האשם סאפי א־דין / צילום: מתוך ויקיפדיה
האשם סאפי א־דין בן ה־60, שסומן כיורש הפוטנציאלי הבולט של מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה, היווה את היעד המרכזי, לפי פרסומים זרים, של תקיפת צה"ל העוצמתית לפנות בוקר (ו') בביירות. מדובר בבן דודו של נסראללה, כאשר בנו נשוי לבתו של קאסם סולימאני. א־דין הוא דמות דתית שגרתית בנוף ההנהגה של חיזבאללה, שכיהן עד עתה כראש המועצה המבצעת.
סאפי א־דין הוא בעל ניסיון רב בניהול תחומים שמשמעותיים מאוד לחיזבאללה, בהם התעמולה של ערוץ "אל־מנאר", ארגוני הבריאות והסיוע הסוציאליים שמנצלים את המערכות הקורסות של לבנון למשיכת קבוצות אוכלוסייה חדשות אל חיזבאללה, והנושא הפיננסי וניהול התקציב.
● "אין להם פיקוד ושליטה": כך מתבטאת הפגיעה הישראלית בחיזבאללה
● כותרות העיתונים בעולם | 12 מפקדי חיזבאללה ובראשם נסראללה התכנסו לישיבת חירום. ואז חוסלו
● "המודיעין הישראלי חדר ביסודיות לחיזבאללה": מה חושבים בעולם על החיסול הדרמטי
● רק אחד נשאר: אלו המפקדים הבכירים של חיזבאללה שחוסלו
א־דין נולד בעיירה דיר קאנון שבאזור צור, וסיים את לימודיו הדתיים בעיר השיעית הקדושה באיראן, קום, עם בן דודו מהצד של אביו, נסראללה. לדעת רבים, אופן הדיבור שלו מזכיר את זה של נסראללה. עדות לקשר העמוק בין השניים ניתנה בחודש מאי, עת אמו של נסראללה, נהדיה, הלכה לעולמה.
את ההלוויה קיימו בדרום ביירות, מוקד השיעים ככלל וחיזבאללה בפרט בבירה. עם זאת, מזכ"ל חיזבאללה לא יכול היה להגיע, בשל החשש שהוא יחוסל. לכן, מי שבכל זאת ייצג את חיזבאללה הוא אחיינה של נהדיה ובן דודו נסראללה, סאפי א־דין. במקביל, בקום, לשכתו של המנהיג העליון עלי חמינאי ארגנה טקס לזכרה.
סאפי א־דין נשא לאישה את בתו של מוחמד עלי אל־אמין, חבר מועצת השריעה של המועצה השיעית בלבנון. ייחוס נוסף שלו הוא היותו גיסו של אברהם שאמס א־דין, בנו של האימאם מוחמד מהדי שמס א־דין. היחסים בין השניים עלו על שרטון, בעקבות פעילות חיזבאללה. בשנת 2005, אנשי חיזבאללה התנקשו בראש ממשלת לבנון רפיק חרירי, בעידוד נשיא סוריה בשאר אל־אסד. בעוד שמס א־דין היווה דמות בולטת בתנועת "14 במרץ" שקראה לגירוש הנוכחות הסורית מלבנון.
הוא היה אמור להגיע לתפקיד עם ניסיון רב בניהול תחומים שמשמעותיים מאוד לחיזבאללה, בהם התעמולה של ערוץ "אל־מנאר", ארגוני הבריאות והסיוע הסוציאליים שמנצלים את המערכות הקורסות של לבנון למשיכת קבוצות אוכלוסייה חדשות אל חיזבאללה, והנושא הפיננסי וניהול התקציב.
לאורך שנות מילוי תפקידו, התקציבים שניהל סאפי א־דין הלכו וצמחו. בשנות ה־90 ותחילת שנות ה־2000, חיזבאללה קיבלו מאיראן 200־100 מיליון דולר מדי שנה "בלבד". ב־2018 כבר קיבלו חיזבאללה, לפי מזכירות האוצר האמריקאית, 700 מיליון דולר, שהיוו 70% מתקציב הארגון. מאז, הסכומים פחתו בהשפעות הסנקציות והקורונה, אך הם עדיין גבוהים. 30% הנוספים של תקציב חיזבאללה מגיעים מפעילויות בלתי חוקיות, בהן הברחות סמים וסיגריות.
קשריו של היורש המסתמן עם איראן לא מסתכמים בכך שבנו, רזא האשם, נשוי לזיינב, בתו של סולימאני, כשהאירוסין בין השניים נודעו ביוני 2020 - פחות מחצי שנה לאחר חיסול אביה. אחיו של סאפי א־דין, עבדאללה, משמש כנציג חיזבאללה בטהרן, ואחראי על תיווך הקשר הרציף בין חיזבאללה לבין משטר האייתוללות.
"פלסטין היא המניע שתגרום לכולם להצטרף לציר ההתנגדות"
על תפיסותיו לגבי ישראל ניתן ללמוד מהתבטאויותיו לאורך השנים. ביולי 2018, למשל, הוא נשא דברים בטקס שקיימו חיזבאללה בנבטייה לציון יום השנה למלחמת לבנון השניה. הוא הביע את גאוותו במעורבות חיזבאללה במלחמת האזרחים בסוריה לצד כוחותיו של אסד, וציין, כי אנשי ארגון הטרור השיעי לא עזבו את סוריה ככלל ואת אזור הגבול עם ישראל בפרט. "מתימן עיראק, לסוריה, ללבנון, לפלסטין, הניצחון בדרום סוריה חיזק את כוחות של הצבא הסורי וציר ההתנגדות", אמר.
במאי 2021, בצל מבצע שומר החומות, אמר: "טיווח של נמל התעופה בן גוריון הוא מטרה ספציפית, אחת מהברכות בהגנה של ירושלים, וכולה מתרחשת ללא קורבנות. מה שקורה כיום בפלסטין הוא המניע שיגרום לכולם להצטרף לציר ההתנגדות. כוח קודס מגיע להישגים גדולים, ברמת החזון, כנראה כי אלו הן התוצאות של מעשי קאסם סולימאני".
המדיניות הצבאית נגזרת מהתפיסה הדתית הקיצונית של סאפי א־דין, שדומה לחלוטין לזו של בן דודו. הבכיר מאמין בתורת שלטון חכם ההלכה ("ולאית אל־פקיה") שלפיה בהיעדר מהדי מעניקים משמורת דתית על העם. סאפי א־דין כבר הבהיר שמבחינתו הסמכות הדתית יושבת בטהרן. "תיאוריית ולאית אל־פקיה היא אחת החשובות ביותר שיצר האימאם ח'ומייני", אמר הבכיר בחיזבאללה. "היא מטפלת בבעיות החשובות ביותר שעומדות בפני התנועות האסלאמיות, אלו שהובילו לפיצול".
היה מקורב למורנייה
א-דין אינו דמות זרה לסוכנויות הביון במערב ובמזרח התיכון. כבר במאי 2017 הטילו מזכירות המדינה האמריקאית וערב הסעודית סנקציות עליו. בדברי הנימוק כתבו במזכירות המדינה, בין השאר, כי המועצה המבצעת בראשות סאפי א־דין "משגיחה על הפעילות הפוליטית, הארגונית, הסוציאלית והחינוכית" של חיזבאללה. הצעד נגדו היה אחד מבין רבים שביצעו בוושינגטון נגד חיזבאללה בגין פעולות טרור כדוגמת תקיפת הכוחות האמריקאים בביירות ב־1983 וחטיפת טיסה 847 של TWA שנתיים לאחר מכן.
בדיווח שהתפרסם בעיתון "א־שרק אל־אווסט" באוקטובר 2008, כחצי שנה לאחר מותו של רמטכ"ל חיזבאללה עימאד מורנייה בפיצוץ רכב בדמשק, נכתב כי היו שלוש דמויות קרובות אליו במיוחד: נסראללה, שחוסל ביום שישי האחרון; נביל קאווק, מפקד יחידת הביטחון המונע של חיזבאללה, שחוסל ביום שבת; וסאפי א־דין.