סרטון בפייסבוק, 26.10.24 / צילום: צילום מסך מפייסבוק
בשבת בבוקר העולם התעורר וגילה שישראל תקפה באיראן, בתגובה למתקפת הטילים הבליסטיים מאיראן על ישראל בסוף החודש. היה במתקפה זו משהו תקדימי לא רק בגלל היקף התקיפה, אלא גם כי לראשונה ישראל לקחה אחריות. זאת בניגוד, למשל, לתגובה שיוחסה לה באפריל, לפי פרסומים זרים, בתגובה למתקפה האיראנית הראשונה על ישראל אי־פעם. ככל שעבר הזמן, נחשף עוד ועוד מידע, דובר צה"ל שחרר עוד ועוד צילומים מההכנות לתקיפה, ומשטר האייתוללות הוסיף עוד ועוד איומים. וכשזה המצב, כדאי להיזהר ממידע לא נכון.
● פרשנות | האירוע שיקבע: האם איראן תתקוף בחזרה
● פרשנות | "מקווים שהבנתם את הרמז", אומרת ישראל לאיראן. אבל רמז עבה יש גם לעתיד יחסי ישראל-ארה"ב: זהירות
● ראיון | המומחית שטוענת: "המתקפה הגדולה באיראן מאז שנות ה-80"
● עשרות יעדים בשלושה גלים: מה ישראל תקפה באיראן?
הרצון להיות ראשון
פייקים שונים עלו בעניין, אבל דבר אחד היה משותף לכל אלה שנבדקו: הרצון ליצור את הרושם שהמפרסמים מביאים תיעודים מיידיים מזירות האירועים. "טהרן כרגע", הודיע פוסט בפייסבוק, לצד סרטון של מה שנראה כמו פיצוץ בשכונת מגורים. "טהרן עכשיו", סיפר פוסט ברשת איקס לצד תמונה של פיצוץ ענק לצד מה שנראה כמו מתקני תשתית. "מתפרץ: ישראל תקפה באיראן עם שש הפצצות", דיווחו פוסטים ברשתות החברתיות, מלווה בתמונה של פיצוץ לא רחוק מהעיר. ואלה רק כמה דוגמאות. מי שהיו ערים בשעות הקטנות של הלילה קיבלו ללא ספק תיעודים מרשימים ביותר.
רק שהצילומים לא תיעדו את מה שהם התיימרו לתעד. בודקי עובדות מכל רחבי העולם נאלצו להפריך את הטענות. כך למשל, בודקי העובדות של כלי התקשורת ההודי India Today בדקו את אותו פיצוץ של "טהרן כרגע", ומצאו שבכלל מדובר מתיעוד של הפצצות ישראליות בביירות מספר ימים קודם לכן.
אבל זה לפחות סרטון מהימים האחרונים ושקשור למלחמה שישראל נמצאת בה כרגע. הפוסטים האחרים נשענו על תיעודים יותר רחוקים מהמצב הנוכחי: כפי שהראו בארגון בדיקת העובדות הערבי Misbar ובארגון ההודי Newschecker, התמונות הן אולי מטהרן, אבל מפיצוץ שאירע במתקן נפט הממוקם בדרום העיר ביוני 2021. במתקפה הנוכחית, כידוע, ישראל נמנעה מפגיעה במתקני נפט, לבקשת האמריקאים.
עסקים כרגיל?
אבל בזמן שהיו מי שרצו להוציא צילומים מעוררי השתאות מההתקפה, גם אם הם מאירועים אחרים בכלל, היו מי שניסו לגמד את העניין. בבוקר שלאחר המתקפה הטלוויזיה האיראנית פרסה את כתביה בחלקים שונים של המדינה וקיימה שידור חי. לפי קשבת ה־BBC גונצ'ה האביביאזאד, מטרת השידור הייתה להראות ש"כלום" לא קרה, ושהמצב ברפובליקה האסלאמית הוא "נורמלי". לדבריה, כלי התקשורת פעל באותו אופן גם באפריל, לאחר המתקפה שיוחסה לישראל בתגובה ל"ליל הכטב"מים".
אין דיווח על סרטן
כעת כולם מצפים לראות כיצד יחליט האייתוללה עלי חמינאי להגיב למתקפה, אם בכלל. אבל אולי הוא לא יזכה להחליט על התגובה? ייתכן שרבים מכם נתקלו בפוסטים כמו: "המנהיג העליון של איראן חמינאי סובל ממחלה סופנית". חלק מהפוסטים ציינו במפורש סרטן. המקור, לכאורה, הוא ה"ניו יורק טיימס". רק שכפי שהראו בודקי עובדות רבים, למשל שאיאן סארדאריזאדה מה־BBC, בעיתון האמריקאי רק נכתב בטור דעה כי "הסברה היא שהאייתוללה חמינאי, 85, חולה מאוד", מה שמזמין קרבות ירושה באיראן. משם הדרך למחלות סופניות ולסרטן הייתה קצרה.
תחקיר: אוריה בר־מאיר
לקריאה נוספת: