כוחות צה''ל בפעילות ממוקדת בדרום לבנון / צילום: דובר צה''ל
למגויסים בצו 8 אין איך להגיע לצפון ובמשרדי הביטחון והתחבורה מגלגלים אחריות למחדל, כפי שאירע בשבעה באוקטובר.
הרשתות החברתיות התמלאו היום (ו') בתלונותיהם של מגויסים בצו 8 בעקבות תחילת התמרון בדרום לבנון שמתקשים להגיע צפונה, זאת מאחר שהחל מיום רביעי בצהריים פסקה התחבורה הציבורית מלעבוד עד למוצאי שבת - בעקבות חג ראש השנה והשבת. כך, חטיבות מילואים רבות הוקפצו בצו 8 במהלך החג להגיע לשירות המילואים אך אין להם דרך להגיע אליו - לא בתחבורה הציבורית למי שנמצא בארץ ולא באמצעות טיסות חילוץ למי שנמצא בחו"ל.
● יש גם חברות תעופה שלא מוותרות על ישראל: כל העדכונים
● אחראי התקציבים שמנהל מיליארדים: היורש של נסראללה שהיה יעד לתקיפת צה"ל
יחד עם זאת וחרף תלונות רבות שנשמעו היום, במשרד התחבורה מתנערים מאחריות. דודו סאסי, דובר השרה מירי רגב מיהר להוציא היום רצף של הודעות לתקשורת. כבר בשעות הצהריים הודיעה לשכת השרה כי "משרד התחבורה זמין לתת באופן מיידי שירותי תחבורה למשרד הביטחון בהתאם לדרישותיו, מי שאמון על הסעת חיילי המילואים הוא צה"ל ומשרד הביטחון בלבד, עד כה משרד הביטחון ביקש עשרות אוטובוסים בלבד (שנענו באופן מיידי) משרד התחבורה ערוך במיידי עם אלפי אוטובוסים לטובת משרד הביטחון/צה"ל... כל תלונה ואו טענה לגבי הסעת חיילי מילואים יש להפנות למשרד הביטחון/צה"ל בלבד".
בהמשך לכך, התנערו בלשכת רגב גם מהתלונות על אי הגעתם של חיילים עם צווי 8 לארץ: "נבקש להבהיר כי משרד התחבורה/רת"א פנה לצה"ל ולרשות חירום לאומית לוודא האם יש צורך להחזיר חיילים עם צווי 8 ארצה".
תשובת צה"ל הייתה: "בשלב זה אין דרישה להפעלת הטיסות במהלך החג להבאת אנשי המילואים".
ואולם במשרד הביטחון גלגלו את האחריות חזרה למשרד התחבורה. "הפעלת תחבורה ציבורית בשבת וטיסות לישראלים הינה בסמכות משרד התחבורה, כחלק ממימוש אחריותו. מצופה כי משרד התחבורה יקיים הערכות מצב שוטפות באשר לצורך הציבורי בהפעלת תחבורה ציבורית בשבת ו/או בטיסות חילוץ". עוד תקפו במשרד הביטחון והוסיפו כי "צה"ל ומשרד הביטחון עסוקים במאמצי המלחמה והכרעת האויב. מצופה ממשרד התחבורה להירתם בהתאם להערכת המצב ולסייע במסגרת אחריותו".
ושוב, בלשכת רגב הגיבו לתגובת משרד הביטחון והגיבו כי "לקראת התגברות המערכה בצפון נערך המשרד להפעלת חירום גם של מערך הרכבות וגם של אוטובוסים. גורמי מקצוע במשרד באו בדברים עם גורמי הביטחון השונים לרבות משרד הביטחון לבחינת צרכי הפעלת מערך הסעות לחירום נוסף על זה שמופעל על ידי משרד הביטחון, ובמכלול הנסיבות נמצא שלעת הזו אין צורך בהפעלת מערך נוסף על ידי משרד התחבורה. משרד התחבורה ערוך באופן מיידי עם אלפי אוטובוסים להסעת חיילי מילואים כשתתקבל דרישה ממשרד הביטחון. נציין כי גם בשעה האחרונה בוצעה פניה נוספת ממשרד התחבורה למשרד הביטחון ונמסר בתגובה כי אין צורך בתגבור נוסף. צה"ל לא נסמך על התחבורה הציבורית וגם לעולם לא נסמך בעבר. ישנם אוטובוסים ייעודיים שלוקחים לנקודות הכינוס".
כמעט שנה חלפה, אך גלגול האחריות נמשך
טענות דומות נשמעו מטעם המשרדים גם בשבעה באוקטובר אז גולגלה האחריות בין משרד התחבורה ומשרד הביטחון כשאלפי חיילים לא מצאו דרך להגיע לנקודות הכינוס עם פרוץ המלחמה בחג שמחת תורה. אז, משרד התחבורה הורה לרכבת להפעיל רכבות ואלו החלו רק בשעה 17:00. כמעט שנה חלפה מאז, ובמשרד התחבורה מקיימים "הערכות מצב" ו"תרגילי מלחמה" שונים ושוב, בשורה התחתונה וחרף חילופי ההאשמות - לחיילים אין דרך להגיע לנקודות הכינוס.
העימות בין משרדי התחבורה והביטחון מגיע גם על רקע נסיעתה של רגב לבודפשט לסיור עבודה שהסתיים ביום רביעי והוארך לחופשה פרטית. רגב צולמה בחנות תכשיטים בעת תחילת התמרון הקרקעי ועוררה ביקורת ציבורית נרחבת. דבר הנסיעה פורסם בגלובס והיא מגיעה לאחר רצף של טיסות ונסיעות לחו"ל מאז החלה המלחמה. גם בעת פרוץ המלחמה בשבעה באוקטובר רגב שהתה במקסיקו. מוקדם יותר השנה ביקרה בהודו וסרי לנקה, טולוז בצרפת, יוון וקפריסין, שוב פעם בהודו וכעת כאמור היא בהונגריה. כל אלו הוגדרו נסיעות עבודה והן לא כוללות טיסות נוספות של רגב לחופשות פרטיות. מעבר לתפקידה כממונה על התחבורה, רגב גם חברה בקבינט המדיני ביטחוני, אך למרות האירועים הביטחוניים החריגים המתחוללים בישראל בשנה האחרונה היא מרבה בנסיעות לחו"ל.