישראל תהיה גבוהה בכ־1% מזו של הבנק האמריקאי ● איך מושפע השקל, ומה פוגע בתמריץ של המשקיעים הזרים?

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: רויטרס – Walid Berrazeg, Ann Wang Johnson Lai, ussein Malla, Bassam Masri, AP

חומרי הנפץ, המעורבות הטייוואנית וערוץ התקשורת הסודי של חיזבאללה: 5 הערות על מבצע הביפרים בלבנון

עשרות גרם חומרי נפץ בכל ביפר, גישה לשרשרת האספקה, מעורבות טייוואנית וחסימת ערוץ התקשורת הבטוח של חיזבאללה ● מאחורי המתקפה המסתורית שהרעידה את אדמת לבנון

רס''ן (מיל') נאיל פוארסה וסמל תומר קרן ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: שני לוחמי צה"ל נפלו היום בלחימה בגבול הצפון

רס"ן (מיל') נאיל פוארסה וסמל תומר קרן נפלו בלחימה בצפון • צה"ל חיסל שני מחבלים שהניחו מטענים בגבול הצפון • נסראללה בנאום: "ישראל חצתה את כל הקווים האדומים והתנהלה באופן לא מוסרי. האם זו הכרזת מלחמה?" • כוחות צה"ל פעלו בג'נין וניהלו חילופי אש עם מחבלים • במקביל לנאום נסראללה: צה"ל החל בגל תקיפות בלבנון; התרעות הופעלו בשורת יישובים בצפון • עדכונים בולטים

מכוניות בנמל המפרץ / צילום: יח''צ

היערכות הנמלים למלחמה כוללת: רציפים לנמל המפרץ ועיקוף מוזר ליבואני הרכב

חברת נמלי ישראל ממליצה לשרי התחבורה והאוצר על שורת צעדים לנוכח התרחבות הלחימה, ובהם הענקת רציפים לנמל המפרץ ● בנוסף, הומלץ לקדם צו יבוא לנמל אילת באופן שיחייב פריקת רכבים בו, למרות שאוניות יצטרכו להגיע לים התיכון ולעבור במפרץ סואץ פעמיים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בירידות; השבוע ירד מדד ת"א 35 ב-3%, הבנקים ב-3.5%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.3% ● השקל נחלש ב-0.5% ל-3.77 שקלים לדולר ● אפיטומי מדיקל ירדה ב-23% ● בארה"ב כלכלנים צופים תנודתיות גבוהה בשווקים לאחר הורדת ריבית הפד ● בסין נמשכת ההאטה הכלכלית, והתחזית השנתית צומצמה ● הריבית בבריטניה נותרה לא שינוי

מכוניות פרטיות בבסיס צה''ל / צילום: דובר צה''ל

משרד הביטחון יוצא במכרז לאלפי מכוניות: לראשונה יכלול דרישות אבטחת מידע

המכרז של משרד הביטחון צפוי לכלול כ-9,500 כלי רכב, והיבואנים שירצו למכור רכבים לצבא יצטרכו לאבטח מידע ● קיה פיקנטו חוזרת לישראל בגרסה מחודשת ● ועוד חדשות מענף הרכב

רובע שדה דב / צילום: גיא יחיאלי

2.5 מיליארד שקל הכנסות לקופת המדינה, כנקודת פתיחה: מכרזי הענק בשדה דב יוצאים רשמית לדרך

נפתחו להצעות שלושה מהמכרזים ברובע היוקרתי בצפון ת"א, שצפויים להכניס מיליארדים רבים למדינה • ממוצע מחירי המינימום נמוך בכ־15% בהשוואה למכרז הענק ששווק ברובע ב־2021 • המכרזים ייסגרו בתחילת נובמבר

איור: גיל ג'יבלי

אחת ולתמיד: מהי שיטת ההשקעה המנצחת, מניות או מדדים?

השקעה באחת הכוכבות של השוק כמו אפל או אנבידיה הפכה משקיעים קטנים למולטי־מיליונרים, אבל הסיכוי של משקיעים פרטיים, ואפילו מנהלי השקעות מנוסים להכות את מדד ה־S&P 500 קטן מאוד ● אז האם כדאי לוותר על החלום לתפוס השקעה מנצחת? ● שאלת השבוע

אילן בן ישי, יו”ר ועידן כץ, מנכ”ל ובעלים בנטו פיננסים / איור: גיל ג'יבלי

זו אחת הקריסות הדרמטיות בשוק ההון, ואלה ההשלכות שלה

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● הסדר החוב שמקדמת אחת מסוכנויות הביטוח הגדולות בשוק ההון צפוי לגלח עשרות אחוזים מהתחייבויותיה, עיקרן למשקיעים בקרן הנדל"ן וולת'סטון אותה שיווקה, אשר נחקרת ברשות ני"ע ● נטו פיננסים חייבת לסוכניה 5 מיליון שקל, וחלקם החלו לאחרונה להתקשר מול הגופים המנהלים את כספי הלקוחות - ללא תיווכה

הפריה חוץ-גופית במעבדה / צילום: Shutterstock, bezikus

התחתן בשנית וביקש להשתמש בעוברים מאשתו המנוחה. מה קבע ביהמ"ש?

