גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יותר עובדים חוזרים למשרדים עם פוסט-טראומה. איך מתמודדים?

מבט מזוגג בעיניים, היעלמות מהעבודה, פתיל קצר - התסמינים של עובדים שנמצאים בטראומה מופיעים במקומות עבודה רבים ● החל ממערכים לטיפול נפשי ועד התנדבות ככלי לריפוי: איך מתמודדים בחברות הגדולות במשק עם הטראומה הלאומית? ● שנה למלחמה, פרויקט מיוחד

חטיבת מילואים בגבול הצפון. ''המוח בשדה הקרב, וקשה להבדיל בין מה שמסוכן למה שמפחיד'' / צילום: דובר צה''ל
חטיבת מילואים בגבול הצפון. ''המוח בשדה הקרב, וקשה להבדיל בין מה שמסוכן למה שמפחיד'' / צילום: דובר צה''ל

 

הטראומה שנחרטה מאז אירועי 7 באוקטובר הותירה חותם עמוק על עובדים בכל רחבי הארץ, ולא רק בדרום. משפחות חטופים, כאלה שאיבדו את יקיריהם, קרוביהם של מילואימניקים שנקראו לשירות - זו רק רשימה חלקים של מי שמתמודדים עם מציאות חדשה וקשה. ההשפעות מורגשות בכל היבט של החיים - ומחלחלות גם לתפקוד האישי במקומות העבודה.

"העובד חזר למקום העבודה, אבל המוח נשאר באזור סכנה", מסבירה שקד אריאלי, מנהלת יחידת פיתוח אישי וקריירה בנט"ל, המתמחה בהתמודדות עם טראומה נפשית ודחק על רקע טרור ומלחמה. אריאלי אחראית בין היתר גם על הליווי התעסוקתי בעמותה. היא מתארת את ההשפעה החדה של אירועי לחימה בטווח הארוך, הרבה אחרי ששירות המילואים מסתיים.

"כשהמוח בשדה הקרב, העוררות מאוד גדולה. המוח עסוק בהישרדות והמעבר בין מצבים יותר איטי. ניתן לזהות את זה עם מבט מזוגג בעיניים, מישהו שמשדר שהוא נמצא ולא נמצא בו-זמנית. אנשים פתאום נעלמים, לא מצליחים לתפקד", היא מספרת. היא מתארת שבמקרים אחרים השפעות הלחימה מובילות להתנהגויות חריגות שמשפיעות גם על הסביבה - "פתאום יש לאנשים שהיו סבלניים פתיל קצר, חוויה של תוקפנות".

 

התופעה שעליה מדברת אריאלי היא רחבת-היקף ומתוארת גם על ידי מומחים נוספים. כך לדוגמה, טל לבנה, פסיכולוגית קלינית ומנהלת בריאות הנפש מאוחדת מחוז ירושלים, מסבירה כי "הרבה פעמים במקומות העבודה אנחנו נראה את העובד מתאמץ לתפקד למרות הקושי. לצד זאת, אנחנו נראה גם את המאמצים להימנע מרעשים, את הדריכות, עצבנות או התפרצויות שלא היו קודם. תופעות נוספות הן קושי להתרכז ועייפות".

קארין קאופמן, מנהלת מרכז קריירה באוניברסיטת רייכמן מצביעה על תסמינים כגון "חוסר יכולת לעשות משימות, כל דבר נראה גדול ובלתי אפשרי, דחיינות שלא הייתה קודם, הפרעות קשב ואגרסיביות מול סמכות. כמו כן, לעתים זה מתבטא בשיח בלתי פוסק על 'מה שהיה שם'".

