גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העלאת מס בדרך: כלי הרכב שיתייקרו באלפי שקלים לפחות ב־2025

שוק הרכב הישראלי צועד לעבר אחת השנים הקשות בתולדותיו, עם עליית מסים רוחבית ● אולם גם בתוך הפגיעה הכללית ישנם פלחי שוק שהפגיעה בהם תהיה קשה במיוחד ● החל מהמכוניות החשמליות ועד כלי רכב מסחריים - אלו "נקודות הכאב" הבולטות

האוצר נערך להעמקת המיסוי בשוק הרכב / צילומים: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
האוצר נערך להעמקת המיסוי בשוק הרכב / צילומים: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בעוד כחודשיים (ינואר 2025) ייכנסו לתוקף שורה של גזירות מס, שעתידות לייקר משמעותית את רוב דגמי הרכב הנמכרים בישראל ואת השימוש בהן. חלק מהגזירות יהיו רוחביות - דוגמת עליית מס הערך המוסף - ואחרות יתמקדו בסקטורים ספציפיים של השוק, כמו מס מסחריות ומס רכב חשמלי. כך, שוק הרכב הישראלי צועד לקראת אחת השנים הקשות בתולדותיו. ננסה למפות כאן כמה מ"נקודות הכאב" הבולטות.

מכה נוספת למחזיקי הרכב החשמלי: הקיצוץ שבוחנים במשרד האוצר
ההימור החדש של יבואניות הרכב הגדולות

מס מסחריות קלות: עוד תרומה ליוקר המחיה

לצד עליית המע"מ ל־18% והפחתת הטבות המס הירוק על כלל כלי הרכב, צפוי להיכנס לראשונה בינואר גם "קנס זיהום". הקנס יעמוד על עד 7,500 שקל על כלי רכב חדשים, שנמצאים בדרגות הזיהום הגבוהות ביותר - קבוצה 14 ובעיקר קבוצה 15.

האוצר מציג את המהלך כמעין "מס יוקרה סביבתי", שמכוון בעיקר ללקוחות שרוכשים רכבי יוקרה עם מנועים גדולים או רכבי פנאי עם מנועים בזבזניים בדלק, אולם הוא עתיד לפגוע נקודתית גם בפלח המסחריות הקלות והטנדרים. פלח זה הוא אחד הסקטורים "היצרניים" והחיוניים בשוק הישראלי. כלי הרכב הללו הם "חוט השדרה" של עסקים קטנים, נותני שירותים ושל ציי רכבי שירות ולוגיסטיקה. הטנדרים ספציפית הם כלי עבודה חיוניים של חקלאים, קבלנים ועובדי שטח.

בדיקת גלובס מעלה שבערך 85% מכלל הדגמים המסחריים הקלים שנמכרים בישראל מצוידים במנועי דיזל או במנועי בנזין "קלאסיים", ללא סיוע חשמלי, ומשתייכים לקבוצת הזיהום הגבוהה ביותר, קבוצה 15. חלקם בקבוצה הזו גדול בערך פי שלושה מחלקם בכלל מסירות הרכב החדש בישראל.

המשמעות היא שכמעט כולם צפויים לספוג בינואר "קנס סביבתי" ממוצע של כ־5 אלף שקל. זה אולי נסבל ברמת הרכישה הבודדת אבל כאשר מדובר בחברות ובציים, שרוכשים אלפי יחידות כל שנה, מדובר בהתייקרות משמעותית. נזכיר שעליית המחירים הזו תצטרף לעלייה הצפויה בבלו הדלק, שגם ממנה עתידים להיפגע במיוחד כלי רכב מסחריים.

לקבוצת המסחריות יש עוד מאפיין ייחודי בהשוואה לרכב פרטי: היא מיועדת לייצר הכנסות לעוסקים ולכן יש לה ממשק ישיר לצרכנים. לפיכך סביר להניח שתוספת העלויות תתגלגל ישירות למחירי הסחורות והשירותים ותתרום ליוקר המחיה.

תיאורטית, עוסקים יכולים לרכוש מסחריות קלות (מתחת ל־3.5 טון) עם הנעה "ירוקה", דוגמת הנעה חשמלית, ולהימנע מהקנס. אולם נכון להיום היצע המסחריות החשמליות הקלות בשוק הישראלי הוא מזערי, מחירן יקר ולרובן יש טווח מוגבל יחסית - כך שהם לא קוסמים לצרכני נסועה "כבדים", שעוברים מאות רבות של קילומטרים ביום עבודה. יתר על כן, מסחריות חשמליות לא זוכות לשום הטבת מס בהשוואה לכל רכב חשמלי פרטי. כלומר, גם הן יספגו בינואר את עליית מס הקנייה החדה בפלח ואת ביטול הטבת האגרה (ראו סעיף נפרד).

המכוניות החשמליות: מכה משולבת

את עיקר "מכות המיסוי" בינואר צפוי לספוג סקטור המכוניות החשמליות, שהיה בשלוש השנים האחרונות מנוע הצמיחה הפעיל ביותר של השוק. המכה המשולבת כוללת את עליית המע"מ, ביטול הטבת ביטוח החובה ועלייה חדה במס הקנייה.

בטיוטה של תוכנית התקציב, שהוצגה החודש לעיון הציבור, אין שום אזכור להמשכיות ההטבה על כלי רכב חשמליים, למעט "פטור" מהקיצוץ של 4 אלף שקל בזיכוי המס הירוק, שאותו יספגו שאר כלי הרכב. המשמעות היא שאם הנוסח הזה יאושר ככתבו וכלשונו, בינואר תהיה עלייה במס הקנייה על חשמליות מ־35% כיום ל־83%.

ניתן להניח שלפחות חלק מעליית המחיר בפלח "תיספג" על ידי יבואנים או יצרנים, שלא ירצו להישאר מחוץ למשחק. אפשר גם להניח שלפחות בשני הרבעונים הראשונים, התייקרות כלי הרכב תהיה רק במחירונים ולא בפועל. זאת בשל מלאים מסיביים, שישוחררו ממכס "במס הישן" עוד ב־2024.

אבל בטווח הבינוני־ארוך, חצי שנה קדימה ואילך, צפויות המסירות בפלח הזה לספוג מכה אנושה עם התייקרות בשיעור דו־ספרתי של רוב דגמי הרכב החשמליים "העממיים". אם משלבים זאת עם המיתון הצפוי, נראה שכל הפלח החשמלי עם טווח נסיעה סביר (400 ק"מ ומעלה) יתרחק מהישג יד של לקוחות המעמד הבינוני, שבו נמצאים עיקר הלקוחות לדגמים החשמליים בטווח המחיר של 140־170 אלף שקל.

כלי רכב חדשים בנמל אשדוד / צילום: Shutterstock

לפיכך, החל מהמחצית השנייה של 2025 אפשר לצפות למלחמת הישרדות קשוחה בפלח הרכב החשמלי "העממי". מי שיצליח לשרוד אותה יהיו מותגים שהיצרנים או היבואנים שלהם יהיו מוכנים "להתאבד" כדי להשיג חדירה ראשונית מכובדת לשוק הישראלי, או כדי לשמור על נתח השוק הקיים שלהם. מה יקרה לשאר? נצטרך לחכות ולראות.

כלי הרכב מסין: פגיעה חלקית

חדירת כלי רכב מתוצרת סין לישראל היא סיפור הצלחה חריג אפילו במונחים בין־לאומיים, והיא עומדת כיום על כמעט 25% מהמסירות השנתיות, פי חמישה מאירופה למשל. אבל החשמליות תופסות בערך 85% מכלל המסירות "הסיניות", ואלו, כאמור, צפויות לספוג פגיעת מס רוחבית שתשליך ישירות על נתח השוק "הסיני" בישראל.

הפגיעה הצפויה לא תהיה טוטאלית. חלק גדול מהלקוחות, שרגישים להוצאות הדלק, בעיקר ציים, עשויים לפנות לדגמים זולים עם הנעה "מחושמלת", הייבריד ופלאג־אין. אמנם לכלי הרכב הללו כבר אין שום הטבות מס בישראל, אבל לאחרונה החלו להופיע בשוק דגמים סינים "ירוקים", במחירים הגיוניים (בהשוואה לחלופות מערביות).

התהליך כבר החל עם מותגים כמו MG מבית SAIC, שהשיקה החודש דגם עירוני אסטרטגי עם הנעה היברידית ומחיר של פחות מ־128 אלף שקל. הוא יימשך עם שורה של דגמי פלאג־אין, שיושקו בשנה הבאה על ידי צ'רי ועל ידי המותג Jaecoo, גם הוא מבית צ'רי.

בעשור האחרון הקפידה ישראל להציג בכל פורום בין־לאומי מכובד את שיעור החדירה המרשים של כלי רכב מופחתי זיהום. זה בהחלט הישג סביבתי מכובד, אולם שיעורי החדירה האלה הושגו ב־15 השנים האחרונות במידה רבה תודות להטבות המס הירוקות, שהוזילו ועודדו את הרכישה של כלי עם הנעה אלטרנטיבית על ידי הציבור הרחב.

לא ברור מה יהיה לישראל להציג בפורמים עתידיים. ב־2025 ישראל תהיה אחת המדינות המפותחות הבודדות שלא מעניקות תמריץ משמעותי לרכישת רכב חשמלי נטו או לרכישת מכוניות היברידיות ופלאג־אין. יתר על כן, שיעור המס על מכוניות חשמליות, כ־83% פלוס מע"מ, יהיה הגבוה בעולם בכלל. 

עוד כתבות

השבוע בעולם / עיצוב: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Leon Neal

ארה"ב ובריטניה מרשות לאוקראינה לירות טילים, ולמה מנכ"ל גוגל טילפן אל טראמפ

לאחר אלף ימי מלחמה, אוקראינה מורשית לירות טילים ולהניח מוקשים ● טראמפ שולח צפצוף ארוך ליריביו ● אטלס 37 טריליון התאים בגוף האדם ● גוגל נדרשת למכור את כרום לאחר שניסתה לאלף את עובדיה ● שירותים לנשים ביולוגיות בלבד ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

יירוטים בשמי הצפון / צילום: לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

לאחר כ-40 דקות: הסתיים המרדף אחר הכטב"מים

אזעקות הופעלו בקריות, באזור המפרץ ובעכו: כטב"ם אחד נפל דרומית לנהריה - אין נפגעים • בלבנון מדווחים על תקיפות בדאחיה בביירות • צה"ל תקף באזור צור שבדרום לבנון • קצין נפצע קשה בקרב בדרום רצועת עזה • צה"ל ושב"כ חיסלו את מפקד היחידה הרקטית של הג'יהאד האיסלאמי • 101 חטופים עדיין בעזה | היום ה-413 למלחמה • עדכונים בולטים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

המפקח הכריע: מתי ניתן לחייב בעלי דירות להשתתף בשיפוץ?

מה הסמכות של בית משפט אזרחי לדון במזונות, אחרי שהוגשה תביעת גירושין בבית דין רבני? ● קונה התחרט ביום חתימת החוזה על הבית, בית המשפט הכריע אם לרוכשים מגיע פיצוי ● שני בעלי דירות סירבו להשתתף בשיפוץ הבניין והמפקח נאלץ להתערב ● 3 פסקי דין בשבוע

אתר בנייה שנסגר ל־30 יום באזור המרכז / צילום: דוברות המשטרה

אין פועלי בנייה? עשרות שוהים בלתי חוקיים נעצרו באתרים בשבועות האחרונים

אמנם פלסטינים מנועים מכניסה לישראל מאז תחילת המלחמה, אולם בפועל שוהים בלתי חוקיים נתפסים כמעט כל יום באתרי בנייה מסוגים שונים, בעיקר קטנים

סמ''ר רון אפשטיין ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמ"ר רון אפשטיין נפל בקרב ברצועת עזה

יורט לפחות טיל אחד שנורה מתימן לעבר אזור ים המלח ● שר הביטחון כ"ץ והרמטכ"ל הלוי נפגשו עם השליח המיוחד הוכשטיין • בראין דירקטור, בן 27 ממעלות תרשיחא, נרצח מירי רקטה לנהריה • גורם ביטחוני בכיר: חמאס רוצה עסקה - כבר עכשיו • בית הדין הפלילי הבין-לאומי הוציא צווי מעצר נגד נתניהו וגלנט • הותר לפרסום: סמל גור קהתי, לוחם בגדוד 13, נפל בקרב בדרום לבנון • כל העדכונים

טלי בן עובדיה / צילום: ערן לוי

דירקטוריון חדשות 13 הודיע: טלי בן עובדיה מונתה למנכ"לית זמנית

על אף ששניים מנציגי הציבור בדירקטוריון חדשות 13 התנגדו למינויה, באופן קבוע או זמני, הוחלט בדירקטוריון להתעלם מהצורך באישור של למעלה מ-75% מדירקטוריון החברה - ואישרו את המינוי הזמני

הפגנת תמיכה בפלדשטיין מחוץ לבית המשפט המחוזי / צילום: כדיה לוי

אחרי ההפגנה: הפרקליטות עונה לטענות על רדיפה בפרשת הדלפת המסמכים מלשכת רה"מ

דובר ראש הממשלה לשעבר אלי פלדשטיין הואשם במסירת ידיעה סודית בכוונה לפגוע בביטחון המדינה וזכה לתמיכה מצדם של חברי כנסת מהימין בטענה כי רודפים אותו ● הפרקליטות פרסמה היום מסמך בתשובה לטענות ● עיקרי הדברים: ההדלפה עליה הואשם לא נוגעת למה שמכונה "מסמך סינוואר" ולאחר שהמסמך נאסר לפרסום על ידי הצנזורה על פלדשטיין היה לדעת כי פרסום המסמך פוגע בביטחון המדינה

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח בעליות קלות ● השקל התחזק מול הדולר בסוף השבוע האחרון ● בבנק אוף אמריקה מעריכים כי מניית אנבידיה תגיע ל-190 דולר ● מחיר הביטקוין נושק למחיר של 100 אלף דולר ויש שמעריכים שהתיקון יגיע אך מחירו עשוי להכפיל ולשלש את מחירו בשנים הקרובות ● וגם: מה צפוי בהחלטת הריבית הקרובה בארץ ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

טים קוק / צילום: Reuters, Manuel Orbegozo

שתי השקות הענק עדיין לא טלטלו את השוק. למה מנכ"ל אפל בטוח שזה עוד יקרה

גם אחרי 13 שנה כמנכ"ל החברה בעלת השווי הגבוה בעולם יש מה שמלחיץ את טים קוק ● השנה הייתה זו השקת שניים מהמוצרים הגדולים שפותחו בזמן כהונתו - שהוא בטוח שיזכו לקבלת פנים קרירה ● זה לא מפריע לו להמשיך לשכנע את העולם שהם ישנו את החיים של כולנו ● בראיון לוול סטריט ג'ורנל, שגלובס מביא בבלעדיות, הוא משתף בעצה האחרונה מסטיב ג'ובס ובפיצ'רים המועדפים עליו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

וול סטריט ננעלה בעליות; גוגל ירדה ב-4.5%, אינוביד זינקה ב-86%

דאו ג'ונס עלה ב-1% ● יו"ר הרשות לניירות ערך האמריקאית, גארי גנסלר יעזוב את תפקידו ב-20 לינואר ● משרד המשפטים האמריקאי קבע שעל גוגל למכור את הדפדפן כרום ●  אינוביד הודיעה על מיזוג שיהפוך אותה לחברה פרטית ● הביטקוין לא עוצר: נסחר סביב 98,000 דולר ● סופר מיקרו קומפיוטר השלימה זינוק של 60% מתחילת השבוע ● בג'יי.פי מורגן מסמנים שתי מניות מעניינות לקראת 2025

פורטו / צילום: Shutterstock

צוואות בינלאומיות: כך תבטיחו את חלוקת הירושה בנכסים מחוץ לישראל

מס עיזבון של 40%, צווי ירושה לא תקפים ובנקים שלא מכירים ביורשים: לא בטוח שצוואה ישראלית תעזור למשקיעים בחו"ל

שיגור הלוויין 'אופק 13' / צילום: דוברות משרד הביטחון

האינטרסים, התדמית והכסף הגדול: למה כל כך חשוב לצרפת להשאיר את ישראל מחוץ לתערוכות הנשק?

ממשלת צרפת כבר ניסתה לשים מקל בגלגלים של השתתפות ישראל בתערוכות ביטחוניות, ולא הצליחה ● כעת היא הסירה את הכפפות והפסיקה להסתתר מאחורי מארגני האירוע, ומטרתה היא למנוע השתתפות ישראלית בסלון האווירי בפריז ● הכסף, החשיפה, הקשרים: מה רוצים הצרפתים להשיג בתערוכות הללו, ולמה הן רוצות את ישראל בחוץ

קורדונטי אנשובי / צילום: הילה פלר

חלל אינטימי ופסטות ללא פשרות: המקום בת"א שמרגיש צפון איטליה

תמר כהן-צדק עושה מופת של אוכל מצפון איטליה, עם פסטות טריות חלומיות, קלאסיקות מבוצעות היטב וחן של מאמא איטלקייה

טנק רוסי בעמדת תקיפה באוקראינה / צילום: ap, משרד ההגנה הרוסי

אחרי שאיבדה יותר מ-3,500 טנקים, רוסיה מצאה פתרון יצירתי

אזרבייג'ן מגדילה את תקציב הביטחון שלה ● תעשיית הקולנוע הרוסית נרתמת לטובת חיל השריון של פוטין ● קוריאה הצפונית מגבירה את הסיוע לרוסיה ● וגם: הכצב"ם יוצא הדופן שמתכננת סין ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מיליי מניף מסור בעצרת בחירות / צילום: Associated Press, Natacha Pisarenko

שנה לכהונת נשיא ארגנטינה: האינפלציה נבלמת, הצמיחה בדרך, אבל המחיר כבד

כשנבחר לנשיא ארגנטינה הבטיח חאבייר מיליי מהפכה כלכלית ● שנה אחרי, מיליי קיצץ שליש מהוצאות הממשלה, האינפלציה נבלמה והשכר הריאלי עולה ● אלא שהמהלכים גבו מחיר, ושיעור העוני זינק מ-42% ל-53% ● כעת מקווים שם שהקירבה שלו לטראמפ תשמש כמנוף כלכלי

פרופ' הייתם עמל / צילום: איגור פרברוב

החוקר שפורץ דרך בגילוי המקור לאוטיזם

פרופ' הייתם עמל מהאוניברסיטה העברית, המכהן בימים אלה כפרופסור אורח בהרווארד, מצא קצה חוט שיכול להוביל לפיצוח הקשר בין מולקולה שמאפיינת זיהום סביבתי להתפתחות אוטיזם ● בעקבות התגלית שלו, קיבל קונסורציום חוקרים בהשתתפותו מענק חריג לבחינת השפעתם של חומרים מזהמים על העלייה במספר המאובחנים בתסמונת ● בראיון לגלובס, הוא מסביר מדוע המחקר רלוונטי גם לאלצהיימר ומגלה מה יחזיר אותו לישראל

בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג / צילום: Shutterstock

החלטת בית הדין הפלילי הבינלאומי: מהלומה קשה ליחסים בין ישראל לאירופה

הפער בין מדינת ישראל לערכים האירופים גדל והולך - והחלטת בין הדין הפלילי הבינלאומי בהאג להוציא צווי מעצר נגד בנימין נתניהו ויואב גלנט מדגישים את הפער עוד יותר ● מדובר בפצצת עומק שעלולה לשנות באופן מהותי את יחסי ישראל עם מדינות אירופה

יחסים מסוכנים / עיבוד: Shutterstock

הברית בין טראמפ ופוטין חוזרת. על הכף עומדים עצמאות אוקראינה ועתיד אירופה כולה

שיחות חשאיות, מפגשים מבודדים וחקירת עבר בדבר קנוניה אפשרית ● עם כניסתו של טראמפ לבית הלבן תעמוד במוקד תשומת הלב העולמית מערכת היחסים ההדוקה שלו עם מנהיג המעצמה היריבה פוטין ● האם החיבה ההדדית ביניהם תכריע את המלחמה באוקראינה ואיך היא צפויה להשפיע על אירופה כולה?

קואגות מתקשרות אחת עם השניה בפארק הלאומי מוקלה, היכן שנמצא הפרויקט הייחודי להחזרת הקואגה / צילום: Shutterstock, Louis Lotter Photography

האם מדענים החזירו לחיים חיה שנכחדה, או פשוט יצרו זברה פחות מפוספסת?

מסע של כמעט 40 שנה לשחזר את הקואגה שנכחדה מעל פני האדמה מסתמן כהצלחה ● "כשמסתכלים על בעלי החיים המשוחזרים - הם מהווים סמל לתקווה", ציין אחד החוקרים ● אבל לא כולם מתרשמים, מבקרי המאבק לשחזור בעלי חיים טוענים כי המאבק הניב לא יותר מאשר חיקוי שטחי

המאבק על הרווחים הכלואים / אילוסטרציה: גלובס

בדרך לוועדת הכספים: המאבק על מס המיליארדים מגיע לישורת האחרונה

תוכנית הדגל של האוצר מרגיזה במיוחד את המגזר העסקי בישראל ● המטרה: לגרום לחברות להוציא רווחים שצברו במיליארדים ולשלם עליהם מס, במקום להשאיר אותם "כלואים" ומושקעים פסיבית ● שר האוצר תומך באנשי משרדו הבטוחים כי מדובר במהלך צודק ואפקטיבי, אך המתנגדים רואים בכך "פצצת אטום" שתפגע במשק ● איך זה ייגמר? תלוי במידה רבה ביו"ר ועדת הכספים