גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חוקר הדמוקרטיות שמרגיע: "אני לא רואה איך בבלגן הישראלי ניתן להשליט משטר טוטליטרי"

שיחה עם פרופ' עמי פדהצור, מומחה למדע המדינה, קיצוניות פוליטית וטרור מאוניברסיטת חיפה ● על מורכבות הדמוקרטיה הישראלית, השינויים החברתיים והפוליטיים שנעבור בעקבות המלחמה והרגע שבו איבד אמון באוניברסיטאות בארה"ב ● האזינו

הצוללת. הילה ויסברג ודין שמואל אלמס, בשיחה עם פרופ' עמי פדהצור / צילום: פרטי
הצוללת. הילה ויסברג ודין שמואל אלמס, בשיחה עם פרופ' עמי פדהצור / צילום: פרטי

 

פרופ' עמי פדהצור, לפני 20 שנה פרסמת את הספר "הדמוקרטיה המתגוננת בישראל". מה היו הנסיבות?
"הספר עסק במפלגות הימין הקיצוני וספציפית במפלגת 'כך' בישראל, שייסד הרב מאיר כהנא. היא נפסלה מלהתמודד לבחירות ב־1988, ואחרי הטבח במערת המכפלה ב־1994 היא גם הוצאה מחוץ לחוק (מבצע הטבח ברוך גולדשטיין היה פעיל של המפלגה - ה"ו, דש"א). לא הייתי כמובן חסיד שלה, אבל הפסילה הזאת עוררה בי שאלות לגבי הדמוקרטיה הישראלית".

ראיון | "אני נלחם להוריד את המחירים, אבל העבודה עם משרדי הממשלה היא גיהינום" 
אחרי שהפך לשם נרדף להונאה: פסטיבל פייר חוזר 

אילו שאלות?
"אני חשבתי שהצדקה לפסילת מפלגה יכולה להיות כאשר היא מהווה סכנה ברורה ומיידית לדמוקרטיה. כלומר, לא רק שהיא יכולה לזכות במנדטים, אלא שהיא גם יכולה להפוך למפלגת שלטון. למפלגת 'כך' היה אז מנדט אחד. חשבתי, ואני עדיין חושב, שדמוקרטיה מטבעה צריכה להיות סובלנית גם ללא סובלני".

הונגריה של ויקטור אורבן לא הפכה לדמוקרטיה הלא־ליברלית שהיא ביום אחד. על דמוקרטיות לנקוט לעתים פעולות של הגנה עצמית לצורך הישרדותן.
"זה אכן תהליך וקשה לסמן את הנקודה שבה מדינה מפסיקה להיות דמוקרטיה, כי כל אחד מגדיר דמוקרטיה בצורה שונה".

מה לגבי ישראל? אנחנו דמוקרטיה?
"זה מורכב. ההגדרה של דמוקרטיה בכלל, ושל הדמוקרטיה הישראלית בפרט, היא סופר־בעייתית. אנשים שמזהים עצמם כתומכי הממשלה הנוכחית יגידו שזו פעם ראשונה שיש להם ייצוג מלא והדיפ סטייט מונע מהם ליישם את האידיאולוגיה. מתנגדי הממשלה הנוכחית יגידו בדיוק ההפך - כשהממשלה מפרה שוב ושוב את הוראות היועצת המשפטית לממשלה, פה נשברת הדמוקרטיה. מלבד זאת, העובדה שלאזרחי המדינה הערבים לא היה מעולם שוויון זכויות מלא מול היהודים - כמו חוק השבות שחל רק על היהודים - מסמנת שמראש היינו דמוקרטיה נכה".

 

איך בעצם מגדירים דמוקרטיה?
"זה סובייקטיבי. האם טורקיה, שמבחינה חוקתית הייתה מוגנת בידי הצבא מפני האסלאמיסטים, הייתה דמוקרטית? ב־1995 המפלגה האסלאמית ניצחה את הבחירות והצבא החליט לפסול את התוצאות מתוך עיקרון של הגנה על החילוניות.

