גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נוטות להתחמם ואף להתלקח: הסכנות בסוללות הליתיום וחוסר המוכנות בישראל

סוללות הליתיום, שמניעות כיום את רוב כלי הרכב החשמליים, עלולות להתלקח בתנאים מסוימים - כפי שקרה בעקבות פגיעת רסיס טיל במגרש מכוניות חשמליות באוקטובר 2023 ● הרגולטורים בעולם מגבשים פתרונות לסכנה הפוטנציאלית, אך בישראל עוד עוקבים מרחוק

תקיפות של חיזבאללה בצפון הארץ / צילום: ap, Leo Correa
תקיפות של חיזבאללה בצפון הארץ / צילום: ap, Leo Correa

למעלה מ־150 אלף כלי רכב חשמליים ומקושרים לרשת נעים כיום על כבישי ישראל ועוד מיליונים בעולם. אולם רובם נכנסו לשירות רק בשלוש השנים האחרונות והם עדיין מהווים "טכנולוגיה משבשת", כלומר טכנולוגיה חדשה ומתקדמת עם השפעות לוואי מרחיקות לכת, שדורשות מהיצרנים, הצרכנים והרגולטורים תקופה ממושכת של לימוד והסתגלות.

בלעדי | סכנת התייקרות של 7,000 שקל לעשרות אלפי רכבים שנתקעו בנמל בגלל המלחמה
שאלות ותשובות | הטויוטה נגנבה וגם שילמנו ביוקר על הביטוח. האם בקרוב זה ישתנה?
הצעד שמתחבא בגזירות האוצר: תתכוננו לשלם אלפי שקלים יותר על מכונית חדשה

הרגולטורים בעולם פועלים כיום בארץ להתמודד עם האתגרים הבטיחותיים והחברתיים, שמציבה הטכנולוגיה הזו. בישראל, שבה קצב המעבר להנעה חשמלית מהיר במיוחד, עדיין נמצאים מאחור. שניים מהאתגרים הללו הם הקטנת הסיכון הנובע מהתלקחות סוללות הרכב החשמלי והסיכון של ניצול לרעה של יכולות הקישוריות המתקדמות של כלי הרכב.

בעיה בוערת

סוללות הליתיום, שמניעות כיום את רוב כלי הרכב החשמליים בעולם, הן מקור כוח יעיל וקל לייצור המוני, אבל מובנית בהן בעיה; אם הן נקלעות לתנאים, שחורגים ממעטפת הבטיחות שלהם, הן נוטות להתחמם ולהתלקח.

בתעשיית הרכב מודעים לנקודת התורפה ומיישמים סטנדרטים גבוהים של ניהול תרמי ומיגון פיזי של הסוללות למקרה של תאונה. אבל אם בכל זאת מתרחש אירוע התלקחות של סוללת ליתיום לרכב כתוצאה מטעינה לקויה, תקלה או תגובת שרשרת לאירוע סמוך, הטמפרטורות יכולות להגיע ליותר מ־2000 מעלות צלזיוס - כמעט פי שלושה מטמפרטורת הבעירה של רכבי בנזין.

לרוב שירותי הכבאות בעולם אין כיום פתרון מהיר לכיבוי שריפה בטמפרטורה כזו למעט הצפה ממושכת של מוקד האש עד שהאש תכלה את עצמה. ואם התלקחות כזו מתרחשת בקרבה לעוד מכוניות חשמליות, כמו בחניון, נוצרת תגובת שרשרת לא מרוסנת. זה מה שקרה באוגוסט השנה כאשר רכב חשמלי, שהיה בטעינה בחניון תת קרקעי בקומפלקס מגורים בעיר אינצ'און בדרום קוריאה, התלקח וגרם לשריפת שרשרת. האש כובתה לאחר שמונה שעות ועוד 140 כלי רכב בחניון נשרפו ונגרם נזק ממושך לאספקת החשמל והמים של אלפי דירות.

זו לא הייתה השריפה הראשונה ברכב חשמלי בקוריאה - רק ב־2023 נרשמו 73 אירועים כאלה - אולם היא גרמה לסערה ציבורית ולתהליך מואץ של הסקת מסקנות. אלה הבשילו החודש לרגולציה ממשלתית חדשה לשדרוג בטיחות הסוללות ברכב חשמלי והתחומים הנלווים. בראש הרגולציה ניצב חיוב של כל יצרני הרכב המקומיים והזרים, שמוכרים רכב חשמלי בקוריאה, לספק לממשל ולציבור פרטים מלאים על הסוללות שמותקנות בכל הדגמים שלהם כולל מידע שנחשב בעבר "סוד מסחרי" כמו סוג הסוללות, מקור הייצור שלהם, חומרי הגלם ועוד. המידע אמור לאפשר לממשלה "לסנן" דגמים חשמליים, שאינם מאושרים לשיווק במדינה. במקביל הוחמרה תקינת החובה של הסוללות ונוספו לה בדיקות פרטניות רבות, שחלקן דורשות ציוד בדיקה חדיש.

שירותי כבאות ברכב

תחום אחר של הרגולציה הוא ציוד שירותי הכבאות במערכות כיבוי ייעודיות לשריפות ברכב חשמלי, וזאת במקביל להצטיידות בכבאיות לא מאוישות (רובוטיות) לכיבוי במקומות סגורים, דוגמת חניונים תת קרקעיים.

בנוסף, כל החניונים בבתים חדשים, שנמצאים בבנייה עם תמיכה בעמדות טעינה, יחויבו בהתקנת מערכות כיבוי אוטומטיות (ספרינקלים). קוריאה תתחיל בקרוב בפיילוט להתקנת תוכנת ניהול סוללות בכלי הרכב עצמם. זו מבצעת דיאגנוסטיקה של מצב הסוללה ומתריעה בפני בעלי הרכב ובפני היצרנים, באמצעות תקשורת רשת, על התפתחות מצב מסוכן.

עיריית סיאול הודיעה בנפרד כי תאסור כניסה לחניונים תת קרקעיים של כלי רכב חשמליים, שרמת הטעינה שלהם גבוהה מ־90%. בנוסף, הוטלה חובה על יצרני כלי רכב חשמליים ומפעילי עמדות טעינה ציבוריות לרכוש ביטוח, שיכסה את נזקי הצרכנים וכלי רכבם מפני נזקי אש כתנאי לקבלת סבסוד ממשלתי לרכב חשמלי בקוריאה.

חקיקה דומה מתגבשת כיום גם בסנאט האמריקני, שהורה לאחרונה לוועדת הבטיחות הפדראלית של מוצרי הצריכה לגבש ולהציג רגולציה חדשה ומחמירה על בטיחות סוללות ליתיום.

ואצלנו? בישראל היו עד כה רק מקרים בודדים של התלקחות כלי רכב חשמליים תחת שימוש "נורמלי". אבל בישראל קיימים גם סיכונים מלחמתיים, שהופכים את הטיפול בבעיה הזו לסוגייה בוערת, תרתי משמע. המחשה טובה ראינו בשנה שעברה כאשר רסיסי טיל פגעו במגרש אחסון של אחד מיבואני הרכב בעת מתקפת אוקטובר והביאו להתלקחות בשרשרת של כמעט 200 כלי רכב חשמליים, שחנו זה ליד זה. בינתיים אין בישראל רגולציה או הנחיות מיוחדות להגדלת הבטיחות של סוללות ברכב חשמלי במצבי שגרה או מלחמה והגישה היא, כרגיל, "נלמד תוך כדי תנועה".

פגיעה בפרטיות

עוד סוגיה טכנולוגית חדשה ובלתי צפויה, שנלווית לכלי רכב מקושרי רשת, היא פוטנציאל הניצול לרעה של יכולות הקישוריות שלהם לצורך הטרדה, פגיעה בפרטיות ואלימות במשפחה. החודש פרסמה מדינת קליפורניה חקיקה פורצת דרך בנושא, שגובשה בעקבות מספר מקרים, שבהם התלוננו נשים כי בני זוגם משתמשים ביכולות המעקב המובנות בכלי רכב חכמים כדי לעקוף צווי הרחקה, לאסוף מידע על מיקומן ותנועתן של הנשים ואף להקליט פעילותן ברכב ובסביבתו. זאת באמצעות התחברות לשירות למנויים של היצרן, שמאפשר לבעלים הרשום של הרכב גישה למידע כזה בזמן אמת דרך המחשב או הטלפון.

