גיל אגמון, בעל השליטה בחברת ורידיס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: איל יצהר
החקירה נגד חברת איכות הסביבה הציבורית ורידיס הסתיימה, ובחודש האחרון עבר התיק לפרקליטות, להחלטה אם להעמיד לדין את גיל אגמון, בעל השליטה, ואת בכירי החברה. במשטרה סבורים כי יש ראיות להעמדתם לדין, אך החלטה סופית תתקבל בפרקליטות לאחר בחינת החומר שנאסף. ככל שיוחלט להגיש כתב אישום, יתקיים קודם לכן שימוע שבו תוכל החברה לפרוס את טענותיה. בתוך כך, בחודש הבא המשרד להגנת הסביבה יקיים שימוע לחברה בנוגע למענקים לשנים 2023-2022.
● פסק הדין שמבקש לעודד יזמים לבנות דירות להשכרה
● פרשת יוטרייד מגיעה לעליון: בית המשפט ידון בערעור שני הצדדים
ורידיס שבבעלות דלק רכב עוסקת מיחזור פסולת ובפינוי פסולת מסוכנת. מהחקירה של מרחב חוף במשטרה והמשרד להגנת הסביבה עלה חשד כי ורידיס הטמינה באופן לא חוקי פסולת במסווה של קומפוסט, וקיבלה במרמה מענקים מהמשרד להגנת הסביבה. בנוסף, נבדק חשד כי משאיות שהובילו פסולת להטמנה לא נשקלו, ולא שולמו היטלי הטמנה, כדי לקבל במרמה את המענקים. ורידיס ונושאי המשרה מכחישים את החשדות.
החקירה נגד ורידיס הובילה לעצירת המענקים הכספיים שלה מהמשרד להגנת הסביבה. המשטרה תפסה מענקים של 40 מיליון שקל לשנים 2020-2022. בפברואר הודיע המשרד כי נוכח החשדות, נשקל לבטל את כספי התמיכה לשנים 2022-2023 למתקני החברה בשל אי-עמידתה בתנאים.
הפסקת פעילות במשואה
זמן קצר לאחר מכן הודיעה ורידיס כי היא מפסיקה את פעילות אתר משואה, הקולט כ-90% מהפסולת האורגנית מכל הארץ. החברה הסבירה את ההחלטה בשיקולים כלכליים, בתנאים לא ישימים של המשרד להגנת הסביבה ובחוסר הוודאות שבו היא מצויה נוכח החלטת המשרד. לטענתה, הקמת המפעל הסתמכה על המענקים שהובטחו לה, ומדובר בפעילות יקרה ומורכבת.
"סגירה זו גרמה לעומסים ולעיכובים חמורים בפינוי פסולת מהרשויות המקומיות, ופגעה בכל שרשרת הטיפול בפסולת ברחבי הארץ", אמרו אז במשרד. הם ראו בהחלטה שימוש בכוח השוק של ורידיס מתוך ידיעה שאין לה תחליף, וטענו כי החברה מנצלת לכאורה את כוחה המעין-מונופוליסטי כחוליה מרכזית בטיפול בשוק הפסולת.
המשרד להגנת הסביבה ביקש למנוע שיבושים בטיפול בפסולת והגיע לסיכום עם החברה על פתיחת האתר בפיקוח. במאי חודשה הפעילות באתר, ומפעלי המיון חזרו לעבוד ולתת שירות לרשויות המקומיות.
במסגרת הסיכום, הוחלט לשחרר לחברה שני שלישים מכספי התמיכה שעוכבו לשנת 2023 בגובה של כ-50 מיליון שקל בכפוף לערבות בנקאית. במשרד להגנת הסביבה מסבירים את המהלך, למרות החשדות הכבדים, בכך שהחקירה הפלילית נוגעת לשלב הטיפול בפסולת, ואילו המענק הכספי ניתן עבור שלב המיון. שליש מהכספים עבור הטיפול בפסולת מעוכבים עד לתום הליך השימוע שיתקיים בחודש הבא.
השבוע פנה לובי 99 למשרד להגנת הסביבה ולחשב הכללי בבקשה לשלול מהחברה את מלוא התמיכות מ-2018, בגובה מאות מיליוני שקלים. נטען כי הפרות הדין החלו לכל המאוחר בשנת 2019, וכי יש לשלול את התמיכות לשנים 2022-2023 במסגרת השימוע, אך גם את התמיכות הקודמות.
צרות עם המכרזים
הצרות של ורידיס לא מסתכמות במאבק על המענקים אלא גם בהשתתפות במכרזים. החברה נפסלה ביוני השנה מהשתתפות במכרז של המדינה להקמת מתקן אנרגיה מפסולת בנאות חובב שבנגב, בשל החקירה הפלילית המתנהלת נגדה. מדובר במכרז להפעלת המתקן ל-25 שנים, שעלות הקמתו מוערכת במיליארדי שקלים.
ורידיס, שהגישה הצעה עם אלקטרה והיטאצ'י, עתרה נגד ההחלטה בחודש שעבר לבית המשפט המחוזי בירושלים. לטענת החברה, אין להתיר לגורמי אכיפה להתערב בהליך מכרזי, בוודאי שלא לפני הגשת כתב אישום ולפני שהורשעה. החברה טוענת, באמצעות משרד ש.הורוביץ, כי גורמי האכיפה התערבו בצורה בוטה ופסולה במכרז.
ורידיס: "טענות משוללות כל יסוד"
מחברת ורידיס נמסר: "אתר משואה פועל כיום באופן רגיל ושגרתי, למרות שעד היום ורידיס לא קיבלה את המענקים המגיעים לה על-פי דין ועל-פי הבטחות המשרד להגנת הסביבה. ורידיס הקימה שני מפעלי מיון מהמתקדמים בעולם, בהשקעות עתק של מאות מיליוני שקלים, תוך הסתמכות על המענקים שהובטחו לגופים שלקחו על עצמם את המשימה החשובה והמורכבת הזאת. החברה עומדת בכל התנאים לקבלת המענקים וזכאית להם. עצם האיום של המשרד להגנת הסביבה לשלול מורידיס את המענקים הללו, מהווה שימוש שלא כדין בכוח שבידיו.
"אנו כופרים לחלוטין בחשדות שהועלו נגד החברה. מדובר בטענות משוללות כל יסוד. יש בידינו אסמכתאות שיוכיחו כי פעלנו על-פי דין, והדבר יתברר במקומות המוסמכים לכך.
"בעניין החלטת ועדת המכרזים לפסול את ורידיס מהשתתפות במכרז נאות חובב - החלטה זו שגויה ולוקה בפגמים קשים שמצדיקים את ביטולה, ולכן ורידיס הגישה עתירה בעניין. ורידיס מאמינה ומקווה כי בית המשפט ישנה את ההחלטה ויאפשר לה להשתתף במכרז.
"לגבי לובי 99, ורידיס אינה מכירה כזאת פנייה, וככל שנעשתה - היא משוללת יסוד עובדתי ומשפטי כאחד".
***חזקת חפות: ורידיס, גיל אגמון ונושאי המשרה לא הואשמו ולא הורשעו, ועומדת להם חזקת החפות.