גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ללא ערבות אישית ומבלי שהבטיח לקוח: כך גייסה הקבוצה של עומר אדם 410 מיליון שקל מבנק מזרחי טפחות

לגלובס נודע כי קבוצת ענן שמאחוריה עומדים עומר אדם, מאור ושניר מלול ונסים שריאל־גאון, מגייסת הלוואת ענק מבנק מזרחי טפחות לבניית חוות שרתים בצרעה ● ההערכה היא כי על העסקה התחרו מספר שחקנים, בהם בנק לאומי ● בשוק צופים כי לאחר השלמת העסקה, הקבוצה עשויה לחלוש על כ־14% מסך פעילות חוות השרתים בישראל עד סוף העשור

מאור מלול, עומר אדם ונסים שריאל־גאון / צילום: עידן כהן, אירופה-ישראל
מאור מלול, עומר אדם ונסים שריאל־גאון / צילום: עידן כהן, אירופה-ישראל

בנק מזרחי טפחות מוביל לראשונה עסקת ענק בתחום חוות השרתים ומעניק הלוואה של 410 מיליון שקל לקבוצת ענן, שמאחוריה עומדים שלושה שחקנים בולטים ששומרים על פרופיל תקשורתי נמוך: חברת PAI בבעלות הזמר עומר אדם ומשפחתו; שותפיו לעסקים האחים מאור ושניר מלול, בעלי חברת הנדל"ן אירופה־ישראל; וקבוצת ליאן השוויצרית של נסים שריאל־גאון. הידידות העסקית בין השלושה שהחלה בדובאי בתקופת הקורונה, הבשילה כעת לעסקת ענק בחסות בנק מזרחי טפחות שמטרתה הקמת חוות שרתים גדולה בסמוך קיבוץ צרעה ליד כביש 38. השלושה יקצו עוד 150 מיליון שקל מהון עצמי לטובת הקמת המתקן, שעלות הבנייה הכוללת שלו מסתכמת בכ־550 מיליון שקל.

האייפון הכי לא "מוכן" שאפל השיקה אי־פעם
החברה שעבדה שנים מתחת לרדאר והפכה לשותפה של גוגל

לפני כשנתיים חכרה הקבוצה את השטח בעסקה שפרטיה לא פורסמו, ורק לאחרונה הוצא לה היתר בנייה מהמועצה האזורית מטה יהודה. בעקבות הגיוס, צפויות החפירות הראשונות באדמה לצאת לפועל כבר בחודש נובמבר.

חוות השרתים בצרעה תיבנה בתצורה של מחשוב על (HPC), כלומר תכיל ארונות שרתים מרובים ומחוברים שיוכלו לבצע משימות מחשוב ועיבוד בינה מלאכותית מורכבות. היא תיבנה בעומק של 13 מטר על שטח כולל של 18 אלף מ"ר מתוכם 6,000 מ"ר של רצפת ארונות. היא מתוכננת לספק פעילות בהיקף של 32 מגה־וואט, אך בשלב הראשון תספק סך הכול 16 מגה־וואט, מהם 10 מגה־וואט להפעלת השרתים ועוד 6 להפעלת המערכת ההיקפית של החווה הכוללת מתקני קירור, ותחובר לתחנת משנה מקומית של חברת החשמל בהסכם שמעניק לה עד 16 מגה־וואט של אספקת חשמל.

הגיוס מבנק מזרחי טפחות נעשה באופן חריג ללא דרישה מצד הבנק לערבות אישית ממי מחברי קבוצת ההשקעה וללא דרישה לקיומו של לקוח ראשון לקבוצה - דרישה מקובלת בעסקאות מימון להקמת חוות שרתים - שהביאה חברות נדל"ן ישראליות אחרות לסגת מהתחום. ההערכה היא כי על העסקה התחרו מספר בנקים, בהם בנק לאומי. מטעם בנק מזרחי טפחות הובילה את העסקה מחלקת מימון הפרויקטים בראשות אדם בן־יהודה, המשתייכת לחטיבה העסקית שמנוהלת על ידי אופיר מורד. הבנק בוחן מימון של עסקאות נוספות בתחום חוות השרתים ולאחרונה השתתף במחזור ההלוואות של קומפס, מפעילת חוות השרתים של אמזון בישראל, בהיקף של 400 מיליון דולר. את העסקה ליוותה מצד קבוצת ענן חברת DIT בניהולו של ניר פולטורק, שתיכננה את המתקן, ושימשה כיועצת אסטרטגית-טכנולוגית, לצידה של פירמת דלויט.

השקעה של מיליונים בנדל"ן ובתחום הענן

קבוצת ענן מורכבת למעשה משתי קבוצות שהתארגנו כל אחת בנפרד: השותפות בין PAI של עומר אדם ואירופה־ישראל של מלול המחזיקה לפי ההערכה ביותר ממחצית מהמניות, וקבוצת ליאן של גאון, המחזיקה מעל ל־40% מהשותפות. אדם ומלול הם חברים קרובים שהפכו לשותפים עסקיים שמבצעים יחד עסקאות נדל"ן מניב ומגורים כבר יותר מעשור, אך את עיקר הנכסים שלהם צברו מעסקאות שנועדו לרכוש מבנים ולהשביח אותם.

מבדיקת גלובס עולה כי סך נכסי הנדל"ן המניב בבעלות הקבוצה עומד על למעלה מ־1.5 מיליארד שקל, שעליה נמנים קניון מלכת שבא באילת שנרכשה מקבוצת מליסרון ב־2020; קניון העמקים בעפולה שנרכש ב־2023 על ידי הקבוצה ב־120 מיליון שקל; קומפלקס בתי אלמוג, מתחם המגורים לעובדי המלונות באילת הכולל 420 דירות שנרכש מחברת אלמוגים בעשרות מיליוני שקלים; בית הדיור המוגן גני יעלים בבאר שבע הכולל 207 יחידות דיור; ובית בזק ברחוב לזרוב בראשון לציון שנרכש מקבוצת שלמה.

חוות השרתים של קבוצת ענן / הדמיה: קבוצת ענן

סך הכול כוללים נכסי הנדל"ן של הקבוצה לפי ההערכה כ־610 יחידות דיור, בנוסף על הרחבת בית האלמוג בעוד 100 יחידות דיור, עוד כ־100 יחידות דיור בעפולה וביישובים נוספים בצפון, וכן מתקני קירור לוגיסטיים במבואות גלבוע. שותף לעסקי הנדל"ן של אדם ומלול גם יעקב בר, שאיננו נוטל חלק בפעילות חוות השרתים.

כפי שנחשף בגלובס בחודש שעבר, אדם ומלול הגישו הצעה לרכישה מפירוק כמה מהבניינים האייקוניים והוותיקים של מרכז תל אביב, חלקם בני 100 שנה ויותר, בבעלות משפחת מחקשווילי ברחובות רוטשילד, מונטיפיורי ונחלת בנימין. בהצעה זכו כמה מבני משפחת מחקשוילי שהציעו את הסכום הגבוה ביותר - 540 מיליון שקל. אולם, שמם של מלול ואדם עלה על המפה כמי שמוכנים להשקיע 330 מיליון שקל בהשבחת נדל"ן גם בעסקאות שעליהם מתחרים שחקנים גדולים מהם, כמו ג'ורג' חורש, כידן דהרי וירון אדיב. הסיבה לכך היה חשש ממינוף יתר וגישה שמרנית לגבי ההון העצמי שמסוגלת הקבוצה להשקיע - לפי ההערכה, שותפות הנדל"ן איננה נוטה להשיג מינוף של יותר מ־20% מערך הנכס.