עד כה סירבו רוב יצרני הרכב להתייחס ברצינות לתלונות שהוגשו להם בנושא, וטענו כי אין להם קשר לשימוש שעושים הבעלים החוקיים של כלי הרכב בטכנולוגיה הזו. אולם על פי החקיקה החדשה יצרנים של כלי רכב מקושרי רשת יחויבו להגן על קורבנות הטרדה ואלימות במשפחה. בין השאר יחויבו יצרני הרכב לנהל בירור מסודר תוך שני ימי עסקים לגבי תלונות בנושא.

במקרה, שבו מוצג בפניהם צו הרחקה או מסמכים רלוונטיים אחרים שמעידים כי צד מסוים משתמש לרעה בקישוריות הרכב, עליהם לבטל את זכויות הגישה מרחוק לרכב של הצד המטריד. בנוסף, יידרשו היצרנים לאפשר לנהגים לנטרל בקלות את הגישה של צדדים חיצוניים למיקום הרכב בעת שהם נוהגים בו.

בישראל מתחילה כיום לעלות מודעות מחודשת לגבי יכולות המעקב ואיסוף הנתונים של כלי הרכב החכמים, אם כי בינתיים בתחום הביטחוני. כפי שנחשף בגלובס, במכרז החדש של הצטיידות בכלי רכב "אזרחיים" צמודים לקצינים (רכבי תנאי שירות) דורשת המדינה מהספקים לנטרל את יכולות איסוף הנתונים ושידורם לשרתים מרוחקים. אם ההוראה הזו תתרחב לכדי רגולציה מסודרת היא עשויה גם להקטין את הסיכונים "האזרחיים" של כלי הרכב הללו.

עוד כתבות

הפופ־אפ התארך מ־3 חודשים לשנתיים. פתיחת החנות בשרונה באוקטובר 2023 / צילום: דודי ששון

קולקציות שנסגרות שנה מראש ועדת מעריצים נאמנה: סוד הקסם של הארי פוטר בישראל

כשלושה עשורים עברו מאז שהושק הספר הראשון בסדרת הארי פוטר, ועדיין כל קולקציה ממותגת בחנויות זוכה להתנפלות, בעולם וגם בישראל ● הפעם, ההתעוררות המחודשת כוללת שלל שיתופי פעולה מקבילים עם רשתות מקומיות ובינלאומיות: "המטרה היא שתהיה חגיגה בעיניים" ● איך עובדת זכיינות של מותג על ששווה עשרות מיליארדי דולרים, ולמה זה יותר סיפור של רגש מאשר של מספרים

כוחות חות'ים / צילום: ap, Osamah Abdulrahman

הם יצרו איום גלובלי והחלו להתנתק מהציר האיראני. מה החות'ים רוצים?

בזמן שהלחימה מול הציר האיראני בעצימות נמוכה, החות'ים שומרים על קו התקפי מול ישראל, שכולל שליחת טילים בליסטים, האחרון בהם בשבת ● מומחים טוענים: "ההשפעה הדתית של טהרן גרמה לחוסר נחת בחלק משורותיהם"

ארדואן בשיחה עם סטונדטים, השבוע. מזמין את פוטין לחלוק איתו את במת ההיסטוריה / צילום: Reuters, Turkish Presidency/Murat Kula

הקריטריון של ארדואן ל"מנהיג אמיתי": להיות בשלטון מינימום 20 שנה

הוא נמצא שם כבר 22 שנה. פוטין - 25 שנה ● ״אנחנו המנהיגים היחידים״, אומר הטורקי, ונותן אולי רעיון לארצות נוספות

מישל קישקה, קפקא אחד, מאה פעמים, 2024 / צילום: מתוך התערוכה, באדיבות הספרייה הלאומית

התערוכה שחושפת את הקושי של קפקא עם היהדות

מאה שנים לאחר שביקש לשרוף את כל כתביו, תערוכה חדשה בספריה הלאומית חושפת לציבור אוצרות נבחרים מתוך הארכיון של הסופר היהודי ● מכתביו עולה דמותו של קפקא האדם: שאף שלא היה ציוני התעניין ביהדותו

אביחי סטולרו / צילום: אלן עזריה

ב-200 מיליון שקל במזומן: אביחי סטולרו וחברת תמיס רכשו את השליטה במי עדן

המוכר הוא קונצרן פרימו ווטר, תאגיד המשקיע בעיקר בתחום המשקאות ● היקף העסקה הכולל מוערך ב-400 מיליון שקל והרוכשים יטלו חוב של כ-200 מיליון שקל על גבם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

