גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הוא סולק ממכינה אחרי ארבעה חודשים, היום בגיל 33 הוא עומד בחזית התחום הלוהט בעולם

בלי תואר אקדמי, דניאל גרוס היה המועמד הצעיר ביותר בתוכנית היזמים היוקרתית בארה"ב, והיום הוא ממובילי החברה החמה בתחום הבינה המלאכותית ● "חשבתי שאגדל להיות גבר דתי ונשוי עם 8 ילדים", סיפר גרוס בראיון שבו תיאר את הרגע שהפך את מסלול חייו ● המוחות היהודיים שבחזית ה-AI, פרויקט מיוחד

דניאל גרוס / איור: גיל ג'יבלי
דניאל גרוס / איור: גיל ג'יבלי

 

הודעה אחת ביוני 2024 עוררה גלים של סקרנות בעמק הסיליקון. הייתה זו ההודעה של המדען הראשי לשעבר של OpenAI, איליה סוצקובר, בה בישר על הקמת חברה חדשה לצד שני שותפים - אחד מהם הוא דניאל גרוס. עבור רבים בעמק הסיליקון, השם דניאל גרוס כבר היה מוכר היטב. זה יותר מעשור שגרוס - שהגיע לעמק הסיליקון עוד לפני שחגג 18 - מבסס את עצמו כאחד המשקיעים המובילים בעולם הבינה המלאכותית. כעת הוא עובר בחזרה לצד היזמי.

גרוס, בן 33, גדל במשפחה אמריקאית דתית בשכונת קטמון בירושלים. למרות שנחשף למחשבים בגיל צעיר מאוד - בין היתר כי אביו הוא מהנדס במקצועו - הוא סיפר בשלל ראיונות כי המחשבים בבית היו "כשרים", ולא כללו גישה לאינטרנט. מגבלה זו דחפה אותו בין היתר להתחיל ללמוד תכנות באופן עצמאי כבר בגיל צעיר. הוא מתאר את עצמו כאוטודידקט (מעולם לא עשה תואר למשל), עוד מתקופת לימודיו בבית הספר. כשהיה בתיכון בישיבת חורב, למד בעיקר מהבית, והתמקד בלימוד עצמאי דרך האינטרנט - כאשר מנהל הישיבה הסכים לכך בתנאי שיעבור את הבחינות.

 

לאחר התיכון הוא הצטרף למכינה הקדם־צבאית בני דוד בעלי. המכינה, שנמצאת בהתנחלות עלי שבמטה בנימין, נועדה לאפשר לצעירים דתיים להתגייס לשירות צבאי מלא תוך שמירה על זהותם הדתית. חבריו של גרוס למכינה מתארים אותו כנער חרוץ שהיה נחוש מאוד לפתח את רעיונותיו הטכנולוגיים. עם זאת, אחרים מתארים אותו כשטותניק, "מאוד אמריקאי", וככזה שלא בלט יתר על המידה ודבק בחבריו מהתיכון.

אולם היכרותם עם גרוס הייתה קצרה - כאשר 4 חודשים לתוך תקופת המכינה, הוא סולק ממנה. התשוקה של גרוס ליזמות התנגשה עם המסגרת הקפדנית של המכינה, ונקודת המפנה הגיעה כאשר הוא טס לארצות הברית בניגוד לכללים - ולכן סולק. כך, בשנת 2010, כשהוא עוד לא בן 18, הוא התקבל לתוכנית היוקרתית ליזמים Y Combinator בסן פרנסיסקו, מה שהפך אותו למועמד הצעיר ביותר שהתקבל לשם אי־פעם.

בראיון לפודקאסט The Knowledge Project, סיפר גרוס על התהליך: "אני זוכר איך נרשמתי לתוכנית מטלפון הנוקיה הישן שהיה לי. לא ידעתי אז שזה ישנה את חיי. חשבתי שאני אגדל להיות דתי ונשוי עם 7־8 ילדים שחי איפשהו בישראל, כשהיום אני בהחלט לא חי חיים כאלה". בעקבות הנסיעה לארצות הברית גרוס לא שירת לבסוף בצה"ל. חברי עבר מסבירים כי מסיבה זו הוא לא מגיע לישראל עד היום, בהיותו עריק.