נוסף על עסקי הנדל"ן, שותפים השניים, כאמור, בקבוצת ענן ששוויה מוערך בכ־550־600 מיליון שקל. אדם עצמו וקבוצת העסקים שבבעלות משפחתו, PAI (פרודקשן עומר אינבסטמנטס), מחזיקה גם באימפריית מוזיקה ישראלית, שבתוכה אדם הוא מותג אחד מני רבים. הקבוצה מייצגת אמנים נוספים בהם אחיו של אדם: גל ורואי, אושר כהן, אודייה ושרק (שי הורוביץ). על פי פרסומים, הקבוצה שותפה יחד עם NMC יונייטד בשליטת משפחת אדרי, ארומה מיוזיק והמפיק בני מנשה בהקמתה של חברת הפצת תכני מוזיקה וגביית תמלוגים מפלטפורמות דיגיטליות כמו יוטיוב, ספוטיפיי ואפל מיוזיק.

ההיכרות שהחלה בשבת בדובאי

שותפיו של אדם הם חברת הנדל"ן אירופה־ישראל של האחים מאור ושניר מלול. הקבוצה פעלה בעבר ברכישה והשבחת מבנים בגאורגיה וברומניה, החלה בישראל את פעילותה ברכישת מגרשים בעפולה, ובעקבות היכרות מוקדמת בין מאור מלול לבין אדם שהפכה לחברות ארוכת שנים, פיתחו שותפות עסקיים. בהמשך רכשו קרקע בעפולה לבניית חוות שרתים בהיקף של 64 מגה־וואט, אך הפרויקט בצרעה צבר הצלחה רבה יותר בשל קרבתו לתשתיות חשמל.

בשנת 2020 פגשו השניים את נסים שריאל־גאון, בעלי בית ההשקעות השוויצרי ליאן גרופ (Lian Group). גאון, יהודי־שוויצרי בעל תואר במתמטיקה מאוניברסיטת ברקלי, שהה באותה השנה בדובאי וחיפש מקום להתארח בו בשבת. הוא השקיע באמצעות ליאן גרופ בחברות בנות בתחום הבריאות הדיגיטלית, התשתיות והבלוקצ'יין, ובאמצעות השקעה בחוות לכריית מטבעות קריפטו, נכנס גאון לתחום חוות השרתים ומחשוב העל. כיום מחזיק גאון, נכדו של התעשיין היהודי־שוויצרי ניסים גאון, כמה עשרות מגה־וואט בחוות שרתים ברחבי אירופה. ככל הידוע, למרות הפרופיל הבינלאומי של שותפיה, קבוצת ענן משקיעה בישראל בלבד.

פוטנציאל משמעותי מהפעילות בארץ

שוק חוות השרתים התעורר בשנים האחרונות בישראל בעקבות קיומו של מכרז הענן הממשלתי שחייב את ענקיות הענן כמו אמזון וגוגל לפעול מתוך מתקן מחשוב בארץ, וכן בעקבות הסכמי אברהם שהפכו את האפשרות להעביר מידע בין מרכזי נתונים בישראל לבין איחוד האמירויות וסעודיה דרך כבלים תת ימיים לסבירה. בעקבות מגמות אלה, צמחו בישראל חברות ענק כגון שיינפלד הנדסה, סרבר פארם, וחברות נדל"ן שנכנסו לתחום, כמו קרדן־גבע. עם זאת, מדובר בענף מורכב בשל רגולציה כבדה, עלויות חשמל ומחשוב גבוהות ותשתית חשמל חסרה. לא בכדי יצאו מהתחום בישראל כמה חברות, בהן עזריאלי, ואחרות נמנעו להיכנס אליו לאחר ששקלו זאת, כמו מליסרון.

לפי מחקר של חברת הייעוץ 11Stream של יונית גולדברג ואורן נאומן, לקבוצת ענן פוטנציאל להפוך לאחת מחמש קבוצות חוות השרתים הגדולות בישראל, עם הספק חשמלי כולל של כ־130 מגה־וואט בשני אתרים - צרעה ועפולה, עד שנת 2030. נתון זה עשוי להביא את קבוצת ענן לחלוש על כ־14% מסך פעילות חוות השרתים בישראל עד סוף העשור.

