גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האריס מכוונת ל"משאל עם" על טראמפ, שכבר מכין את מאה ימי השלטון הראשונים

סגנית הנשיא אומרת לרבבות בעצרת הסיכום שלה בוושינגטון שטראמפ "לא יציב ואחוז תאוות נקם", ובמקביל סקר חושף ש־44% מהאמריקאים חושבים שהוא "פשיסט" ● אולם, כ־50 מיליון כבר הצביעו, מה שמקטין את השפעת הרטוריקה של הימים האחרונים על תוצאות הבחירות

טראמפ צופה בסרטון של האריס במהלך עצרת בפנסילבניה / צילום: ap
טראמפ צופה בסרטון של האריס במהלך עצרת בפנסילבניה / צילום: ap

הבחירות בארה"ב אמנם יהיו ביום שלישי הבא, אבל שליש מהבוחרים כבר הצביעו באמצעות הדואר ובקלפיות מוקדמות. ייתכן ששני השלישים הנותרים יצביעו עוד לפני "יום הבחירות".

פרשנות | נוסחת בחירות בת 235 שנה מעוותת את רצון העם ומקשה על ארה"ב לבחור נשיא
הסקרים בארה"ב אומרים דבר והיפוכו, ובדרן אחד מאיים לשבש את החישובים  

זו לא רק עובדה סטטיסטית. פירושו של הנתון הוא שהיכולת להשפיע על התנהגותם של המצביעים פוחתת והולכת. נראה גם שהסקרים נעשים מדויקים פחות ופחות, מפני שבהכרח הם לא כוללים את מי שכבר הצביעו, אלא רק את מי שאולי יצביעו. מוטב אפוא לדבר לא על "יום הבחירות", אלא על "עונת הבחירות". נכון לבוקר יום רביעי, עונת הבחירות הסתיימה בשביל בערך 50 מיליון אמריקאים.

ביום שלישי בערב התייצבה קמלה האריס בפארק ה"אליפסה" של וושינגטון, על רקע הבית הלבן, כדי לשאת את נאום הסיכום של מערכת הבחירות. היא, התובעת הכללית לשעבר של מדינת קליפורניה, מנוסה בנאומי סיכום. בזה כוחה. היא לא מסוגלת להתחרות עם דונלד טראמפ באלתורים, בהפלגות לשון, או במחוות גוף. כוחה הוא ביכולת התמצות שלה. היא רגילה לדבר על לבו של חבר מושבעים בבית המשפט.

זה מה שהיא ניסתה לעשות באוזני קהל שהוערך ב־40-75 אלף. אלפים נשארו בחוץ, כולל בעל טור זה, וחוץ ממספר קטן של מניפי דגלים פלסטינים איש לא ניסה לשבש.

מי בא לעזרת האריס?

האריס גילתה מיד מדוע היא עומדת שם, ומה היא רוצה מן המעמד הזה. "אנחנו יודעים מיהו דונלד טראמפ", היא פתחה ואמרה, "הוא האיש שעמד במקום הזה עצמו לפני כמעט ארבע שנים, ושיגר אספסוף חמוש אל גבעת הקפיטול, כדי להכשיל את רצון העם בבחירות חופשיות והוגנות... עניין לנו באדם לא יציב, אחוז תאוות נקם, ממורמר ותאב כוח בלתי מוגבל".

בחירות הן תמיד סוג של משאל עם. בדרך כלל, בחירות נוטות להיות משאל עם על הנשיא המכהן. אבל הנשיא המכהן לא מתמודד, וממילא הבחירות הופכות למשאל עם על מועמד האופוזיציה. הדמוקרטים מניחים, שההתמקדות באישיותו של טראמפ ובאוסף כל תכונותיו משפרת את סיכוייהם לנצח.

בשבועות האחרונים באו לעזרתם שורה של בכירים מוותיקי ממשל טראמפ הקודם, בייחוד גנרלים בדימוס. הם תיארו את הנשיא לשעבר כ"פשיסט" וכ"דיקטטור". לפחות אחד מהם השווה אותו עם היטלר. האריס ותומכיה עשו בימים האחרונים שימוש תכוף בתוויות האלה.

האם הן משפיעות על הבוחר? סקר חדש של מכון Ipsos עבור רשת ABC הציג את השאלה "מיהו פשיסט". 44% אמרו טראמפ, 18% אמרו האריס, 5% אמרו שניהם, 32% לא ידעו.

קצת קשה לחשוב סקר דעת קהל לפורום הולם של בירורים רעיוניים. ברור למדי ש"פשיסט" משמש כאן כגידוף פוליטי, לא כאפיון היסטורי או פילוסופי. אבל לטראמפ אין סיבות להתלונן. הוא עוסק בגידוף יריביו עוד מהימים הראשונים של חייו הפוליטיים. הוא קורא להאריס "מרקסיסטית" (מפני שאביה היה), וכמובן מוסיף שהיא "מטומטמת" ויש לה "מנת משכל נמוכה".

רפובליקאים רבים, התומכים במועמדותו, מפצירים בו זה כבר לוותר על עלבונות אישיים, לעסוק במהות, ולהסביר לבוחרים מה הוא יעשה כדי לתקן את ליקויי יריביו, בייחוד בענייני כלכלה.

"לא הגון"? אז מה?

טראמפ הוא טראמפ, ולא היה מגיע עד הלום אלמלא היה טראמפ. התקפות אישיות הן חלק מן הרפרטואר שלו. בעיני מעריציו הן ביטוי של גבריותו, או של כנותו. אבל הסקרים חוזרים ומראים, שטראמפ סובל מגירעון אהדה ניכר בין כלל הבוחרים.

למשל, הסקר המצוטט כאן של Ipsos מראה, כי רק 28% מהמרואיינים חושבים אותו ל"הגון" ול"ראוי לאמון". 43% מייחסים את התכונות האלה להאריס. על פניהן, אלה תכונות קריטיות. איך אפשר להצביע בעד מועמד לנשיאות ש"אינו ראוי לאמון"?

גם האריס שומעת עצות "לדבר לעניין". יועצי בחירות דמוקרטיים מטילים ספק בשימושה בתווית "פשיסט", ודוחקים בה להתרכז ביוקר המחיה ובעלויות הנדל"ן. היא עושה כן, אבל לא מוכנה להסתפק בזה.

אנו יודעים מניסיון העבר, שעיסוק בחסרונותיו האישיים של טראמפ לא מבטיח את ניצחונם של יריביו. ב־2016 נחשפה הקלטה, שבה הוא נשמע מתפאר בתקיפות מיניות של נשים. הרושם היה קשה, אבל טראמפ התאושש במהירות מפתיעה, ואף קיבל את ברכתם של כוהני דת נוצריים.

אנשים המוכנים לתמוך בו פוליטית נוטים למשוך בכתפיהם כאשר הם נשאלים על תכונות אופיו. סביר להניח, שבשלב כה מאוחר של עונת הבחירות ממילא מוגבל מאוד הפוטנציאל של שינוי דעות. משימתם העיקרית של המועמדים היא למצות את הפוטנציאל האלקטורלי שלהם לא לשנות דעות, אלא לשכנע את המשוכנעים להגיע אל הקלפי.

הסבירות וההתלהבות

הסקרים, הזורמים בכמויות מדהימות, מבוססים בדרך כלל על מדגמים של "מצביעים סבירים". הצורך לחשב סבירות קשור בהרגלי אי־הצבעה רבי שנים. בבחירות של 2020 הצביעו 66% מבעלי זכות הבחירה הרשומים. בבחירות של 2016 הצביעו רק 60% מן הרשומים. ב־1996 הצביעו רק 49%. השינויים בסקרים קשורים לא פעם בהערכות משתנות על שיעורי הסבירות שהנסקרים אמנם יצביעו. אפשר להראות קשר סיבתי בין סבירות להתלהבות.

האריס נהנתה מגאות ניכרת בסקרים במהלך הקיץ, מיד לאחר שג'ו ביידן הסתלק מהמרוץ. "ירח הדבש" שלה היה קצת יותר ארוך ממה שחזו הרפובליקאים, אבל הוא הגיע אל קיצו, ובשבועות האחרונים חזרה הכף ונטתה לטובת טראמפ - גם בשוקי ההימורים וגם בענפי החיזויים וההסתברויות.

בימים האחרונים רפובליקאים בכירים שפעו ביטחון. האיש בעל הסיכויים הטובים ביותר להיות שר האוצר בממשל טראמפ דיבר על תכניותיו לשים קץ לסבסוד היקר של אנרגיה ירוקה; היו"ר הרפובליקאי של בית הנבחרים דיבר על תכנית חקיקה רדיקלית במאה ימי טראמפ הראשונים, שיהיו לה ממדים "היסטוריים".

אבל ביומיים־שלושה האחרונים היו ביטויים כלשהם של התאזנות. שלושה סקרים מוערכים חזרו והעמידו את האריס ביתרון ארצי קטן. זה לא מספיק. הבחירות יוכרעו בקומץ מדינות, אולי שבע מתוך 50, ושם מסתמן יתרון זעיר של טראמפ.

אבל, סקרים מאחת המדינות האלה הראו דווקא התאוששות של האריס. זה צריך לעניין אותנו במיוחד, מפני שהמדינה האמורה היא מישיגן. יש בה הריכוז הגדול ביותר של קולות ערביים. הדמוקרטים חששו מפני התוצאות של עריקת ערבים משורותיהם במחאה על מלחמת עזה. האומנם המצביעים הערבים חוזרים הביתה? נכתוב על זה כאן מחר.

רשימות קודמות בבלוג וביואב קרני . ציוצים (באנגלית) בטוויטר

עוד כתבות

איור: גיל ג'יבלי

החלטתם להשקיע ב־S&P 500, האם אתם מוכנים גם להשקיע בדולר?

לשער הדולר שקל יכולה להיות השפעה דרמטית על התשואה שתקבלו בהשקעות מעבר לים - לטוב ולרע ● אבל האם המשמעות היא שעדיף לישראלים לגדר את ההשקעות ב־S&P 500 או בנאסד"ק? לא בהכרח ● קובי לוי מבנק לאומי מסביר: כך תדעו האם כדאי לכם להתמגן משינויי מט"ח ● שאלת השבוע 

מארק צוקרברג, סאטיה נאדלה, סונדאר פיצ'אי / צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ענקיות הטכנולוגיה כבר הוציאו מיליארדי דולרים על מוצר אחד. עכשיו הן בבעיה

על פניו, התוצאות הכספיות של גוגל מיקרוסופט ומטא היו חזקות מהצפוי, אך תגובת המשקיעים הייתה מעורבת ● בין הסיבות המרכזיות למגמה - הגידול בהוצאות ההוניות של ענקיות הטכנולוגיה לצד הקיטון בקיבולת ייצור השבבים שמעכב את פיתוחי הבינה המלאכותית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; חומרים: shutterstock

סכומים בהיקף של מעל 500 מיליון דולר: סבבי הגיוס של חברות ההייטק הישראליות

בשבוע האחרון הכריזו שמונה חברות הייטק ישראליות על סבבי גיוסים, כאשר סך כל הגיוסים הגיע לסכום של 566 מיליון דולר ● את גל הגיוסים הובילה חברת הסייבר ארמיס עם גיוס בגובה של 200 מיליון דולר, לפי שווי של 4.3 מיליארד דולר

אלעד רז / צילום: Allblocks

הישראלי שמשיק שבב חדש ומכריז: "הוא עדיף על זה של אנבידיה"

שבע שנים אחרי שאלעד רז הקים את נקסט סיליקון, הוא משיק שבב שינסה להתחרות במעבד החדש של אנבידיה ● אך הדרך עד שחברות הענק יעזבו את מלכת השוק לטובת סטארט־אפ מגבעתיים ארוכה: "אין לנו את הכוח שלה, אנחנו עדיין לא מסוגלים להשקיע מיליארדים בפיתוח" ● מה מיוחד בשבב שכבר משך את ממשלת ארה"ב?

אילוסטרציה: shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט: נאסד"ק ירד ב-2.6%, מדד מניות השבבים ב-4%

המדדים המובילים מחקו את כל העליות מתחילת החודש ובדרך וקטעו את רצף העליות החודשי הארוך מאז 2021 ● אחרי הנעילה: אמזון עקפה את הציפיות, אינטל עם ירידה נוספת במכירות וברווח, עלייה בתחזיות, רבעון סוער לאפל: הקנס הענק ששילמה פגע ברווח הנקי ● עוד בעונת הדוחות: אסתי לאודר ואובר לא עמדו בצפי ● ישראליות: למונייד זינקה ב-30%, מובילאיי זינקה למרות שמחקה 2.7 מיליארד דולר

גבול ישראל-לבנון / צילום: Reuters, Joerg Boethling

התקדמות משמעותית בדרך להשגת הסדרה ביטחונית בגבול לבנון-ישראל

ארבעה עובדים זרים וחקלאי ישראלי נהרגו מפגיעת טיל במטולה ● בכיר בחמאס: דוחים את ההצעה להפסקת אש לטווח קצר תמורת שחרור חטופים ● דיווח בסוריה: "פיצוצים בעקבות תקיפה ישראלית במדינה" ● בצל המגעים להפסקת אש, מקורות בלבנון טוענים: "אם הוכשטיין יגיע ללבנון עם התנאים ישראלים, משימתו תידון מראש לכישלון" ● כוחות הביטחון פעלו בנור א-שמס, כלי טיס תקף חוליית מחבלים חמושים ● כל העדכונים

הבניין בדיזנגוף 9 אחרי השיפוץ / צילום: יח''צ

יותר מ־1,000 בניינים: עיריית ת"א הפסידה בביהמ"ש, וההשלכות דרמטיות

פסק הדין שדחה את בקשת העירייה להאחדת חזית בניין ברחוב דיזנגוף עשוי להיות בעל השלכות רבות, שכן בת"א יש אלפי בניינים שנדרשים לשיפוץ חזיתות ● שלוש הערות על פסק הדין

המורדים החות'ים / צילום: Reuters, KHALED ABDULLAH

"מלוחמים בסנדלים לכוכבי רוק": איך הפכו החות'ים מאספסוף של מורדים לאיום עולמי?

המלחמה בעזה אפשרה לחמושים תימנים הנתמכים ע"י איראן להרחיב בריתות עם מיליציות עיראקיות, עם ג'יהאדיסטים אפריקאים ועם רוסיה ● לפי דוח של האו"ם, החות'ים בתימן הופכים "מקבוצה חמושה מקומית עם יכולת מוגבלת לארגון צבאי רב-עוצמה"

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

הדרמה הלילית והדילמה של רגב: מאחורי הקלעים של דיוני התקציב

בהצעת התקציב שהונחה על שולחן הממשלה, הוצע לקצץ 700 מיליון שקלים לתשתיות מדי שנה עד לשנת 2028 מתקציב המזומן של משרד התחבורה ● לגלובס נודע כי במסגרת הדיונים הוצעו למשרד התחבורה חלופות שונות - ביניהן העלאת מחיר כרטיס נסיעה בתחבורה הציבורית ב-3.8 שקלים, יחד עם אימוץ השלב השני של רפורמת "צדק תחבורתי" שכולל נסיעה חינם לגמלאים

שרון קדמי / צילום: תמונה פרטית

אחרי למעלה משנה ללא מנכ"ל מכהן: הממשלה אישרה את שרון קדמי, לתפקיד מנכ"ל רשות שדות התעופה

תוך כדי משבר תעופה חריג, רשות שדות התעופה פעלה כשנה וחצי ללא מנכ"ל ● היום אושר בממשלה כי שרון קדמי יכהן בתפקיד ● קדמי יחליף את אמנון כהן, ששימש כממלא מקום מנכ"ל רשות שדות התעופה בשנה וחצי האחרונות

היכונו לגזירות בענף הרכב / צילום: יוסי כהן (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

הנהגים ישלמו למדינה עוד כ-5.5 מיליארד שקל בשנתיים הקרובות. הנה הגזירות

מתחזית הכנסות המדינה בתקציב החדש שפורסם עולה כי הטבות המס לרכבים חשמליים יבוטלו בהדרגה, ומס גודש יוחל על כלי רכב שנכנסים לערים הגדולות בשעות העומס ● המשמעות של המהלכים הצפויים עשויה להיות עלייה של עד כ-10% במס הקנייה האפקטיבי הממוצע על כלי רכב חדשים ● השבוע בענף הרכב

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

חודש אוקטובר בבורסת ת״א: מדד הבנקים זינק לשיא, והמניה הביטחונית שכיכבה

מדד ת"א 35 ירד היום ב-1.1%, מדד הדואליות ב-2% ● בסיכום חודש אוקטובר, המדדים המרכזיים בבורסת ת"א רשמו ביצועי יתר בהשוואה לוול סטריט ● הבנק השוויצרי EFG: "הסיכוי הגובר של טראמפ לזכות בנשיאות מהווה גורם מרכזי לעליית מחירי הזהב" ● במיטב מעריכים כי "גם אם טראמפ ייבחר, בסופו של דבר תשואות האג"ח בארה"ב יחזרו למגמת ירידה"

ראש ממשלת ספרד, פדרו סנצ'ס / צילום: ap, Paul White

לא רק צרפת: ספרד מרחיקה את ישראל מתערוכה ביטחונית

מזכירת המדינה לענייני הגנה, אמפרו ואלקארסה, מסרה כי ישראל וחברותיה מורחקות מתערוכת FEINDEF, בגין "המחויבות של ספרד לשלום בפלסטין ובלבנון ולחיזוק החוק ההומניטרי הבינלאומי" ● זוהי החרפה של צעדי ספרד נגד ישראל, לאחר שביטלה חוזה בסך 7 מיליון אירו לרכש נשק 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הצעת תקציב המדינה לשנת 2025 היא בקושי טיוטה

איך נוכל לחסוך כסף על טסטים לרכב ● בנושא גיוס חרדים, נמשיך לחוג במעגלים ● והתקציב שיובא לאישור הלילה ממש לא אפוי ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בועז וקסמן, בעלי אופיר טורס / איור: גיל ג'יבלי

כמעט בעל עניין: הבעלים של אופיר טורס קונה מניות של אחת המתחרות הגדולות

בועז וקסמן, הבעלים של קבוצת אופיר טורס, צבר יותר מ־4% ממניות חברת התיירות המתחרה קשרי תעופה ● כעת מסתמן כי הוא אינו מתכוון להסתפק באחוזים שרכש ומבקש להגדיל את החזקותיו בחברה

הראל לוקר / צילום: איל יצהר

פז מוכרת נכסי לוגיסטיקה ב-127 מיליון שקל לאגד נדל"ן: "מימוש נכסים עודפים"

במסגרת העסקה ימכרו שלושה נכסים שונים ופז תרשום רווח של כ-35 מיליון שקל ● הרוכשות אגד נדל"ן ונדב ב.לוגיסטיקה ציינו שרכישת המקרקעין תוביל להקמת ארבעה פרויקטים בהשקעה משותפת של מאות מיליוני שקלים

התרופה Enhertu מקטגוריית ה־ADC לטיפול בסרטן שד / צילום: ap, Business Wire

הטכנולוגיות שמשנות את עולם הרפואה וצפויות לגלגל מיליארדים

דוח חדש של חברת הייעוץ BCG ממפה את הפעילות בקטגוריות התרופות החדשות, ומנסה לחזות לאילו מהן יש את הפוטנציאל הכלכלי הגדול ביותר ומי מהן יהיו מבטיחות במיוחד עבור החולים ● וגם: התחומים ששווה לשים עליהם עין למרות שאינם צפויים לרשום הכנסות בקרוב

סאטיה נאדלה ומייקל סיילור / צילום: רויטרס

הוא הימר על הביטקוין, הזניק את החברה שלו ב-500% ועכשיו קורא תיגר על מיקרוסופט

במיקרוסופט שוקלים להתחיל להשקיע בביטקוין, מה שיכול להשתלם פעמיים לענקית הנכסים בלקרוק, שמחזיקה במניות ענקית הטק וגם משקיעה גדולה בקריפטו ● מי שניצל את המומנטום כדי להקניט את המנכ"ל הוא מייקל סיילור ממיקרוסטרטג'י, שזינקה פי 6 בשנה

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

אמזון מראה יציבות: ממשיכה במגמת צמיחה רבעון חמישי ברציפות

הרווח ברבעון השלישי עמד על 159 מיליארד דולר לעומת 148 מיליארד ברבעון הקודם ● הרווח למניה על 1.43 דולר למניה, ב-30% מעל הצפי וב-13% יותר מהרבעון השני ● הכנסות הענן צמחו ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● המניה מזנקת ב-4.5% במסחר המאוחר

מומחי מודיעין מנסים להבין איך ישראל תקפה באיראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: צילומי לוויין חושפים את הרס הבתים בדרום לבנון, האיראנים מכפילים את תקציב הביטחון השנתי, ובשבדיה שוקלים לדרוש הכרה בישראל כחלק מהדרישות לקבלת אזרחות • כותרות העיתונים בעולם