הדרך לאפל

במסגרת תוכנית Y Combinator השיק גרוס חברה בשם גרפלין (Greplin) - מנוע חיפוש חדשני שאיפשר למשתמשים לערוך חיפוש בכל החשבונות המקוונים שלהם (כגון רשתות חברתיות, אימייל ואחסון בענן) ממקום אחד. ב־2011 גייס הסטארטאפ הצעיר 4 מיליון דולר מענקית ההון סיכון סקויה, מה שהפך את גרוס לאחד מהיזמים הצעירים ביותר שהקרן השקיעה בהם אי־פעם. שנה לאחר מכן החברה שינתה את שמה ל־‏Cue ואף השיקה תכונות חיפוש נוספות. ב־2013 אפל רכשה את החברה בכ־40־60 מיליון דולר, לפי הערכות, מה שהוביל גם להצטרפותו של גרוס לאפל.

במהלך ארבע השנים שלאחר הרכישה, גרוס המשיך לעבוד באפל והוביל פרויקטים בתחומי הבינה המלאכותית, כמו גם באפשרויות החיפוש. ב־2017 הוא החליט לחזור לY Combinator, אך הפעם כשותף. במסגרת תפקידו, הוא התמקד בבינה מלאכותית ויצר תוכנית ייעודית בשם YC AI. כשנה לאחר מכן הוא הקים את פיוניר (Pioneer) - מאיץ לסטארט־אפים, וכן קרן השקעות המתמקדת באיתור כישרונות בתחום ברחבי העולם.

בעשור האחרון גרוס ביסס את מעמדו כמשקיע מוביל בעולם הסטארט־אפים. הוא חבר לנאט פרידמן, והשניים הקימו קרן השקעות משותפת המתמקדת בחברות סטארט־אפ, בעיקר בתחום הבינה המלאכותית. הקרן מובילה סבבי גיוס החל משלב הסיד (הראשוני) ועד לשלבי צמיחה, זאת עם השקעות הנעות בין מיליון ל־100 מיליון דולר. בנוסף להשקעות, הם מפעילים מאיץ לחברות בינה מלאכותית בשלבים מוקדמים דרך תוכנית שנקראת AI Grant, במסגרתה מוענק מימון של כ־250 אלף דולר לחברות מתאימות. במקביל, השניים השיקו בשנה שעברה מחשב־על בשם Andromeda Cluster, המיועד לשימוש על ידי סטארט־אפים בתיק ההשקעות שלהם.

גרוס מרבה לדבר על התפיסה הארגונית שלו. בשלל ראיונות הוא טוען כי יש צורך אמיתי ביצירת מגוון של חברות טכנולוגיה, שימנע את ריכוז הכוח בידי כמה חברות גדולות. בנוסף, גרוס מדבר על כך שבתהליכי גיוס מועמדים הוא מתמקד במה שהוא מכנה "אנרגיה וחיוניות", ולא במדדים מסורתיים כמו ציוני IQ. לדבריו, הוא מחפש מועמדים עם יכולת התמדה וכאלה שמאתגרים את הסקרנות שלהם על בסיס קבוע.

לא מסיים את הספר

מלבד הרזומה העשיר בעבודתו, גרוס מתאר את עצמו כבעל תחביבים רבים. בין היתר הוא אוהב מוזיקת ג'אז וריצת מרתונים, ומתעניין בחקר אוקיאנוסים. כמו כן, בראיון ל־The Knowledge Project הוא סיפר על הרגלי הקריאה שלו, כשבין היתר חלק על הגישה המסורתית של סיום כל ספר שמתחילים. "תמיד דרשתי מעצמי לסיים ספרים. ושמעתי לאחרונה שביל גייטס אמר משהו דומה", אמר גרוס, והוסיף כי בעיניו מדובר בעצה גרועה. "המטרה העיקרית היא לקרוא הרבה. ואם נתקעים, לא חייבים להמשיך". הוא התייחס גם לקריאת ספרות בדיונית ואמר כי לדעתו יש לה "השפעה חזקה יותר על המוח", שכן היא "מעבירה מידע באופן עמוק יותר לגבי איך העולם עובד".