מבנק מזרחי טפחות וקבוצת ענן לא התקבלה תגובה.

עוד כתבות

צילומים: AP, רויטרס-KCNA

"תרגיעו": המדינה המפתיעה ששולחת מסר מאיים לסין

אחרי שטבחו באלפים, המשטר האיראני יוצא למלחמה נגד העסקים הקטנים ● הבת של שליט קוריאה הצפונית רק בת 12 וקרובה יותר מתמיד לרשת את השלטון ● וגם: מה גרם למשבר הדיפלומטי בין הסינים לפיליפינים? ● זום גלובלי, מדור חדש

ז'נבה, שוויץ / צילום: Shutterstock

המדינה העשירה שלא רוצה יותר מ-10 מיליון תושבים בשטחה

משאל העם, שיתקיים בעוד מספר חודשים, ייקבע אם שווייץ תציב "חסם עליון" של 10 מיליון תושבים בעתיד ● הנימוקים לכך הם הרצון לדאוג לשירותים הציבוריים והחברתיים וכן חשש כי הגירה מוגברת תיצור עומס שלא יאפשר לאזרחים לקבל שירותים מספקים מהרשויות

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק מגייסת 30 מיליארד דולר לפי שווי של 380 מיליארד דולר

החברה שמאחורי הצ'אטבוט קלוד מדווחת על קצב הכנסות שנתי של 14 מיליארד דולר ומושכת ענקיות השקעה לסבב הגיוס הגדול בתולדותיה ● לדברי החברה, יותר מ-500 ארגונים משלמים מעל מיליון דולר בשנה עבור שימוש במודלים ובמוצרים שלה

מגרשים באוניברסיטת תל אביב. הראשונים שנפתחו בישראל / צילום: רומן גרוניך

עומר אדם ועומרי כספי כבר התמכרו: המספרים מאחורי שיגעון הפאדל החדש

150 מגרשים, השקעה של כ־2 מיליון שקל בהקמת מתחם, הכנסות של עשרות אלפי שקלים בחודש למועדון ומפורסמים שמזוהים עם הספורט ● הישראלים התמכרו למשחק הפאדל - והיזמים נוהרים ● האם מדובר בטרנד חולף? בשוודיה הבועה כבר התפוצצה להם בפנים

ביל אקמן / צילום: Reuters, Richard Brian

"המניה בדיסקאונט חריג": ביל אקמן חושף השקעה חדשה

ב-CNBC דיווחו כי מייסד קרן הגידור פרשינג סקוור חשף שהוא בעל החזקה במניית מטא, השקולה ל-10% מההון של הקרן, נכון לסוף 2025 ● במצגת המשקיעים של הקרן צוין כי "מחיר המניה אינו משקף מספיק את פוטנציאל האפסייד של החברה לטווח ארוך בתחום ה-AI"

דיון בבג''ץ / צילום: עמית שאבי, פול ידיעות אחרונות

שופטי העליון: המחסור בשופטים מוביל לשחרור נאשמים ברצח

ביהמ"ש העליון דן היום בעתירה המבקשת לחייב את שר המשפטים לכנס את הוועדה לבחירת שופטים, לאחר למעלה משנה ● לפי הנתונים שהוצגו, 45 תקנים אינם מאוישים ו-55 נוספים צפויים להתפנות או להתווסף ● השופט אלכס שטיין סיפר: "נאלצתי אישית לשחרר שלושה אנשים בתיקי רצח" ● בינתיים השר טוען כי החוק נותן לו שיקול דעת לפעול בהתאם לאידיאולוגיה שלו

צוואר הבקבוק שמונע ממובילאיי, איטורו ופאגאיה להירשם גם בת''א / צילום: שלומי יוסף (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

צוואר הבקבוק שמונע ממובילאיי, איטורו ופאגאיה להירשם בבורסת ת"א

לגלובס נודע כי מספר חברות טכנולוגיה ישראליות שנסחרות בוול סטריט מעוניינות להצטרף לבורסה ולהפוך לדואליות, אך מה שעומד בינן ובין הרישום הכפול הוא חסם רגולטורי: לחברות עם שני סוגי מניות אסור להירשם למסחר בבורסה המקומית ● הרגולטור מקדם שינוי, אך החקיקה "תקועה" לכאורה בוועדת הכספים של הכנסת

כוחות חי''ר של צה''ל בפעילות מבצעית בעזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: איש מילואים ואזרח נאשמים כי השתמשו במידע צה"לי להימורים באתר פולימרקט

כתב אישום הוגש השבוע נגד איש מילואים ואזרח בעבירות ביטחוניות חמורות, שוחד ושיבוש מהלכי משפט • החשד הוא שנעשה שימוש במידע מסווג מצה"ל לצורך ביצוע הימורים בפלטפורמה הדיגיטלית פולימרקט

החימוש המשוטט של ''הלזינג'', מסוג HX–2 / צילום: Reuters, Friso Gentsch/dpa

הצבא הגרמני קונה חימוש משוטט במיליארדים, אבל רק מחברות מקומיות

"הלזינג" ו"שטארק", שהוקמו בשנים האחרונות, הן הזוכות הגדולות בהזמנה ששווייה עשוי להגיע ל-4.3 מיליארד אירו ● המהלך משקף את ההתמקדות ברכש צבאי אירופי, ולא מארה"ב או מישראל

נתב''ג / אילוסטרציה: עידו וכטל, ארקיע

כך תוכלו להגיע לנתב״ג בשבת, ובלי מונית ספיישל

מיזם התחבורה של עיריית תל אביב נעים בסופ"ש מרחיב את פעילותו ומשיק קו אוטובוס שיהווה חיבור ישיר לנתב”ג במהלך סוף השבוע ● הקו שמחבר בין שוהם לתל אביב, יעבור דרך טרמינל 1 בשני הכיוונים ויאפשר לנוסעים הממריאים או נוחתים בשבת להגיע לשדה וממנו ללא תשלום

דמותה של אירנה בקמפיין הפועלים

מי המפרסם שלקח השבוע את הדאבל במדד הזכורות והאהובות

הפרסומת החדשה של בנק הפועלים עם אירנה והילה קורח מתברגת כפרסומת הזכורה והאהובה ביותר השבוע, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● לפי נתוני יפעת בקרת פרסום, סלקום השקיעה את התקציב הגבוה ביותר, אך לא התברגה

משתתפי פגישת נתניהו-רוביו, אייזנברג שני מימין / צילום: אבי אוחיון לע״מ

המשקיע מייקל אייזנברג חוזר לייצג את הממשלה במשא ומתן מול האמריקאים

מייקל אייזנברג, שותף מייסד בקרן ההון סיכון אלף (Aleph) ומבכירי ההון סיכון בישראל, חוזר לעשייה הדיפלומטית ● לפי ההערכות, רה"מ נתניהו חיפש בכיר בעל שורשים אמריקאים עם אוריינטציה עסקית וכישורים פוליטיים ● וגם: הפריקט החדש בשדה דב שמשלם מאות אלפי שקלים למאיירת שעבדה עם פורשה, קרטייה ורוברטו קוואלי ● אירועים ומינויים

צוללים לשוק האג''ח / צילום: AI

שוקלים להשקיע בשוק האג"ח? צבי סטפק מסביר ממה צריך להיזהר

שוק משעמם? תחשבו שוב. הוא אולי לא מספק ריגוש כמו שוק המניות, אבל לא חסרים גורמים שמשפיעים על איגרות החוב שהנפיקו ממשלות ארה"ב, יפן ואפילו ישראל ● מהי נוסחת הקשר בינו לבין שוק המניות, והאם כאשר הריבית יורדת הוא מושפע תמיד באותו הכיוון כמו מניות?

