גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אוהדי ישראל ושלדים בנאסד"ק: חברות הביומד מחפשות אפיקי מימון חדשים

קרנות הביומד המקומיות כמעט התייבשו, משקיעים נרתעים מהתחום שהישראלים הכי חזקים בו - מכשור רפואי, ובשוק מזהירים: ישראל מאבדת את ההזדמנות להוביל בתחומים שנולדים ממש עכשיו, כמו AI לפיתוח תרופות ● איפה בכל זאת נמצא הכסף?

חברות הביומד מחפשות אפיקי מימון חדשים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
חברות הביומד מחפשות אפיקי מימון חדשים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

בספטמבר 2023 הודיעה קרן פיטנגו הלת'טק על סגירה ראשונה לקרן של 175 מיליון דולר, ייחודית בנוף של אותה שנה. "אנחנו רואים עוד קרנות נערכות לקראת סגירות", אמר אז באופטימיות עומר גביש, שותף תחום מדעי החיים בפירמת PWC. מה שקרה רק מעט זמן אחר כך כולנו זוכרים.

היזם שמפתח תרופה מהתאים מהעור שלו אולי סידר לעצמו חיי נצח
●  בגיל 68 היא הטיסה את המסוק החשמלי הראשון, הפכה לאחת הנשים עם השכר הגבוה בנאסד"ק וכעת מנסה לקדם חיי נצח

מאז שפרצה המלחמה, לא נרשם עוד גיוס כזה לקרן ביומד ממוקדת ישראל. יוצאי דופן היו קרן קידרון פארמה, שגייסה 10 מיליון דולר לתחום הפמטק, קרן Edge שגייסה 15 מיליון דולר להשקעה בחברות בוגרות חממת מדקס פארמה, וקרן משותפת של שיבא וחברת אילקס גייסה 10 מיליון דולר. גופים כמו Team8, שגייסו בתקופה הזאת קרנות כלליות, הצהירו שביומד הוא אחד הוורטיקלים שלהם. מעבר לכך, שקט.

המלחמה אינה הסיבה היחידה לקושי לגייס קרנות. סביבת הריבית בארה"ב, המצב הכללי של שוק הביומד העולמי ואתגרים ייחודיים לשוק המקומי השפיעו גם הם. "הנתונים שלנו מראים קשר ברור בין התנועה בשוק האמריקאי למה שקורה בשוק הישראלי", אומר אבי חסון, מנכ"ל סטארט אפ ניישן סנטרל. "כשמדובר בתחום שמלכתחילה הגיוס בו קשה, התוצאה היא התייבשות".

גורם בשוק, שהעדיף לדבר בעילום שם, הצביע על הקושי המיוחד של הקרנות. "בעוד שחברה ישראלית יכולה לומר, המוצר או הרעיון שלנו כל כך טוב שכדאי לכם להשקיע למרות שאנחנו ישראלים, קרן ביומד ייעודית לישראל מוכרת רק את המותג 'ביומד ישראלי', וזה כרגע הרבה יותר קשה". אבל גם היכולת של חברות להתגבר על המחסור בהון סיכון באמצעות גיוס מקרנות זרות או מקרנות כלליות שמשקיעות מעת לעת בביומד היא מוגבלת.

 

הסקטור שמרתיע קרנות

אחד האתגרים בשוק הוא להתגבר על הרתיעה של קרנות כלליות מתחום המכשור הרפואי, שישראל חזקה בו. רוב האקזיטים הגדולים שנרשמו פה לאחרונה היו בסקטור הזה.

קרנות שאינן ייעודיות לביומד מתעניינות בעיקר בבריאות דיגיטלית בתעשיית הביומד, כי הן מרגישות שהן מבינות ויכולות לעזור בו, כפי שעולה מסקר שערכו טיראן רוטמן, מנכ"ל פרוסט אנד סאליבן בישראל, ותמיר מאירוביץ', מנהל פיתוח עסקי בחברה. הם אוהבים את העובדה שחברות בריאות דיגיטליות מעניינות רוכשים לא רק בתחום הביומד, אלא גם בחברות טכנולוגיה שאיתן הם מקושרים, ואת העובדה שהן מתנהגות יותר כמו חברות שהם מכירים.

