גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מרוץ החימוש בבינה מלאכותית: 5 חברות ישראליות שעשויות למצוא עצמן על המדף

חברות רבות מתקדמות במרוץ ה־AI באמצעות רכישת חברה אחרת המתמחה בתחום ● הפתרון נוח גם לנרכשת, שלא תצטרך להתחרות עוד בשוק הרווי ● האם אלה החברות שיהפכו למטרות אטרקטיביות לרכישה? ● המוחות היהודיים שבחזית ה-AI, פרויקט מיוחד

מרוץ החימוש בבינה מלאכותית / איור: גיל ג'יבלי
מרוץ החימוש בבינה מלאכותית / איור: גיל ג'יבלי

ענקיות הטכנולוגיה נמצאות במרוץ יקר של חימוש בבינה מלאכותית. אחת מהאסטרטגיות שלהן היא רכישת חברות המתמחות באלמנטים שונים של פיתוח ואימון מודלים מבוססי בינה מלאכותית יוצרת, רכישות שלעיתים מגיעות לסכומי עתק. דוגמה טרייה מהשבועות האחרונים כוללת את הסכום המטאורי (2.5 מיליארד דולר) ששילמה ענקית החיפוש גוגל למשקיעי חברת Character.ai כדי לצרף לשורותיה 30 מעובדי החברה, ובראשם נעם שזיר - מהמוחות הבכירים בתעשייה כיום.

מרדף החימוש מפנה את הזרקור גם לאקוסיסטם המקומי ומעלה את השאלה אילו חברות ישראליות עשויות להיות הבאות להירכש? גלובס אסף רשימה של 5 חברות שליבת פעולתן מבוססת בינה מלאכותית.

מומחים בתחום מסבירים לגלובס כי חשוב לזכור שלמרות פעילותן הערה של חברות אלו, נכון להיום אף אחת מהן לא מובילת שוק, מה שמגדיל את הסיכויים לכך שהן אכן יסכימו להירכש, פעולה שתהווה פתרון נוח הן לצד הרוכש והן לצד הנרכש. לעיתים הנרכשות לא בהכרח בעלות מסוגלות להמשיך ולפעול באופן עצמאי לאורך זמן, והרוכשות רוצות להטמיע אצלן פתרונות מוכנים בתחום.

 

AI21 מאבדת מומנטום יקר

הדוגמה המפורסמת ביותר היא גם החברה הישראלית היחידה כיום שמפתחת מודלי שפה גדולים (LLMs), והיא AI21 Labs. החברה, שנוסדה ב־2017 ע"י על ידי פרופסור יואב שוהם והיזם אורי גושן, אליהם הצטרף כשותף ומשקיע אמנון שעשוע, התפרסמה בזכות מודל השפה Jurassic, שהתבסס על טכנולוגיה דומה לזו שבה פותחו מודלים מובילים כמו GPT. בנוסף, לאחרונה השיקה מודל חדש המבוסס על טכנולוגיית Jamba, שאמורה להפחית את שיעור הטעויות במודלי שפה.

למרות החדשנות, החברה מתמודדת עם אתגרים משמעותיים. כפי שפורסם בגלובס, המודל החדש טרם זכה לדירוג גבוה בטבלאות ההשוואה, מה שגורם לחברה לאבד מומנטום יקר בשוק תחרותי. בנוסף, AI21 מתקשה להתחרות בענקיות כמו OpenAI, גוגל ומטא, שמשקיעות סכומי עתק בפיתוח ושיווק. החברה גייסה בסבב האחרון 200 מיליון דולר, נמוך משמעותית בהשוואה למתחרותיה. אנתרופיק למשל גייסה 1.3 מיליארד דולר.

מצב זה מעמיד את AI21 בפני דילמה קריטית: כדי להמשיך בפיתוח ובצמיחה עליה לגייס מאות מיליוני דולרים בטווח הקרוב, בין היתר כדי להדביק את הפער הטכנולוגי והשיווקי. ללא היכולת לגייס הון משמעותי או להשיג פריצת דרך טכנולוגית מהירה, ייתכן שהאופציה להירכש תהיה הריאלית והיעילה ביותר בעבורה.

BRIA הערך הייחודי יישחק?

"בריאה" (BRIA AI), שנוסדה ב־2020 ע"י ד"ר יאיר עדתו, גל יעקובי ואסא אלדר, מפתחת פלטפורמה המאפשרת יצירת תמונות וסרטונים בעזרת בינה מלאכותית. מה שמבדיל אותה משחקנים אחרים הוא מנגנון שמאפשר תגמול כספי ליוצרים שעבודותיהם שימשו לאימון המודל. עד היום גייסה 34.5 מיליון דולר ממשקיעים כמו TLV, J-Venture ואינטל קפיטל.

הטכנולוגיה של בריאה נועדה להתמודד עם אחת הסוגיות המשפטיות והאתיות הבוערות ביותר בתחום - הפרת זכויות יוצרים. בעוד חברות כמו OpenAI ואנתרופיק מתמודדות עם תביעות מצד יוצרים ועיתונים גדולים על השימוש בתכנים שלהם לאימון המודלים, בריאה מנסה לייצר מודל "נקי" משפטית מלכתחילה. יש מי שכבר החלו להטמיע מנגנוני הגנה משפטית בכליהן, למשל מיקרוסופט שמציעה הגנה ללקוחותיה מפני תביעות הפרת קניין רוחני הנובעות משימוש בתוצרים שמפיקים כליה.

מצב זה מעמיד את בריאה בפני דילמה. הגישה הייחודית שלה לנושא הזכויות עשויה להפוך אותה למטרה אטרקטיבית לרכישה על ידי חברות גדולות המעוניינות להטמיע מודל "נקי" שכזה. עם זאת, ככל שיותר חברות מאמצות גישות דומות, הערך הייחודי שלה עלול להישחק.

Hour One ו־D-ID מתחרות בענקיות הטק

שתיים מהחברות הבולטות בתחום פועלות בשוק האוואטרים הדיגיטליים: Hour One, שנוסדה ב־2019 ע"י אורן אהרון וליאור חכים, פיתחה פלטפורמה להמרת אנשים לדמויות וירטואליות מונפשות. החברה גייסה עד היום 25 מיליון דולר ממשקיעים כמו אינסייט פרטנרס וקינדרד ונצ'רס. השנייה היא D-ID, שנוסדה ב־2017 ע"י סלע בלונדהיים, גיל פרי ואלירן קוטה, ומפתחת פלטפורמה ליצירת תוכן ואינטראקציות מבוססות בינה מלאכותית. החברה גייסה 48 מיליון דולר ממשקיעים כמו קרן ההון סיכון פיטנגו ובנק הפועלים.

שוק האוואטרים צפוי לצמוח מ־21 מיליארד דולר אשתקד ליותר מ־454 מיליארד דולר בשנת 2031, כך לפי חברת המחקר קינג'ס. גם כאן אחד האתגרים המרכזיים הוא התחרות מול שחקניות גדולות ומבוססות, בהן מטא, מיקרוסופט ואנבידיה, שמשקיעות משאבים רבים בפיתוח טכנולוגיות אוואטר מתקדמות. מלבד פער המשאבים העצום לטובת הענקיות, יש להן בסיס משתמשים קיים של מיליארדי אנשים, מה שמקנה להן יתרון משמעותי בהטמעת הכלים שלהן.

נוכח אתגרים אלו, יש סיכוי גבוה ש־Hour One ו־D-ID יסומנו כמטרות אטרקטיביות לרכישה. הטכנולוגיה המתקדמת שלהן יכולה להיות נכס אסטרטגי עבור חברות המעוניינות להרחיב את יכולותיהן בתחום. ומצד החברות הישראליות, רכישה יכולה לספק להן את המשאבים הדרושים כדי להתחרות ברמה גלובלית.

Qodo אם הנישה תספיק

חברת Qodo, לשעבר CodiumAI, הוקמה ב־2022 ע"י איתמר פרידמן ודדי קרדו, ומפתחת פלטפורמה לבדיקת נכונות קוד תוך התמקדות במיפוי התנהגויות קוד, זיהוי מקרי קצה ואיתור התנהגויות חשודות במערכות תוכנה.

השוק הצומח של כלי פיתוח תוכנה מבוססי AI מאופיין במגוון שחקנים המגובים על ידי חברות ענק. לדוגמה GitHub Copilot, מיזם משותף של GitHub ו־OpenAI, פועל בתחום ייצור הקוד ויש לו כ־1.8 מיליון משתמשים משלמים. גם חברת Snyk, שרכשה את DeepCode ב־2020 ומוערכת במיליארדי דולרים, מציעה פתרונות לאבטחת קוד. הסטארט־אפ האמריקאי Codeium, המתמחה בפיתוח עוזר קוד, הגיע לאחרונה למעמד של חד קרן עם שווי של 1.25 מיליארד דולר. בזירת ענקיות הטכנולוגיה, ישנו אמזון CodeGuru, המנצל את עוצמת הענן של AWS לניתוח קוד.

נציין שרבות מהמתחרות שהוזכרו מתמקדות בייצור קוד או באבטחה כללית של קוד, ומציעות במסגרת השירותים הללו גם בדיקת קוד, בעוד Qodo מנסה למצב את עצמה בנישה הספציפית של בדיקת איכות ואיתור התנהגויות חריגות בקוד.

ועדיין, על Qodo להוכיח את יעילות הפתרון שלה אל מול כלים מבוססים יותר, וללהתחרות בחברות בעלות בסיס משתמשים גדול ומשאבים נרחבים. החברה הודיעה ביום ב' על שינוי שמה ועל גיוס 40 מיליון דולר, שמביא את סך ההשקעה בחברה מאז הקמתה ל־50 מיליון דולר, סכום צנוע ביחס למתחרותיה. במצב זה, רכישה יכולה להוות פתרון נוח הן לחברה הישראלית והן לרוכשת, שתוכל להטמיע מסוגלות ספציפית במסגרת כלי העזר שהיא מציעה למלאכת יצירת הקוד.

עוד כתבות

חשבון המים מתייקר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

עולה, אבל פחות: החל מינואר תעריף המים יתייקר ב-2%

רשות המים הודיעה כי תעריפי המים יתייקרו ב-2% החל מינואר, במקום ב-3.4% כמתוכנן ● התעריף לכמות המוכרת יעמוד מינואר על 7.046 שקלים למ"ק, ואילו התעריף לכל כמות נוספת יעמוד על כ־12.932 שקלים למ"ק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

4 מדדים בבעיה גדולה אחת: למה אף גוף לא מצליח לשקף את המציאות המתייקרת

הצרכנים הישראלים הופתעו לגלות השבוע שלמרות ההתייקרויות שהם חווים בשטח,
מדד המחירים הרשמי דווקא בירידה ● כמו הלמ"ס, גם מדדים אלטרנטיביים נשענים
על דיווח המחירים העצמי שרשתות השיווק מחויבות לבצע - אך האכיפה לוקה בחסר
ולעתים הנתונים חלקיים ולא מדויקים ● כך יוקר המחיה חומק מהנתונים היבשים ● למה זה עולה לנו, פרויקט מיוחד

נגמ''ש ישראלי בדרכו לסוריה / צילום: Reuters, Avi Ohayon

תקרית חריגה: צה"ל ירה לעבר מפגין בדרום סוריה

עשרות אזרחים סורים הפגינו נגד פעילות צה"ל במדינה, כוח ש"זיהה איום" ירה לעבר אחד מהם ופגע בו • דיפלומטים אמריקנים הגיעו לדמשק, לראשונה זה עשור • ארה"ב: חיסלנו את מנהיג דאעש בסוריה, הוא התכוון לשחרר אלפי פעילים ממתקנים ברחבי המדינה ● עדכונים שוטפים

לואיג'י מניון. חשוד ברצח מנכ''ל חברת ביטוח בריאות / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson

פנטזיה עם מחיר: איך פושע הופך לגיבור תרבות

מרובין הוד ועד לואיג'י מניון, ההיסטוריה רצופה בסיפורים על מפרי חוק שזכו להערצת ההמון ● חוקרים מנסים להסביר איזה צורך חברתי הם ממלאים ואיך הם מותחים את גבולות הנורמה

סיכום שווקים / צילומים: AP, Shtterstock, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

המהפך המפתיע של מדדי הטכנולוגיה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מי שחיפש תשואה חלומית במדדי השבבים הרחבים גילה שהם לא הכו את השוק השנה ● מדד הדגל של וול סטריט שועט קדימה וסוחף אליו משקיעים מכל העולם ● ספר חדש שבוחן 10 מההשקעות המוקדמות של באפט ● וגם: העלייה החדה במדד נאסד"ק 100 ומה חושבים כיום בכירי הבנקים, ההשקעות וקרנות הגידור על הביטקוין

ההפגנה בתל אביב בקריאה להשבת החטופים / צילום: רונית בן דוד

על רקע הדיווחים על התקדמות בעסקה, משפחות חטופים מפגינות: "אין זמן"

צה"ל: טיל קרקע-קרקע שוגר בידי החות'ים בתימן ● שרפה פרצה בדרום תל אביב כתוצאה מהנפילה, 16 נפצעו במצב קל • חבר הלשכה המדינית של הח'ותים: "גוש דן יפו רבתי (מוארת)" ● 100 חטופים - 442 למלחמה ● עדכונים שוטפים

צילומים: NYSE, למונייד, Nasdaq, Inc, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

הכוכבת הגדולה: הישראלית שזינקה השנה ב-1,000% בוול סטריט

בדיקת גלובס מגלה ש־12 חברות כחול לבן יותר מהכפילו את שוויין השנה ● מהקאמבק של למונייד, היפו וטבע ועד לחברה שמייצרת חשמל ממים וזינקה ביותר מ־1000% ● וגם: האכזבה של החברות שהיו הגדולות מכולן

הפופ־אפ התארך מ־3 חודשים לשנתיים. פתיחת החנות בשרונה באוקטובר 2023 / צילום: דודי ששון

קולקציות שנסגרות שנה מראש ועדת מעריצים נאמנה: סוד הקסם של הארי פוטר בישראל

כשלושה עשורים עברו מאז שהושק הספר הראשון בסדרת הארי פוטר, ועדיין כל קולקציה ממותגת בחנויות זוכה להתנפלות, בעולם וגם בישראל ● הפעם, ההתעוררות המחודשת כוללת שלל שיתופי פעולה מקבילים עם רשתות מקומיות ובינלאומיות: "המטרה היא שתהיה חגיגה בעיניים" ● איך עובדת זכיינות של מותג על ששווה עשרות מיליארדי דולרים, ולמה זה יותר סיפור של רגש מאשר של מספרים

מערכת חץ 3 בפעולה / צילום: משרד הביטחון

המומחה שמנסה להסביר: למה נכשל היירוט של הטיל החות׳י

טיל קרקע-קרקע ששוגר על ידי החות'ים מתימן לא הופל על ידי מערכת החץ ● תא"ל (במיל') צביקה חיימוביץ שכיהן כמפקד מערך ההגנה האווירית מסביר כיצד המערכות עובדות בזמן אמת, ואומר:"הצד השני, מנסה להשתכלל, להפיק לקחים, וללמוד מהצלחות או כישלונות"

יותם שגב / צילום: באדיבות Cyera

הוא הקים יחידת סייבר מיוחדת ב-8200. היום הסטארט-אפ שלו שווה 3 מיליארד דולר

כשיותם שגב יצא לדרך עם חברת הסייבר שלו, גם הוא עצמו לא היה סגור מה הוא רוצה לעשות בדיוק ● רק אחרי שמונה חודשים של מחקרים הוא הבין מה המטרה ולקח אותה למסלול ההמראה: "שום דבר לא בא לנו בקלות. זה הדבר הכי קשה שעשיתי בחיים" ● שיחה קצרה עם מייסד ומנכ"ל סייארה

צילומים: גיא יחיאלי, יוסי זליגר, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שופטי נתניהו מאפשרים לעדות להפוך למופע מתוזמר

שופטי נתניהו לא למדו את הלקח מניסיונותיו לחמוק מעדות ● העררים שמלמדים כמה קשה לשווק פה דירות ● ובכנסת שומרים על העשירים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מי יעבוד בהייטק הישראלי בעוד עשור? / צילום: Shutterstock

"אם נמשיך ככה לא יהיה לנו רופאים, אנשי הייטק, מהנדסים, פשוט לא יהיו"

תוצאות מבחני TIMSS שפורסמו החודש הצביעו על צניחה חדה בהישגי התלמידים הישראלים במתמטיקה ובמדעים, כזו שלא נראתה פה כבר שנים ● במקביל מספר המועסקים במקצועות הטק בירידה, וספק אם יעמוד ביעד שהציבה לו הוועדה להגדלת ההון האנושי בתעשייה ● הקורלציה בין השניים מדאיגה רבים בענף, ומעלה שאלה על מעמדו העתידי של קטר הצמיחה של המשק ועל הכלכלה כולה

יובל לנדסברג, מנכ''ל סנו / צילום: שלומי יוסף

שיעורי הרווח הגבוהים ביותר בענף המזון והטואלטיקה שייכים דווקא לשחקנית שנחשבת אפרורית

גם בלי העלאת מחירים בשנה האחרונה, גידול בביקוש מצד הציבור בישראל הוביל לשיפור בתוצאות סנו - ספקית מוצרי הניקיון והנייר לבית ● גורם בשוק: "אנשים הלכו יותר לרשתות, וסנו סיפקה להם מוצרים ברציפות" ● למה זה עולה לנו, פרויקט מיוחד

אבנר ארד, מנכ''ל משק אנרגיה / צילום: יח''צ

תעלומה בתל אביב: מה גרם לחברת האנרגיה להוסיף 390 מיליון שקל לשווי בשבוע?

מניית משק אנרגיה זינקה במעל 20% השבוע ללא דיווח מיוחד בבורסה ● גורמים בשוק טוענים כי ייתכן שמוסדיים נכנסים למניה ● סברה נוספת היא שהשימוע של רשות החשמל אליו הוזמנה בחודש שעבר,יהיה פחות מגביל מכפי שנדמה בתחילה

''מואנה''. סרט ההמשך בכלל פותח כסדרת טלוויזיה / צילום: וולט דיסני ישראל

זה הלהיט המפתיע הגדול ביותר של דיסני, שמונה שנים לאחר שיצא לאקרנים

בזמן ש"מואנה 2" מככב בקופות, ב"מואנה" צפו עד כה יותר ממיליארד שעות ● איך הוא הפך לסרט מספר אחד בהיסטוריית הסטרימינג?

מישל קישקה, קפקא אחד, מאה פעמים, 2024 / צילום: מתוך התערוכה, באדיבות הספרייה הלאומית

התערוכה שחושפת את הקושי של קפקא עם היהדות

מאה שנים לאחר שביקש לשרוף את כל כתביו, תערוכה חדשה בספריה הלאומית חושפת לציבור אוצרות נבחרים מתוך הארכיון של הסופר היהודי ● מכתביו עולה דמותו של קפקא האדם: שאף שלא היה ציוני התעניין ביהדותו

חניה בתל אביב / צילום: Shutterstock, Adi Shpigel

האופוזיציה והקואליציה מצאו סוף סוף נושא שהן מסכימות עליו: לא לשלם על חניה

הדרך להפחית גודש בכביש, לפי מחקרים, היא בין היתר לייקר שימוש ברכבים ● לכך נועדה רפורמת החניה , שהכנסת דנה על דחייתה ● בדיון השבוע, חה"כ מיש עתיד והליכוד התייצבו נגד המהלך עם נציגיהם במועצת העיר ת"א, והתעלמו מגורמי מקצוע. הרי מי אוהב לפתוח את הכיס?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; מיקרון נפלה ב-17%

בורסות אירופה ננעלו בירידות חדות ● מיקרון היכתה את התחזיות אך צופה האטה במכירות ● פלנטיר זכתה בחוזים מצבא ארה"ב במעל 600 מיליון דולר ● המלצות אנליסטים: בנק אוף אמריקה "נייטרלי" על מיקרון, ג'פריס ב"החזק" על נייס ● הכלכלה בארה"ב צמחה ב-3.1% ברבעון השלישי ● הבנק המרכזי של בריטניה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.75%, כך גם הבנק של יפן, 0.25% ● וגם, הסיבה לירידת מחיר הזהב

מכוניות שנפרקו בנמל המפרץ בחיפה / צילום: דוברות נמל המפרץ

לקראת העלאת המס בינואר: אלו כלי הרכב שיתייקרו הכי הרבה

תחשיבים ראשוניים של יבואני רכב חושפים כי כתוצאה משינויי המס, עליית מחירי המחירון ברבים מדגמי הבנזין וההייבריד העממיים צפויה לעמוד בממוצע על כ-4,000 שקל - עם פגיעה ממוקדת בדגמים הזולים יותר ● וגם: הרכבים החשמליים החדשים שהגיעו לארץ ● השבוע בענף הרכב

רואה מרחוק / צילום: באדיבות יס

ההתמקדות של "רואה מרחוק" בלקות של הגיבורה דחקה הצידה את הסיפור עצמו

בשנים האחרונות עלו סדרות בלש שבמרכזן גיבור בעל ליקוי תפקודי ● סדרה חדשה שעלתה ביס מציבה במרכזה בלשית לקוית ראייה שמצליחה לפענח פשעים בעזרת מוקדנית בשם סאני - שהופכת לעיניים שלה ● העיוורון חורג ממטאפורה ייחודית למוטיב שכל העלילה נשענת עליו