גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה חושבת מנהלת הגמל הגדולה בישראל על הטרנד הלוהט של המשקיעים

ענת כנפו תבור, מנהלת חברת הגמל הגדולה בישראל, לא מתלהבת מהריצה של הציבור להשקיע במדד האמריקאי: "ה–S&P 500 הפך להיות גימיק" ● היא קוראת להתחיל לחסוך מוקדם, "כבר מהעבודה הראשונה", ולהשאיר את הכסף בקרנות ההשתלמות, גם אם יוטל עליהן מיסוי ● וגם: ההסבר שלה למעבר של לקוחות מאלטשולר שחם למתחרים

ענת כנפו תבור / צילום:  אורן קאן
ענת כנפו תבור / צילום: אורן קאן

 

האם קרנות ההשתלמות הן באמת מוצר לעשירים בלבד כמו שמציירים במשרד האוצר, מהן המשמעויות של נהירת הישראלים למדד S&P 500 האמריקאי, ומה הסיכויים שהמדינה תתערב ותכריח את הגופים המוסדיים להסיט את חסכונות הציבור לכלכלה המקומית? ענת כנפו תבור, מנכ"לית אלטשולר שחם גמל ופנסיה, התארחה בפודקאסט שוק ההון של גלובס, "כוחות השוק", והתייחסה לנושאים הבוערים שעל הפרק.

אחרי קרב צמוד: דמרי תיכנס למדד היוקרתי בתל אביב, וזו החברה שנשארה בחוץ
"תקנו היום, אבל אל תסתכלו מחר מה קורה בשוק": המלצות ההשקעה של האנליסט הבכיר

החברה שאותה מנהלת כנפו תבור היא גוף הגמל הגדול בישראל, שמנהל כ-163 מיליארד שקל בקרנות השתלמות, קופות גמל, גמל להשקעה, חיסכון לכל ילד ופנסיה. זאת, גם לאחר תקופה מאתגרת שבה איבדה כ-90 מיליארד שקל למתחרות. בשוק הפנסיה, חברות הביטוח גדולות ממנה משמעותית.

 

בגלל ה"חור" הגדול של הגירעון בתקציב המדינה, למשרד האוצר יש לא מעט תוכניות שעשויות לטלטל את ענף החיסכון, כשהבולטת בהן היא הניסיון החוזר למסות את קרנות ההשתלמות. באלו מנוהלים נכון לאוגוסט האחרון 384 מיליארד שקל, אשר 75% מתוכם הם כספים 'נזילים', כלומר שניתנים למשיכה בכל עת. באוצר טוענים שמדובר ב"עיוות מס" שגורם למדינה הפסד של קרוב ל-8 מיליארד שקל בשנה, ומשרת בעיקר את העשירונים העליונים, 8-10. במקרה הזה, מדובר בניסיון רב שנתי למסות את הקרנות, שבינתיים נבלם שוב ושוב במסדרונות הכנסת.

"בדקנו את הנושא כדי להבין מי אלו המפקידים לקרנות ההשתלמות, ואני חייבת להגיד שלפחות מבדיקה שעשינו אצלנו, מדובר כבר על עשירון חמש ושש. בסוף זו האוכלוסייה העובדת, זו שנושאת בנטל הכי גדול במדינה מכל הבחינות. זה ממש לא מוצר רק לעשירים. במקום לעודד חיסכון בדיוק בקרב האוכלוסייה הזו, שגם ככה הפנסיה שלה כנראה לא תהיה מאוד גבוהה לאור השכר, עושים בדיוק ההפך", מבקרת כנפו תבור את החלטת משרד האוצר.

לשם המחשה, על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, ההכנסה ברוטו למשק בית בעשירון שש עומדת לכל היותר על כ-18,500 שקל בחודש. אגב, בעשירון 8 הסכום עומד על קצת יותר מ-29 אלף שקל ברוטו.

מעבר לכך, כנפו תבור מאמינה שמדובר בכלי חיסכון לטווח ארוך שצריך לעודד ולא לבטל. "אנחנו מאוד מאמינים שהחיסכון הזה צריך להישאר לפנסיה, ולא סתם הרבה מאוד מהכספים הללו נזילים. אנשים לא ממהרים למשוך את הכספים שהצטברו אחרי שש שנים לקניית רכב, שיפוץ דירה או טיול בחו"ל", היא אומרת, "אלא באמת חוסכים את הכסף הזה כדי שיתווסף לקרן הפנסיה שלהם".