צילומים: גיא יחיאלי, Shutterstock

המבחן של הבורסה לא ייעצר בחברה אחת

בבורסה שמחים בהגעת פאלו אלטו ● הגילוי שמטיל כתם על פרויקטים ● והאם לציבור נותר רק לחסום כבישים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ירושלים / צילום: Shutterstock

עקפה את תל אביב: העיר שהובילה בהיקף המכירות ב-2025, וגם במספר הדירות על המדף

שוק הדיור בשפל כבד: לפי הלמ"ס, ב-2025 בוצעו בישראל כ-91 אלף עסקאות נדל"ן - ירידה של כ-12% לעומת 2024 ● בעוד שמספר הדירות החדשות שנרכשו אשתקד היה נמוך ב-26% לעומת השנה הקודמת, הירידה ברכישת דירות יד שנייה הייתה מינורית ● ירושלים ות"א ריכזו כרבע מכלל היצע הדירות בארץ, כאשר בדצמבר ירושלים עקפה את ת"א בכמות הדירות החדשות הלא מכורות

נסים קחלון בבית הצדף בהרצליה / צילום: עמית מרטין מנשרוף, N12

המחוזי קבע: האמן בן ה-80 יפנה את "בית הצדף" בהרצליה

לפני כ-50 שנה האמן ניסים קחלון בנה את ביתו על צוק מעל חוף סידני עלי בהרצליה, חצב בו מבוך של מנהרות עם פסיפס ועיטורים, וחי שם מאז ● המשרד להגנת הסביבה הוציא צו להריסת המבנה הלא חוקי בשל פגיעה בסביבה החופית, קחלון ערער על כך - וכעת הפסיד בערעור וייאלץ להתפנות מהמקום

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

נתניהו במטוס לישראל: אני בספק, אבל אולי יהיה הסכם טוב

רויטרס: טראמפ עומד להודיע על תוכנית בשווי מיליארדי דולרים עבור עזה בפגישת מועצת השלום הראשונה בשבוע הבא ● כמעט שבוע אחרי הסבב הראשון של שיחות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, והעמימות לגבי מה שנאמר בחדרים הסגורים ממשיכה להיות גבוהה ● על רקע החיסולים הממוקדים: "ארגוני הטרור בעזה הגבירו את רמת הכוננות" ● "תיק הראיות" שהציג נתניהו לטראמפ: איראן מהתלת בכם ● עדכונים שוטפים

רק במקרים נדירים ניתן לתבוע אישית דירקטורים על נזק והפרת חוזה / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש שם ברקס לתביעות נגד מנהלים ודירקטורים על נזקים שגרמה החברה

משקיע לשעבר תבע אישית את נושאי המשרה בטענה כי התרשלו וכי הם נושאים באחריות אישית להפרת עסקה - אך נדחה ● בית המשפט: "מי ירצה לקדם מהלכים מטעם החברה - בהיקפים של מיליונים ושל עשרות מיליונים - אם הוא עצמו יישא באחריות אישית?"

חדר כושר / אילוסטרציה: Shutterstock

מחלוקת של מיליונים על ארנונה הסתיימה בתבוסה לעיריית תל אביב

חדר הכושר נסגר והפך למחסן, עיריית ת"א המשיכה לדרוש ארנונה של עסק ● ביהמ"ש נאלץ להתערב במחלוקת בין בעלת הנכס לבין העירייה, שבעצמה הורתה על הפסקת הפעילות של חדר הכושר - אך דרשה ממנו להמשיך לשלם ארנונה לפי תעריף גבוה יותר

השקל מתחזק מול הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

"Made In Israel" הפך לסחורה מבוקשת בעולם, ובהתאם גם יקרה יותר

בנק ישראל מותקף על ההתחזקות הבלתי פוסקת של השקל, אבל לזרימת המט"ח לארץ גורמים נוספים, ואולי זה בכלל מקור לגאווה ● טור אורח