"מתקשים לקום בבוקר"

לא מדובר בשיח אקדמי אלא במציאות יומיומית שמכירים היטב גם המנהלים בחברות הגדולות במשק. תמי רוזיליו, סמנכ"לית משאבי אנוש טבע בישראל, מסבירה כי הם שמים דגש על "עובדים שמתנהגים אחרת, שקטים יותר או כאלה שמפתחים אפילו ימי מחלה, נעדרים הרבה או מביעים חשש להגיע". גבי ויצמן, סמנכ"ל משאבי אנוש ומינהל קבוצה תנובה, מספר שהם מזהים "עובדים שמאחרים או נעדרים מהעבודה באופן חריג, שהתפוקות שלהם יורדות, או התנהגות מוזרה שלא מאפיינת אותם ביום יום. יש גם עובדים שיודעים להגיד שקשה להם".

אילנה פחימא, סמנכ"לית בכירה למשאבי אנוש גלובלי ב-ICL, מסבירה כי טראומה יכולה להסתתר מאחורי "כל דבר שיש לו פונקציה של קושי בתפקוד". לדבריה, "אין סימן אחד. זה יכול להתבטא בחוסר רצון לשבת עם הצוות לקפה, יש עובדים שמתקשים לקום בבוקר. טראומה היא לא תופעה שנגלית מייד וצריך לעקוב אחריה, הדברים לא עולים בכזאת פשטות. כולם צריכים יותר עזרה ויותר הקשבה בימינו".

בארגונים הגדולים במשק הבינו כי בעקבות המלחמה נוסף להם תפקיד חדש ומשמעותי - להיות כתובת לצרכים החדשים של העובדים. מעבר לתמיכה מקצועית, הם נדרשים להציע מענה רגשי וחברתי, מתוך הבנה שהעובדים מתמודדים עם מציאות מורכבת הכוללת אובדן, חרדות ותחושות אי-ודאות. כדי לסייע לעובדים להתמודד עם האתגרים שהביאה המלחמה ולשמר את החוסן הארגוני בתקופה זו, פועלות החברות הגדולות במשק בשלל מישורים.

המנהלים מתארים מספר פרקטיקות: "אנחנו מאמינים שחזרה לעבודה היא חלק מתהליך השיקום עבור רבים, מעגל העבודה מוציא אותם מהמקום שבו הם נמצאים והחברים לעבודה מאוד תומכים", אומר ויצמן מתנובה. פחימא מ-ICL מעידה כי פעולת ההתנדבות היא "פעולה מרפאה". רוזוליו מטבע, מספרת על תוכנית שמאפשרת לפנות באופן דיסקרטי לסיוע - "אנחנו מתקשרים את זה בכל מקום, גם בהודעות, גם רולאפים, מדבקות בכל מקום - עובד לא יכול לפספס את אמצעי הייעוץ שפתוחים בפניו".

אומנם האחריות היא של המנהלים, אך ויצמן טוען כי גם לעמיתים לעבודה יש תפקיד ויכולת לסייע. "עובדים משתפים יותר את החברים שלהם מאשר את המנהלים", הוא מסביר.

איך לנהל עובדים בטראומה?

אריאלי מנט"ל מספקת מספר כלים שיכולים לסייע למנהלים להתמודד עם הקשיים החדשים שהתעוררו בקרב עובדים בטראומה: "במצבים מורכבים כמו אלו שאנו חווים כעת, חשוב לעזור לעובדים להבדיל בין מה שמפחיד למה שמסוכן בפועל. כלים כמו נשימות מיינדפולנס, פעילות ספורטיבית ודמיון מודרך יכולים לסייע, כמו גם הפניית עובדים לטיפול מקצועי והנגשת הטיפול, במיוחד למי ששירת במילואים. המוח נוטה להתמקד בסכנות ובדברים שליליים, מה שמקשה לראות את התמונה הרחבה. כדי להציע פתרונות מותאמים, יש להתאים את שגרת העבודה בצורה היברידית, על פי הצרכים האישיים של כל עובד, ולהנגיש זאת בצורה מיטבית".

ניהול עובד שחווה ירידה בתפקוד מציב אתגר משמעותי למנהלים. מצד אחד, ישנה הבנה שהמצב הנפשי והאישי שלו משפיע ישירות על תפקודו, ומצד שני, יש צורך לשמר את רמת הביצועים בארגון. במקרים כאלה, מסבירה אריאלי, "שיחות שיקוף הן כלי חשוב, שמאפשר לנהל דיאלוג כן סביב המצב, לשקף לעובד את תמונת המצב ולהבין מה יעזור לו באופן אישי. כאשר אנשים מתמודדים עם טראומה, ישנו שבר עמוק באמון, ולכן חשוב לגשת אליהם בגובה העיניים, לייצר מרחב שיח משותף ולבחון יחד היכן ניתן ליצור גמישות. חשוב לדרג משימות יחד עם העובד, לזהות אילו מהן קשות יותר ואילו פחות, ולספק מענה מתאים מתוך מחשבה משותפת".

לבנה ממאוחדת מוסיפה כי "בתור התחלה, נכון בעיניי להזמין את העובד לשיחה שבה אפשר יהיה לפתוח ברגישות ובסביבה שנחווית על ידיו כמוגנת את ההבנה שהוא לא כתמול שלשום. להגיד שרואים שהוא מתמודד, שלא פשוט לו, ולהציע לסייע לו בפנייה לטיפול פסיכולוגי. בכל הקופות כיום ניתן מענה טיפולי מיידי לאנשים שסובלים מטראומה, ללא כל עלות. חשוב לתת לעובד לגיטימציה לקושי, לבטא הערכה כלפי ההתמודדות והמאמצים שלו, להיות סבלניים, ולהבין שלרוב הקושי הוא הרבה יותר גדול ממה שאנחנו רואים על פני השטח במקום העבודה. בסופו של דבר מקום העבודה הוא לא מקום טיפול והפתרון יהיה לסייע לעובד להגיע לטיפול מקצועי. עובד שירגיש שרואים אותו, תומכים בו בתהליך ההחלמה ומאפשרים לו את המרחב הזה, יהיה גם מסור וקשור לארגון בהמשך".

עוד כתבות

מיליי מניף מסור בעצרת בחירות / צילום: Associated Press, Natacha Pisarenko

שנה לכהונת נשיא ארגנטינה: האינפלציה נבלמת, הצמיחה בדרך, אבל המחיר כבד

כשנבחר לנשיא ארגנטינה הבטיח חאבייר מיליי מהפכה כלכלית ● שנה אחרי, מיליי קיצץ שליש מהוצאות הממשלה, האינפלציה נבלמה והשכר הריאלי עולה ● אלא שהמהלכים גבו מחיר, ושיעור העוני זינק מ-42% ל-53% ● כעת מקווים שם שהקירבה שלו לטראמפ תשמש כמנוף כלכלי

סיכום שווקים / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

המשקיעים נוהרים לאפיק הזה בבורסה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

עליות חדות בבורסה בת"א הפכו את אוקטובר לחודש התשיעי שבו נרשמות תשואות חיוביות מתחילת השנה ● קצת יותר משנה מפרוץ המלחמה, חששות המשקיעים נעלמו כמעט לחלוטין בשוק החוב הקונצרני המקומי ● וגם: האופציות החדשות של משקיעי הביטקוין

פרופ' הייתם עמל / צילום: איגור פרברוב

החוקר שפורץ דרך בגילוי המקור לאוטיזם

פרופ' הייתם עמל מהאוניברסיטה העברית, המכהן בימים אלה כפרופסור אורח בהרווארד, מצא קצה חוט שיכול להוביל לפיצוח הקשר בין מולקולה שמאפיינת זיהום סביבתי להתפתחות אוטיזם ● בעקבות התגלית שלו, קיבל קונסורציום חוקרים בהשתתפותו מענק חריג לבחינת השפעתם של חומרים מזהמים על העלייה במספר המאובחנים בתסמונת ● בראיון לגלובס, הוא מסביר מדוע המחקר רלוונטי גם לאלצהיימר ומגלה מה יחזיר אותו לישראל

