סם אלטמן, מנכ''ל OpenAI / צילום: ap, Eric Risberg
OpenAI, החברה שפיתחה את ChatGPT, סוגרת את סבב הגיוס הגדול ביותר בכל הזמנים.
● ראיון | יותר מ־3,000 צוותים ברחבי העולם ניסו למצוא פתרון לבעיה. יזם ישראלי אחד הצליח
● האיום החדש על אנבידיה: חברת השבבים שבדרך לוול סטריט
הסטארט-אפ הודיע אתמול (ד') כי גייס 6.6 מיליארד דולר לפי שווי של 157 מיליארד דולר. לפי CrunchBase, הגיוס, שהובילה Thrive Capital, מביא את סך הכספים ש-OpenAI גייסה עד כה ל-17.9 מיליארד דולר.
לפי הניו יורק טיימס, Thrive Capital השקיעה בחברה כ-1.3 מיליארד דולר, עם אופציה להשקיע עד מיליארד דולר נוספים באותה הערכת שווי. בגיוס השתתפו גם מיקרוסופט, אנבידיה, סופטבנק, פידליטי, MGX ועוד. בסבב הנוכחי אנבידיה השקיעה לראשונה בחברה.
בוול סטריט ג'ורנל דיווחו כי מיקרוסופט השקיעה ב-OpenAI קצת פחות ממיליארד דולר, אנבידיה התחייבה ל-100 מיליון דולר וסופטבנק השקיעה כ-500 מיליארד דולר. "הגיוס החדש יאפשר לנו לחזק את המנהיגות שלנו במחקר בינה מלאכותית, להגדיל את יכולות המחשוב שלנו ולהמשיך לבנות כלים שעוזרים לאנשים לפתור בעיות קשות", הודיעה החברה. "אנחנו אסירי תודה למשקיעים שלנו על האמון בנו, ואנחנו מצפים לעבוד עם השותפים שלנו, המפתחים והקהילה הרחבה כדי לעצב אקוסיסטם ועולם שיועילו לכולם".
יש מספר תנאים לא רגילים להשקעה ב-OpenAI: לפי דיווח בפיננשיאל טיימס, החברה ביקשה מהמשקיעים בה להימנע מלתמוך בסטארט-אפים יריבים כמו אנתרופיק ו-xAI, מיזם הבינה המלאכותית של אילון מאסק.
xAI גייס יותר מ-6 מיליארד דולר מוקדם יותר השנה, אך הערכת השווי שלו מתגמדת לעומת זו של OpenAI: "רק" 24 מיליארד דולר. אנתרופיק, המתחרה הגדולה ביותר של OpenAI, גייסה 9.7 מיליארד דולר מאז הקמתה.
התמונה לא לגמרי ורודה
ב-The Information דיווחו כי OpenAI הוציאה עד כה כ-7 מיליארד דולר על אימון מודלי בינה מלאכותית, ועוד 1.5 מיליארד דולר על כוח אדם. בזמנו, המנכ"ל סם אלטמן ציין כי האימון של GPT-4, אחד המודלים הוותיקים של החברה, עלה יותר מ-100 מיליון דולר.
OpenAI היא המובילה בשוק בתחום הבינה המלאכותית, ול-ChatGPT לבדו יש יותר מ-250 מיליון משתמשים, מתוכם 10 מיליון מנויים משלמים. מיקרוסופט, שהשקיעה עד כה כ-14 מיליארד דולר בחברה, "בנתה" סדרה שלמה של מוצרים המשלבים בינה מלאכותית שפיתחה OpenAI. והיא לא היחידה - אפל משלבת את ChatGPT במערך הבינה המלאכותית שלה.
חטיבת המחקר של OpenAI מנוהלת כיום ע"י תאגיד ללא כוונות רווח שמגביל את תשואות המשקיעים. המנכ"ל סם אלטמן משנה בימים אלה את המודל הארגוני, והופך את OpenAI לחברה למטרות רווח. סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה כי סגירת סבב גיוס הנוכחי מותנית בכך. לפי בלומברג, המשקיעים בסבב החדש יוכלו לקבל בחזרה את כספם אם OpenAI תישאר ארגון ללא כוונות רווח לאחר שנתיים.
OpenAI מצפה שהכנסותיה יגיעו ל-100 מיליארד דולר ב-2029, אבל התמונה לא לגמרי ורודה: החברה נמצאת בתחרות גוברת עם מספר סטארט-אפים, כמו למשל Runway ו-Luma labs שמאפשרים ליצור וידאו באמצעות טקסט בלבד. גם גוגל ואמזון משקיעות בתשתיות בינה מלאכותית, על מנת לפתח את המודלים של הדור הבא.
מעבר לכך, בכירים רבים עזבו את החברה במהלך השנה האחרונה, ביניהם איליה סוצקבר, שכיהן כמדען הראשי ונמנה על צוות המייסדים, וגם הספיק להקים חברת בינה מלאכותית משלו - SuperSafe Intelligence. כמו כן, יאן לייקה, שהוביל את תחום הבטיחות בחברה, הודיע על עזיבתו בסמוך לסוצקבר.
באוגוסט הודיע ג'ון שולמן, גם הוא ממייסדי החברה, כי הוא עוזב אותה ומצטרף למתחרה אנתרופיק, אותה הקימו שני אחים שגם הם עזבו את OpenAI. בספטמבר מירה מוראטי, סמנכ"לית הטכנולוגיות (CTO) של החברה, הודיעה על פרישה מתפקידה לאחר שש וחצי שנים. לפי שלל פרסומים, חלק מהעובדים הנוכחיים והקודמים הביעו דאגה מכך שהחברה צומחת מהר מדי, מה שמונע ממנה לפעול בבטיחות הנדרשת בפיתוח טכנולוגיות בינה מלאכותית.