"וכאן אני רוצה להגיד משהו אופטימי לגבי החברה הישראלית - הרבה מתלוננים על הדעתנות של הישראלים, על היעדר ההסכמה. אני נתקל בזה כמרצה שחזר לאוניברסיטת חיפה אחרי 20 שנות הוראה באוניברסיטת טקסס, שם הסטודנטים מקשיבים וכותבים. הסטודנטים הישראלים, לעומת זאת, מתווכחים".

אתה חי עם זה בשלום.
"אני חי עם זה באושר, מהסיבה שעצם הוויכוח והדעתנות מלמד על איזשהו חוסן. זאת אומרת, אני לא רואה את הציבור הישראלי משתתק נוכח גזירות שלא מקובלות עליו. המרדנות טבועה בדנ"א שלנו. אני פשוט לא רואה איך בבלגן הישראלי ניתן להשליט משטר טוטליטרי מלא".

מה יקרה בבחירות הבאות? לפי הסקרים, יש רוב שמתנגד לממשלה הנוכחית.
"הסקרים יכולים לספר לנו סיפורים שונים. בסופו של דבר, כשאדם נכנס לקלפי, הוא נוטה לחזור לזהות הבסיסית שלו. אני מאמין שהציבור בכללותו חצוי".

"השבר מחייב תהליך החלמה"

7 באוקטובר 2023 העיד על כישלון קולוסאלי. גם באוקטובר 1973 חווינו כישלון קולוסאלי. מה למדנו על הדמוקרטיה הישראלית מאז?
"אפשר להסיק מכך שזה ייקח זמן. להזכירכם, זמן קצר אחרי מלחמת יום כיפור, בדצמבר 1973, נערכו בחירות והמערך ניצח. לתהליכי עיבוד ההלם לוקח זמן. ב־1977, כשבגין עלה לשלטון, הליכוד הצליח מאוד, אבל המערך נכשל ומפלגת ד"ש, שהציגה קו מדיני־שמאלני, צמחה באמצע. כלומר, נוצרה אלטרנטיבה.

"ב־1973 המלחמה נגמרה בתוך פחות משלושה שבועות. פה אנחנו לא יודעים מתי היא תיגמר. אני חושב שיהיו הרבה השלכות, השבר שנוצר מחייב תהליך של החלמה והבשלה. הנבואה ניתנה לשוטים, אבל אני חושב שמה שהיה הוא לא מה שיהיה".

ניקח עוד דוגמה. מלחמת לבנון הראשונה התגלגלה לרצועת ביטחון. כיצד היא השפיעה על הדמוקרטיה הישראלית?
"ישראל הייתה 18 שנה בלבנון, אבל מי בסוף דחף ליציאה מלבנון? ארבע אמהות, ארגון חברה אזרחית שצבר תאוצה אחרי אסון המסוקים ב־1997. אנשים התחילו לשאול את עצמם מה אנחנו עושים שם. הרי כשנכנסנו ללבנון זה היה כדי להסיר לכאורה את איום הקטיושות מיישובי הגליל ולגרש את אש"ף מבסיסו בלבנון. כשיצאנו מלבנון האויב שלנו היה חיזבאללה, והאיום היה בעיקר על חיילי צה"ל. לכן האחיזה בטריטוריה כבר לא הייתה משמעותית. זו שאלה שרלוונטית גם היום: אם נכבוש שטח בלבנון, האם זה יסיר את האיום של חיזבאללה?

"אני לא בטוח שאחיזה בשטח תיתן מענה לכול, ואני גם לא בטוח שהציבור ישתכנע שבאמת זו התשובה. גם ההתנתקות לא באה בחלל ריק - על פי ראש הממשלה דאז אריאל שרון, היישובים לא סיפקו את ההגנה לעורף הישראלי, אלא הפכו להיות נטל. יש היום טכנולוגיות שהופכות את העורף לחזית ומערערות את התפיסה שלפיה שליטה בשטח היא המפתח לניצחון".

יצאנו מהרצועה וקיבלנו חמאסטן. אולי צריך לחשוב איך עושים את זה חכם.
"זה מקובל עליי. תראו, אין חלל ריק. כשישראל הצליחה לעצור את התקפות המתאבדים בשנת 2004, חמאס אימץ את הנושא הרקטי. חמאס לא יכול לקבל, לא יסכים לקבל ולעולם לא יקבל את קיומה של מדינת ישראל, נקודה. את חמאס כארגון צבאי צריך להשמיד. אני ארחיק ואומר שאפילו את חיזבאללה כארגון צבאי צריך להשמיד. אבל כאן נשאלת השאלה איך עושים את זה נכון.