מה הסיכויים לדעתך שיוטל מס על קרנות ההשתלמות?
"קודם כל זו טיוטה. כל שנה כמעט לפני שעולה חוק ההסדרים, עולות טיוטות של כל מיני גזירות שונות ומשונות. הטיוטה בהקשר של קרנות ההשתלמות מדברת על כך שבשש השנים הראשונות שבהן הקרן לא נזילה, הרווחים יהיו פטורים ממס - כמו היום, ורק החל מהשנה השביעית, אחרי שהקרן הופכת להיות קרן נזילה, יתחילו למסות את הרווחים בהתאם. אם זה יקרה, ושוב הדגש הוא אם זה יקרה, המס יחול החל מינואר 2025. זאת אומרת, אין פה בשום צורה מיסוי רטרואקטיבי על רווחים או על חסכונות קיימים שיש היום להרבה מאוד לקוחות. הכסף הזה מוגן".

אנשים בפאניקה, רבים שואלים אם כדאי למהר לפדות את החיסכון.
"התשובה היא חד משמעית לא. קודם כל, כמו שציינתי זו טיוטה, וצריך לראות אם תעבור. אנחנו קוראים גם בעיתון שלכם וגם במקומות אחרים שיש כוחות שונים שמעורבים כמו ההסתדרות או גופים אחרים, שינסו כמובן למנוע את זה. אבל גם בתרחיש שבו זה יקרה, השאלה היא לאן להעביר את הכסף. זה לא שיש שוני מיסויי באלטרנטיבות שבשוק. הפאניקה של כל מיני אנשים שמתבטאים על כך וקוראים למשוך היא מיותרת לחלוטין. לא צריך לגעת בכסף הזה אלא להמשיך לחסוך (גם אם יהיה מיסוי, ב"ל, נ"א)".

 

"אני בכוונה קוראת ל־S&P 500 טרנד"

המגמה הבולטת ביותר אולי כיום בעולם החיסכון היא מעבר מסיבי של לקוחות למסלולי ה-500 S&P, מדד הדגל של שוק המניות האמריקאי. לפי בדיקת גלובס, יותר ממחצית מהכספים שנצברו (נטו) בפנסיה בשנה האחרונה הופנו לשם. לשם השוואה, עד לפני כמה שנים היה מדובר על שברירי אחוזים, אם בכלל.

"אלטשולר שחם היה בין השחקנים האחרונים שנכנסו לטרנד הזה", מציינת כנפו תבור. "למה אני קוראת לזה טרנד? כי באמת בשנתיים האחרונות המדד הזה הניב תשואות יפות, על כך אין עוררין. אבל זה הפך להיות הגימיק, הטרנד שכולם רוצים לנהור אליו בידיעה ברורה שהוא ישיג אחוזים רבים של תשואה".

החשש שלה הוא מ"הטעות הקלאסית" - שכאשר יגיעו נפילות בשווקים, אנשים יברחו מהאפיק, יספגו את הנפילות ואחר כך לא ייהנו מהעליות הבאות שיגיעו. "הניסיון מוכיח שלקוחות לא סבלניים. כשהשוק עולה, יש נהירה, אבל כשיש ירידות, לקוחות נוטים לצאת. זו טעות קלאסית - יוצאים אחרי הירידות וחוזרים אחרי העליות, מה שגורם להפסדים.

"לכן, אנחנו חושבים שה-S&P 500 צריך להיות חלק מהתיק, אבל בפרופורציה נכונה, תלוי בגיל ובטווח החיסכון", לדבריה. "גם במסלול הכללי שלנו יש רכיב כזה, אבל מנהל ההשקעות מתאים אותו לפי תחזיות וניתוחים. לא סתם לא נכנסנו בהתחלה לטרנד הזה. אנחנו מאמינים שלא צריך לשים את כל הביצים בסל אחד. בסופו של דבר, כשלקוחות משקיעים לטווח ארוך יש צורך בפיזור. להיות גם באג"ח, לפזר בין הארץ לחו"ל, וגם במדדים שונים ולא רק במקום אחד".

