גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השר לשעבר יזהר שי על מיזם ההנצחה שקם מנפילת בנו

כבר במהלך השבעה על מות הבן והאח ירון, במשפחת שי חיפשו דרך להנצחתו, מה שהוביל למיזם "אוקטובר הבא" שמחבר בין סטארט-אפים למשפחות נופלים ● עד כה הצטרפו מאות חברות לפרויקט שמוביל היזם ושר המדע לשעבר יזהר שי ● בראיון משותף עם בנו אופיר הם חושפים: "נביא עובדים בשכר, כדי שהמשימה לא תיפול בין הכיסאות" ● שנה למלחמה, פרויקט מיוחד

ירון שי ז''ל / צילום: תמונה פרטית
ירון שי ז''ל / צילום: תמונה פרטית

 

ה-7 באוקטובר טלטל עד היסוד את המציאות של הציבור הישראלי. משפחות רבות מצאו עצמן חלק ממעגל השכול, ביניהן משפחתו של יזהר שי, שר המדע והטכנולוגיה לשעבר, יזם ומשקיע הון סיכון, ששכל את בנו הצעיר ירון, לוחם בסיירת הנח"ל שנפל בקרב בכרם שלום, והיה בן 21 במותו.

בראיון משותף עם אופיר שי, אחיו הגדול של ירון, מספרים השניים כיצד בצל הטרגדיה הנוראית של המשפחה, ובכלל של המדינה, הקימו את 'אוקטובר הבא' - מיזם שמבקש לרקום את סיפורי הגבורה והאובדן לתוך מארג החדשנות והיצירה של תעשיית ההייטק הישראלית, ונועד להנציח את ירון באופן שהם מגדירים כהכי חי ויצרני שאפשר.

 

"ככל שהזמן עובר, אנחנו מפנימים יותר את תחושת הכאב, הפספוס והאובדן הקשה, שתמיד נמצא איתנו ותמיד ילווה אותנו. בד-בבד, החלטנו כמשפחה שאנחנו ממשיכים לחיות. אנחנו דואגים לבנות מחדש חיים של אושר, משמעות ועשייה - למרות הכול, ואולי בגלל הכול", אומר שי.

"ירון היה אדם כריזמטי ומאוד שמח, הפיץ שמחה, והיה בעל חוש הומור מתוחכם. הוא אהב מוזיקה וספורט, והתנדב בכל מקום אפשרי. כשחשבנו איך להנציח את הייחודיות שלו, אמרנו לעצמנו שכל אחד ואחת מהנופלים והנרצחים היו מיוחדים בדרכם, באופי המיוחד שלהם.

"ככה הגענו לרעיון של הפרויקט, שבמסגרתו סטארט-אפים לוקחים על עצמם את המחויבות ללוות משפחות שכולות במשך שנים קדימה, ולהנציח את היקר שהמשפחה איבדה, בהתאם למי שהיה או הייתה, ובהתאם לחלומות ולרצונות.

"כמו שירון שלנו היה מיוחד יש עוד כ-1,600, שכל אחד היה מיוחד בדרכו, וזאת המוטיבציה שמניעה אותנו. לא רק שלכל איש יש שם, אלא שלכל איש יש דמות, יש אופי ורצונות וחלומות, ואת כל אלה צריך להנציח בדרך ייחודית".

אופיר ויזהר שי מציגים את המיזם בלונדון / צילום: Next October

לא רק חברות אימפקט

את הידיעה על מותו של ירון קיבלה המשפחה ב-8 באוקטובר. "באותו רגע היה נדמה לי שאין יותר עולם, שהכול נגמר ולא ברור איך יוצאים מזה", מספר אופיר. "לאט לאט, הבנו שאנחנו יכולים לנצל את הפלטפורמה שלנו כדי לזכור את ירון בצורה משמעותית, וגם לבנות משהו משמעותי עבור אחרים.

