גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאחר עשורים ללא התקדמות: תרופה חדשה לסכיזופרניה מחיה את השוק

אחרי שנים ארוכות – פותחה תרופה חדשה לסכיזופרניה ● חברה ישראלית בתחום פצעי הלחץ משתדרגת לנאסד"ק ● וגם: מה המשמעות של פיאסקו התרופה לאנמיה חרמשית של פייזר לחברה ולשוק? ● השבוע בביומד

חדשות הביומד / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, חומרים: שאטרסטוק
חדשות הביומד / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, חומרים: שאטרסטוק

לאחר עשורים - ה-FDA אישר תרופה חדשה לסכיזופרניה

בסוף השבוע, אישר ה-FDA, מינהל המזון והתרופות האמרקיאי, תרופה לסכיזופרניה במנגנון חדש, לראשונה מזה עשורים רבים. התרופה, Cobenfy, אותה פיתחה חברת בריסטול מיירס סקוויב, אמורה להעניק טיפול יעיל יותר במחלה עם תופעות לוואי פחות קשות, או לפחות שונות מאלה של הטיפולים הקיימים כיום.

היוניקורן הישראלי שחתם על הסכם אסטרטגי עם ענקית התרופות אסטרהזנקה
אוהדי ישראל ושלדים בנאסד"ק: חברות הביומד מחפשות אפיקי מימון חדשים
השבוע בביומד | היזם שמפתח תרופה מהתאים מהעור שלו אולי סידר לעצמו חיי נצח

סכיזופרניה היא אחת ממחלות הנפש הקשות והנפוצות ביותר בעולם. בעולם המערבי, כשליש אחוז (1 מכל 300 אנשים) חולים במחלה, המאופיינת בחשיבה מנותקת מהמציאות, הזיות ופגיעה בתהליכים קוגניטיביים. עם החמרת המחלה, המטופלים עלולים לאבד בהדרגה את היכולת לעבוד ולתפקד באופן תקין בחברה. תחת טיפול תרופתי מתאים, כשליש מן החולים יכולים להגיע לנסיגה מלאה של המחלה, ואחרים נעים בין תקופות של נסיגה והתקפים.

תופעות הלוואי של התרופות הקיימות הן קשות וכוללות השמנה משמעותית, המסכנת את המטופל במחלות מטבוליות ובישנוניות־יתר, המקשה על ניהול חיים פעילים. מטופלים רבים מפסיקים לקחת את התרופות, אם בשל תופעות הלוואי ואם בשל הקושי להתמיד בנטילה יומיומית של תרופה תחת מצב של ערפול קוגניטיבי, שיכול להיגרם מן המחלה או מן התרופה. לאחרונה, השיקה חברת "טבע" הישראלית גרסה חדשה של התרופה ממשפחת התרופות הוותיקה, אך במתן תת־עורי בתדירות של פעם בחודש או חודשיים, כדי להקל על המטופלים להתמיד בנטילת התרופה. בדרך־כלל, נטילה עקבית של התרופה לאורך זמן מעניקה את תוצאות הטיפול הטובות ביותר.

כמו התרופות הקיימות, גם התרופה החדשה, Cobenfy, פועלת על מנגנון הדופמין, אשר שחרור לא מבוקר שלו הוא חלק ממנגנון המחלה, בעיקר מן הרכיבים הקשורים להזיות וחשיבה לא מציאותית. התרופה החדשה פונה למנגנון זה בדרך אחרת מן התרופות הקיימות, על־ידי היצמדות לקולטנים שנקראים הקולטנים המוסקריניים.

לקולטנים אלה יש תפקיד לא רק בהקשר לדופמין ובהשפעה שלו על הזיות, אלא גם לגבי תהליכים אחרים הקשורים לקוגניציה ועיבוד רגשי. בניסויים קליניים, התרופה עמדה ביעדיה להפחית את התסמינים המוכרים של סכיזופרניה, וזה היה היעד שנדרש כדי לאשר את התרופה. בנוסף, נמצאו סימנים לשיפור ביכולות הקוגניטיביות. אם החברה תרצה לשווק את התרופה תוך התייחסות להשפעות הללו, היא תצטרך להוכיח אותן בניסויים נוספים, אך בשוק ישנה תקווה שאכן מדובר בתרופה אפקטיבית יותר.

ההבטחה המשמעותית יותר כרגע, היא ההפחתה בתופעות הלוואי. Cobenfy אינה גורמת לתופעות הלוואי שתוארו לעיל. היא כן מאופיינת בתופעות של בחילות וכאבי בטן, אך לדברי החברה, אלה לרוב חולפות תוך שבוע או שבועיים של שימוש.

אתגר נוסף של התרופה הוא שיש ליטול אותה פעמיים ביום, מה שכאמור, מאתגר במיוחד עבור קבוצת החולים הזו - בעיקר בתקופה הראשונית, במהלכה תופעות הלוואי חמורות, אך המטופל עלול להיות עדיין תחת השפעת התקף. כך, ייתכן שהרופאים ומערכות הבריאות ירצו לרשום תחילה תרופות ותיקות, זולות בהרבה ועם צורת מתן נוחה, ורק אם אלה יכשלו, ינסו את התרופה החדשה. הבעיה היא שהתקפים חוזרים ונסיגות שוחקים את מטופלי הסכיזופרניה ומחמירים את מצבם.

התלהבות חדשה מתחום הסכיזופרניה

Cobenfy היא התרופה הראשונה במנגנון זה שקיבלה אישור, אבל ישנן עוד מספר תרופות במנגנון דומה שנמצאות בניסויים קליניים, כך שאחרי שנים שקטות ומייאשות למדי, צפויה כעת התלהבות חדשה מתחום הסכיזופרניה.

KarXT מבוססת על תרופה קודמת בשם Xanomeline, שפותחה החל משנות ה-90 על־ידי ענקית התרופות אלי לילי - חברה שנמצאת כיום בהצלחת שיא עקב פיתוח תרופות חדשניות נגד השמנה ולהאטת התפתחות מחלת האלצהיימר.

גם Xanomeline פותחה תחילה לשיפור תסמינים קוגניטיביים באלצהיימר, אך לילי החליטה לנטוש אותה, משום שהיא גרמה לתופעות לוואי עיכוליות קשות (בחילות, הקאות וכאבי בטן קשים); עד שהגיע אנדרו מילר, ד"ר לכימיה פיזיקלית מ-MIT ומייסד של מספר חברות בתחום הביומד, תחת החממה Puretech. מילר מצא מולקולה אחרת שניתן לשלב בפורמולציה של התרופה, אשר חוסמת את ההשפעות השליליות במערכת העיכול, אך אינה מגיעה בכמויות גדולות למוח, ולכן היא לא מפריעה להשפעה הקוגניטיבית החיובית של התרופה המקורית. כאמור, התוצאה לא מושלמת, אך נראה כי היא נסבלת עבור החולים. Karuna Therapeutics הוקמה ב-2009, כדי לפתח את התרופה הזו.

במרץ השנה, השלימה BMS את הרכישה של קרונה תמורת 14 מיליארד דולר, פרמיה של כ-100% על שוויה של קרונה בנאסד"ק, ערב פרסום תוצאות ניסוי שלב III בתרופה בנובמבר 2023.

BMS ציינה כי היא תנסה לחזור לשורשים של התרופה ולפתח אותה גם לטיפול בתסמינים קוגניטיביים של אלצהיימר, אשר נראים לפעמים דומים לאלה של סכיזופרניה. אם היא תרשום הצלחה בכך, מדובר בשוק ענק נוסף.

לאתר פצעי לחץ לפני שהם קורים: IR Medical רוצה להשתדרג לנאסד"ק

חברת IR Medical, העוסקת במניעת פצעי לחץ ונסחרת בבורסה שמעבר לדלפק (Over the Counter) בארה"ב לפי שווי של 28 מיליון דולר, מתכננת לגייס כ־6-7 מיליון דולר ולהשתדרג לבורסת נאסד"ק, כך נודע ל"גלובס". זאת' לאחר שמתחילת השנה' איבדה מניית החברה כ-67% מערכה.

IR Medical פיתחה מכשיר המבוסס על קרינה אינפרה-אדומה, אותו ניתן להעביר לאורך גופו של מטופל שעלול לסבול מפצעי לחץ, וכך לאתר מקומות שבהם הפצע מתחיל להיווצר. החיפוש אחר פצעי לחץ והטיפול בהם תופס חלק משמעותי מהשגרה של אחיות אשר מטפלות בחולים מבוגרים, או כאלה המרותקים למיטה. החברה מסבירה כי המכשיר עשוי להפחית משמעותית הן את הזמן הדרוש לאיתור הפצעים, והן את כמות הפצעים המגיעים לשלבים החמורים.

לדברי ד"ר יניב כהן, הסמנכ"ל הטכנולוגי של החברה ואחד ממייסדיה (לצד רוני קליין, עודד בשן וחברת ליאת אלקטרוניקה), "בניסוי שערכנו עם קופת חולים כללית, הראינו דיוק גבוה באיתור פצעים שעומדים להתפתח, וכתוצאה מכך, הפחתה של כמות הפצעים שהתפתחו בפועל. קיים בשוק מכשיר מתחרה, אבל אחוזי ה-False Positive שלו גבוהים מאוד - כלומר' הוא מרבה להתריע על פצעים שאינם נמצאים באמת, ובכך הוא מאוד מכביד על המערכת".

מנכ"ל החברה הוא רן זיסקינד, אשר הקים בעבר חברה בשם Galatea, שעסקה באלקטרו-אופטיקה בתעשיית היהלומים. "זה בעצם רעיון דומה, אלא שבמקום לאבחן יהלום, אנחנו מאבחנים באופן לא פולשני ובאמצעות מספר מדדים, את מה שקורה מתחת לעור של אדם. הציעו לי להיות משקיע בחברה, ומאוד התלהבתי ממה שראיתי ואמרתי - אני בפנים, אבל לא אהיה לבד בפנים. וכך, הוקמה קבוצה של משקיעים במאי האחרון, ולפני כחודש התמניתי למנכ"ל". החברה ממוקמת בראש פינה ומעסיקה 11 עובדים.

ב-2021, קיבלה החברה השקעה של כ-6 מיליון דולר מרשת של מוסדות דיור מוגן, בדיוק הגורם המועמד להיות הלקוח של החברה. מאז, גייסה החברה עוד כ-5 מיליון דולר, כאשר בחלק מן הסבבים השתתפה קבוצה זו.

קבוצת הדיור המוגן עוזרת ל-IR Medical לבנות את ההצעה השיווקית שלה למוסדות דומים. זיסקינד: "בארה"ב, ישנה בעיה גדולה מאוד של תביעה על־ידי קרובים של מי שפיתחו פצעי לחץ במוסד דיור מוגן. הקרובים ממש מצלמים את המטופל לפני שהם מביאים אותו למוסד, כמו שמצלמים רכב מהשכרה. אם הוא פיתח פצע במהלך השהות שלו במוסד, זו עילה לתביעה".

זיסקינד מוסיף כי בשיחותיו עם מוסדות הדיור המוגן שעשויים להיות לקוחות של המוצר, נשאל אם זה מוצר "לעשירים בלבד". "והתשובה היא לא - המכשיר והכיסוי שלו אותו אנחנו מוכרים כרכיב מתכלה, אינם יקרים. השקענו הרבה כדי שהחומרה לא תהיה יקרה", הסביר זיסקינד. המוצר עשוי בהמשך להיות רלוונטי למספר התוויות נוספות, כמו אבחון פצעי רגל סוכרתית.

המכשיר מאושר לשיווק והחברה משלימה כעת היערכות לוגיסטית לקראת התחלת התהליך, כאשר ההעדפה היא לעבודה עם מפיצים שונים לבתי החולים, לבתי האבות ולמרפאות הסוכרת.

פייזר מפסיקה לשווק תרופה לטיפול באנמיה חרמשית

חברת פייזר הודיעה ביום חמישי בערב כי תפסיק מיידית את השיווק של התרופה Oxbryta, לטיפול במחלה הגנטית אנמיה חרמשית. שיווק התרופה יופסק בכל המדינות בהן היא זמינה, ויופסקו גם כל תוכניות המחלה והניסויים הקשורים בה, כך מסרה החברה.

ההודעה פורסמה לאחר שה-EMA, רשות התרופות האירופית, הודיעה כי תערוך שימוע לגבי תופעות הלוואי של התרופה, שעלולות להיות גם קטלניות. במקביל, פייזר ערכה בדיקה משלה, והודיעה על הפסקת שיווק התרופה, בלי לחכות לתגובות נוספות של ה-EMA, לאחר שהתרשמה כי התועלת של התרופה אינה עולה על הסיכון בה.

התרופה אוקסבריטה אושרה על־ידי ה-FDA האמריקאי במסלול המואץ ב-2019, כשעוד הייתה בידי חברת Global Blood Therapeutics. התרופה כבר מאושרת לשיווק במסלולים מואצים גם באיחוד האירופי, בבריטניה ובערב הסעודית.

פייזר רכשה את החברה ב-2022 ב-5.4 מיליארד דולר, ורשמה ממנה הכנסות צנועות של 328 מיליון דולר ב-2023. פייזר מסרה כי האירוע לא ישפיע משמעותית על התוצאות הכספיות שלה, אם כי סביר שהוא ישפיע עליה ברמה התדמיתית. נשאלת השאלה האם הייתה החברה יכולה לדעת מוקדם יותר שהתרופה אינה בטוחה.

חולים באנמיה חרמשית בדרך־כלל מטופלים בעירויי דם, אך גם בתרופות שנועדו למנוע חסימה של כלי הדם של החולים. בדצמבר האחרון, אושרו שתי תרופות: אחת של החברות Vertex ו-Crispr Therapeutics והשנייה של Bluebird Bio - שתיהן פועלות לטפל במחלה ברמה הגנטית. על פי דוחות החברות, התרופות הללו מתקבלות היטב בשוק.

רשות התרופות האירופית החליטה לחקור לעומק את השפעות התרופה, לאחר שבניסוי המשך שנערך בילדים בני 2-15 אשר האנמיה החרמשית מסכנת אותם בשבץ, התרחשו שמונה מקרי תמותה בקבוצת הניסוי ורק שניים בקבוצת הביקורת.

הניסוי נערך בארה"ב ובבריטניה, אך גם במדינות נוספות, בהן ישנם חולים רבים באנמיה חרמשית, כמו מצרים, קניה וערב הסעודית. כאמור, אלה ילדים בסיכון, ורשות התרופות האירופית הבהירה בהודעתה על החקירה הצפויה, כי היא עוד לא יודעת האם התרופה אכן גרמה לתמותה. אך כאמור, כוונותיה לבדוק זאת לעומק לא יצאו לפועל, בטרם פייזר הפסיקה בעצמה את שיווק התרופה.

בעקבות ההודעה, עלתה השאלה מדוע ה-FDA לא הגיב באותה הצורה כמו ה-EMA, ולא התריע על בעיה בתרופה, שנמצאת כבר חמש שנים בשוק, לאחר אישר אותה במסלול המואץ. מסלול האישור המואץ קיים כבר משנות ה-90, על רקע מגיפת האיידס, והוא אחראי להישגים משמעותיים בטיפול במגיפה זו וגם במגיפת הקורונה, וכן במחלות נוספות. אך קצב האישורים במסלול זה נמצא בעלייה, ובשוק ישנן טענות כי החברות לא ממהרות לבצע את ניסויי ההמשך שדורש ה-FDA כתאני לאישור קבוע, אלא דוחות זאת ככל האפשר ברגע שהתרופה נמצאת בשוק, וה-FDA לא תמיד מתעקש על כך.

אנזימיט בסבב גיוס חדש

חברת אנזימיט, אשר מפתחת טכנולוגיה לייצור ביוטכנולוגי ללא תאים, הודיעה על גיוס של 10 מיליון דולר, בהובלת המשקיעים Grove Ventures ו-Khosla Ventures, המצטרפים למשקיעי החברה קודמים, ביניהם: First Star Ventures, Nextleap Ventures ו-Sapir Venture. עד היום, גייסה החברה 16 מיליון דולר, כולל הגיוס הנוכחי.

החברה פיתחה שיטה חדשה לייצור ביולוגי, כלומר ייצור של חומרים בתוך תאים. סוג זה של ייצור עומד בבסיסן של תרופות רבות - בעיקר אלה המבוססות על חלבונים, כמו רבות מהתרופות החדשות לטיפול בסרטן, מחלות אוטואימוניות ועוד, כמו גם בתהליכי ייצור של מזון ואנרגיה ירוקה.

השאיפה של אנזימיט היא להבין אילו תהליכים כימיים מתרחשים בתוך התאים החיים, ולחקות אותם מחוץ לתא. התקווה היא כי תהליך כזה יהיה זול יותר ומהיר יותר. החברה פיתחה מערכת בינה מלאכותית שעוזרת לה להבין את התהליכים המתרחשים בתוך התאים, וכך לחקות אותם מחוץ לתא.

החברה ביצעה בהצלחה ניסויים בייצור חומצה היאלורונית (HA) ואוליגוסכרידים הנמצאים בחלב אם (HMOs). כספי הגיוס נועדו לאפשר לאנזימיט לעבור מייצור בקנה מידה מעבדתי, למתקן פיילוט ראשון.

אנזימיט הוקמה בשנת 2020 על־ידי ד"ר גדעון לפידות ודרור ברן. החברה מונה 18 עובדים.

עוד כתבות

''מואנה''. סרט ההמשך בכלל פותח כסדרת טלוויזיה / צילום: וולט דיסני ישראל

זה הלהיט המפתיע הגדול ביותר של דיסני, שמונה שנים לאחר שיצא לאקרנים

בזמן ש"מואנה 2" מככב בקופות, ב"מואנה" צפו עד כה יותר ממיליארד שעות ● איך הוא הפך לסרט מספר אחד בהיסטוריית הסטרימינג?

בניין הקפיטול בוושינגטון / צילום: Shutterstock, Andrea Izzotti

הממשל האמריקאי בדרך להשבתה? ניסיונות אחרונים למנוע

דונלד טראמפ ניסה להעביר חוק למניעת השבתת הממשל, אך ההצבעה נפלה בגלל בלוק חוסם של הדמוקרטים ● אם הקונגרס לא יפעל, הממשל ייכנס להשבתה חלקית היום בחצות שעון ארה"ב ● מקור בתוך המפלגה הרפובליקנית מסר לרשת פוקס ניוז כי חברי בית הנבחרים הגיעו ל"פתרון זמני"

מי יעבוד בהייטק הישראלי בעוד עשור? / צילום: Shutterstock

"אם נמשיך ככה לא יהיה לנו רופאים, אנשי הייטק, מהנדסים, פשוט לא יהיו"

תוצאות מבחני TIMSS שפורסמו החודש הצביעו על צניחה חדה בהישגי התלמידים הישראלים במתמטיקה ובמדעים, כזו שלא נראתה פה כבר שנים ● במקביל מספר המועסקים במקצועות הטק בירידה, וספק אם יעמוד ביעד שהציבה לו הוועדה להגדלת ההון האנושי בתעשייה ● הקורלציה בין השניים מדאיגה רבים בענף, ומעלה שאלה על מעמדו העתידי של קטר הצמיחה של המשק ועל הכלכלה כולה

ChatGPT הבטיח לשנות את העולם. מה כבר קרה? / צילום: Reuters, Frank Rumpenhorst

הבטיחו שהוא ישנה את שוק העבודה ואת שדה הקרב. מה קרה בפועל?

מסרטוני דיפ פייק, דרך אובדן משרות המוני ועד ההנחה שרובוטים ישתלטו על העולם ●  לפני שנתיים חברת OpenAI שחררה לעולם צ'טבוט מבוסס AI מהפכני - וזרעה בהלה עם תחזיות משנות מציאות ● חזרנו לשמונה מהן כדי להבין מה התגשם, מה נשאר בגדר מיתוס ומה עוד צפוי לנו

שכונת אשכול העתידית ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

המרחק מהשומה מדבר בעד עצמו: בפריפריה יש ביקוש במכרזי המסחר והמשרדים, במרכז הרבה פחות

בעוד שבמרכז, כולל הטבעת השנייה לתל אביב, מכרזי מסחר ומשרדים נסגרים במחירים הנמוכים בעשרות אחוזים מהשומה שנקבעה לקרקעות, בפריפריה נסגרים מכרזים אף במחירים גבוהים מהשומה

צילומים: גיא יחיאלי, יוסי זליגר, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שופטי נתניהו מאפשרים לעדות להפוך למופע מתוזמר

שופטי נתניהו לא למדו את הלקח מניסיונותיו לחמוק מעדות ● העררים שמלמדים כמה קשה לשווק פה דירות ● ובכנסת שומרים על העשירים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ארוחת ערב אצל ינון בארי / צילום: מרב סריג

הערבה בשיא עונתה הקולינרית: ארוחה מהחממה לצלחת תגרום לכם להתאהב

ארוחת טעימות שנערכת בחצר ביתו של השף ינון בארי בפארן מתפארת בתוצרת הנפלאה של חבל הארץ הזה ● ויש גם המלצות מסביב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: Shutterstock

צעירים מתעמתים עם מדענים על השאלה: האם בושם יכול להשפיע על המשיכה?

משתמשים בסוג חדש של בשמים עם "פרומונים" מדווחים על השפעות כימיות. "כמו אריה שחג סביב טרף טרי" ● בעוד הביקוש לבשמים מסוג זה עולה, המדענים מסתייגים מהשפעותיהם בטענה שהם מבוססים על אפקט הפלצבו

לוחמים בעזה / צילום: דובר צה''ל

פראייר מי שחותם קבע: הדאגה הגדולה של צה"ל

כשחיילים רבים חשים שהפער בין העומס המקצועי והתדמית הנהנתנית לא שווים את זה, שירות בקבע הפך לאופציה לא מושכת ● הרבה יותר משתלם, חברתית וכלכלית, להשתחרר ולהמשיך ללבוש מדים כמילואימניק ● כך הצבא דוהר לעבר מצוקה של ממש בשירות הקבע

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

שכן גילה כי חומה חילקה חצר באופן לא שווה. מה קבע ביהמ"ש?

בני זוג גילו כי החצר המשותפת חולקה באופן לא שווה במשך עשרות שנים - ודרשו לפנות את שכניהם. איך הכריע השופט? ● אדם שעבד כ־40 שנה כטועם טבק דרך עישון פיתח מחלת ריאות. ביטוח לאומי סירב להכיר במחלה כפגיעה בעבודה - והתקפל ● חברה ביקשה למנוע מעובד שפוטר, מומחה בתחום האלחוט, להתקשר עם לקוחותיה ולהתחרות בה - בית הדין דחה את הבקשה ● 3 פסקי דין בשבוע

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

4 מדדים בבעיה גדולה אחת: למה אף גוף לא מצליח לשקף את המציאות המתייקרת

הצרכנים הישראלים הופתעו לגלות השבוע שלמרות ההתייקרויות שהם חווים בשטח,
מדד המחירים הרשמי דווקא בירידה ● כמו הלמ"ס, גם מדדים אלטרנטיביים נשענים
על דיווח המחירים העצמי שרשתות השיווק מחויבות לבצע - אך האכיפה לוקה בחסר
ולעתים הנתונים חלקיים ולא מדויקים ● כך יוקר המחיה חומק מהנתונים היבשים ● למה זה עולה לנו, פרויקט מיוחד

משפחות החטופים / צילום: אלון גלבוע

דיווח: ישראל ביקשה לכלול חיילים בעסקה ההומניטרית, חמאס הסכים ודורש פיצוי

הסוגיות שנידונות על הפרק במו"מ: נסיגת צה"ל וחזרת העקורים לצפון הרצועה ● במהלך לילה של תקיפות אמריקניות בתימן, מטוס קרב אמריקני הופל ● גורם מדיני: המחבל מרואן ברגותי לא ישוחרר אם וכאשר תבשיל עסקה • נהג מבצעי בגדוד רותם של חטיבת גבעתי נפצע קשה בתאונת דרכים מבצעית בדרום הארץ • עדכונים בולטים

צוללת התקיפה הגרעינית הרוסית ארחנגלסק / צילום: צילום מסך מתוך יוטיוב

הצוללת החדשה של רוסיה והמסרים שהיא מעבירה לכל העולם

רוסיה מפתחת את צוללת התקיפה הגרעינית החדשה שלה שתימסר לצי הרוסי בקיץ 2025 ● הרחפן הטורקי לאיסוף מודיעין שאנקרה מיצאת לאפריקה ● ובעלי היאכטות שמטמיעים מערכות הגנה מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ספינת רשף שתבנה מספנות ישראל לחיל הים / הדמיה: משרד הביטחון

החברה שנרכשה מהמדינה בעשרות מיליוני שקלים ושווה היום כבר 2.5 מיליארד

חוזה ענק לבניית ספינות עבור משרד הביטחון הזניק את מניית מספנות ישראל - חברה המוחזקת בידי שלושה יזמים שרכשו אותה מהמדינה לפני שלושה עשורים, תמורת 44 מיליון שקל ● המעבר מתלות בבניית אוניות לפעילות שהתרחבה לתחומי נמל, יבוא מלט ועוד, הפך אותה לסיפור הצלחה ששווה כיום בבורסה 2.5 מיליארד שקל

סמיר קושלה / צילום: מורג ביטן

"חשבתי שהודו היא אלופת העולם ברגולציה. עד שהגעתי לישראל"

סמיר קושלה, יו"ר דיינמיק סטאפינג סרוויסס, תאגיד כוח האדם ההודי שמעסיק כבר למעלה מ־3,500 עובדים בארץ מאז פרוץ המלחמה, מבטיח לשלוח עוד אלפים ב־2025 ● בראיון לגלובס, הוא מתייחס למצב ענף הבנייה מאז 7 באוקטובר, מספר על אתגרי הבירוקרטיה שנאלץ להתמודד איתם ומדבר על הסולרידיות העמוקה בין הודו לישראל בעקבות האירועים הביטחוניים הקשים

טויוטה קאמרי הייבריד / צילום: יח''צ

הנוחות לא מושלמת אבל הביצועים של הרכב הזה חזקים וצריכת הדלק שלו מרשימה

הקאמרי שומרת על עיצוב מסורתי עם רענון קל, גם בתא הנוסעים ● הנוחות לא מושלמת אבל הביצועים חזקים וצריכת הדלק שלה מרשימה

האינפלציה מזנקת: למה כדאי להצמיד חוזה למדד / אילוסטרציה: Shutterstock

למה כדאי להצמיד חוזה של עסקאות מכר למדד המחירים לצרכן

הסכם לפירוק שיתוף נדחה במשך 14 חודשים עד שקיבל אישור מבית המשפט. המוכרים ביקשו תוספת של 1.4 מיליון שקל בשל עליית מדד המחירים לצרכן בתקופה הזו, אולם ביהמ"ש לא נענה לבקשתם וקבע כי עליית המדד אינה עניין חריג

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר מיכאל ברק / צילום: לואיס גרין

המומחה שמאמין: כל מדינות האזור רוצות יציבות, חוץ ממדינה אחת

שיחה עם ד"ר מיכאל ברק, חוקר בכיר במכון למדיניות נגד טרור באוניברסיטת רייכמן ● על ההפיכה בסוריה, היחסים בין טורקיה לישראל והאינטרס הסעודי ● האזינו

אזור פיגוע הדריסה / צילום: Reuters, Axel Schmidt

חשד לפיגוע בשוק חג מולד בגרמניה: לפי דיווחים עשרות פצועים ו-11 הרוגים

בשעה 19:04 (זמן מקומי), רכב מסוג ב.מ.וו דהר במהירות גבוהה לתוך קהל שהסתובב בשוק חג מולד במגדבורג, כשהוא דורס את הנוכחים במקום ● לפי שירותי החילוץ וההצלה הגרמנים כ-60 עד 80 בני אדם נפצעו בתקרית ו-11 נהרגו ● הנהג הדורס נעצר; "לפי דיווח ב"בילד" הנהג הוא אזרח סעודי

צילומים: NYSE, למונייד, Nasdaq, Inc, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

הכוכבת הגדולה: הישראלית שזינקה השנה ב-1,000% בוול סטריט

בדיקת גלובס מגלה ש־12 חברות כחול לבן יותר מהכפילו את שוויין השנה ● מהקאמבק של למונייד, היפו וטבע ועד לחברה שמייצרת חשמל ממים וזינקה ביותר מ־1000% ● וגם: האכזבה של החברות שהיו הגדולות מכולן