ירידה במספר האופציות בהייטק / איור: גיל ג'יבלי
למרות המלחמה, שכר ההייטקיסטים רק עלה ובין חודש יוני אשתקד ליוני האחרון, הוא טיפס בלא פחות מ־8%, גבוה אף יותר מעליית השכר הכללית במשק (5.1%). כעת עומד השכר הממוצע בענף על שיא של כל הזמנים - 32,215 שקל ברוטו. בד־בבד, חברות ההייטק נדיבות הרבה פחות כאשר הדבר מגיע להענקת אופציות לעובדים, מנגנון תגמול מקובל מאוד בחברות סטארט־אפ וחברות הייטק צומחות, שבהן מרכיב התגמול באמצעות אופציות עלול להיות משמעותי אף יותר במקרה של מכירה או הנפקה. יתר על כן, תשלום המס על רווח ממימוש אופציות עומד על 25%, נמוך משמעותית מהמס המשולם על המשכורת החודשית.
● למרות המלחמה: עלייה של יותר מ־30% בהשקעות בסטארט־אפים ישראליים
● גייסה 10 מיליון דולר לפי שווי של 350: החברה שעבדה שנים מתחת לרדאר והפכה לשותפה של גוגל
לפי מחקר שערכה קבוצת אי.בי.אי קפיטל, שמנהלת כיום יותר ממחצית משוק האופציות בחברות הייטק ישראליות, עולה כי מספר האופציות שניתנו לעובדים בענף ירד במהלך החציון הראשון של השנה ב־12.6% ביחס לתקופה המקבילה ב־2023. המדגם כלל 500 חברות הייטק ישראליות פרטיות שהעניקו אופציות הן בחציון הראשון של השנה והן בחציון הראשון של השנה הקודמת, מה שאפשר לבצע השוואה ביניהן. את המחקר ביצעה חברת הערכות השווי אס־קיוב (S Cube) שהקים גידי שלום בנדור ונמכרה לאי.בי.אי קפיטל.
תוכניות הצמיחה צומצמו
"חברות הטכנולוגיה בישראל צמצמו את תוכניות הצמיחה שלהן, חלק מכך בעקבות השלכות המלחמה וגיוסי המילואים התכופים והממושכים, חלקן אף הקפיאו גיוסי עובדים ובהתאמה שוק העבודה בהייטק עובר שינויים", אומר שלום בנדור לגלובס. "העובדים מודעים לסיטואציה ונוטים להחליף פחות מקומות עבודה, וכפועל יוצא, החברות, אשר נכנסו לסוג של מגננה תקציבית, נדרשות להשקיע פחות בשימור העובדים ובהתאם לכך, מעניקות פחות אופציות ביחס לעבר".
שלום בנדור מציין גם כי הירידה במספר סיבובי הגיוס לחברות סטארט־אפ תורמת גם היא לירידה בהיקף האופציות המוענקות לעובדים: "כל סיבוב גיוס משמעו אירוע של דילול בעלי מניות קיימים, וכיוון שיש פחות סיבובי גיוס קיים פחות צורך לפצות את בעלי המניות הקיימים שדוללו עם הענקות נוספות של אופציות".
מגמת הירידה בחציון של השנה היא המשכה של מגמה דומה שנרשמה גם בשנה שעברה: על פי אס־קיוב, נרשמה ירידה של 12.2% בכמות האופציות שהוענקו לעובדים ביחס ל־2022. נתון זה נתגלה במחקר על מדגם גדול יותר של 1,040 חברות פרטיות. הירידה בקרב חברות בינוניות או גדולות הייתה קטנה יותר. לפי המחקר, בחברות בעלות יותר מ־50 עובדים שלהם הוצעו אופציות נרשמה ירידה של 11.52% ב־2023, בעוד שבחברות בהן מספר העובדים שהוצעו להם אופציות שווה ל־50 או גדולה מכך נרשמה ירידה של 13.5% באותה התקופה.
"שקלו תמחור מחדש"
אופציה מהווה תמריץ כיוון שהיא מובטחת לעובד במחיר נמוך יחסית מתוך הנחה ששווי המנייה רק יעלה - כך שהעובד ישלם על כל מנייה מחיר מוזל.
עם זאת, בשל המשבר בהייטק שהחל במאי 2022 ובריחתם של משקיעים רבים מהשקעה בתחום, ירדו מחירי המניות של החברות הפרטיות אל מתחת למחיר המימוש שלהן בכתבי האופציות במה שכונה בתעשייה כ"יציאה אל מחוץ לכסף". בשל כך הביעו חברות רבות להתאים את מחירי האופציות על חשבונן כדי לא לגרום לתסיסה בקרב העובדים, אלא ששלום־בנדור מגלה כי רובן נטשו את התוכניות הללו מלכתחילה.
"חברות רבות שקלו לבצע תמחור מחדש, או 'ריפרייסינג' של האופציות, כך שמחיר המימוש ירד, למשל, מ־3 דולר לדולר אחד. ההתעניינות במהלך שכזה הייתה עצומה בשנתיים האחרונות, אך בפועל מספר החברות שנקט במהלך היה חד ספרתי, וזאת מפני שהוא דורש עבודה רבה ומאמץ: הפעלה של צוותים משפטיים ופיננסיים וגם חשש מאובדן מוניטין. ריפרייסינג משדר מסר לא טוב לשוק על כך שהשווי יורד, מה גם שהדבר בא על חשבון המשקיעים ויתר בעלי המניות".