אם כך, הקרנות הכלליות כנראה לא יצילו את תעשיית הביומד הישראלית, אלא רק פלח דק ממנה. ומה לגבי קרנות זרות? זו אופציה לא רעה למי שאכן מצליח לתפוס את תשומת לבן, אך יש גם גורמים המזהירים מתלות יתר בהן. כפי שאמר לנו אחד מהם: "קרנות המתמקדות בחברות ישראליות ראו המון מהן. הן יודעות איפה החברות הללו כושלות ומה הן צריכות, והשוק הישראלי לא יגיע רחוק אם יהיו פה רק קרנות ספורות כאלה".

עוד לפני המלחמה דובר בשוק על מחסור בחברות ביומד ישראליות טובות בשלבים מתקדמים. לכן קרנות הון הסיכון שגייסו את הונן כדי להשקיע בשוק הישראלי התחילו לחפש השקעות בחברות זרות, ולקרנות ביומד ייעודיות לישראל קשה לגייס.

מחסור במימון לקרנות ייעודיות לביומד הישראלי עלול לגזול מישראל הזדמנות לזרוח בתחומים חדשים שנולדים כעת. "למשל, AI לפיתוח תרופות הוא תחום שישראל אמורה להוביל בו, בזכות היכולות הייחודיות שלה בשני התחומים והיכולות יוצאות הדופן שלה בפעילות בין תחומית", אומר גורם בשוק. "אבל זה תחום שדורש הרבה הון, ואם לא יוזרם אליו כעת הון משמעותי, אנחנו עלולים לפספס את ההובלה. קרנות זרות לא יבואו לכאן להשקיע בחברות צעירות".

שפע של שלדים מחכים

במשבר של 2008, בהיעדר מימון מהשוק האמריקאי, פנו חלק מהחברות לשוק הסיני. היום הערוץ הזה לא צפוי להיות משמעותי מכמה סיבות: המתיחות בין סין לארה"ב, המצב הכלכלי בסין והאכזבה ההדדית משיתופי פעולה קודמים.

ב־2014, בהיעדר הון סיכון פנו לא מעט חברות לנאסד"ק, שנפתח בה חלון להנפקות. היום החלון הזה פחות פתוח, אבל לדברי גביש אפשר להגיע לכסף באמצעות מיזוגים הפוכים לשלדים בורסאיים בתחום הביומד, שנשארו בשפע מצונאמי ההנפקות של 2020־2021. "אנחנו מכירים חברות שמתכננות מהלכים כאלה", הוא אומר. האפיק הזה מאפשר הישרדות, אבל רק לעתים רחוקות מוביל לשגשוג, בשל הקושי להשיג הון רב בבת אחת, ואת הקשרים של המשקיעים הגדולים.

אבי חסון, מנכ״ל סטארט-אפ ניישן סנטרל / צילום: איל יצהר

חסון מציע אפיק נוסף: "יש פילנתרופיה אמריקאית שמתעניינת בתעשייה הישראלית ובביומד. הממשלה יכולה בצורה יצירתית לייצר מודלים שיכניסו אותה למשחק".

ד"ר ורדה שלו, מנהלת תחום רפואי ב־Team8, מסכימה: "יש עכשיו הזדמנויות ייחודיות ופתיחות של גורמים פרו־ישראלים בעולם, לעזור לחברה ישראלית". כמה גורמים הקימו קרנות חירום כמו קרן גשם שייסד טלאור זקש, שותף־מנהל של קרן ההון סיכון eHealth Ventures, או קרן ההשקעות המהירות של NFX. שתיהן הצהירו שישקיעו גם בתחום הרפואי, אך בפועל לא ביצעו הרבה השקעות כאלה.

שיעור ממשבר 2008

בתקופות משבר קודמות, כמו ב־2008־2009, המימון הממשלתי לחברות צעירות מנע את התרוקנות הסקטור גם כשהיה חסר הון סיכון מהקרנות. הפירות נקצרים עכשיו, למשל באקזיטים של החברות V-Wave או קרטיהיל, שתיהן נוסדו ב־2009.

האם ישראל תצליח לעשות זאת גם עכשיו? חנן ברנד, מנהל חטיבת ההזנק ברשות החדשנות, סבור שכן. "שליש מהכסף של רשות החדשנות מוקצה לביומד, לעומת 13% בשוק הפרטי", הוא אומר. ובשנים האחרונות גם בתי החולים נכנסו לתמונה. הגב ההוני והלוגיסטי שלהם מוזיל מאוד את עלויות ההפעלה של חברות צעירות.

