''''ריביות מדוכאות ומדיניות מוניטרית קלה הן נחלת העבר'' / צילום: Shutterstock, Pixels Hunter
בכירי וול סטריט שפכו אתמול מים צוננים על הציפיות להורדת ריבית חדה בארה"ב. זאת לאור חששותיהם מהאינפלציה. הפד הפחית את הריבית ב-50 נקודות בסיס בספטמבר, מה שמעיד על נקודת מפנה בניהול הכלכלה האמריקאית ובתחזיתו לאינפלציה. בשוק מנבאים שמגמת הורדות הריבית תימשך עד סוף השנה, אבל הבוסים הגדולים בוול סטריט אומרים שיש להוריד ציפיות.
● יצוא של 150 מיליארד אירו בסכנה? באירופה חוששים מחזרתו של טראמפ
● שלוש חברות ענק מתחרות על התואר היוקרתי: מי תהיה הגדולה בעולם?
כפי שפורסם ב-CNBC, מנכ"ל בלאקרוק, לארי פינק, אמר שהפדרל ריזרב לא יוריד את הריבית כפי שהשווקים מצפים, משום ש"האינפלציה המוטמעת" גבוהה מדי. פינק, שקרן ההשקעות שלו מנהלת מעל 10 טריליון דולר, צופה הפחתת ריבית אחת בלבד עד סוף השנה, בהשוואה לשתי הפחתות שמצפים משתתפים אחרים בשוק. "אני חושב שנראה ירידה של 25 נקודות בסיס, אך לדעתי קיימת אינפלציה מוטמעת גבוהה יותר ממה שראינו אי פעם", אמר פינק במהלך כנס ההשקעות המרכזי של ערב הסעודית, Future Investment Initiative.
בכנס שהתקיים אתמול (ג') השתתפו מנכ"לים מגולדמן זאקס, קרלייל, מורגן סטנלי, סטנדרד צ'רטרד ו-DBS. כשהמשתתפים התבקשו להרים את ידם אם הם מאמינים שהפד יפחית את הריבית פעמיים נוספות השנה, אף אחד לא הרים את ידו.
"יש לנו מדיניות ממשלתית שמגבירה אינפלציה, כמו מדיניות ההגירה והמאמצים לחיזוק ייצור מקומי. איש לא שואל 'באיזה מחיר'. היסטורית, היינו כלכלה מוכוונת צרכנים, והדרכים הכלכליות הפרוגרסיביות היו לספק מוצרים זולים וטובים יותר", הוסיף פינק, "אך עתה הדגש הוא על ייצור מקומי (onshoring)".
פינק מתכוון למאמצי ארה"ב בשנים האחרונות, בעיקר לאחר מגפת הקורונה, להפחית את התלות בשרשראות אספקה זרות ולהשקיע במקומות עבודה מקומיים, במיוחד בתחום הייצור. חוקים של ממשל ביידן, כגון חוק הפחתת האינפלציה וחוק ההשקעה בתשתיות, תמכו במגמה זו, אך הם עלולים לגרום לעלייה במחירי מוצרים, שכן השכר לעובדים אמריקאים גבוה מזה במדינות ייצור זרות כמו סין. "אני חושב שהמדיניות הממשלתית כיום היא בעלת השפעה אינפלציונית, ולכן לא נראה ריביות נמוכות כפי שאנשים חוזים", סיכם פינק.
סוף 'סוף ההיסטוריה'
מעל אותה הבמה הצטרף אל פינק מנכ"ל מורגן סטנלי, טד פיק. "הזמנים של כסף זול וריביות אפסיות מאחורינו", הוא אמר.
"סוף הדיכוי הפיננסי, ריביות אפס ואינפלציה אפס - התקופה הזו נגמרה", אמר. "הריביות יהיו גבוהות בכל העולם. וזהו גם סוף 'סוף ההיסטוריה' - הגיאופוליטיקה חזרה ותהיה חלק מהאתגר בעשורים הקרובים," אמר פיק, בהתייחסו לספר המפורסם של פרנסיס פוקויאמה משנת 1992, "סוף ההיסטוריה והאדם האחרון", שטען כי קונפליקטים בין מדינות ואידיאולוגיות הם נחלת העבר בעקבות סיום המלחמה הקרה.
"ריביות מדוכאות ומדיניות מוניטרית קלה הן נחלת העבר מאז 2022, כאשר לאחר הפחתת הריביות כמעט לאפס כדי להתמודד עם מגפת הקורונה, הפד שב והעלה את הריבית הבסיסית בכ-500 נקודות בסיס במהלך 18 חודשים".
פיק דיבר גם על האתגרים עבור החברות הציבוריות, ואמר: "חווינו את 'ההיי של הסוכר' של הקורונה וריביות האפס, כך שחברות קטנות יכלו להנפיק מניות ללא תכנית עסקית, היום זה יותר קשה".
בנוסף גם מנכ"ל ג'יי.פי.מורגן, ג'יימי דיימון צופה אינפלציה גבוהה. דיימון אמר ביום שני בכנס השנתי של איגוד הבנקאים האמריקאי שהוא גם מודאג מהחזרה האפשרית של האינפלציה העולה. "לדעתי, ייתכן שהאינפלציה לא תיעלם כל כך מהר", הוא ציין, תוך שהוא מצביע על מגמות ארוכות טווח המצביעות על כך שהיא עשויה להתחדש כפי שקרה בשנות ה-70.