"אגב, חמאס הוכיח לנו משהו די מעניין ב־7 באוקטובר: ההישרדות שלהם כישות ריבונית בעזה וההישרדות האישית של מנהיגי חמאס היא חסרת משמעות. הם רואים את עצמם חלק מתהליך מטא־היסטורי".

"הטראומה של המהגר"

נחזור לדמוקרטיה הישראלית. בשנתיים האחרונות היו הרבה שינויים לרעה בתחום של המינהל התקין, ולא נראה שהממשלה מתייחסת בכלל להחלטות היועמ"שית.
"אני מסתכל על מה שקורה היום מנקודת מבט היסטורית. למשל, על המינויים הפוליטיים ששלטו כאן בתקופה שקדמה למהפך 77', ועד כמה הדברים הללו נראו טבעיים.

"באביב 2023 לימדתי סמינר לדוקטורנטים בארה"ב ושמתי לב שמדעני מדינה שם נוטים לדבר בקול אחד ויש להם נטייה דטרמיניסטית. זאת אומרת, נקודת המוצא שלהם היא שמכאן רק ילך ויהיה יותר גרוע. מבחינתם ממשל טראמפ היה הגרוע ביותר בארה"ב. אבל כשאנחנו מסתכלים על מדינות, יש להן יכולת די מרשימה לשקם את עצמן, ואכן היו שינויי שלטון וביידן הדמוקרטי בא אחריו".

ראשית, טראמפ עשוי לחזור. שנית, יש מדינות שבהן הגלגל הלך לאחור. נניח בהונגריה ויקטור אורבן חירב את עצמאות מערכת המשפט וזו לא בהכרח תוכל להיבנות שוב.
"תלוי באיזה טווח זמן. כשאנחנו מסתכלים על הונגריה ועל מדינות אחרות שעברו תהליכי דמוקרטיזציה מהירים אחרי קריסת הגוש המזרחי, יש להן מסורת אחרת משלנו. אני מבין שיש רבים שכועסים וחרדים מהמצב כיום, ומדברים על עזיבת הארץ. אני לא מבקר את ההחלטה אבל כן אגיד משהו בנימה אישית: כאזרח אמריקאי וכמי שחזר לכאן אחרי 20 שנה בחו"ל, אנשים לא מביאים בחשבון את הטראומה של המהגר. יהיו כאלה שיהגרו ויצליחו אבל מרביתנו לא כאלה".

מה קרה לך באופן אישי?
"בשנת 2015 סטודנטים מהתנועה Justice for palestine פרצו לאירוע שארגנתי באוניברסיטה כראש המכון ללימודי ישראל. זה התגלגל לכדי איומים על חיי ולכן במשך שנים הלכתי לאוניברסיטה עם נשק. הם גם הגישו תביעה נגדי לאוניברסיטה בטענה שאני גזען. נקודת השבר שלי הייתה ברגע שהבנתי שהאוניברסיטה שבה עבדתי שנים רבות זרקה אותי מתחת לגלגלים. לא ראו אותי ממטר. התביעה הסתיימה כמובן בלא כלום".

כשאתה מסתכל על ישראל של היום, אנחנו עוברים תהליך של נסיגה דמוקרטית?

"זה קיים. אנחנו חווים תהליך שבו יש ניסיון לקעקע חלק מההיבטים של הדמוקרטיה, כמו הפרדת הרשויות או עצמאות הרשות השופטת. מנגד, ישראל היא בהחלט דמוקרטיה - פגומה, נכה, אבל דמוקרטיה. עדיין יש לנו את רוב החירויות של משטרים דמוקרטיים בעולם. לכן בעיניי לא צריך לאמץ ראיית עולם סופר־פסימית".

מה הקשר בין התפרצות של משברים במדינה לבין נסיגה דמוקרטית?
"משבר באשר הוא יוצר הזדמנויות למנהיגים אוטוריטריים לאחוז יותר כוח. אפילו בתקופת הקורונה ראינו פגיעה בחירויות אזרחיות בסיסיות. אבל הציבור הישראלי חי על יסודות תרבותיים של מחלוקת ופעילות פוליטית. לכן בעיניי מי שינסה לחרב את הדמוקרטיה הישראלית יצטרך להשקיע מאמצים גדולים".

מה יקרה לדעתך אם על רקע תואנה של ניהול מלחמה הבחירות יבוטלו או יידחו באופן כלשהו?
"אני מאמין שליל גלנט הולך להיות חיוור ואומלל לעומת מה שיקרה פה".

עוד כתבות

היועמ''שית גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

היועמ"שית: הממשלה מנסה לכפות סבסוד תלמידי ישיבות בניגוד לבג"ץ

גלי בהרב מיארה חזרה על כך שהממשלה לא רשאית לסבסד את לימודיהם של מי שחבים בגיוס ● לדבריה: "לא ניתן למנוע זכאות לסבסוד של כלל האוכלוסיה הזכאית רק כדי לכפות פתרון שיאפשר לסבסד את משפחות תלמידי הישיבות"

האינפלציה בספטמבר מפתיעה לטובה - קצב שנתי של 3.5%; עליית מחירי הדירות התמתנה

ירידות בולטות נרשמו בסעיפי תחבורה, תרבות ובידור, הלבשה והנעלה ופירות טריים ● עליות נרשמו בסעיפי ירקות טריים, שירותי חינוך וריהוט וציוד לבית ● מחירי הדירות באוגוסט עלו ב-0.3% בלבד, לאחר עליות חדות בחודשים הקודמים ● בראייה שנתית מחירי הדירות זינקו ביותר מ-6% ● מזרחי טפחות: "הנתון של היום רחוק מכזה שיצדיק העלאת ריבית בנובמבר"

פרופ' שי דוידאי. כניסתו לאוניברסיטה נחסמה / צילום: Reuters, Katie Smith

"נקמה": אוניברסיטת קולומביה הרחיקה פרופ' ישראלי

כניסתו של שי דוידאי נחסמה על ידי האוניברסיטה לאחר שלטענתה "איים והטריד אנשי צוות בקמפוס" ● המקרה המדובר הוא צילום חברי צוות שאיפשרו למפגינים פרו-פלסטינים להפריע לטקס לציון ה-7 באוקטובר

יואב גלנט, שר הביטחון / צילום: צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון

גלנט בהערכת מצב בפיקוד הצפון: "ננהל משא ומתן רק תחת אש"

בריטניה שוקלת להטיל סנקציות על סמוטריץ' ובן גביר • כ-30 שיגורים במטח לכרמיאל והסביבה, ארבעה נפצעו קל מרסיסים • מחבלי חיזבאללה ירו נ"ט לעבר כוחות צה"ל, ברחו למבנה - והותקפו מהאוויר • צה"ל קרא לתושבים בדאחיה להתפנות, מטוסי קרב תקפו אמל"ח אסטרטגי של חיזבאללה ● עדכונים שוטפים

עוגיות ריפעת / צילום: נירית גור קרבי

ממש לא רק קוסקוס ומטבוחה: ספר הבישול שחושף את כל מה שפספסנו במטבח המרוקאי

שתי בשלניות שהכירו באינסטגרם עומדות מאחורי ספר חדש שעושה את הכבוד הראוי למטבח המגוון ששואב מהשפעות ספרדיות, צרפתיות, פורטוגזיות ואפילו בריטיות ● והמלצה לנוסעים למרוקו: התרחקו ממסעדות

כך משפיעה העבודה הראשונה שלכם על המשך הקריירה / צילום: Shutterstock

"הרבה יותר מסתם הכנסה": כך משפיעה העבודה הראשונה שלכם על המשך הקריירה

בזמן שרבים מהישראלים תופסים את הניסיון התעסוקתי הראשון כהזדמנות להכניס כמה שקלים לכיס, יש מי שסבור שהוא דווקא עשוי להיות המפתח להצלחה ולבניית רשת קשרים ● מנגד, בעולם שבו אנשים מחליפים מקצועות בקצב תדיר, אולי לא כדאי להפריז בחשיבותו ● במה להתמקד בזמן הבחירה ואיך אפשר למקסם את החוויה? ● המומחים מסבירים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

טיילור סוויפט היא המוזיקאית העשירה בעולם, את מי עקפה בדירוג?

מה מקורו של הפתגם "אם אין אני לי מי לי", מי היה אוגוסט לנדמסר ובאיזו מדינה יש הכי הרבה אזורי זמן? ● הטריוויה השבועית

מפגין פרו-פלסטיני מחזיק בתמונה של סינוואר בהפגנה לקראת ה-7 באוקטובר ליד הבית הלבן בוושינגטון / צילום: Reuters, Seth Herald

"צעד ענק לישראל": איך מגיבים בעולם לחיסול סינוואר

הדיווח על חיסולו של מנהיג ארגון הטרור מסוקר בהרחבה בתקשורת העולמית ● "החיסול המשמעותי ביותר של ישראל של בכיר חמאס"

רחפן / אילוסטרציה: Shutterstock, Dmitry Kalinovsky

רחפנים מסתוריים טסו מעל בסיס צבאי אמריקאי במשך 17 ימים. הפנטגון מבולבל

גורמים אמריקאים אינם יודעים מי עומד מאחורי הרחפנים שטסו בחופשיות מעל אתרי ביטחון לאומי רגישים - או איך לעצור אותם

נטפליקס / צילום: Shutterstock

נטפליקס מכה את התחזיות ברבעון השלישי; המניה עולה

ענקית הסטרימינג פרסמה את התוצאות הפיננסיות שלה לרבעון השלישי ● החברה דיווחה על הכנסות של 9.83 מיליארד דול בעוד התחזיות עמדו על 9.77 מיליארד דולר ● מספר המנויים המשלמים של נטפליקס עמד על 282.7 מיליון, לעומת צפי ל-282.15 מיליון

הפקולטה. כך נגישות המידע לציבור משפיעה על המחירים / צילום: Shutterstock

משוק הדגים בהודו ועד הנדל"ן בישראל: כך נגישות המידע לציבור משפיעה על המחירים

השנים האחרונות סיפקו הזדמנויות לראות כמעט בזמן אמת כיצד שיפור ברמות המידע בשוק מסויים הביא לירידות מחירים ולהשלכות חיוביות על השחקנים בו ● בישראל חוקרים הדגימו כיצד חשיפת כלל עסקאות הנדל"ן הורידה מחירים, קיצרה את זמן המכירה והשפיעה לטובה במיוחד באזורים מוחלשים

הסרט על הטבח בפסטיבל הנובה מופיע במיצג, שנה אחרי / צילום: ap, Ryan Sun

התמודדות שורדי הנובה: הסם שהחמיר את הטראומה

מחקר שערכו אוניברסיטת בן גוריון ובית החולים שיבא בקרב שורדי פסטיבל נובה בדק את השפעת הסמים הפסיכואקטיביים על חומרת הטראומה ● התברר כי דווקא צריכת אלכוהול, סם חוקי לגמרי, החמירה יותר מאחרים את התסינים

אל''ם (במיל') מעין לינר / צילום: דובר צה''ל

"רכשנו ושכרנו כל גנרטור אפשרי": הקצינה שדאגה לגג למאות אלפי מילואימניקים בחזית

אל"מ מעיין לינר, ראש מחלקת שיווק והעתקת מחנות ותשתיות בצה"ל, לא דמיינה שתצטרך לארגן מקומות לינה, מקלחות ומכבסות למאות אלפי חיילים שגויסו בבת אחת למלחמה ● בראיון לרגל פרישתה, היא משיבה לביקורת על תנאי החיילים בשטח ומספרת איך ייבנו המוצבים החדשים

החיסול המסתמן של סינוואר: חמאס הוחרב, גם ציר ההתנגדות של איראן נפגע קשות / צילום: Reuters, SOPA Images