יו''ר ה-SEC, גארי גנסלר / צילום: ap, Mariam Zuhaib

יו"ר רשות ניירות הערך האמריקאית יפרוש ביום השבעת טראמפ לנשיא

גארי גנסלר יעזוב עם כניסתו הרשמית של טראמפ לבית הלבן, ב-20 לינואר ● טראמפ הבטיח במהלך הקמפיין שידיח את גנסלר, עתה הוא יכול לבחור מיידית מחליף ● המועמדת המרכזית לתפקיד היא עורכת דין לשעבר ב-SEC, המייצגת כיום חברות בלוקצ'יין ● גנסלר: "ה-SEC עמדה במשימתה ואכפה את החוק ללא פחד או העדפה"

ד''ר יובל אבני / צילום: אסנת רום

הוא ויתר על קריירה מבטיחה כרופא, פגישה מקרית אחת שינתה לו את החיים

לד"ר יובל אבני היו הרבה תפניות מפתיעות בחיים ● ללא תעודת בגרות הוא התקבל לקורס טיס, באמצע שירות הקבע הוא פרש ללימודי רפואה, ואת ההתמחות בכירורגיה עזב לטובת הון סיכון: "הרגשתי שכדי להתאים את עצמי למקצוע אני נדרש להיות יותר ציני" ● לפני חמש שנים הוא הקים את קרן קרשנדו, שמשקיעה בחברות בתחום התוכנה

יירוטים בשמי הצפון / צילום: לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

לאחר כ-40 דקות: הסתיים המרדף אחר הכטב"מים

אזעקות הופעלו בקריות, באזור המפרץ ובעכו: כטב"ם אחד נפל דרומית לנהריה - אין נפגעים • בלבנון מדווחים על תקיפות בדאחיה בביירות • צה"ל תקף באזור צור שבדרום לבנון • קצין נפצע קשה בקרב בדרום רצועת עזה • צה"ל ושב"כ חיסלו את מפקד היחידה הרקטית של הג'יהאד האיסלאמי • 101 חטופים עדיין בעזה | היום ה-413 למלחמה • עדכונים בולטים

הצוללת. הילה ויסברג ודין שמואל אלמס בשיחה עם ד''ר דורון אלה / צילום: חן גלילי

המומחה שמעריך: איך תגיב ארה"ב כשסין תפלוש לטייוואן?

שיחה עם ד"ר דורון אלה, מרצה בבית הספר למדעי המדינה באוניברסיטת חיפה ומומחה למדיניות החוץ והפוליטיקה של סין ● על חוסר הוודאות בסין בנוגע לכהונת טראמפ השנייה, האווירה האנטי-ישראלית בה והמחויבות האמריקאית המעורפלת להגנה על טייוואן

דון קורליאונה (מרלון ברנדו ב''הסנדק'') שאהוב על השמרנים וקן (ריאן גוסלינג ב''ברבי'') חביב הליברלים / צילומים: Warner Bros. Pictures ,AP

המחקר החדש שקובע: הצעירים מחפשים גיבורים אמיתיים ונאלצים להסתפק בבאטמן

לפי קבוצת המחקר הלאומית האמריקאית, הוליווד תורמת לקושי של גברים צעירים למצוא את מקומם בעולם ולאזן בין דימוי המאצ'ו וגבריות רעילה ● לניתוק הזה של עיר הסרטים יש מחיר: הגברים הצעירים עוברים לפלטפורמות אלטרנטיביות, ולא רק שורת הרווח בסכנה

יחסים מסוכנים / עיבוד: Shutterstock

הברית בין טראמפ ופוטין חוזרת. על הכף עומדים עצמאות אוקראינה ועתיד אירופה כולה

שיחות חשאיות, מפגשים מבודדים וחקירת עבר בדבר קנוניה אפשרית ● עם כניסתו של טראמפ לבית הלבן תעמוד במוקד תשומת הלב העולמית מערכת היחסים ההדוקה שלו עם מנהיג המעצמה היריבה פוטין ● האם החיבה ההדדית ביניהם תכריע את המלחמה באוקראינה ואיך היא צפויה להשפיע על אירופה כולה?

הפגנת תמיכה בפלדשטיין מחוץ לבית המשפט המחוזי / צילום: כדיה לוי

אחרי ההפגנה: הפרקליטות עונה לטענות על רדיפה בפרשת הדלפת המסמכים מלשכת רה"מ

דובר ראש הממשלה לשעבר אלי פלדשטיין הואשם במסירת ידיעה סודית בכוונה לפגוע בביטחון המדינה וזכה לתמיכה מצדם של חברי כנסת מהימין בטענה כי רודפים אותו ● הפרקליטות פרסמה היום מסמך בתשובה לטענות ● עיקרי הדברים: ההדלפה עליה הואשם לא נוגעת למה שמכונה "מסמך סינוואר" ולאחר שהמסמך נאסר לפרסום על ידי הצנזורה על פלדשטיין היה לדעת כי פרסום המסמך פוגע בביטחון המדינה

נתונים חדשים של רשות המסים הקפיצו את סך ההון של הישראלים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

מי צריך משכורת? עשרות אלפי הישראלים שעושים כסף מכסף

במשך עשרות שנים, הלמ"ס קבעה מי עני ועשיר בישראל בעיקר לפי תלוש השכר ● נתונים חדשים שפרסמה רשות המסים הקפיצו באחת את סך ההכנסות מהון של אזרחי ישראל ● הבעיה האמיתית היא שרק לאחת מכל עשר משפחות יש הכנסה מהון, והיתר נאנקות תחת העומס

סמ''ר רון אפשטיין ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמ"ר רון אפשטיין נפל בקרב ברצועת עזה

יורט לפחות טיל אחד שנורה מתימן לעבר אזור ים המלח ● שר הביטחון כ"ץ והרמטכ"ל הלוי נפגשו עם השליח המיוחד הוכשטיין • בראין דירקטור, בן 27 ממעלות תרשיחא, נרצח מירי רקטה לנהריה • גורם ביטחוני בכיר: חמאס רוצה עסקה - כבר עכשיו • בית הדין הפלילי הבין-לאומי הוציא צווי מעצר נגד נתניהו וגלנט • הותר לפרסום: סמל גור קהתי, לוחם בגדוד 13, נפל בקרב בדרום לבנון • כל העדכונים

קולונל גנרל קים יונג בוק עם מנהיג צפון קוריאה, קים ג'ונג און, בביקור בבסיס כוחות מיוחדים בספטמבר / צילום: Reuters, KCNA

קוריאה הצפונית שלחה איש-מסתורין לפקד על חייליה הנלחמים באוקראינה

לקים יונג בוק, גנרל בדרגת שלושה כוכבים בצבא של קוריאה הצפונית, לא היה פרופיל ציבורי, עד שפיונגיאנג הפכה אותו למקבל ההחלטות הממונה על כ-11 אלף החיילים שלה שנשלחו לרוסיה ולמלחמתה באוקראינה

טים קוק / צילום: Reuters, Manuel Orbegozo

שתי השקות הענק עדיין לא טלטלו את השוק. למה מנכ"ל אפל בטוח שזה עוד יקרה

גם אחרי 13 שנה כמנכ"ל החברה בעלת השווי הגבוה בעולם יש מה שמלחיץ את טים קוק ● השנה הייתה זו השקת שניים מהמוצרים הגדולים שפותחו בזמן כהונתו - שהוא בטוח שיזכו לקבלת פנים קרירה ● זה לא מפריע לו להמשיך לשכנע את העולם שהם ישנו את החיים של כולנו ● בראיון לוול סטריט ג'ורנל, שגלובס מביא בבלעדיות, הוא משתף בעצה האחרונה מסטיב ג'ובס ובפיצ'רים המועדפים עליו

המרכז הלוגיסטי של שטראוס בשוהם / צילום: Shutterstock, Igal Vaisman

שטראוס מוכרת את חלקה בפעילות החומוס והסלטים העולמית תמורת 900 מיליון שקל

קבוצת שטראוס מוכרת את אחזקותיה בסברה ואובלה, לחברת פפסיקו, שתרכוש את חלקה של שטראוס בפעילות (50%), תמורת כ-900 מיליון שקל ● סברה היא כיום חברת הסלטים והממרחים הגדולה בארה"ב, כאשר היא מובילת שוק החומוס ● פעילותה התרחבה גם למדינות נוספות מחוץ לארה"ב תחת המותג אובלה

נתב''ג. משבר תעופה חמור / צילום: טלי בוגדנובסקי

השמיים נופלים: מה יעצור את משבר התעופה החמור שאליו נקלעה המדינה

יותר משנה מפרוץ המלחמה ונראה כי החזית מול חברות התעופה הזרות רק מסתבכת ● במשרד התחבורה עדיין לא הצליחו להעביר את התיקונים הנדרשים בחוק, ובדרך לגיבושו ניתנה הצצה ללחצי לוביסטים ופוליטיקאים ● בינתיים הבעיה לא קרובה לפתרון, ובעוד שהחברות הישראליות ממשיכות ליהנות מהמצב, בכירים בענף אומרים: "המשבר ייגמר רק כשהמלחמה תיגמר"

שגיא חביב / צילום: ארתור ביץ'

הישראלי שעיצב את לוגו 250 שנה לארה"ב מסביר איך מייצרים סמל איקוני

שגיא חביב הוא שותף בכיר באחת מחברות העיצוב הגדולות בעולם, שאחראית ללוגואים של נשיונל גיאוגרפיק, בנק צ'ייס, NBC ועוד ● בראיון לגלובס, הוא מספר לראשונה על הלוגו שעיצב לרגל 250 שנה לארה"ב, מסביר מדוע השתמש בטום הנקס כדי לשכנע הוא מוצלח, ומתאר מה התפקיד של לוגו ומה ממש לא ● ביום ראשון הקרוב, הוא ישמש כיו"ר חבר השופטים בתחרות המיתוג הישראלית

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

קלע דוד תכלל בעסקה? פרטים חדשים על עסקת ההגנה האווירית בין ישראל ליוון

פרטים חדשים שמתפרסמים בתקשורת היוונית שופכים אור על עסקת ההגנה האווירית הגדולה שנמצאת במו"מ בין ישראל לבין יוון ● על פי הדיווחים, הבקשה כוללת הצעות מחיר עבור מערכות מכ"ם והגנה אווירית מדגם ברק MX של התעשייה האווירית וספיידר של רפאל

מאט גייטס, מועמדו של טראמפ לתפקיד התובע הכללי / צילום: Reuters, Mike Blake

מאט גייטס הסיר את מועמדותו לתפקיד התובע הכללי של דונלד טראמפ

גייטס, שמועמדותו לוותה בביקורת רבה, על רקע חקירה פדרלית שהתנהלה נגדו בחשד לקיום יחסי מין עם קטינה, הודיע שיוותר על התפקיד ● "אישור המינוי שלי הפך, שלא בצדק, להסחת דעת מהעבודה הקריטית של טראמפ/ואנס", צייץ גייטס ברשת X

בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג / צילום: Shutterstock

החלטת בית הדין הפלילי הבינלאומי: מהלומה קשה ליחסים בין ישראל לאירופה

הפער בין מדינת ישראל לערכים האירופים גדל והולך - והחלטת בין הדין הפלילי הבינלאומי בהאג להוציא צווי מעצר נגד בנימין נתניהו ויואב גלנט מדגישים את הפער עוד יותר ● מדובר בפצצת עומק שעלולה לשנות באופן מהותי את יחסי ישראל עם מדינות אירופה