אתם ידועים כמובילים של הוצאת ההשקעות לחו"ל. האם זה לא סותר?
"זה לא סותר. אנחנו מאמינים בניהול תיק על ידי מנהל השקעות מקצועי, בשיתוף עם ועדת השקעות ואנליסטים. נכון שאלטשולר שחם הוביל בהמלצה להגדיל חשיפה לחו"ל; כיום, 80% מתיק המניות שלנו הוא בחו"ל, בפיזור גיאוגרפי רחב - אבל זה חלק מניהול התיק הכולל, לא השקעה בלעדית ב-S&P 500".

השלכות המאקרו של ההשקעה בחו"ל

להשקעה המסיבית של כספי הישראלים בשוקי חו"ל יש השלכות מאקרו רוחביות על הכלכלה הישראלית. לאחרונה אף פורסם במסגרת טיוטת חוק ההסדרים סעיף שלפיו תוקם ועדה שתבחן את ניהול נכסי הציבור בידי הגופים המוסדיים. בענף ומחוצה לו היו כאלו שחששו כי מדובר בניסיון התערבות שנועד להגביל הוצאת כספים לחו"ל.

כנפו תבור: "ממה שאנחנו מבינים לא מדובר על הגבלת השקעות בחו"ל. אני חושבת שאף אחד לא רוצה להגיע למצב שבו אומרים לגופים המוסדיים איפה מותר או אסור להם להשקיע. להבנתנו זה ממש לא על הפרק".

לגופו של עניין, היא אומרת כי "יציאת הכספים לחו"ל מקטינה את ההשקעה בבורסה הישראלית ומשפיעה על הדולר. אבל חשוב לזכור שחלקה של ישראל בשוק המניות העולמי מאוד נמוך, פחות מחצי אחוז. אנחנו מאמינים בהשקעות בישראל ורוצים שחלק מהנכסים יישארו כאן. לכן, אנחנו משקיעים בין 10% ל-20% בשוק הישראלי".

אז 10% זה בכל זאת מרכיב גבוה?
"כן, וחשוב לזכור שאנחנו מדברים על תיק של 100% מניות. רוב האוכלוסייה נמצאת במסלול הכללי שהוא בערך 50% מניות ו-50% אג"ח. האג"ח ברובן בישראל, כך שבפועל ההשקעה בארץ גבוהה יותר".

חזרו לצמרת התשואות, מאבדים לקוחות

גם כיום אלטשולר שחם הוא מנהל הגמל הגדול בישראל. לאחר תקופה של תשואות מאכזבות (בין היתר בשל השקעות לא מוצלחות בשוק המניות הסיני) שהובילו לאובדן משמעותי של לקוחות, חזר בית ההשקעות וכבש בשנה האחרונה את צמרת התשואות. במסלול הכללי בהשתלמות ובגמל מציג אלטשולר שחם ב-2024 (ינואר-אוגוסט) תשואה של 8.9%, ובמסלול המנייתי תשואה של 15.4%. בשניהם הוא הראשון מבין כל גופי ההשקעות הגדולים.

עם זאת, הוא עדיין סובל מעזיבת כספי לקוחות. בתחילת השנה עדיין יצאו מאלטשולר יותר מ-2 מיליארד שקל מדי חודש, וכעת - על רקע השיפור בתשואות, מדובר על פדיונות קטנים יותר, של 200-400 מיליון שקל. בחברה מאמינים שנקודת האיזון קרובה.

כשמסתכלים על טבלת התשואות, איך יכול להיות שאתם עדיין מאבדים לקוחות?
"עד לפני כשנתיים וחצי, הובלנו את טבלת התשואות בפער גדול במשך יותר מעשור. כתוצאה מכך, הייתה נהירה של לקוחות אלינו (החברה הפכה לשליש משוק הגמל, גם בזכות קניית הקופות של בית ההשקעות פסגות, ב"ל ונ"א). אחר כך הגיעה תקופה פחות טובה של כשנתיים, בהן היינו במקום האחרון בתשואות. בתקופה זו ראינו יציאה של כספים. כעת, בשנה האחרונה, אנחנו שוב במקום הראשון.

"מה שחשוב לי להדגיש הוא שהמרדף של החוסכים אחרי 'הכוכב התורן' אינו נכון. מחקר באוניברסיטת תל אביב הראה שלקוחות שעברו בכל פעם לגוף שהוביל בתשואות בשנה האחרונה, בסופו של דבר הפסידו. בארה"ב ובאירופה, אנחנו רואים שלקוחות בוחרים גוף ונשארים איתו, ללא קשר לתנודות קצרות טווח. הם מבינים שזה כסף לטווח ארוך - לפנסיה או לחיסכון לילדים.

"אני לא נגד תחרות, להיפך. תחרות גורמת לגופים להשתפר בהשקעות, בשירות ובתפעול. אבל המרדף אחרי הגוף שבמקום הראשון ברגע נתון, תוך הפסד התיקון בגוף הקודם, אינו נכון".

אז לפי מה מחליטים איפה להשקיע את החיסכון?
"ההמלצה שלי היא לבדוק היטב את הגוף שמנהל את הכסף: מיהו בית ההשקעות, מי מנהל אותו, מי מנהל ההשקעות וכמה זמן הוא בתפקיד, איזו אנליזה נעשית וכמה משקיעים בה. ואז להישאר, גם אם יש תקופות פחות טובות, כי כפי שראינו, זה מתקן את עצמו".

עם זאת, יש לציין כי בסיכום שלוש וחמש השנים האחרונות, אלטשולר שחם עדיין נמצא בפיגור בתשואות מול רוב המתחרים.

חשיבות דמי הניהול ושאלת מיליון הדולר

האינפלציה שהרימה ראש בשנים האחרונות, ויוקר המחיה, מורגשים בכל משק בית ומעלים שאלה מרכזית - האם הפנסיה שלנו תספיק לנו כדי להתקיים בכבוד לאחר גיל הפרישה.

"זו שאלת מיליון הדולר", אומרת כנפו תבור. "היום כל חוסך יכול להיכנס להזין את הנתונים האישיים שלו, לשחק במרכיב התשואה ולנסות להעריך איזו תשואה הוא יקבל עד הפרישה. זה בעצם מחשב את הקצבה שאליה הוא יגיע. אחת ההמלצות הכי חשובות שלי ל כל מי שאני פוגשת היא להתחיל לחסוך מגיל מוקדם.

"זאת אומרת, גם כשחבר'ה צעירים ומתחילים לעבוד כשליחים או לא משנה מה - כבר מהיום הראשון להתחיל לחסוך. אפקט הריבית דריבית הוא סופר משמעותי. הלוואי והיו מתייחסים ברצינות לבחירת קרן פנסיה או חיסכון לטווח ארוך כמו שמתייחסים ברצינות לקניית דירה".

ומה לגבי דמי הניהול - עד כמה הם משפיעים על החיסכון?
"הם מאוד מהותיים. בקרן הפנסיה לדוגמה, אנחנו אחת מהקרנות הנבחרות (מה שידוע גם כ"קרן ברירת מחדל", ב"ל ונ"א). כל הנושא הזה של הקרנות הנבחרות גרם להורדת דמי ניהול בכל השוק, גם בחברות הביטוח ובקרנות הפנסיה הגדולות. בהסתכלות של חיסכון ל-30-50 שנה זה לגמרי מרכיב חשוב".

מה הם דמי ניהול הגיוניים בעינייך?
"בפנסיה זה לא סוד: עכשיו בדיוק היה מכרז לארבע שנים שבו דמי הניהול הם 1% מההפקדות ו-0.22% מהצבירה. זה בערך שליש ממה שהיה בעבר".

פרשת סלייס והלקחים שצריכים להילמד

לסיום, שאלנו את כנפו תבור על פרשת סלייס - במסגרתה איבדו החוסכים בחברת ניהול הגמל קרוב ל-900 מיליון שקל שהושקעו בקרנות בחו"ל, ולא ברור היכן הם והאם ישובו לבעליהם, מה שמסתמנת כאחת מההסתבכויות הפיננסיות הגדולות בתולדות המדינה.

כנפו תבור מדגישה כי "חשוב לדייק, הכספים שנעלמו בסלייס הם במוצר ה-IRA (גמל בניהול אישי). IRA זו פלטפורמה לגיטימית המאפשרת ללקוח לנהל בעצמו את החיסכון שלו. השקעה בנכסים לא סחירים יכולה להיות מבורכת, אך כשלקוחות מחליטים לנהל בעצמם את כספי החיסכון, נדרשת אחריות רבה. חשוב לבצע בדיקות מקיפות לפני כניסה להשקעות כאלה, ובין היתר מי מנהל את ההשקעה, מי עומד מאחוריה, האם הכספים נזילים, והאם הם עוברים לחו"ל.

"לגבי לקוחות פחות מתוחכמים, הם זקוקים לעזרת איש מקצוע כשמקבלים החלטות כלכליות כה משמעותיות. סביר להניח שהרגולציה תתערב בעתיד, ותדרוש ליווי של בעל רישיון ניהול או שיווק השקעות לפני כניסה להשקעות מסוג זה.

"במקביל, יש צורך ברגולציה מוגברת על התחום הזה, שכמו בשיווק קרנות השתלמות או קופות גמל, נדרש תהליך מסודר של מסמכי הנמקה והשוואות. עם זאת, גם הלקוחות צריכים לקחת אחריות ולא להתפתות להצעות שנשמעות טוב מכדי להיות אמיתיות".

עוד כתבות

האינפלציה בספטמבר מפתיעה לטובה - קצב שנתי של 3.5%; עליית מחירי הדירות התמתנה

ירידות בולטות נרשמו בסעיפי תחבורה, תרבות ובידור, הלבשה והנעלה ופירות טריים ● עליות נרשמו בסעיפי ירקות טריים, שירותי חינוך וריהוט וציוד לבית ● מחירי הדירות באוגוסט עלו ב-0.3% בלבד, לאחר עליות חדות בחודשים הקודמים ● בראייה שנתית מחירי הדירות זינקו ביותר מ-6% ● מזרחי טפחות: "הנתון של היום רחוק מכזה שיצדיק העלאת ריבית בנובמבר"

יחיא סינוואר, מנהיג ארגון הטרור חמאס / צילום: ap, Adel Hana

דובר צה״ל: חוסל יחיא סינוואר, מנהיג ארגון הטרור חמאס והאחראי לטבח ה-7 באוקטובר

בסיום של מצוד שנערך כשנה, אמש, 16 באוקטובר 2024, חיסלו כוחות צה"ל מפיקוד הדרום את יחיא סינוואר, מנהיג ארגון הטרור חמאס בפעילות בדרום רצועת עזה • שר הביטחון גלנט בגבול רצועת עזה: ״סינוואר סיים את חייו מוכה, נרדף ונמלט, לא כמפקד אלא כמי שדאג רק לעצמו" ● כל העדכונים

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניית מורגן סטנלי עלתה ב-6.5%

נעילה מעורבת באירופה ● מדד ניקיי ירד ב-1.8% ● ASML שפירסמה דוח מאכזב אתמול הפילה את מניות השבבים, אנבידיה השילה 5% ● האתר של פרויקט הקריפטו של טראמפ קרס ביומו הראשון ● למרות החששות לגבי האייפון החדש, מניית אפל הגיעה לשיא כל הזמנים ● האינפלציה בבריטניה ירדה אל מתחת ל-2%, הסיכוי להורדת ריבית גדל

מחיר שמן הזית מזנק / צילום: Shutterstock

הייבוא נפגע, הפועלים לא הגיעו והמטעים תחת אש: כך הפך שמן הזית למוצר המתייקר של השנה

מחיר שמן הזית זינק בישראל בקרוב ל־40% בתוך שנה, אך למרות שהעלייה מתונה יחסית למתרחש בעולם - יש בענף מי שמפנים אצבע מאשימה ליבוא "שלא עמד במשימה ביום הפקודה" ● אחרים מזכירים את הבצורת העולמית הקשה שפגעה במטעים בספרד כמו גם בישראל, ומאמינים שלמרות הרצון לתמוך בחקלאות כחול־לבן - הפתרון להתייקרויות אינו בייצור המקומי ● כעת מגדלי הזיתים חוששים שמיליוני עצים בגליל לא יימסקו בשל ההסלמה הביטחונית בצפון: "זו חרדה מטורפת"

היכונו לפגיעה משמעותית בכיס / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

היכונו לפגיעה משמעותית בכיס כבר בעוד חודשיים וחצי

בכנסת סוף סוף מתפנים לנפגעי סלייס ● בממשלה לא מבינים את עומק הבוץ בצפון ● ובקרוב כולנו נשלם הרבה הרבה יותר ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בניית דירות חדשות / צילום: Shutterstock

תנועת מספריים: המגמה שמרסנת את מחירי הדיור. האם יש סיבה לאופטימיות?

מדד מחירי הדירות רשם עלייה של 6.3% בשנה, עם התחזקות גבוהה במיוחד במחוזות חיפה והמרכז ● המדד לחודש אוגוסט היה נמוך יחסית ● תנועת מספריים הורגשה בין הסקטורים: עם עלייה במחירי הדירות החדשות וירידה במחירי הדירות יד שנייה ● מה מלמדים שלל הנתונים על מצבו של שוק הנדל"ן?

תחנת הכוח הגרעינית פליסאדס / צילום: Entergy

עלות של כמעט 2 מיליארד דולר: תחנות כוח בנות 50 נפתחות מחדש בארה"ב

הביקוש הגואה לחשמל והשקעות חדשות באנרגיה ירוקה הניעו את התוכנית להחיות מחדש את מפעל פליסאדס הישן של מישיגן. זה יהיה מהלך ראשון מסוגו

אל''ם (במיל') מעין לינר / צילום: דובר צה''ל

"רכשנו ושכרנו כל גנרטור אפשרי": הקצינה שדאגה לגג למאות אלפי מילואימניקים בחזית

אל"מ מעיין לינר, ראש מחלקת שיווק והעתקת מחנות ותשתיות בצה"ל, לא דמיינה שתצטרך לארגן מקומות לינה, מקלחות ומכבסות למאות אלפי חיילים שגויסו בבת אחת למלחמה ● בראיון לרגל פרישתה, היא משיבה לביקורת על תנאי החיילים בשטח ומספרת איך ייבנו המוצבים החדשים

החיסול המסתמן של סינוואר: חמאס הוחרב, גם ציר ההתנגדות של איראן נפגע קשות / צילום: Reuters, SOPA Images

החיסול של סינוואר: חמאס הוחרב, גם ציר ההתנגדות של איראן נפגע קשות

מותו של אדריכל פשעי ה־7 באוקטובר משלים עבור ישראל צבר חיסולים בקנה מידה היסטורי של כל שדרת הפיקוד של חמאס בכל הזירות: הלשכה המדינית, הזרוע הצבאית וההנהגה ברצועת עזה שאותה מוביל סינוואר בשבע השנים האחרונות ● חיסולו עשוי להוות גם בשורה חיובית בנוגע ל־101 החטופים - כבר שבועות שהמו"מ לא מתקדם לשום מקום, בגלל התעקשותו של סינוואר לא להתגמש

מכשירי זימונית בתצוגה של חברת גולד אפולו בטייוואן / צילום: Reuters, Ann Wang

דיווח: המודיעין הישראלי שיווק את הביפרים עם חומר הנפץ באמצעות חנויות מזויפות ברשת

לפי תחקיר של סוכנות הידיעות רויטרס, הומצא "סיפור כיסוי" לסוללה שהוכנסה למכשירי הביפרים, שהכילה חומר נפץ פלסטי שלא היה ניתן לגלות ברנטגן • מכשיר הביפר שווק כבעל סוללה חדשנית שמחזיקה ל-85 ימים • סוכן המכירות מכר את הביפרים לארגון במחיר נמוך יחסית

פעילי ארגון הטרור חמאס / צילום: Associated Press, John Minchillo

אחיו של סינוואר, חאלד משעל או בכלל חליל אל־חיא? מי יירש את יחיא סינוואר

חיסול סינוואר מהווה מכה מורלית, תודעתית וארגונית לחמאס וכעת עולה השאלה מי יחליף אותו ● אלא שהמומחים תמימי דעים שאין דמות מובהקת שמתאימה לתפקיד ● האם יהיה זה האח הצעיר או ״הטייקון של חמאס״? מי עוד על הפרק ומה תרצה איראן

כלים נאים ואוכל טעים בחצר האחורית / צילום: מתוך עמוד הפייסבור של החצר האחורית

מאפים וחפצים, יינות מיושנים ויריד חגיגי בדרום המשתקם

מקום מפגש חם ומחבק שמציע בית קפה לצד גלריה לפריטי עיצוב, נוי ורהיטים; חלומות שהתגשמו בדמות יין ואמנות; ושלל פעילויות ודוכנים בחווה חקלאית תיירותית שגם מציעה קטיף עצמי ● חגית אברון תופרת יום בנגב המערבי

נשיא צרפת עמנואל מקרון ורה''מ בנימין נתניהו / צילום: Reuters, REUTERS

נתניהו בריאיון בצרפת: "מקרון מסלף את ההיסטוריה, קריאתו מבישה"

ראש הממשלה תקף את נשיא צרפת בריאיון שפורסם בעיתון צרפתי - וטען: "מצפים מבעלי בריתנו ליחס אחר" ● נתניהו תקף את מקרן שאמר כי "האו"ם יצר את ישראל", והשיב: "מי שהקים את את המדינה הם לוחמי מלחמת העצמאות, בהם שורדי השואה" ● נתניהו הדגיש: המאבק נגד חמאס, חיזבאללה ואיראן - משותף גם למדינות המערב

צילום: משה מילנר-לע''מ / צילום: משה מילנר-לע''מ

מ"בלוקונים" ועד למגדלי הענק: כך השתנתה הדירה הממוצעת בישראל לאורך השנים

שטח הדירה הממוצעת בישראל עלה בהתמדה לאורך השנים, עד שהיום קשה להאמין שבראשית ימי המדינה הוא עמד על כ־22 מ"ר בלבד ● כך השפיעו שנות הצנע, מלחמת ששת הימים, גלי העליות, מגפת הקורונה ועוד על תכנון הדירות בישראל

איור: גיל ג'יבלי

הבורסה שעלתה ב־28% בחודש אחד והמלכודת שמסתתרת מאחוריה

מדדי המניות בסין רשמו חודש של ראלי היסטורי עם זינוק של 28% ● תוכנית התמריצים של בייג'ינג מחזירה את המשקיעים לכלכלה השנייה בגודלה בעולם, אבל בבנק לאומי מזהירים מפני נהירה לשוק הסיני: "השקעה כמעט ספקולטיבית, שתלויה במוטיבציה של השלטון" ● שאלת השבוע

חיים גליק, מנכ''ל נת''ע / צילום: בר לביא

הוא גזר את הסרט של פרויקט הענק ובטוח: "קודמיי בתפקיד לא ידעו מה הם עושים"

הקדנציה הסוערת של חיים גליק התחילה בביקורת על חוסר הניסיון התחבורתי שלו, אבל לטענתו חוסר הידע והניסיון שררו הרבה לפניו ● על אף העיכובים בהקמת הקו האדום ומערכת היחסים המורכבת עם השרה רגב, גליק הוא מי שבסוף גזר את הסרט בפרויקט הכי גדול ויקר שבוצע בישראל, וטוען: "הישג אדיר שלרוב עושים בעשרות שנים" ● וגם: עמדתו המפתיעה לגבי הפעלת המטרו בשבת

העבודה הראשונה שלי / צילום: מנחם רייס

העבודה הראשונה של רמי לוי ומנכ"לית אל על, ומה היא מלמדת על המשך הקריירה שלהם

בעלי קבוצת פוקס מכר חולצות מודפסות כבר בבית הספר היסודי, מנכ"ל וולט היה סבל במעבר הגבול עם ירדן, מייסדת חברת הביטוח ליברה עבדה בקיוסק, ומנכ"לית אל על התחילה בכלל בבנק הפועלים ● אחרי שנים בעולם העסקי, בכירי המשק מספרים לערן גפן על הג'וב הראשון שלהם, שגם עיצב את מי שהם היום

רחפן / אילוסטרציה: Shutterstock, Dmitry Kalinovsky

רחפנים מסתוריים טסו מעל בסיס צבאי אמריקאי במשך 17 ימים. הפנטגון מבולבל

גורמים אמריקאים אינם יודעים מי עומד מאחורי הרחפנים שטסו בחופשיות מעל אתרי ביטחון לאומי רגישים - או איך לעצור אותם

איור: Shutterstock

הגזענות הסמויה: המחקר שבדק מה קורה כשבני קבוצות מיעוט עוברים לבניין

מחקר רחב היקף של שני כלכלנים שהוצג בכנס של בנק ישראל מגלה כי כשמשקי בית של מיעוטים נכנסים לבניין שבו עד אז לא היו דיירים מקבוצות מיעוט, מחירי הדירות בו יורדים יחסית לסביבתו

נשיא צרפת, עמנואל מקרון / צילום: ap, Stephanie Scarbroug

מקרון נגד ישראל: חברות ישראליות יוכלו להופיע בתערוכת הנשק, אבל לא להציג שום מוצר

12 חברות ישראליות שהיו צפויות להציג בתערוכה הביטחונית הימית היוקרתית "יורונאבאל" בנובמבר, הורחקו ממנה, אולם בהמשך דווח כי יוכלו להשתתף בלי שיוכלו להציג שום עמדה או ציוד ● לעומת זאת לטורקיה יתאפשר להופיע ●  לאחרונה, קרא נשיא צרפת לאמברגו נשק על ישראל