4 מדדים בבעיה גדולה אחת: למה אף גוף לא מצליח לשקף את המציאות המתייקרת

הצרכנים הישראלים הופתעו לגלות השבוע שלמרות ההתייקרויות שהם חווים בשטח,
מדד המחירים הרשמי דווקא בירידה ● כמו הלמ"ס, גם מדדים אלטרנטיביים נשענים
על דיווח המחירים העצמי שרשתות השיווק מחויבות לבצע - אך האכיפה לוקה בחסר
ולעתים הנתונים חלקיים ולא מדויקים ● כך יוקר המחיה חומק מהנתונים היבשים ● למה זה עולה לנו, פרויקט מיוחד

משפחות החטופים / צילום: אלון גלבוע

דיווח: ישראל ביקשה לכלול חיילים בעסקה ההומניטרית, חמאס הסכים ודורש פיצוי

הסוגיות שנידונות על הפרק במו"מ: נסיגת צה"ל וחזרת העקורים לצפון הרצועה ● במהלך לילה של תקיפות אמריקניות בתימן, מטוס קרב אמריקני הופל ● גורם מדיני: המחבל מרואן ברגותי לא ישוחרר אם וכאשר תבשיל עסקה • נהג מבצעי בגדוד רותם של חטיבת גבעתי נפצע קשה בתאונת דרכים מבצעית בדרום הארץ • עדכונים בולטים

ארוחת ערב אצל ינון בארי / צילום: מרב סריג

הערבה בשיא עונתה הקולינרית: ארוחה מהחממה לצלחת תגרום לכם להתאהב

ארוחת טעימות שנערכת בחצר ביתו של השף ינון בארי בפארן מתפארת בתוצרת הנפלאה של חבל הארץ הזה ● ויש גם המלצות מסביב

סמיר קושלה / צילום: מורג ביטן

"חשבתי שהודו היא אלופת העולם ברגולציה. עד שהגעתי לישראל"

סמיר קושלה, יו"ר דיינמיק סטאפינג סרוויסס, תאגיד כוח האדם ההודי שמעסיק כבר למעלה מ־3,500 עובדים בארץ מאז פרוץ המלחמה, מבטיח לשלוח עוד אלפים ב־2025 ● בראיון לגלובס, הוא מתייחס למצב ענף הבנייה מאז 7 באוקטובר, מספר על אתגרי הבירוקרטיה שנאלץ להתמודד איתם ומדבר על הסולרידיות העמוקה בין הודו לישראל בעקבות האירועים הביטחוניים הקשים

צילומים: גיא יחיאלי, יוסי זליגר, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שופטי נתניהו מאפשרים לעדות להפוך למופע מתוזמר

שופטי נתניהו לא למדו את הלקח מניסיונותיו לחמוק מעדות ● העררים שמלמדים כמה קשה לשווק פה דירות ● ובכנסת שומרים על העשירים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נגמ''ש ישראלי בדרכו לסוריה / צילום: Reuters, Avi Ohayon

תקרית חריגה: צה"ל ירה לעבר מפגין בדרום סוריה

עשרות אזרחים סורים הפגינו נגד פעילות צה"ל במדינה, כוח ש"זיהה איום" ירה לעבר אחד מהם ופגע בו • דיפלומטים אמריקנים הגיעו לדמשק, לראשונה זה עשור • ארה"ב: חיסלנו את מנהיג דאעש בסוריה, הוא התכוון לשחרר אלפי פעילים ממתקנים ברחבי המדינה ● עדכונים שוטפים

לואיג'י מניון. חשוד ברצח מנכ''ל חברת ביטוח בריאות / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson

פנטזיה עם מחיר: איך פושע הופך לגיבור תרבות

מרובין הוד ועד לואיג'י מניון, ההיסטוריה רצופה בסיפורים על מפרי חוק שזכו להערצת ההמון ● חוקרים מנסים להסביר איזה צורך חברתי הם ממלאים ואיך הם מותחים את גבולות הנורמה

ChatGPT הבטיח לשנות את העולם. מה כבר קרה? / צילום: Reuters, Frank Rumpenhorst

הבטיחו שהוא ישנה את שוק העבודה ואת שדה הקרב. מה קרה בפועל?

מסרטוני דיפ פייק, דרך אובדן משרות המוני ועד ההנחה שרובוטים ישתלטו על העולם ●  לפני שנתיים חברת OpenAI שחררה לעולם צ'טבוט מבוסס AI מהפכני - וזרעה בהלה עם תחזיות משנות מציאות ● חזרנו לשמונה מהן כדי להבין מה התגשם, מה נשאר בגדר מיתוס ומה עוד צפוי לנו

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה חיובית ● המירוץ על רכישת מי עדן הגיע לסיומו ● הדולר המשיך להתחזק בחדות בסוף השבוע האחרון, טיפס לשער של 3.65 שקלים ● למרות התחזיות הפסימיות של הפדרל ריזרב, בסוף השבוע נרשמה מגמה חיובית בוול סטריט ● בורסות העולם יהיו סגורות בימי שלישי ורביעי לרגל חג המולד ● וגם: הכלכלן שמשוכנע שהשוק השורי כאן כדי להישאר ●  גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

אזור פיגוע הדריסה / צילום: Reuters, Axel Schmidt

חשד לפיגוע בשוק חג מולד בגרמניה: לפי דיווחים עשרות פצועים ו-11 הרוגים

בשעה 19:04 (זמן מקומי), רכב מסוג ב.מ.וו דהר במהירות גבוהה לתוך קהל שהסתובב בשוק חג מולד במגדבורג, כשהוא דורס את הנוכחים במקום ● לפי שירותי החילוץ וההצלה הגרמנים כ-60 עד 80 בני אדם נפצעו בתקרית ו-11 נהרגו ● הנהג הדורס נעצר; "לפי דיווח ב"בילד" הנהג הוא אזרח סעודי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מדדי וול סטריט קפצו ביותר מ-1.7% לאחר נתוני אינפלציה מעודדים

מדד מחירי ההוצאות לצריכה פרטית (PCE) עלה לרמה שנתית של 2.4% בנובמבר - פחות מהצפי ● נעילה שלילית באירופה בעקבות האיום החדש של טראמפ על האיחוד האירופי ● הדולר בשיא של שנתיים מול סל המטבעות ● מנכ"ל נייקי לאחר הדוחות הטובים: "נחזיר את הספורט למרכז הבמה" ● האינפלציה ברוסיה מרקיעה שחקים אך הבנק המרכזי הותיר את הריבית ללא שינוי, 21%

שכונת אשכול העתידית ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

המרחק מהשומה מדבר בעד עצמו: בפריפריה יש ביקוש במכרזי המסחר והמשרדים, במרכז הרבה פחות

בעוד שבמרכז, כולל הטבעת השנייה לתל אביב, מכרזי מסחר ומשרדים נסגרים במחירים הנמוכים בעשרות אחוזים מהשומה שנקבעה לקרקעות, בפריפריה נסגרים מכרזים אף במחירים גבוהים מהשומה

ספינת רשף שתבנה מספנות ישראל לחיל הים / הדמיה: משרד הביטחון

החברה שנרכשה מהמדינה בעשרות מיליוני שקלים ושווה היום כבר 2.5 מיליארד

חוזה ענק לבניית ספינות עבור משרד הביטחון הזניק את מניית מספנות ישראל - חברה המוחזקת בידי שלושה יזמים שרכשו אותה מהמדינה לפני שלושה עשורים, תמורת 44 מיליון שקל ● המעבר מתלות בבניית אוניות לפעילות שהתרחבה לתחומי נמל, יבוא מלט ועוד, הפך אותה לסיפור הצלחה ששווה כיום בבורסה 2.5 מיליארד שקל

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה המונח שניצב בראש רשימת החיפושים של גוגל בישראל לשנת 2024?

מדוע צוות טקילה של הימ"מ נקרא כך, מה היה עיסוקו הקודם של נשיא גיאורגיה, ומהו בית נחירה? ● הטריוויה השבועית

יותם שגב / צילום: באדיבות Cyera

הוא הקים יחידת סייבר מיוחדת ב-8200. היום הסטארט-אפ שלו שווה 3 מיליארד דולר

כשיותם שגב יצא לדרך עם חברת הסייבר שלו, גם הוא עצמו לא היה סגור מה הוא רוצה לעשות בדיוק ● רק אחרי שמונה חודשים של מחקרים הוא הבין מה המטרה ולקח אותה למסלול ההמראה: "שום דבר לא בא לנו בקלות. זה הדבר הכי קשה שעשיתי בחיים" ● שיחה קצרה עם מייסד ומנכ"ל סייארה