"התחלנו לשבת בלילות ולהריץ רעיונות, וכך הגענו לקונספט של 'אוקטובר הבא'. ברמה האישית, השנה הזאת הייתה מורכבת באופן שקשה לתאר. הכאב הוא אינסופי, ומה שאנחנו עוברים כמשפחה וכמדינה וכעם זה על סף הבלתי אפשרי. אבל בתוך כל התמונה המורכבת הזאת ניצב פרויקט אחד שהוא כן חיובי ומפיץ אור, וזה מה שעוזר לרבים מאיתנו לקום בבוקר.

"השורה התחתונה הייתה שאנחנו רוצים שאוקטובר הבא יהיה טוב יותר. אוקטובר הבא כבר הגיע, ציפינו שבמהלך החודש הרשת תהיה מלאה בסיפורים עצובים וכואבים נורא, אבל לא ידענו שהחודש יהיה גם מעין סימן הפתיחה של המלחמה בלבנון. אז אנחנו באמת מנסים ועובדים כל יום בכדי שאוקטובר הבא יהיה יותר טוב. זאת בסוף המטרה שלשמה אנחנו פה".

פעילות ההנצחה של "אוקטובר הבא" מתחילה במפגש בין החברה למשפחה, וביחד נבנית תוכנית פעילויות לטווח הקצר והארוך, שיכולה לכלול בין היתר פינת הנצחה פיזית, הנצחה דיגיטלית, ביקור של המשפחה במשרדי החברה וסיפור חייו של הנופל בפני העובדים, סיור בעקבות מסלול חייו ואף קריאת מוצר חדש על שמו.

"בתחילת הדרך הגדרנו שלושה מאפיינים עיקריים בחברות שאנחנו מחפשים לפרויקט", מספר אופיר. "מאפיין ראשון ועיקרי הוא שמדובר בחברות שבבסיס שלהן מחפשות לעשות טוב עבור העולם. הן לא חייבות להיות חברות אימפקט או לייצר כלים להתמודד עם התחממות גלובלית למשל, אבל הן חייבות להיות חברות שנדע שאם אנחנו מחברים אותן עכשיו למשפחה, הצוות יעשה את זה בלב שלם וינהל את הקשר בצורה הכי אותנטית שאפשר.

"המאפיין השני הוא שכל חברה תבצע את ההנצחה בהתאם ליכולת שלה. ברור לנו שלחברה עם חמישה אנשים אין את היכולת כמו לחברה עם עשרות עובדים. המאפיין השלישי מתייחס להנצחה הייחודית של כל אדם, כאשר המטרה היא לשים זרקור על כל אחד מהאנשים שאיבדנו. אחי הקטן לדוגמה אהב ספורט, אבל היו גם אמנים, מורות וזמרים, ומאוד חשוב לנו שהחברות בפרויקט יתנו דגש ותשומת לב לאופי הייחודי של כל אחד מהמונצחים".

 

החברות הגלובליות הצטרפו

מעבר להנצחה, באוקטובר הבא מתמקדים בהבאת ערך לחברות, למשל באמצעות רשת של מאות מנטורים שמצוותים לסטארט-אפים על פי התחומים הנדרשים, כמו ניהול כספים, ניהול מוצר, ליווי למנכ"ל ועוד.

המיזם גם מייצר הזדמנויות חשיפה בארץ ובחו"ל למשקיעים המתעניינים בהשקעה בחברות טק ישראליות. כך, בין היתר, התקיימו מפגשים בלונדון, ברלין, וינה וניו יורק לצד עשרות מקומות ברחבי ישראל, כולל "ימי משרד" פתוחים עם הקרנות המובילות בישראל. בנוסף מוצע סל הטבות כמו שטחי משרד, גיבוי בענן, ייעוץ משפטי ועוד.

מה השתנה במיזם מאז שיצא לדרך? "בתחילת הדרך חשבנו לצרף רק חברות בשלבים מוקדמים, והיום אנחנו עובדים גם עם חברות שצומחות מהר ומייצרות מקומות עבודה", מספר יזהר.

"פתחנו צוות שעוסק בפיתוח עסקי, צוות שעובד מול משקיעים בארץ ובעולם, וצוות שעובד מול חברות ענק בינלאומיות שהצטרפו ליוזמה כמו כמו מטא, מיקרוסופט, גוגל וסיסקו.

"צוות נוסף שפתחנו, שגם עליו לא חשבנו בהתחלה, זה צוות שעובד עם החברות שכבר התנדבו וכבר נמצאות בתוך המעגל של עבודה עם המשפחות והרבה מאוד פעילויות. מסתבר שגם שם אנחנו יכולים לעזור בתחזוקה של הקשר שכבר נוצר, ובעצם להתמקד ביום שאחרי החיבור".

במקביל הם מחזיקים גם צוות טכנולוגיה, שמתחזק תשתית דיגיטלית טכנולוגית ועובד מול השוק ומול המשפחות. "אפשר ממש לומר שבנינו פה סטארט-אפ לכל דבר ועניין, כולל הנהלה ובורד שעוזר באסטרטגיה, עם הרבה מאוד מתנדבות ומתנדבים וחלוקה למשימות".

אופיר מוסיף כי "היום יש לנו כ-300 חברות בפרויקט (ראו מסגרת), והמספר הזה כל הזמן עולה. התחלנו עם משימה כמעט בלתי אפשרית, לנסות ולהנציח מעל 1,600 חטופים ונרצחים, והיום אנחנו נמרצים כמו שהיינו ביום הראשון.

"ליוזמה שלנו יש רמת מחויבות גדולה גם כלפי האקוסיסטם, ונמשיך לפעול כדי להשיג את המטרות. יש לנו עוד דרך ארוכה לפנינו - עדיין יש המון משפחות שלא הצלחנו להתחבר אליהן, ויש לנו אחריות לגרום לזה לקרות. צמחנו מארגון של שני אנשים ליותר מ-60 מתנדבים, ואנחנו רוצים גם להביא עובדים בשכר, כדי שהמשימה לא תיפול בין הכיסאות".

לייצר כלכלה חזקה

אחת הסוגיות המהותיות שניצבות על השולחן היא כיצד מתנהלת בחירת ההנצחה. "לפעמים מגיעה חברה ואומרת 'אנחנו רוצים להנציח מישהו מסוים שהיה חבר של מישהו בחברה', כלומר הם כבר מגיעים עם איזשהו שם, ולפעמים החברה מגיעה עם הגדרה יותר כללית של מה או מי הם היו רוצים להנציח, ואנחנו עוזרים לייצר חיבורים רלוונטיים", מספר יזהר.

"הגיע אלינו לדוגמה סיפור די דרמטי של בחור חרדי שנהרג במלחמה, ולא היה לו קשר עם חלק מהמשפחה שלו. היה לנו חשוב שלחברה שתאמץ את הסיפור שלו יהיה רקע בחברה החרדית כי ההנצחה בעולם הזה היא שונה. זו הייתה התערבות כירורגית שלנו, כדי לייצר את ההתאמה האידיאלית בעבור שני הצדדים".

לדבריו, "יש הרבה סיבות לתחושה של חושך ועצב וקדרות נוראית, לא רק שלנו אלא כל מי שאנחנו רואים מסביבנו, אבל אנחנו מנסים לייצר בדיוק את ההפך. אנחנו קמים בבוקר ורואים הרבה מאוד טוב. למשל, כל מה שקשור בסטארט-אפים שמתנדבים ומתחברים למשפחות.

"אנחנו רואים גם את המתנדבות והמתנדבים שלנו, שעושים דברים מדהימים כדי להנציח ולייצר כלכלה ישראלית חזקה יותר. אנחנו רואים גם את המשפחות שמתחברות ליזמים, הן מרגישות שאמנם הן איבדו את היקר מכל, אבל יש מישהו שאכפת לו ודואג להן".

ומה באשר התוכניות להמשך הדרך? במבט קדימה, השניים בטוחים שעבודה רבה עוד מונחת לפניהם. "ברור לנו שהדרך עוד ארוכה", אומר אופיר. "אנחנו מבינים שבשנה הראשונה הלב של האנשים נמצא במקום הזה, אבל צריך לדאוג שלא תיגמר להם האנרגיה גם בעשור הקרוב. נצטרך משאבים כדי שהפעילות תישאר חיה ובועטת".

