גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"עובדים סקרנים והשקעה בחדשנות": מה הוביל להצלחת הסטארט-אפים הקיבוציים

בפאנל שהתקיים בכנס התנופה הקיבוצית של גלובס בשיתוף בנק דיסקונט, שוחחו המשתתפים על החדשנות בתעשייה הקיבוצית, שמצמיחה סטארט-אפים וחברות ציבוריות ● יו"ר איגוד התעשייה הקיבוצית: "מעצבנת אותי האמירה 'תעשייה מסורתית', כאילו זה משהו ישן. זו תעשייה עם מסורת"

עידו רודוי, רפי נבו, ד''ר הוגו צ'אופן ומרסלה רייזמן בכנס התנופה הקיבוצית / צילום: שלומי יוסף
עידו רודוי, רפי נבו, ד''ר הוגו צ'אופן ומרסלה רייזמן בכנס התנופה הקיבוצית / צילום: שלומי יוסף

איזו חדשנות מביאה התעשייה הקיבוצית? בפאנל שהתקיים במסגרת כנס התנופה הקיבוצית של גלובס ובנק דיסקונט, בהנחיית הילה וייסברג, דנו בנושא עידו רודוי, יו"ר איגוד התעשייה הקיבוצית; רפי נבו, מנכ"ל קרן ההשקעות בסטארט-אפים "משתלת הקיבוצים"; מרסלה רייזמן, מנכ"לית ביוגל; והוגו צ'אופן, יו"ר ארד.

כנס התנופה הקיבוצית | חיים ילין על אירועי ה-7 באוקטובר: "ביזיון טוטאלי, מערכת שהתבססה על מודיעין קרסה בדקה וחצי"
כנס התנופה הקיבוצית | מזכ"ל התנועה הקיבוצית, ליאור שמחה: "קוראים לתושבי תל אביב להתיישב בקיבוצים"
כנס התנופה הקיבוצית | מנכ"ל דוראל, יקי נוימן: "מאמינים בישראל, בדרך להשקעה נוספת בקיבוצים בקרוב"

עידו רודוי, יו"ר איגוד התעשייה הקיבוצית, פתח וסיפר כי "המפעלים עובדים מצפון לדרום, גם ביישובים המפונים. כשמדברים על התעשייה הקיבוצית, זו גאווה גדולה לאזורים ולקהילות. יש הצלחות, ב-12 השנים האחרונות, היו 4-5 אקזיטים. זה מראה שהתעשייה מעניינת את המשקיעים. מעצבנת אותי האמירה 'תעשייה מסורתית', כאילו זה משהו ישן. זו תעשייה עם מסורת".

לגבי החדשנות בתעשייה הקיבוצית, הוגו צ'אופמן, יו"ר ארד, אמר כי "החדשנות נובעת מההחלטה לבנות תרבות של חדשנות במסגרת שקיימת 80 שנה. אנחנו רוצים להביא ללקוחות שלנו מערכות ניהול משק מים. אנחנו מעודדים את העובדים שלנו לצאת ללמוד. אנחנו ארגון שהעובדים בו נשארים הרבה שנים, והם מתפתחים. מנהל הלוגיסטיקה שלנו התחיל במפעל של תיקונים, למד באוניברסיטה תוך כדי, ומביא לארגון את היכולת לפתח טכנולוגיה וגם להתניע אותה. אנחנו חברה שצריכה להביא צמיחה ברווחים. את זה עושים תוך כדי שהחדשנות היא מובנית ומבוססת נתונים".