בימים אלה נערך מכרז חדש לחממות הטכנולוגיות, וברנד מבטיח שגם כעת יש עניין רב מצד הגורמים המובילים בתעשיית הביומד העולמית, בעיקר מצד משקיעים שכבר מכירים את ישראל. "האקזיטים הגדולים במכשור רפואי משפיעים לטובה", הוא אומר. "הם מראים שישראל עוד על המפה".

עוד כתבות

צילומים: גיא יחיאלי, יוסי זליגר, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שופטי נתניהו מאפשרים לעדות להפוך למופע מתוזמר

שופטי נתניהו לא למדו את הלקח מניסיונותיו לחמוק מעדות ● העררים שמלמדים כמה קשה לשווק פה דירות ● ובכנסת שומרים על העשירים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ארוחת ערב אצל ינון בארי / צילום: מרב סריג

הערבה בשיא עונתה הקולינרית: ארוחה מהחממה לצלחת תגרום לכם להתאהב

ארוחת טעימות שנערכת בחצר ביתו של השף ינון בארי בפארן מתפארת בתוצרת הנפלאה של חבל הארץ הזה ● ויש גם המלצות מסביב

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה המונח שניצב בראש רשימת החיפושים של גוגל בישראל לשנת 2024?

מדוע צוות טקילה של הימ"מ נקרא כך, מה היה עיסוקו הקודם של נשיא גיאורגיה, ומהו בית נחירה? ● הטריוויה השבועית

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מדדי וול סטריט קפצו ביותר מ-1.7% לאחר נתוני אינפלציה מעודדים

מדד מחירי ההוצאות לצריכה פרטית (PCE) עלה לרמה שנתית של 2.4% בנובמבר - פחות מהצפי ● נעילה שלילית באירופה בעקבות האיום החדש של טראמפ על האיחוד האירופי ● הדולר בשיא של שנתיים מול סל המטבעות ● מנכ"ל נייקי לאחר הדוחות הטובים: "נחזיר את הספורט למרכז הבמה" ● האינפלציה ברוסיה מרקיעה שחקים אך הבנק המרכזי הותיר את הריבית ללא שינוי, 21%

כוחות המשטרה שהגיעו לאזור הפיגוע / צילום: Reuters, Axel Schmidt

בגרמניה נאבקים להבין מה המניע של הרופא שדרס למוות בשוק חג המולד אמש

לפי הדיווחים, הדורס הוא רופא, אזרח סעודי במקור, כבן 50, והרשויות מסרו כי הוא אינו מוכר כפעיל "איסלמיסטי" ● הממשלה המקומית אמרה לכלי התקשורת כי יש בסיס סביר להניח שמדובר ב"התקפה" מתכוננת, ולא בתאונה ● במקביל העירייה הורתה לפנות את שוק חג המולד שבמקום

כידן דהרי וירון אדיב / צילום: יונתן בלום

המיזוג של צמד משקיעי הנדל"ן: מדוע השווי של תנופורט זינק, וזה של ישפרו צנח

כידן דהרי וירון אדיב רכשו את ישפרו תמורת 800 מיליון שקל לפני שלוש שנים, אך ממזגים אותה לפי שווי של 543 מיליון שקל בלבד, לאחר שחולק דיבידנד משמעותי של 300 מיליון שקל לאחר הרכישה ● שוויה של תנופורט שרכשו ב-2017 זינק ביותר מפי 3 מאז הרכישה ל-500 מיליון שקל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

4 מדדים בבעיה גדולה אחת: למה אף גוף לא מצליח לשקף את המציאות המתייקרת

הצרכנים הישראלים הופתעו לגלות השבוע שלמרות ההתייקרויות שהם חווים בשטח,
מדד המחירים הרשמי דווקא בירידה ● כמו הלמ"ס, גם מדדים אלטרנטיביים נשענים
על דיווח המחירים העצמי שרשתות השיווק מחויבות לבצע - אך האכיפה לוקה בחסר
ולעתים הנתונים חלקיים ולא מדויקים ● כך יוקר המחיה חומק מהנתונים היבשים ● למה זה עולה לנו, פרויקט מיוחד

רואה מרחוק / צילום: באדיבות יס

ההתמקדות של "רואה מרחוק" בלקות של הגיבורה דחקה הצידה את הסיפור עצמו

בשנים האחרונות עלו סדרות בלש שבמרכזן גיבור בעל ליקוי תפקודי ● סדרה חדשה שעלתה ביס מציבה במרכזה בלשית לקוית ראייה שמצליחה לפענח פשעים בעזרת מוקדנית בשם סאני - שהופכת לעיניים שלה ● העיוורון חורג ממטאפורה ייחודית למוטיב שכל העלילה נשענת עליו

מכוניות שנפרקו בנמל המפרץ בחיפה / צילום: דוברות נמל המפרץ

לקראת העלאת המס בינואר: אלו כלי הרכב שיתייקרו הכי הרבה

תחשיבים ראשוניים של יבואני רכב חושפים כי כתוצאה משינויי המס, עליית מחירי המחירון ברבים מדגמי הבנזין וההייבריד העממיים צפויה לעמוד בממוצע על כ-4,000 שקל - עם פגיעה ממוקדת בדגמים הזולים יותר ● וגם: הרכבים החשמליים החדשים שהגיעו לארץ ● השבוע בענף הרכב

אזור פיגוע הדריסה / צילום: Reuters, Axel Schmidt

חשד לפיגוע בשוק חג מולד בגרמניה: לפי דיווחים עשרות פצועים ו-11 הרוגים

בשעה 19:04 (זמן מקומי), רכב מסוג ב.מ.וו דהר במהירות גבוהה לתוך קהל שהסתובב בשוק חג מולד במגדבורג, כשהוא דורס את הנוכחים במקום ● לפי שירותי החילוץ וההצלה הגרמנים כ-60 עד 80 בני אדם נפצעו בתקרית ו-11 נהרגו ● הנהג הדורס נעצר; "לפי דיווח ב"בילד" הנהג הוא אזרח סעודי

צילומים: Thomas Mukoya, CHRISTOPHER ALUKA BERRY/reuters, Evan Agostini/Invision,Lucy Nicholson

"רעל עכברים, הונאה": הם התחרו מי משמיץ יותר את הביטקוין. מה דעתם עליו היום?

וול סטריט ג'ורנל חזר לאמירות של כמה מענקי ההשקעות האמריקאיים ביחס למטבעות הקריפטו, ובדק אם השיאים בשווי הביטקוין לאחרונה והרוחות שמנשבות מכיוון הממשל החדש שינו את דעתם ● אז מה חושבים כיום בכירי הבנקים, ההשקעות וקרנות הגידור על המטבע הדיגיטלי

משפחות החטופים / צילום: אלון גלבוע

דיווח: ישראל ביקשה לכלול חיילים בעסקה ההומניטרית, חמאס הסכים ודורש פיצוי

הסוגיות שנידונות על הפרק במו"מ: נסיגת צה"ל וחזרת העקורים לצפון הרצועה ● במהלך לילה של תקיפות אמריקניות בתימן, מטוס קרב אמריקני הופל ● גורם מדיני: המחבל מרואן ברגותי לא ישוחרר אם וכאשר תבשיל עסקה • נהג מבצעי בגדוד רותם של חטיבת גבעתי נפצע קשה בתאונת דרכים מבצעית בדרום הארץ • עדכונים בולטים

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

חודש על המדף: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בעפולה?

דירה בת ארבעה חדרים בעפולה, המתפרשת על פני שטח של 100 מ"ר, נמכרה תמורת 940 אלף שקל, לאחר שעמדה על המדף קצת יותר מחודש ● המתווכת בעסקה: "העיר הייתה שקטה יחסית בשנה האחרונה וזה קורץ למשקיעים. הדירות בעיר נמכרות מהר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

ChatGPT הבטיח לשנות את העולם. מה כבר קרה? / צילום: Reuters, Frank Rumpenhorst

הבטיחו שהוא ישנה את שוק העבודה ואת שדה הקרב. מה קרה בפועל?

מסרטוני דיפ פייק, דרך אובדן משרות המוני ועד ההנחה שרובוטים ישתלטו על העולם ●  לפני שנתיים חברת OpenAI שחררה לעולם צ'טבוט מבוסס AI מהפכני - וזרעה בהלה עם תחזיות משנות מציאות ● חזרנו לשמונה מהן כדי להבין מה התגשם, מה נשאר בגדר מיתוס ומה עוד צפוי לנו

דירת הפנטהאוז בשכונת ''שמעון פרס'' החדשה בנהריה / צילום: Viewpoint

"טרפת מהפסקת האש": 4.19 מיליון שקל על פנטהאוז בנהריה

דירת פנטהאוז בת שישה חדרים, המתפרשת על פני כ-174 מ"ר, עם מרפסת הפונה לכיוון הים, נמכרה ב-4.19 מיליון שקל ● הפרויקט אינו בקו ראשון לים. הוא צפוי להתאכלס ב־2027, ובחברה מדווחים על מאות פניות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; מיקרון נפלה ב-17%

בורסות אירופה ננעלו בירידות חדות ● מיקרון היכתה את התחזיות אך צופה האטה במכירות ● פלנטיר זכתה בחוזים מצבא ארה"ב במעל 600 מיליון דולר ● המלצות אנליסטים: בנק אוף אמריקה "נייטרלי" על מיקרון, ג'פריס ב"החזק" על נייס ● הכלכלה בארה"ב צמחה ב-3.1% ברבעון השלישי ● הבנק המרכזי של בריטניה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.75%, כך גם הבנק של יפן, 0.25% ● וגם, הסיבה לירידת מחיר הזהב

סיכום שווקים / צילומים: AP, Shtterstock, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

המהפך המפתיע של מדדי הטכנולוגיה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מי שחיפש תשואה חלומית במדדי השבבים הרחבים גילה שהם לא הכו את השוק השנה ● מדד הדגל של וול סטריט שועט קדימה וסוחף אליו משקיעים מכל העולם ● ספר חדש שבוחן 10 מההשקעות המוקדמות של באפט ● וגם: העלייה החדה במדד נאסד"ק 100 ומה חושבים כיום בכירי הבנקים, ההשקעות וקרנות הגידור על הביטקוין

ארדואן בשיחה עם סטונדטים, השבוע. מזמין את פוטין לחלוק איתו את במת ההיסטוריה / צילום: Reuters, Turkish Presidency/Murat Kula

הקריטריון של ארדואן ל"מנהיג אמיתי": להיות בשלטון מינימום 20 שנה

הוא נמצא שם כבר 22 שנה. פוטין - 25 שנה ● ״אנחנו המנהיגים היחידים״, אומר הטורקי, ונותן אולי רעיון לארצות נוספות

מי יעבוד בהייטק הישראלי בעוד עשור? / צילום: Shutterstock

"אם נמשיך ככה לא יהיה לנו רופאים, אנשי הייטק, מהנדסים, פשוט לא יהיו"

תוצאות מבחני TIMSS שפורסמו החודש הצביעו על צניחה חדה בהישגי התלמידים הישראלים במתמטיקה ובמדעים, כזו שלא נראתה פה כבר שנים ● במקביל מספר המועסקים במקצועות הטק בירידה, וספק אם יעמוד ביעד שהציבה לו הוועדה להגדלת ההון האנושי בתעשייה ● הקורלציה בין השניים מדאיגה רבים בענף, ומעלה שאלה על מעמדו העתידי של קטר הצמיחה של המשק ועל הכלכלה כולה

סר ניק קרטר בביקור ברחוב דאונינג. לחם בבוסניה, בקוסובו, בעיראק ובאפגניסטן / צילום: Reuters, WIktor Szymanowicz

הגנרל שפיקד על הצבא הבריטי מעריך: מתי תסתיים מלחמת רוסיה-אוקראינה ומה הסיכוי למלחמת עולם שלישית?

גנרל ניק קרטר חתום יחד עם הרמטכ"ל לשעבר אביב כוכבי על ההסכם להידוק קשרי ההגנה בין ישראל ובריטניה ● בראיון לגלובס הוא מדגיש את חשיבות שיתוף הפעולה בין שני הצבאות: "זו דרך טובה מאוד לעשות עסקים" ● הוא סבור כי לטלטלה בסוריה "תהיה השפעה גדולה על קבלת ההחלטות האיראנית" ● ודווקא לא מתלהב מתווית "הוכח בקרב" של טכנולוגיות ישראליות: "אופי העימותים עשוי להשתנות"