יזהר מוסיף כי "רואים את זה בעיניים של היזמיות והיזמים שאנחנו עובדים איתם. אלה אנשים שבסוף יש להם סטארט-אפ, הם צריכים לגייס כסף ולייצר את הגרסה הבאה של המוצר ולהתמודד עם לקוחות, ובתוך כל זה, הם הופכים את העולם כדי לממש את המחויבות מול המשפחה.

"בשיחות שלנו עם קהלים שונים אנחנו מדגישים ש'אוקטובר הבא' מתבסס על האופטימיות הישראלית ועל רוח היזמות. היוזמה שלנו אמורה לסמל חוסן, וזה גם מסר לעולם - הם באו להרוס ולהשמיד, ואנחנו מייצרים עולם טוב יותר באמצעות חדשנות ישראלית".

עוד כתבות

מערכת חץ 3 בפעולה / צילום: משרד הביטחון

המומחה שמנסה להסביר: למה נכשל היירוט של הטיל החות׳י

טיל קרקע-קרקע ששוגר על ידי החות'ים מתימן לא הופל על ידי מערכת החץ ● תא"ל (במיל') צביקה חיימוביץ שכיהן כמפקד מערך ההגנה האווירית מסביר כיצד המערכות עובדות בזמן אמת, ואומר:"הצד השני, מנסה להשתכלל, להפיק לקחים, וללמוד מהצלחות או כישלונות"

חשבון המים מתייקר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

עולה, אבל פחות: החל מינואר תעריף המים יתייקר ב-2%

רשות המים הודיעה כי תעריפי המים יתייקרו ב-2% החל מינואר, במקום ב-3.4% כמתוכנן ● התעריף לכמות המוכרת יעמוד מינואר על 7.046 שקלים למ"ק, ואילו התעריף לכל כמות נוספת יעמוד על כ־12.932 שקלים למ"ק

בניין הקפיטול בוושינגטון / צילום: Shutterstock, Andrea Izzotti

הממשל האמריקאי בדרך להשבתה? ניסיונות אחרונים למנוע

דונלד טראמפ ניסה להעביר חוק למניעת השבתת הממשל, אך ההצבעה נפלה בגלל בלוק חוסם של הדמוקרטים ● אם הקונגרס לא יפעל, הממשל ייכנס להשבתה חלקית היום בחצות שעון ארה"ב ● מקור בתוך המפלגה הרפובליקנית מסר לרשת פוקס ניוז כי חברי בית הנבחרים הגיעו ל"פתרון זמני"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

4 מדדים בבעיה גדולה אחת: למה אף גוף לא מצליח לשקף את המציאות המתייקרת

הצרכנים הישראלים הופתעו לגלות השבוע שלמרות ההתייקרויות שהם חווים בשטח,
מדד המחירים הרשמי דווקא בירידה ● כמו הלמ"ס, גם מדדים אלטרנטיביים נשענים
על דיווח המחירים העצמי שרשתות השיווק מחויבות לבצע - אך האכיפה לוקה בחסר
ולעתים הנתונים חלקיים ולא מדויקים ● כך יוקר המחיה חומק מהנתונים היבשים ● למה זה עולה לנו, פרויקט מיוחד

ארוחת ערב אצל ינון בארי / צילום: מרב סריג

הערבה בשיא עונתה הקולינרית: ארוחה מהחממה לצלחת תגרום לכם להתאהב

ארוחת טעימות שנערכת בחצר ביתו של השף ינון בארי בפארן מתפארת בתוצרת הנפלאה של חבל הארץ הזה ● ויש גם המלצות מסביב

כידן דהרי וירון אדיב / צילום: יונתן בלום

המיזוג של צמד משקיעי הנדל"ן: מדוע השווי של תנופורט זינק, וזה של ישפרו צנח

כידן דהרי וירון אדיב רכשו את ישפרו תמורת 800 מיליון שקל לפני שלוש שנים, אך ממזגים אותה לפי שווי של 543 מיליון שקל בלבד, לאחר שחולק דיבידנד משמעותי של 300 מיליון שקל לאחר הרכישה ● שוויה של תנופורט שרכשו ב-2017 זינק ביותר מפי 3 מאז הרכישה ל-500 מיליון שקל