בעשור האחרון, לצד העשייה הפורה, גרוס זכה גם בלא מעט הכרה. ב־2011 הוא היה ברשימת "30 מתחת ל־30" של פורבס, בקטגוריית "חלוצים בטכנולוגיה". ב־2014 הוא נכלל ברשימת "30 מתחת ל־30" האנשים המשפיעים בטכנולוגיה של ביזנס אינסיידר, ולאחרונה מגזין טיים כלל אותו ברשימת "100 האנשים המשפיעים ביותר בבינה מלאכותית".

כעת, גרוס עולה מדרגה עם הקמת חברת Safe Superintelligence. עבורו, מדובר בחזרה לזירת היזמים - זו שבה התחיל את המסלול המקצועי שלו. החברה חרטה על דגלה המשך פיתוח בינה מלאכותית יוצרת עם דגש על היבט הבטיחות. עם זאת, גרוס נשאר גם בפעילות ההשקעות שלו, כשבין היתר הקרן שלו ושל פרידמן נמנת ברשימת המשקיעות בגיוס הכספים של החברה שהקים, גיוס שהוכרז עליו לפני כמה שבועות.

עוד כתבות

ההפגנה בתל אביב בקריאה להשבת החטופים / צילום: רונית בן דוד

על רקע הדיווחים על התקדמות בעסקה, משפחות חטופים מפגינות: "אין זמן"

צה"ל: טיל קרקע-קרקע שוגר בידי החות'ים בתימן ● שרפה פרצה בדרום תל אביב כתוצאה מהנפילה, 16 נפצעו במצב קל • חבר הלשכה המדינית של הח'ותים: "גוש דן יפו רבתי (מוארת)" ● 100 חטופים - 442 למלחמה ● עדכונים שוטפים

מערכת חץ 3 בפעולה / צילום: משרד הביטחון

המומחה שמנסה להסביר: למה נכשל היירוט של הטיל החות׳י

טיל קרקע-קרקע ששוגר על ידי החות'ים מתימן לא הופל על ידי מערכת החץ ● תא"ל (במיל') צביקה חיימוביץ שכיהן כמפקד מערך ההגנה האווירית מסביר כיצד המערכות עובדות בזמן אמת, ואומר:"הצד השני, מנסה להשתכלל, להפיק לקחים, וללמוד מהצלחות או כישלונות"

כוחות חות'ים / צילום: ap, Osamah Abdulrahman

הם יצרו איום גלובלי והחלו להתנתק מהציר האיראני. מה החות'ים רוצים?

בזמן שהלחימה מול הציר האיראני בעצימות נמוכה, החות'ים שומרים על קו התקפי מול ישראל, שכולל שליחת טילים בליסטים, האחרון בהם בשבת ● מומחים טוענים: "ההשפעה הדתית של טהרן גרמה לחוסר נחת בחלק משורותיהם"

משפחות החטופים / צילום: אלון גלבוע

דיווח: ישראל ביקשה לכלול חיילים בעסקה ההומניטרית, חמאס הסכים ודורש פיצוי

הסוגיות שנידונות על הפרק במו"מ: נסיגת צה"ל וחזרת העקורים לצפון הרצועה ● במהלך לילה של תקיפות אמריקניות בתימן, מטוס קרב אמריקני הופל ● גורם מדיני: המחבל מרואן ברגותי לא ישוחרר אם וכאשר תבשיל עסקה • נהג מבצעי בגדוד רותם של חטיבת גבעתי נפצע קשה בתאונת דרכים מבצעית בדרום הארץ • עדכונים בולטים

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה חיובית ● המירוץ על רכישת מי עדן הגיע לסיומו ● הדולר המשיך להתחזק בחדות בסוף השבוע האחרון, טיפס לשער של 3.65 שקלים ● למרות התחזיות הפסימיות של הפדרל ריזרב, בסוף השבוע נרשמה מגמה חיובית בוול סטריט ● בורסות העולם יהיו סגורות בימי שלישי ורביעי לרגל חג המולד ● וגם: הכלכלן שמשוכנע שהשוק השורי כאן כדי להישאר ●  גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

אביחי סטולרו / צילום: אלן עזריה

ב-200 מיליון שקל במזומן: אביחי סטולרו וחברת תמיס רכשו את השליטה במי עדן

המוכר הוא קונצרן פרימו ווטר, תאגיד המשקיע בעיקר בתחום המשקאות ● היקף העסקה הכולל מוערך ב-400 מיליון שקל והרוכשים יטלו חוב של כ-200 מיליון שקל על גבם