אלמן ואשתו השנייה ביקשו להשתמש בעוברים מוקפאים מאשתו המנוחה - 20 שנה לאחר פטירתה ● האם תקנות הפריה חוץ-גופית מפלות גברים, ומדוע בית המשפט לענייני משפחה דחה את הבקשה?

תקיפת צה''ל בלבנון / צילום: ap, HUSSEIN MALLA

האם מלחמה רחבה בצפון תעלה לישראל בסחרור כלכלי?

מלחמה כוללת מול חיזבאללה תביא לטלטלה בכלכלה הישראלית, והיקפה תלוי במשך ובעוצמת הלחימה ● השקל צפוי לאבד גובה עד לרמה שתדרוש התערבות של בנק ישראל, אך כלכלנים מעריכים כי הכלכלה הישראלית ערוכה לעמוד באתגר חרף המחירים הכבדים ● ואיך נראה תרחיש האימים?

קבוצת NSO / צילום: Shutterstock

הסיבה המפתיעה בגללה אפל משכה את התביעה נגד NSO

אפל הגישה לפני כשלוש שנים תביעה בסן פרנסיסקו נגד חברת הסייבר ההתקפי הישראלית NSO, שהפכה לסמל למאבק בתוכנות הפריצה והמעקב לטלפונים סלולריים ● השבוע החליטה ענקית הטכנולוגיה למשוך את התביעה ● למה? בין היתר, כי גורמי ממשל ישראליים החרימו מסמכים מ-NSO וביקשו שהמידע הרגיש לא יגיע לידיים אמריקאיות

Theodor by Brown Hotels / צילום: אסף פינצ'וק

ישראל קנדה תרכוש את רשת מלונות בראון בכ-100 מיליון שקל

חברת הנדל"ן חתמה על מזכר הבנות לרכישת פעילות ובתי המלון של רשת בראון ● בנוסף מנוהל מו"מ למיזוג פעילות זו לשלד בורסאי של רוזן וטוכמאייר שיהפוך לחברה-בת בתחום המלונאות ● ראובן אלקס, שותף ומנכ"ל ישראל קנדה מלונות: "האסטרטגיה העתידית שלנו היא להתרחב מעבר לים"

רחפן סיני. האם יש סיכון בשימוש בו? / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

"לישראל אין עצמאות ייצור של רכיבים": התלות שעלולה להפוך לסכנה

ארגון חיזבאללה רכש ביפרים מחברה מוכרת, ובפועל קיבל מטעני חבלה ● בקרב מומחים בארץ יש מי שחושש מהשימוש הרחב באמצעים טכנולוגיים לא מאובטחים, בין אם מדובר ברחפנים, אמצעי תקשורת או קורקינטים שמשדרים לסין

נתב''ג, השבוע / צילום: טלי בוגדנובסקי

ביטולי הטיסות מטלטלים את ענף התעופה, אבל המכה הגדולה לנוסעים היא האי-ודאות

החברות הבינלאומיות ממשיכות להתנדנד, וחוסר היציבות הפך לנורמה בענף התעופה הישראלי ● את הוואקום ממלאות השחקניות המקומיות, ובראשן אל על, שנותרו כאלטרנטיבה מרכזית עבור לקוחות שדורשים ודאות ● התוצאה: הישראלים משלמים ביוקר על ההיצע הנמוך

מתקפת הביפרים: בעיתונות הבריטית מדווחים על "סצינות שלקוחות מסרט אימה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: חשש שארה"ב תגביל יצוא נשק לישראל, הפיצוצים בלבנון בכותרות הראשיות בבריטניה והחלטת האו"ם שמסמלת את ירידת כוחה של ארה"ב  ● כותרות העיתונים בעולם 

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

עליות חדות בוול סטריט; אנבידיה מזנקת ב-5%, מובילאיי ב-16%

נאסד"ק עולה ב-2.7% ● אינטל הודיעה שלא תמכור את מניותיה במובילאיי ● יממה לפני שטראמפ יכול למכור את מניותיו בטראמפ מדיה, המניה בשפל ● מטבעות ומניות הקריפטו מזנקות ● מספר דורשי האבטלה בארה"ב בשפל של 4 חודשים, מכירות הבתים בארה"ב ירדו לשפל של כשנה

באי הכנס / צילום: תמר מצפי

כנס התנופה הקיבוצית: ממשבר לצמיחה

במוקד כנס התנופה הקיבוצית של גלובס עמדה במכרז שאלת השפעת המלחמה על הקיבוצים ● הכנס, בהשתתפות מאות אורחים, התקיים במלון שפיים ● אירועים ומינויים