מרסלה רייזמן הוסיפה כי "אחד הדברים שהם מפתח להצלחה זה עובדים סקרנים, להוציא אותם לראות מה קורה בעולם וללמוד. אבל בביוגל, אנחנו חברה קטנה. אנחנו מייצרים ערכות דיאגנוסטיקה וטרינרית, זה נישתי יחסית. ברמה הטכנולוגית, העולם מתקדם כל שנייה. לכן, אנחנו צריכים ללמוד כל הזמן. בתחום הדיאגנוסטיקה, אנחנו דואגים שהווטרינר יוכל לעשות את זה מהר וזול אין-האוס ולא במעבדה. בגלל שאנחנו קטנים, התחרות היא מאסיבית. יש מכונות PCR סיניות שמאוד קל לתפעל. קשה להתחרות עם הסינים שמייצרים בדיקות בדולר. אנחנו הסטנדרט עבור חברות גדולות בעולם, אבל יש לנו אתגרים כחברה קטנה, גם בגיוס כוח אדם".

"יש יותר ויותר שותפויות של קיבוצים עם קיבוצים"

לגבי השקעות בסטארט-אפים, רפי נבו אמר כי "אנחנו רואים את החדשנות והעוצמה הכלכלית של התעשייה הקיבוצית בתור הקצה העליון של שרשרת ערך, שמתחילה למטה, ביזם הקיבוצי. הוא בא אלינו ואנחנו מטפלים בו במסגרת תוכנית 'זרעים' בקרן קמע של התנועה הקיבוצית. זה אקסלרטור שנותן תמיכה וליווי לרעיונות. אנחנו עוזרים להם להפוך להיות חברות. הן יכולות להשתלב במרכזי החדשנות שאנחנו שותפים בהקמתם, שמקבלים את ההזדמנות להמשיך את הדרך ולפתח רעיונות ולגייס כסף. אנחנו גם מחברים אותם לרשות החדשנות. המצטיינים מקבלים מימון מקרן משתלת הקיבוצים.  המייסדים שלה היו אודי פלד, יו"ר קמ"ע עד לאחרונה; דגן לוין, מנכ"ל הקמ"ע ומנכ"ל איגוד התעשייה הקיבוצית כיום, אופיר ליבשטיין ז"ל שהיה יו"ר הקרן והמנכ"ל שלה עד שנרצח בכפר עזה, ורפי נבו. אנחנו מסייעים לסטארט-אפים טכנולוגיים ב'ארץ אנג'לז', וקיבלנו זכות מרשות החדשנות לנהל השקעות בדיפּ-טק, שנועדה למה שנקרא פעם 'תעשייה מסורתית'. הדבר השני זה מועדון משקיעים שהקמנו. אנחנו מחברים את הקיבוצים, המושבים והתעשיות להיכנס לקהלי האנג'לים המשקיעים".

ומה לגבי אקזיטים של עסקים קיבוציים? הוגו צ'אופמן סיפר כי "היה קשה לחברים לקבל את הרעיון להנפיק בבורסה. אבל זה היה רעיון חיובי שתרם לתרבות הניהולית של החברה, לתרבות הדיווח ולפיתוח. זה אפשר לנו לממש אסטרטגיה של רכישות והקמת חברות בחו"ל. יש לנו חברות-בנות בכל העולם. כל זה היה מהרווחים הפנימיים שלא חילקנו ומהנפקה. 80% מההכנסות שלנו הן מחוץ לארץ". בנוסף, הוא סיפר על הייחודיות של הקיבוץ כבעלים: "לקיבוצים יש צרכים, וכשהיה אקזיט היו להם חובות. בעזרת המכירה של המניות של ארד, הם החזירו את רובם. החברים הפרטיים יכלו לבנות בית. גם דאגתי, כחבר קיבוץ לשעבר, ששני הקיבוצים יישארו בשליטה. הבאנו שותף איכותי אמריקאי, שאפשר ביחד איתו לפתח את החברה".

ומה לגבי ההבדלים בין קיבוצים מופרטים לשיתופיים? עידו רודוי הסביר: "יש שיקול לפגוש כסף, או להכניס משקיע או שהכסף ייכנס לתוך החברה כדי לפתח אותה. יש קיבוצים שיתופיים שנשארו הבעלים, ויש שיתופיים עם חברות ציבוריות. בפלאם, השותפה היא מ-1993. ככל שהפרטה מתקדמת, יש עוד תמריץ למכור או לעשות אקזיט, אבל זה גם עניין דורי: הצעירים רוצים להחזיק כנכס מניב, והוותיקים אומרים - כל עוד המפעל מצליח, בוא נממש". לגבי ההנפקות בבורסה, רודוי אמר כי "זה נעצר. למרות שבשיא, היינו 15-17 חברות. בשיא, הבורסה הייתה מעל 800 והיא ירדה ל-600. יש עכשיו עדנה, והקיבוצים לא שם. האקזיטים האחרונים זה לקרנות או למשקיעים פרטיים. יש יותר ויותר שותפויות של קיבוצים עם קיבוצים. ככל שההון העצמי בקיבוצי, הקיבוצים יכולים להשתתף בהשקעות ריאליות. יש גם בעיה בהערכות השווי, איך הבורסה רואה את החברות. התעשייה אצלנו בחצר, וזה יוצר דברים שלא מוצאים חן בעיני כולם".

"לא טריוויאלי לצמוח ולהרוויח כשאין תקציב מדינה מקצועי"

בהקשר למעמד המתערער של ישראל בעולם בזמן המלחמה, סיפרה מרסלה רייזמן כי "אחד הלקוחות הגדולים שלנו היה טורקי. וברגע שהסחר עם טורקיה הפסיק, חשבנו שזה יסתיים תוך זמן קצר. אבל זה לא קרה, ולא הצלחנו לשמור על קשר עסקי. הפסדנו לקוח גדול. כחברה קטנה, כל דבר קטן משפיע בגדול".

הוגו צ'אופמן, לעומתה, הוסיף בנימה יותר אופטימית כי "כל חברה שלנו בחו"ל היא הפנים שלנו. עכשיו, האווירה היא לא ידידותית לישראל ולישראלים. אבל לא הרגשנו פגיעה בנושא הזה, כי טיפלנו בזה. נתקלתי בתגובות - בקנדה, בסין ובארה"ב. נשאלנו האם יש לנו מפעל בשטחים. אין ולא יהיה לנו. אבל בסוף, אנחנו מביאים מערכת איכותית במחיר הנכון ובטכנולוגיה מתקדמת".

לגבי מצב המאקרו בישראל, אמר צ'אופמן כי "אנחנו כחברה צומחים, למרות שזה לא טריוויאלי לצמוח ולהרוויח כשאין לנו תקציב מדינה, שהוא לא מנוהל ולא מקצועי, עם גירעון גדול, עם יחס חוב לאומי שעולה אחרי שנים שהוא ירד. דירוג האשראי יורד. הצמיחה לנפש של המשק היא שלילית. יש ירידה בהשקעות ובייצור, אבל למרות זאת, אנחנו כל שנה מרוויחים יותר - גם בשנת 2024. אנחנו חברה עם איתנות פיננסית וזה עוזר לנו לא לסבול מהעלאות הריבית".

רפי נבו סגר את הכנס ודיבר על הצורך בחדשנות ובאוטומטיזציה, כפתרון למחסור בכוח האדם: "אנחנו דוחפים את המפעלים ועוזרים להם להגיש תוכניות לרשות החדשנות כדי לקבל מענקי חדשנות. כקורס ייחודי, אנחנו מכשירים מנהלים כמובילי חדשנות ברמת הייצור, האסטרטגיה הבשיווק. אנחנו מסיימים עכשיו את הקורס השני. כל אחד חוזר הביתה ומטמיע את מה שהוא שמע בקורס. נושא החדשנות ברמת הייצור מהווה פתרון למחסור הכרוני בכוח אדם. לכן, אנחנו דוחפים את התעשיות ליותר אוטומטיזציה ודיגיטציה".

*** גילוי מלא: הכנס בשיתוף בנק דיסקונט, קבוצת דוראל, התנועה הקיבוצית, התעשייה הקיבוצית וקרן קמע

עוד כתבות

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: רויטרס – Walid Berrazeg, Ann Wang Johnson Lai, ussein Malla, Bassam Masri, AP

חומרי הנפץ, המעורבות הטייוואנית וערוץ התקשורת הסודי של חיזבאללה: 5 הערות על מבצע הביפרים בלבנון

עשרות גרם חומרי נפץ בכל ביפר, גישה לשרשרת האספקה, מעורבות טייוואנית וחסימת ערוץ התקשורת הבטוח של חיזבאללה ● מאחורי המתקפה המסתורית שהרעידה את אדמת לבנון

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילומים: AP, Shutterstock עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הטיעונים מאחורי ההחלטה המפתיעה ולאן הולכים מכאן? 5 הערות על הורדת הריבית הדרמטית בארה"ב

הבנק המרכזי האמריקאי בחר להוריד את הריבית בחדות לרמה של 5% ושלח מסר ברור: הדאגה עוברת מהאינפלציה לשוק התעסוקה ● היו"ר פאוול הסביר מדוע נקט בצעד החריג וניסה להפיג את החששות מההאטה ● האם המאבק בהעלאת המחירים מאחורינו, ומה צפוי בשתי הפגישות שנותרו לפד עד סוף השנה?

ההקלות ליזמים נגמרו. איך יגיב שוק הדיור / איור: גיל ג'יבלי

בקרוב: היזמים לא יוכלו יותר לבקש דירות נוספות. איך השוק נערך?

הקלות שבס אפשרו במשך עשרות שנים ליזמים לקבל זכויות בנייה נוספות ללא צורך בשינוי התב"ע ● אלא שהחל מינואר 2025 ההקלות אמורות להסתיים באופן מוחלט - מה שעלול להכניס את השוק, שגם ככה נמצא במשבר, לסחרור נוסף ● גלובס יצא לבדוק כיצד מתכוננים היזמים לשינוי, מה תהיה ההשפעה הצפויה על מחירי הדיור, ומה השלכות המיסוי של המהלך

רכב חשמלי בטעינה. עיוותי מס הופכים אותו לפחות משתלם / צילום: Shutterstock

מס על כל ק״מ נסיעה: התוכנית שבאוצר מוציאים מהקפאה

לפי גורמים בענף, האוצר ינסה להכניס את מס הנסועה על כלי רכב חשמליים לתקציב 2025 דרך חוק ההסדרים, לאחר כמה ניסיונות כושלים ● הפעם הוא מגובה במנופי לחץ: בין היתר המס אמור לממן המשך הקלה במס קנייה על רכבים חשמליים ומניעת התייקרותם ● וגם: מה גרם לשרת התחבורה לשתף פעולה?

איור: גיל ג'יבלי

אחת ולתמיד: מהי שיטת ההשקעה המנצחת, מניות או מדדים?

השקעה באחת הכוכבות של השוק כמו אפל או אנבידיה הפכה משקיעים קטנים למולטי־מיליונרים, אבל הסיכוי של משקיעים פרטיים, ואפילו מנהלי השקעות מנוסים להכות את מדד ה־S&P 500 קטן מאוד ● אז האם כדאי לוותר על החלום לתפוס השקעה מנצחת? ● שאלת השבוע

תקיפת צה''ל בלבנון / צילום: ap, HUSSEIN MALLA

אחרי המטח למטולה: דיווחים על עשרות תקיפות בלבנון

7 נפילות במטולה: בתים ניזוקו, דיווח על פגיעה ישירה בתחנת מד"א • רס"ן במיל' נאיל פוארסה וסמל תומר קרן נפלו בלחימה בצפון • גלנט: רצף הפעולות שלנו יימשך • מפקד משמרות המהפכה: תגובת "הציר" לישראל תהיה קשה • נסראללה בנאום: "ישראל חצתה את כל הקווים האדומים והתנהלה באופן לא מוסרי. האם זו הכרזת מלחמה?" • כוחות צה"ל פעלו בג'נין וניהלו חילופי אש עם מחבלים • במקביל לנאום נסראללה: צה"ל תקף בשמי ביירות ● עדכונים בולטים

צילומים: רפי קוץ, רויטרס, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המינוי, ועונשו: הלקח שאפשר ללמוד מההסתבכות של משה כחלון

הבעיה בפרשה של יונט התחילה כבר במינוי של כחלון ● הלהט"בים מרגישים מופקרים על ידי המשטרה ● וארגנטינה יכולה ללמד את ישראל על יעד הגירעון ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אייל משה, מייסד האב סקיוריטי / צילום: רובי לייבוביץ'

רשות ניירות ערך ורשות המסים ערכו חיפוש במשרדי האב סקיוריטי

החיפוש נערך במסגרת חקירת נושאי משרה בהאב סקיוריטי בחשד להפרות הנוגעות לחוקי ניירות ערך, מיסוי ופלילים ● בעבר דיווחה החברה על חשד שהמנכ"ל לשעבר, המייסד אייל משה, מעל בכספי החברה והשתמש בהם לשימושו האישי

זירת פיצוץ בחנות טלפונים בלבנון / צילום: Reuters, Hassan Hankir

בנורבגיה מופתעים לגלות שהקשר לזימוניות המתפוצצות של חיזבאללה עובר באוסלו

המשטרה הנורבגית חוקרת את מעורבות של חברה בשם "נורטה גלובל" בגל פיצוצי הזימוניות בקרב חברי חיזבאללה השבוע ● הבעלים והמנהל של החברה הוא אזרח נורבגי בשם רינזן הוז, שלפי מסמכיה מתגורר באוסלו ● במדינה הופתעו לגלות על הקשר האפשרי, והפרשה תופסת את הכותרות הראשיות

מתוך קמפיין מזרחי טפחות / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

כמעט שנה למלחמה: שתי הפרסומות הזכורות ביותר עוסקות בתמיכה בנפגעיה

הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי־טפחות, שקורא לתמוך בבעלי עסקים קטנים, ואחריה בנק דיסקונט עם קרן התמיכה בילדים - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת האהובה ביותר עלתה כבר לפני חצי שנה, ושייכת לביטוח 9

ינקי קוינט, מנכ''ל רמ''י, בשיחה עם בר לביא, גלובס, בכנס התנופה הקיבוצית / צילום: שלומי יוסף

"לא מחירי הקרקעות": מנכ"ל רמ"י טוען - זו הסיבה שמחירי הדירות עולים

ינקי קוינט, מנכ"ל רשות מקרקעי ישראל, אמר בכנס התנופה הקיבוצית של גלובס בשיתוף בנק דיסקונט כי תהליכי הבנייה המתארכים, הריבית הגבוהה שמייקרת את עלויות המימון ומחירי התשומות הגבוהים הם הגורמים לעליית מחירי הדירות ● לדבריו, המדינה תקבל 15 מיליארד שקל בהנפקת התעשייה האווירית, והיא צפויה בקרוב

מימין: אייל נצר וגלעד אלמוג, מייסדי סופרפליי / צילום: זוהר שטרית

פלייטיקה רוכשת את סופרפליי הישראלית ב-700 מיליון דולר

פלייטיקה רוכשת את חברת המשחקים סופרפליי ● תיתכן תוספת של עד 1.25 מיליארד דולר נוספים בכפוף לעמידה באבני-דרך ● היקף העסקה עשוי להגיע לכ-2 מיליארד דולר

באי הכנס / צילום: תמר מצפי

כנס התנופה הקיבוצית: ממשבר לצמיחה

במוקד כנס התנופה הקיבוצית של גלובס עמדה במכרז שאלת השפעת המלחמה על הקיבוצים ● הכנס, בהשתתפות מאות אורחים, התקיים במלון שפיים ● אירועים ומינויים

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב ואמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילומים: AP, יונתן בלום, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ישראל בדרך לפער היסטורי מול ארה"ב. מה זה יעשה לשקל?

הבנק המרכזי של ארה"ב צפוי להפחית את הריבית בצורה דרסטית בשנה הקרובה, אך בישראל המצב שונה לגמרי ● עפ"י הערכות כלכלנים, בעוד פחות משנה הריבית בישראל תהיה גבוהה בכ־1% מזו של הבנק האמריקאי ● איך מושפע השקל, ומה פוגע בתמריץ של המשקיעים הזרים?

פרופ' אמנון שעשוע / צילום: Nasdaq, Inc

אינטל אישרה שלא תמכור את השליטה, ומניית מובילאיי מזנקת במסחר

מניית מובילאיי מטפסת לאחר שאינטל הבהירה סופית כי אין בכוונתה למכור את השליטה בה ● הדיווח שפורסם לפני יותר משבוע לפיו אינטל תמכור "נתח משמעותי" ממניותיה במובילאיי הוביל לירידות חזקות במניית חברת מוצרי הרכב הישראלית, שהשילה מתחילת החודש כ-15% משוויה

תקלה מסתורית בוואטסאפ תקפה מספר רב של משתמשי אייפון בארץ / צילום: Shutterstock, Wachiwit

תקלה בוואטסאפ: האפליקציה קורסת למשתמשי אייפון

באג מסתורי גורם לכך שאפליקציית וואטסאפ באייפון קורסת בכל הפעלה ואינה נטענת ● לא ברור מה גרם לתקלה והאם יש קשר לעדכון שיצא השבוע למערכת ההפעלה של האייפון, ה-iOS 18 ● מניטור האתר downdetector, עולה כי התקלה מתרחשת בעיקר בישראל

תקיפת צה''ל בלבנון / צילום: ap, HUSSEIN MALLA

האם מלחמה רחבה בצפון תעלה לישראל בסחרור כלכלי?

מלחמה כוללת מול חיזבאללה תביא לטלטלה בכלכלה הישראלית, והיקפה תלוי במשך ובעוצמת הלחימה ● השקל צפוי לאבד גובה עד לרמה שתדרוש התערבות של בנק ישראל, אך כלכלנים מעריכים כי הכלכלה הישראלית ערוכה לעמוד באתגר חרף המחירים הכבדים ● ואיך נראה תרחיש האימים?

מערכת הלייזר OW5-A50 / צילום: CHINA DEFENCE

לסין יש מערכת יירוט חדשה בלייזר, והיא רוצה למכור אותה במזרח התיכון

רוסיה משקיעה סכומים חסרי־תקדים של עשרות מיליארדי דולרים במלחמה נגד אוקראינה ● ארמניה במסע רכש של טילים ורכיבים למטוסים מהודו ● סין רוצה למכור את מערכת נשק הלייזר שלה ברחבי העולם ● וגם: הצוללת הנורבגית הבלתי־מאוישת שהשלימה בחינה פורצת דרך ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בניין חברת הקש ההונגרית שמייצרת את הביפרים שהתפוצצו / צילום: ap, Denes Erdos

"תרזה" הטייוואנית, חברת הייעוץ ההונגרית והחקירה האירופית: כל הפרטים על החברה התמוהה שהתקשרה למתקפת הביפרים

חברת הביפרים הטייוואנית גולד אפולו הפכה למוקד עניין עולמי הבוקר, לאחר שתחקיר ה"ניו יורק טיימס" פרסם במהלך הלילה כי מכשיריה שימשו את המתקפה בלבנון אתמול ● איך התחיל הקשר של החברה לחברה הונגרית עלומה, ומה חלקה של אשת מסתורין בריטית בפרשה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

לאחר הורדת הריבית בחצי אחוז, וול סטריט ננעלה בירידות קטנות

לראשונה מאז מרץ 2020, הפדרל ריזרב הוריד את הריבית ב-0.5% ● בפד צופים שהריבית תרד ל-4.4% עד סוף השנה ול-3.4% עד סוף 2025 ● בלקרוק ומיקרוסופט מקימות קרן שתקים מרכזי נתונים ותשתיות אנרגיה ● המלצות אנליסטים: פלנטיר, דל, רוקו וויקטוריה'ס סיקרט ● ישראליות בוול סטריט: REE ואנלייבקס זינקו