חיילי מילואים / צילום: AP - Tsafrir Abayov
"קראו לי למילואים עכשיו אחרי ששירתי כל השנה כמעט ברצף, ואני לא מתכוונת להתייצב" - כך אומרת א', עצמאית ששירתה בשנה החולפת במילואים וקיבלה בשבוע שעבר מכתב מביטוח לאומי המעדכן אותה כי היא חייבת למדינה 162 אלף שקל. "כשהתקשרתי לברר על מה החוב, הבנתי שיש עוד 5 אלף מילואימניקים עצמאים כמוני שקיבלו את המכתבים הללו".
● אין גבול לחוצפה: המילואימניקים משלמים פעמיים על אובדן ההכנסות
● "מבחינתי שיבואו ויעקלו לי דברים": הנטל החדש על מילואימניקים עצמאים - נדרשים להחזיר כסף למדינה
● בצה"ל שמו סוף למנגנון התרומות הענק של ציוד צבאי: מה גרם לשינוי המדיניות?
יותר ויותר עצמאים שמשרתים במילואים מצהירים בימים אלה כי הם אינם מוכנים לחזור לשירות מילואים עקב דרישות החוב שנשלחו אליהם מהמדינה. "איך אפשר לשרת את המדינה בתנאים הללו?", שואל י', שנמצא במצב דומה. "כל יום שירות שלי העסק מדמם, והחובות שלי למדינה מצטברים", הוא מוסיף.
גם ד', שהקימה ב־2023 עסק עצמאי ושירתה במילואים חודשים ארוכים, גילתה לאחרונה כי היא חייבת למדינה 55 אלף שקל. ד' החליטה שהיא לא חוזרת למילואים.
לאחרונה פרסם גלובס כי אלפי מילואימניקים עצמאים מקבלים בחודשים האחרונים מכתבי דרישה לתשלום חובות של אלפי שקלים. הסיבה לדרישת ההחזר: הירידה בהכנסות שלהם בשנת 2023, שבעקבותיה התעדכן למטה רטרואקטיבית הסכום שהיה מגיע להם מהמדינה, הנגזר מאותן הכנסות. אלא שההכנסות האלה נחתכו כי הם היו במילואים.
הבעיה הקיימת בחוק, הבוחנת הכנסות רטרואקטיבית, עלולה לפגוע במשרתי המילואים גם בחישוב לשנת 2024, שכן רבים מהם עדיין בשירות מילואים. בביטוח לאומי ניסחו בתחילת השנה הצעת חוק שתפתור אותה. ואולם זה חודשים ארוכים שהיא מעלה אבק.
לטענת האוצר, אין צורך בחקיקה, מכיוון שלעצמאים יש את המענקים מרשות המסים ואת קרן הסיוע למשרתי המילואים של משרד הביטחון. ואולם מומחי מיסוי וביטוח לאומי, וכן אותם עצמאים, טוענים כי הם לא מכסים את ההפסדים שנגרמו.
הפתרון של ביטוח לאומי: הלוואה
בעמותה למען משרתי המילואים שיגרו לאחרונה מכתב לביטוח לאומי ולוועדת החוץ וביטחון בכנסת, בדרישה לתקן את הלאקונות בחוק. עו"ד עמרי גרופר, מומחה לזכויות משרתי מילואים וחבר בוועד המנהל של העמותה, מספר כי בכל יום מגיעות אליה פניות של אנשי מילואים שקיבלו דרישות להחזר חוב למדינה.
לדבריו, טענת האוצר כי הקרנות מפצות את המילואימנקים אינה מספקת, וזאת מכמה סיבות. בין היתר, הוא מסביר, חלון הזמנים להגשת בקשה לקבלת מענקים הוא שלושה חודשים בלבד. "ישנם משרתי מילואים רבים שהיו 'מנותקים' מהעולם האזרחי ולא היו מודעים לאפשרות הזו, ולכן פיספסו זאת".
ובינתיים, בביטוח לאומי מנסים להתמודד עם הבעיה בדרכים עקיפות, ובין היתר מציעים למילואימניקים הלוואות על חשבון גמלאות עתידיות. א' מספרת כי יום לאחר הפרסום בגלובס, הציעו לה מקדמה בסך 5,000-6,000 שקל. "אמרתי להם 'לא תודה. זו עוד הלוואה'".
עו"ד גרופר מספר כי מילואימניקים נוספים קיבלו שיחות דומות. "בימים האחרונים ביטוח לאומי פונה לאנשים ושואל אם הם צריכים מעין הלוואה שהם יחזירו אותה בתשלומים, כי הם מבינים שהם יצרו פה לאנשים 'ברוך' מבחינה תזרימית".