אסדת קידוח לוויתן / צילום: מארק ישראל סלם, "ג'רוזלם פוסט"
חברת ניו מד , שמחזיקה ב־45.34% ממאגר לוויתן, הודיעה כי המפעילה שברון , שמחזיקה ב־39.66% מהשותפות, החליטה בשל ההסלמה בצפון להשהות את העבודות להנחת הצנרת הימית במסגרת פרויקט הצינור השלישי עד לאפריל, "כתלות בלוחות הזמנים ובצבר ההזמנות של הקבלן המבצע ובמצב הביטחוני שישרור באזור".
● "עלייה בביקושים במרכז הארץ וירושלים": מה תעשה המלחמה למחיר הנדל"ן?
● ראיון | ביטול שטר ה-200 שקלים והגזירות שעל השולחן. מנהל רשות המסים מדבר
המשמעות של החלטת שברון היא דחייה של לפחות חצי שנה בהשלמת הפרויקט. בניו מד ציינו כי "אין השפעה מצטברת מהותית על השווי הכולל של תזרים המזומנים המהוון של השותפות מפרויקט לוויתן, אולם צפויה להיות לה השפעה מצטברת שלילית מהותית על תזרים המזומנים הצפוי בשנת 2025". פרויקט הנחת הצינור השלישי יצא לדרך ביולי אשתקד, בהובלת השותפות שכוללת גם את רציו עם 15%.
הצינור התת־ימי מונח כ־120 ק"מ מערבית לחיפה, ומיועד להוביל את הגז לאסדת ההפקה, שממוקמת כ־10 ק"מ מחוף דור. המיזם נועד להגדיל את היצע הגז הטבעי היומי של ישראל בכ־0.2 BCF. לפי התכנון המקורי, הזרמת הגז הראשונה בצינור הייתה אמורה להתרחש במחצית השנייה של 2025 אך כעת, כאמור, העבודות הופסקו למעשה עד קרוב למועד תכנון ההזרמה.
המשמעות: פחות יצוא
בשנת 2023 חלה עלייה בצריכת הגז הטבעי הישראלית ל־24.7 BCM (מיליארד מטרים מעוקבים): 13.1 למשק המקומי ו־11.6 ליצוא. בשנה זו חלה עלייה של 3.5% בתצרוכת המשק המקומי וכ־21% ביצוא. המשמעות של עיכוב פרויקט הצינור השלישי לא צפויה להיות מחסור במשק המקומי, אלא פחות גז ליצוא. בשנה שעברה, 75% מהיצוא הובל למצרים והיתר לירדן.
מלוויתן הופקו בשנה שעברה 11.1 BCM, לעומת 9.1 מתמר ו־4.6 מכריש. מאגר לוויתן היווה בשנה שעברה מקור ל־78% מיצוא הגז הישראלי, כשהיתר הגיע מתמר משום שכלל הגז מכריש מופנה למשק המקומי. במסגרת התצרוכת המקומית, לוויתן מהווים 17%, תוך שכריש הקטן יותר משמעותית מספק 34%, ומעל כולם - תמר עם 49%.
בצל המלחמה, ניו מד מסרה כי "בהמשך להתפתחויות הביטחוניות האחרונות וכתלות, בין היתר, בשיקולים תפעוליים וטכניים של המערכת, מבצעת המפעילה מעת לעת, בהתאם להוראות הפעלת האסדה ונהלי הבטיחות בה, הפסקות יזומות של ההפקה ממאגר לוויתן לפרקי זמן מסוימים". בחברה ציינו כי נכון לעת הנוכחית, הירידה בהיקף ההפקה בשל הפסקות ההפקה, "לא היתה בהיקף מהותי ביחס להיקף ההפקה השנתי".