חניה בתל אביב / צילום: Shutterstock, Adi Shpigel

האופוזיציה והקואליציה מצאו סוף סוף נושא שהן מסכימות עליו: לא לשלם על חניה

הדרך להפחית גודש בכביש, לפי מחקרים, היא בין היתר לייקר שימוש ברכבים ● לכך נועדה רפורמת החניה , שהכנסת דנה על דחייתה ● בדיון השבוע, חה"כ מיש עתיד והליכוד התייצבו נגד המהלך עם נציגיהם במועצת העיר ת"א, והתעלמו מגורמי מקצוע. הרי מי אוהב לפתוח את הכיס?

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

החברה הישראלית שתספק רחפנים למשרד ההגנה האמריקאי

אקסטנד זכתה בחוזה בשווי 8.8 מיליון דולר עם משרד ההגנה האמריקאי לאספקת רחפנים לתקיפות מדויקות ● האספקה שלו מתוכננת להתחיל ברבעון הראשון של 2025

סר ניק קרטר בביקור ברחוב דאונינג. לחם בבוסניה, בקוסובו, בעיראק ובאפגניסטן / צילום: Reuters, WIktor Szymanowicz

הגנרל שפיקד על הצבא הבריטי מעריך: מתי תסתיים מלחמת רוסיה-אוקראינה ומה הסיכוי למלחמת עולם שלישית?

גנרל ניק קרטר חתום יחד עם הרמטכ"ל לשעבר אביב כוכבי על ההסכם להידוק קשרי ההגנה בין ישראל ובריטניה ● בראיון לגלובס הוא מדגיש את חשיבות שיתוף הפעולה בין שני הצבאות: "זו דרך טובה מאוד לעשות עסקים" ● הוא סבור כי לטלטלה בסוריה "תהיה השפעה גדולה על קבלת ההחלטות האיראנית" ● ודווקא לא מתלהב מתווית "הוכח בקרב" של טכנולוגיות ישראליות: "אופי העימותים עשוי להשתנות"

שכונת אשכול העתידית ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

המרחק מהשומה מדבר בעד עצמו: בפריפריה יש ביקוש במכרזי המסחר והמשרדים, במרכז הרבה פחות

בעוד שבמרכז, כולל הטבעת השנייה לתל אביב, מכרזי מסחר ומשרדים נסגרים במחירים הנמוכים בעשרות אחוזים מהשומה שנקבעה לקרקעות, בפריפריה נסגרים מכרזים אף במחירים גבוהים מהשומה

סיכום שווקים / צילומים: AP, Shtterstock, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

המהפך המפתיע של מדדי הטכנולוגיה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מי שחיפש תשואה חלומית במדדי השבבים הרחבים גילה שהם לא הכו את השוק השנה ● מדד הדגל של וול סטריט שועט קדימה וסוחף אליו משקיעים מכל העולם ● ספר חדש שבוחן 10 מההשקעות המוקדמות של באפט ● וגם: העלייה החדה במדד נאסד"ק 100 ומה חושבים כיום בכירי הבנקים, ההשקעות וקרנות הגידור על הביטקוין

ספינת רשף שתבנה מספנות ישראל לחיל הים / הדמיה: משרד הביטחון

החברה שנרכשה מהמדינה בעשרות מיליוני שקלים ושווה היום כבר 2.5 מיליארד

חוזה ענק לבניית ספינות עבור משרד הביטחון הזניק את מניית מספנות ישראל - חברה המוחזקת בידי שלושה יזמים שרכשו אותה מהמדינה לפני שלושה עשורים, תמורת 44 מיליון שקל ● המעבר מתלות בבניית אוניות לפעילות שהתרחבה לתחומי נמל, יבוא מלט ועוד, הפך אותה לסיפור הצלחה ששווה כיום בבורסה 2.5 מיליארד שקל