כוחות המשטרה שהגיעו לאזור הפיגוע / צילום: Reuters, Axel Schmidt

בגרמניה נאבקים להבין מה המניע של הרופא שדרס למוות בשוק חג המולד אמש

לפי הדיווחים, הדורס הוא רופא, אזרח סעודי במקור, כבן 50, והרשויות מסרו כי הוא אינו מוכר כפעיל "איסלמיסטי" ● הממשלה המקומית אמרה לכלי התקשורת כי יש בסיס סביר להניח שמדובר ב"התקפה" מתכוננת, ולא בתאונה ● במקביל העירייה הורתה לפנות את שוק חג המולד שבמקום

סמיר קושלה / צילום: מורג ביטן

"חשבתי שהודו היא אלופת העולם ברגולציה. עד שהגעתי לישראל"

סמיר קושלה, יו"ר דיינמיק סטאפינג סרוויסס, תאגיד כוח האדם ההודי שמעסיק כבר למעלה מ־3,500 עובדים בארץ מאז פרוץ המלחמה, מבטיח לשלוח עוד אלפים ב־2025 ● בראיון לגלובס, הוא מתייחס למצב ענף הבנייה מאז 7 באוקטובר, מספר על אתגרי הבירוקרטיה שנאלץ להתמודד איתם ומדבר על הסולרידיות העמוקה בין הודו לישראל בעקבות האירועים הביטחוניים הקשים

אביחי סטולרו / צילום: אלן עזריה

ב-200 מיליון שקל במזומן: אביחי סטולרו וחברת תמיס רכשו את השליטה במי עדן

המוכר הוא קונצרן פרימו ווטר, תאגיד המשקיע בעיקר בתחום המשקאות ● היקף העסקה הכולל מוערך ב-400 מיליון שקל והרוכשים יטלו חוב של כ-200 מיליון שקל על גבם

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

חודש על המדף: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בעפולה?

דירה בת ארבעה חדרים בעפולה, המתפרשת על פני שטח של 100 מ"ר, נמכרה תמורת 940 אלף שקל, לאחר שעמדה על המדף קצת יותר מחודש ● המתווכת בעסקה: "העיר הייתה שקטה יחסית בשנה האחרונה וזה קורץ למשקיעים. הדירות בעיר נמכרות מהר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

מכוניות שנפרקו בנמל המפרץ בחיפה / צילום: דוברות נמל המפרץ

לקראת העלאת המס בינואר: אלו כלי הרכב שיתייקרו הכי הרבה

תחשיבים ראשוניים של יבואני רכב חושפים כי כתוצאה משינויי המס, עליית מחירי המחירון ברבים מדגמי הבנזין וההייבריד העממיים צפויה לעמוד בממוצע על כ-4,000 שקל - עם פגיעה ממוקדת בדגמים הזולים יותר ● וגם: הרכבים החשמליים החדשים שהגיעו לארץ ● השבוע בענף הרכב

חניה בתל אביב / צילום: Shutterstock, Adi Shpigel

האופוזיציה והקואליציה מצאו סוף סוף נושא שהן מסכימות עליו: לא לשלם על חניה

הדרך להפחית גודש בכביש, לפי מחקרים, היא בין היתר לייקר שימוש ברכבים ● לכך נועדה רפורמת החניה , שהכנסת דנה על דחייתה ● בדיון השבוע, חה"כ מיש עתיד והליכוד התייצבו נגד המהלך עם נציגיהם במועצת העיר ת"א, והתעלמו מגורמי מקצוע. הרי מי אוהב לפתוח את הכיס?

ChatGPT הבטיח לשנות את העולם. מה כבר קרה? / צילום: Reuters, Frank Rumpenhorst

הבטיחו שהוא ישנה את שוק העבודה ואת שדה הקרב. מה קרה בפועל?

