נתן חץ ואהרון פרנקל / צילום: תמר מצפי, אלי אטקין
איש העסקים אהרון פרנקל הוכיח בשנים האחרונות יכולת מרשימה לאתר הזדמנויות השקעה בבורסה בת"א כדי לייצר לעצמו רווחי עתק. כך היה בהשקעה שביצע במניות חברת המל"טים אירונאוטיקס ובעיקר בענקית הנדל"ן המניב גב-ים . כעת, יוצא פרנקל למהלך רכישה גדול נוסף, גם הוא של מניות בחברת נדל"ן הנסחרת בבורסה ומחזיקה בעיקר בבנייני משרדים בארץ ובחו"ל - אלוני חץ .
● ביקשנו מ-8 מנהלי השקעות בכירים להמליץ על מניה לשנה הבאה. התשובות היו מפתיעות
● כוכב הנדל"ן שנפל, האחים שניערו את רשת המזון וחברת התעופה שנותרה לבד בשמיים: השנה הסוערת של שוק ההון
אלוני חץ דיווחה כי תקצה לפרנקל 10% ממניותיה תמורת 685 מיליון שקל, בעסקה שנעשתה במחיר מניה הגבוה ב-10% ממחיר השוק (טרם הזינוק שרשמה ביום א'), אך עדיין לפי שווי המשקף הנחה של מעל 40% ביחס להון העצמי החשבונאי שלה. במקביל, סיכם פרנקל, ככל הידוע, על רכישת עוד 2% ממניות אלוני חץ מחברת הביטוח הפניקס, תמורת 114 מיליון שקל, כך שסך ההשקעה שלו מוערכת בכ-800 מיליון שקל.
לאחר השלמת השקעה של פרנקל, הוא יחזיק בכ-12% מהון המניות של אלוני חץ, כאשר החברה צפויה להעניק לו אופציה לרכישת מניות נוספות שפרטיה טרם סוכמו, לתקופה של מעל לשנה, באמצעותה הוא עשוי להגדיל את החזקתו ולהפוך לבעל המניות הגדול בחברה. בעל המניות הגדול באלוני חץ כיום הוא המנכ"ל נתן חץ, הדמות המזוהה עם פעילות הקבוצה זה יותר מ-30 שנה. בעקבות ההקצאה לפרנקל, יירד חץ מהחזקה של 14% במניות החברה לשיעור של כ-12.5%.
פרנקל מבצע את השקעתו באלוני חץ, לאחר שמניית החברה צנחה כ-50% בערכה מהשיא אליו הגיעה בינואר 2022, על רקע הפסדי ענק בגין השקעות הנדל"ן שלה מעבר לים (בעיקר בארה"ב), על רקע העלאות הריבית שם. היא נסחרת (טרם העליות היום) בשווי של 5.5 מיליארד שקל - לכאורה, כר נוח לגורם שירצה לבצע מהלך השתלטות על החברה, שמתנהלת ללא גרעין שליטה, בדומה למהלך שראינו בחודשים האחרונים ברשת שופרסל.
נתן חץ עצמו אומר לגלובס כי "הייתה פנייה של אהרון אלינו, שקלנו אותה והחלטנו שזו השקעה במחיר מניה ראוי. הדירקטוריון צפוי לאשר עסקה שמגדילה משמעותית את ההון העצמי של החברה ויקטין את עלויות המימון שלה. פרנקל הוא משקיע מכובד שמביע את אמונו בחברה. אנחנו אומרים בחודשים האחרונים שלהערכתנו, הרע ביותר בשוק המשרדים בארה"ב ובאנגליה כבר מאחורינו, כך שנקווה שיהיה יותר טוב. וגם נקווה שהמצב כאן בישראל יהיה יותר טוב ויסתדר, למען כולנו".
האם אתה חושש ממהלך השתלטות נוסח האחים אמיר בשופרסל, או ממהלכים דומים שהתרחשו לאחרונה בחברות נוספות שהתנהלו ללא גרעין שליטה, כמו פז ואינרום?
חץ: "למיטב ידיעתי, באירועים שהיו השנה, לא היה מדובר בהקצאות פרטיות של מניות (על־ידי החברה, ח"ש), אלא בגורמים שפעלו בשוק. זה לא המצב כאן. אהרון נכנס בדלת הראשית בהשקעה לתוך החברה, כך שאני לא חושב שהמקרים דומים".
האם העסקה שכבר מזניקה את המניה אמורה לסדר לכם "כניסה" נוחה למדד ת"א 35?
"שוק ההון יגיד את שלו. אנחנו לא עושים מהלכים בשביל מדדי מניות בבורסה בתל אביב. היינו הרבה שנים חברים במדד ת"א 35, ובצוק העיתים של השנים האחרונות יצאנו ממנו. אם נחזור למדד - על הכיפאק, ואם לא, זה גם בסדר. בסוף מה שחשוב שהחברה תציג ביצועים טובים לבעלי המניות שלה".
נראה שפרנקל מזהה שהצרות של אלוני חץ מאחוריה
כאמור, במסגרת העסקה שדווחה לבורסה, תקצה אלוני חץ לפרנקל 10.2% ממניותיה, בפרמיה של כ-10% על מחיר השוק. עם פתיחת המסחר בבורסה ביום ראשון, זינקה מניית אלוני חץ ב-17% (למחיר של 33 שקלים).
אלוני חץ היא חברת החזקות ששולטת בחברת הנדל"ן המניב אמות ובחברת האנרגיה המתחדשת אנרג'יקס בישראל, בשתי חברות לנדל"ן מניב בארה"ב - קאר (CARR) ו-AH בוסטון, עם משרדים בבוסטון, בוושינגטון ובמדינת טקסס. בנוסף, היא מחזיקה בחברת הנדל"ן הבריטית ברוקטון אוורלסט.