החיסול של סינוואר: חמאס הוחרב, גם ציר ההתנגדות של איראן נפגע קשות

מותו של אדריכל פשעי ה־7 באוקטובר משלים עבור ישראל צבר חיסולים בקנה מידה היסטורי של כל שדרת הפיקוד של חמאס בכל הזירות: הלשכה המדינית, הזרוע הצבאית וההנהגה ברצועת עזה שאותה מוביל סינוואר בשבע השנים האחרונות ● חיסולו עשוי להוות גם בשורה חיובית בנוגע ל־101 החטופים - כבר שבועות שהמו"מ לא מתקדם לשום מקום, בגלל התעקשותו של סינוואר לא להתגמש

מייסדי חברת טרייל סקיוריטי. משמאל לימין: נדב זינגרמן, זוהר ויטנברג, רועי מוטעי / צילום: יח''צ

חברת סייבר אלמונית בת פחות משנה נמכרת לפי שווי של 162 מיליון דולר

סייארה ממזגת אל תוכה את החברה האלמונית הישראלית טרייל, שפעלה עד כה מתחת לרדאר ● העסקה, שרובה במניות סייארה, משקפת לנרכשת שווי של 162 מיליון דולר ● בשתי החברות סייברסטארטס של גילי רענן היא משקיעה בולטת

אוניית פאלומה של מנו ספנות, 1990 / צילום: באדיבות מנו ספנות

10 שעות במעבורת: למה אנחנו כבר לא שטים מחיפה לקפריסין

גל ביטולי הטיסות גרם לרבים להיזכר במעבורות שחיברו מדי יום בין חיפה לאיים הסמוכים, והיו יכולות להיות פתרון נפלא לעשרות אלפי הישראלים שנתקעו באירופה ● בכירי עולם הספנות מספרים על דעיכת תיירות המעבורות לטובת הקרוזים היוקרתיים, ומסבירים למה זה כבר לא ריאלי להחיות את קווי השיט הנוסטלגיים

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניית מורגן סטנלי עלתה ב-6.5%

נעילה מעורבת באירופה ● מדד ניקיי ירד ב-1.8% ● ASML שפירסמה דוח מאכזב אתמול הפילה את מניות השבבים, אנבידיה השילה 5% ● האתר של פרויקט הקריפטו של טראמפ קרס ביומו הראשון ● למרות החששות לגבי האייפון החדש, מניית אפל הגיעה לשיא כל הזמנים ● האינפלציה בבריטניה ירדה אל מתחת ל-2%, הסיכוי להורדת ריבית גדל

העבודה הראשונה שלי / צילום: מנחם רייס

העבודה הראשונה של רמי לוי ומנכ"לית אל על, ומה היא מלמדת על המשך הקריירה שלהם

בעלי קבוצת פוקס מכר חולצות מודפסות כבר בבית הספר היסודי, מנכ"ל וולט היה סבל במעבר הגבול עם ירדן, מייסדת חברת הביטוח ליברה עבדה בקיוסק, ומנכ"לית אל על התחילה בכלל בבנק הפועלים ● אחרי שנים בעולם העסקי, בכירי המשק מספרים לערן גפן על הג'וב הראשון שלהם, שגם עיצב את מי שהם היום

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מניות השבבים נפלו, אנבידיה ב-4.5%

נאסד"ק ירד ב-1% ● מניית ASML נפלה וגררה את מניות השבבים ● מחירי הנפט ירדו בכ-5% ● טראמפ מדיה נפלה בפתאומיות ובמחזור חריג, לאחר שזינקה ב-13% בתחילת המסחר ● מניית רשת בתי המרקחת וולגרינס זינקה ב-16%, סוגרת 1,200 סניפים ● ישראליות: טאבולה וטבע זינקו, נובה וקמטק נפלו ● עונת הדוחות: סיטיגרופ, גולדמן זאקס ובנק אוף אמריקה עקפו את הציפיות

צילום: משה מילנר-לע''מ / צילום: משה מילנר-לע''מ

מ"בלוקונים" ועד למגדלי הענק: כך השתנתה הדירה הממוצעת בישראל לאורך השנים

שטח הדירה הממוצעת בישראל עלה בהתמדה לאורך השנים, עד שהיום קשה להאמין שבראשית ימי המדינה הוא עמד על כ־22 מ"ר בלבד ● כך השפיעו שנות הצנע, מלחמת ששת הימים, גלי העליות, מגפת הקורונה ועוד על תכנון הדירות בישראל