מסרטוני דיפ פייק, דרך אובדן משרות המוני ועד ההנחה שרובוטים ישתלטו על העולם ●  לפני שנתיים חברת OpenAI שחררה לעולם צ'טבוט מבוסס AI מהפכני - וזרעה בהלה עם תחזיות משנות מציאות ● חזרנו לשמונה מהן כדי להבין מה התגשם, מה נשאר בגדר מיתוס ומה עוד צפוי לנו

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה חיובית ● המירוץ על רכישת מי עדן הגיע לסיומו ● הדולר המשיך להתחזק בחדות בסוף השבוע האחרון, טיפס לשער של 3.65 שקלים ● למרות התחזיות הפסימיות של הפדרל ריזרב, בסוף השבוע נרשמה מגמה חיובית בוול סטריט ● בורסות העולם יהיו סגורות בימי שלישי ורביעי לרגל חג המולד ● וגם: הכלכלן שמשוכנע שהשוק השורי כאן כדי להישאר ●  גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

סיכום שווקים / צילומים: AP, Shtterstock, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

המהפך המפתיע של מדדי הטכנולוגיה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מי שחיפש תשואה חלומית במדדי השבבים הרחבים גילה שהם לא הכו את השוק השנה ● מדד הדגל של וול סטריט שועט קדימה וסוחף אליו משקיעים מכל העולם ● ספר חדש שבוחן 10 מההשקעות המוקדמות של באפט ● וגם: העלייה החדה במדד נאסד"ק 100 ומה חושבים כיום בכירי הבנקים, ההשקעות וקרנות הגידור על הביטקוין

האינפלציה מזנקת: למה כדאי להצמיד חוזה למדד / אילוסטרציה: Shutterstock

למה כדאי להצמיד חוזה של עסקאות מכר למדד המחירים לצרכן

הסכם לפירוק שיתוף נדחה במשך 14 חודשים עד שקיבל אישור מבית המשפט. המוכרים ביקשו תוספת של 1.4 מיליון שקל בשל עליית מדד המחירים לצרכן בתקופה הזו, אולם ביהמ"ש לא נענה לבקשתם וקבע כי עליית המדד אינה עניין חריג

בייגלים ב–Xoho / צילום: מתוך עמוד האינסטגרם של Xoho

בית הקפה הוותיק הזה קיבל ורסיה חדשה אבל שמר על הקלאסיקות

סיור מודרך על הסודות האפלים של בן גוריון, קפה שמתהדר בכל הקלאסיקות האמריקאיות וסלון ספרותי שמקיים ערבי יין ● יצאנו לתל אביב כדי להוריד קצת את ה-FOMO ● חגית אברון תופרת יום

צוללת התקיפה הגרעינית הרוסית ארחנגלסק / צילום: צילום מסך מתוך יוטיוב

הצוללת החדשה של רוסיה והמסרים שהיא מעבירה לכל העולם

רוסיה מפתחת את צוללת התקיפה הגרעינית החדשה שלה שתימסר לצי הרוסי בקיץ 2025 ● הרחפן הטורקי לאיסוף מודיעין שאנקרה מיצאת לאפריקה ● ובעלי היאכטות שמטמיעים מערכות הגנה מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נגמ''ש ישראלי בדרכו לסוריה / צילום: Reuters, Avi Ohayon

תקרית חריגה: צה"ל ירה לעבר מפגין בדרום סוריה

עשרות אזרחים סורים הפגינו נגד פעילות צה"ל במדינה, כוח ש"זיהה איום" ירה לעבר אחד מהם ופגע בו • דיפלומטים אמריקנים הגיעו לדמשק, לראשונה זה עשור • ארה"ב: חיסלנו את מנהיג דאעש בסוריה, הוא התכוון לשחרר אלפי פעילים ממתקנים ברחבי המדינה ● עדכונים שוטפים

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

החברה הישראלית שתספק רחפנים למשרד ההגנה האמריקאי

אקסטנד זכתה בחוזה בשווי 8.8 מיליון דולר עם משרד ההגנה האמריקאי לאספקת רחפנים לתקיפות מדויקות ● האספקה שלו מתוכננת להתחיל ברבעון הראשון של 2025