מה מזהה פרנקל באלוני חץ? נראה שאחת הסיבות להשקעתו היא תחזית לשיפור בעסקי החברה, עקב הפחתת הריבית החדה שביצע הבנק הפדרלי בארה"ב בספטמבר האחרון, שעשויה לבשר טובות לשוק המשרדים החבוט שם. אלוני חץ סבלה מאוד בשנתיים וחצי האחרונות מעליית הריבית, ונאלצה לרשום בהן הפסדי שיערוך בסכום מצטבר של מעל 4.5 מיליארד שקל. זאת, בעיקר בשל עלייה בשיעורי ההיוון של תזרימי המזומנים החזויים מהנכסים שבידיה (ככל ששיעור ההיוון גבוה יותר, כך יורד ערכם הנוכחי של התשלומים העתידיים, ובהתאם גם שווי הנכס). כאמור, מניית אלוני חץ נחתכה ב-50% מאז השיא שלה, בינואר 2022.
עם סיכום המחצית הראשונה של השנה, לפני כחודשיים, אמר נתן חץ כי "אנחנו מרגישים שהגענו לאזור התחתית בשיערוכי הנדל"ן. בארה"ב מדברים על הורדת ריבית, ולפי כלכלנים ואנליסטים, בחודש הבא היא תרד בין רבע לחצי אחוז, וזה יוביל לתגובה חיובית". חץ הסביר כי בניגוד לחברות אחרות, "המשרדים שלנו נמצאים במיקומים האיכותיים ביותר בשוק, במרכזי הערים. שוק המשרדים בארה"ב חלש, אבל זה בעיקר בנכסים ישנים שנבנו לפני עשרות שנים. יש לנו סיבה להאמין שנראה אפילו שיערוכי נדל"ן חיוביים בארה"ב ברבעון השלישי, שכן השמאים עדיין לא התייחסו לחתימת ההסכם החדש של קאר בבניין Midtown Center בוושינגטון".
בשנה שעברה, ביצעה אלוני חץ מהלך שגוי כאשר הימרה נגד השקל. בעת פרוץ המלחמה, כשהדולר זינק למעל 4 שקלים והגיע לשיא של 15 שנה, הגדילה אלוני חץ את החשיפה שלה למטבע זר. שיעורו זינק בתיק שלה מ-25% ל-45%. אולם, השקל חזר והתחזק, והחברה הפסידה מאות מיליוני שקלים על הפוזיציה המדוברת. בסך הכל, רשמו בעלי המניות של אלוני חץ הפסד מצטבר של מעל 3.1 מיליארד שקל מתחילת 2022 ועד לתום המחצית הראשונה של 2024.
נראה שפרנקל מזהה שהצרות הגדולות של אלוני חץ מאחוריה, ושתיתכן הזדמנות בכל הקשור להתאוששות נכסי המשרדים בשוק האמריקאי. בשוק מתקשים להעריך אם מדובר בסיבוב הזדמנותי, כפי שביצע פרנקל בגב-ים למשל, או בהשקעה ארוכת־טווח, כמו שעשה במצטבר במאגר הגז תמר.
כאמור, בשבוע שעבר, השלים פרנקל עסקה לרכישת נתח נוסף (3.5%) מתמר בהשקעה של כ-280 מיליון דולר (מידי שותפות של הראל וקרן תש"י). לאחר אותה עסקה, הוא מחזיק בכ-14.5% מהמאגר באופן ישיר - לאחר שבדצמבר 2022, רכש 11% מהמאגר מידי חברת מובאדלה מאבו דאבי, תמורת חצי מיליארד דולר. בנוסף, יש לו פוזיציה שבנה במניות חברת תמר פטרוליום (24.9%), שמחזיקה בעוד נתח מהמאגר. כך, בתמר השקיע פרנקל קרוב ל-900 מיליון דולר, והוא מחזיק ישירות ובעקיפין בנתח של כ-20% ממאגר הגז.
עוד קודם לכן, ביצע פרנקל שתי השקעות ענק מוצלחות באמצעות הבורסה המקומית, הגדולה שבהן הייתה במניות חברת הנדל"ן גב-ים. במהלך שנת 2020, ניצל פרנקל ירידה של עשרות אחוזים במניית החברה, בעקבות החששות מהשלכות משבר הקורונה על עסקיה (בעיקר בנייני משרדים), והחל לרכוש מניות, באופן שהפך אותו בהמשך למועמד לרכישת השליטה בה. לפני קצת יותר משנתיים, חתם על הסכם למכירת מניותיו לידי נכסים ובניין, זרוע הנדל"ן של קבוצת דיסקונט השקעות, בעסקה שהניבה לו רווח מדהים של כ-1.25 מיליארד שקל ותשואה של כ-100% על ההון שהשקיע.
עוד קודם לרכישת מניות גב-ים, באוגוסט 2019, השלים פרנקל סיבוב רווחי בחברת המל"טים אירונאוטיקס, שנמכרה לרפאל ואביחי סטולרו. בסוף דצמבר 2018, החל פרנקל במסע רכישות של מניות אירונאוטיקס, שהייתה נתונה במשבר, והגיע להחזקה של 31.7% בחברה. פרנקל השקיע כ-170 מיליון שקל ברכישת המניות, ששווי השוק שלהן בעת המכירה לרפאל וסטולרו עמד על כ-260 מיליון שקל - מה שהניב לו, ככל הידוע, רווח של כ-90 מיליון שקל על "סיבוב" פיננסי של פחות משנה.