כידן דהרי וירון אדיב / צילום: יונתן בלום

המיזוג של צמד משקיעי הנדל"ן: מדוע השווי של תנופורט זינק, וזה של ישפרו צנח

כידן דהרי וירון אדיב רכשו את ישפרו תמורת 800 מיליון שקל לפני שלוש שנים, אך ממזגים אותה לפי שווי של 543 מיליון שקל בלבד, לאחר שחולק דיבידנד משמעותי של 300 מיליון שקל לאחר הרכישה ● שוויה של תנופורט שרכשו ב-2017 זינק ביותר מפי 3 מאז הרכישה ל-500 מיליון שקל

ארדואן בשיחה עם סטונדטים, השבוע. מזמין את פוטין לחלוק איתו את במת ההיסטוריה / צילום: Reuters, Turkish Presidency/Murat Kula

הקריטריון של ארדואן ל"מנהיג אמיתי": להיות בשלטון מינימום 20 שנה

הוא נמצא שם כבר 22 שנה. פוטין - 25 שנה ● ״אנחנו המנהיגים היחידים״, אומר הטורקי, ונותן אולי רעיון לארצות נוספות

לואיג'י מניון. חשוד ברצח מנכ''ל חברת ביטוח בריאות / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson

פנטזיה עם מחיר: איך פושע הופך לגיבור תרבות

מרובין הוד ועד לואיג'י מניון, ההיסטוריה רצופה בסיפורים על מפרי חוק שזכו להערצת ההמון ● חוקרים מנסים להסביר איזה צורך חברתי הם ממלאים ואיך הם מותחים את גבולות הנורמה

צילומים: Thomas Mukoya, CHRISTOPHER ALUKA BERRY/reuters, Evan Agostini/Invision,Lucy Nicholson

"רעל עכברים, הונאה": הם התחרו מי משמיץ יותר את הביטקוין. מה דעתם עליו היום?

וול סטריט ג'ורנל חזר לאמירות של כמה מענקי ההשקעות האמריקאיים ביחס למטבעות הקריפטו, ובדק אם השיאים בשווי הביטקוין לאחרונה והרוחות שמנשבות מכיוון הממשל החדש שינו את דעתם ● אז מה חושבים כיום בכירי הבנקים, ההשקעות וקרנות הגידור על המטבע הדיגיטלי

בניין הקפיטול בוושינגטון / צילום: Shutterstock, Andrea Izzotti

הממשל האמריקאי בדרך להשבתה? ניסיונות אחרונים למנוע

דונלד טראמפ ניסה להעביר חוק למניעת השבתת הממשל, אך ההצבעה נפלה בגלל בלוק חוסם של הדמוקרטים ● אם הקונגרס לא יפעל, הממשל ייכנס להשבתה חלקית היום בחצות שעון ארה"ב ● מקור בתוך המפלגה הרפובליקנית מסר לרשת פוקס ניוז כי חברי בית הנבחרים הגיעו ל"פתרון זמני"

מי יעבוד בהייטק הישראלי בעוד עשור? / צילום: Shutterstock

"אם נמשיך ככה לא יהיה לנו רופאים, אנשי הייטק, מהנדסים, פשוט לא יהיו"

תוצאות מבחני TIMSS שפורסמו החודש הצביעו על צניחה חדה בהישגי התלמידים הישראלים במתמטיקה ובמדעים, כזו שלא נראתה פה כבר שנים ● במקביל מספר המועסקים במקצועות הטק בירידה, וספק אם יעמוד ביעד שהציבה לו הוועדה להגדלת ההון האנושי בתעשייה ● הקורלציה בין השניים מדאיגה רבים בענף, ומעלה שאלה על מעמדו העתידי של קטר הצמיחה של המשק ועל הכלכלה כולה

ארוחת ערב אצל ינון בארי / צילום: מרב סריג

הערבה בשיא עונתה הקולינרית: ארוחה מהחממה לצלחת תגרום לכם להתאהב

ארוחת טעימות שנערכת בחצר ביתו של השף ינון בארי בפארן מתפארת בתוצרת הנפלאה של חבל הארץ הזה ● ויש גם המלצות מסביב

צילומים: גיא יחיאלי, יוסי זליגר, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שופטי נתניהו מאפשרים לעדות להפוך למופע מתוזמר

שופטי נתניהו לא למדו את הלקח מניסיונותיו לחמוק מעדות ● העררים שמלמדים כמה קשה לשווק פה דירות ● ובכנסת שומרים על העשירים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק