חברות הייטק / צילום: Shutterstock
המלחמה לא הרשימה את המשקיעים בחברות הסטארט-אפ הפרטיות, ובתשעת החודשים הראשונים של השנה שמסתיימים היום (ב') עולה כי היקף ההשקעות בשוק עמד על 7.22 מיליארד דולר, עלייה של 32% ביחס לתשעת החודשים הראשונים של 2023.
● השכונות המועדפות על ההייטקיסטים, ומה הקשר למחירים?
● גיוס חדש מביא את חברת הסייבר הישראלית לשווי של כ-700 מיליון דולר
הנתונים פורסמו במסגרת תקציר הסיכום הרבעוני של חברת המחקר IVC ולאומיטק, שגרסתו הרחבה תפורסם ככל הנראה בשבועות הקרובים. יש לציין כי בנתונים קיימת הטיה מסוימת כלפי מעלה בשל ההגדרה של IVC לחברת סייף סופראינטליג'נס כחברה המקושרת לישראל. החברה גייסה ברבעון החולף מיליארד דולר לפי שווי של 5 מיליארד דולר, ובשל העובדה שמייסדיה ישראלים לשעבר המקימים סניף של החברה בישראל, סופרים בחברת המחקר עוד מיליארד דולר נוספים לסך ההשקעות בחברות הישראליות.
עם זאת, גם בנטרול עסקאות הגיוס הגדולות, מעל ל-100 מיליון דולר, ההשקעות ברבעון השלישי רשמו עלייה של 5% לעומת הרבעון המקביל והסתכמו ב-1.33 מיליארד דולר.
בסך-הכול גייסו סטארט-אפים וחברות צמיחה ישראליות 2.43 מיליארד דולר ב-99 סבבי גיוס, גידול של 40% בהיקף ההון ביחס לרבעון המקביל אשתקד, כאשר 41% מהסכום מיוחס לגיוס הענק של סייף סופראינטליג'נס.
עם זאת, ביחס לרבעון השני של השנה, היקף גיוסי ההון ומספר הסבבים ירדו ב-20% ו-17% בהתאמה.
סייף סופראינטליג'נס (Safe Superintelliegnce) הוקמה על ידי איליה סוצקבר ודניאל גרוס - שני ישראלים לשעבר, שוויתרו על אזרחותם הישראלית - ועל ידי דניאל לוי - אמריקאי ממוצא יהודי. החברה הצהירה עם הקמתה שתקים בישראל מרכז פיתוח ובחודש שעבר נרשמה בתל אביב באמצעות עורך דינה אמיר רז. עם זאת, ככל שנודע, טרם מונה לה מנהל מקומי או נשכר צוות עובדים. סבב גיוס גדול נוסף שבוצע הרבעון מיוחס למג'נטה מדיקל, שגייסה 105 מיליון דולר.
על פי הדיווח, גם בנטרול סבבי ההשקעות חריגים (מעל ל-200 מיליון דולר) שהתבצעו בשנתיים האחרונות, עדיין ניכרת צמיחה לעומת בתקופה המקבילה בשנה הקודמת. השפעה מסוימת על סנטימנט המשקיעים, ניתן למצוא בנוכחות המשקיעים הזרים בהיי-טק המקומי בתשעת החודשים הראשונים של השנה, בהשוואה לתקופה המקבילה. בדוח מציגים IVC ולאומיטק ירידה של אחוזים בודדים במעורבות המשקיעים הזרים והישראלים בעסקאות לשלושת הרבעונים הראשונים של 2024. למרות זאת, פעילות המשקיעים הזרים תואמת את טווח הערכים בשנים 2018 - 2019, אך הירידה שניכרת בתקופה נמוכה מהירידה שמשתקפת במעורבות המשקיעים הישראליים.
חוסנה של התעשייה המקומית התגלתה גם בדוח של רשות החדשנות מהשבוע שעבר, לפיו מה-7 באוקטובר ועד אמצע ספטמבר עמד סך הגיוסים בהייטק הישראלי על 8.8 מיליארד דולר, סכום שמציב את ישראל במקום השלישי בעולם אחרי סן פרנסיסקו וניו יורק. גם השינוי בסך ההשקעות בחברות טכנולוגיה מאז פרוץ המלחמה דומה לממוצע השינוי במרכזי הייטק אחרים בעולם. עוד מצאו ברשות החדשנות כי לא חל שינוי משמעותי במספר קרנות ההון סיכון הזרות הפעילות בישראל, המהוות כשני שלישים מסך קרנות ההון סיכון הפעילות במדינה.