סאטיה נאדלה ומייקל סיילור / צילום: רויטרס
ענקית התוכנה מיקרוסופט שוקלת להשקיע בביטקוין. באסיפת בעלי המניות הבאה בחברה, בחודש דצמבר, תעלה הצעה להתחיל ולהיחשף למטבע הקריפטו המוביל בעולם. הצפי להחלטה גורר עניין רב בשוק, ובפרט בקרב משקיעי קריפטו שרואים בכך חותמת נוספת ללגיטימציה של הביטקוין.
● רואי החשבון נטשו את החברה, ומניית סופר מיקרו מתרסקת במסחר
● עם שווי של כ-100 מיליארד דולר: האם זו תהיה אנבידיה הבאה?
בעיקר, ההצעה משכה את תשומת ליבו של מייקל סיילור, מנכ"ל חברת מיקרוסטרטג'י שזינקה ביותר מ-500% השנה ומסחררת את וול סטריט עם מודל מוטה ביטקוין. סיילור עקץ את מנכ"ל מיקרוסופט, סאטיה נאדלה, בטוויטר (X) וכתב: "אם אתה רוצה לעשות את הטריליון הבא עבור בעלי המניות שלך, תתקשר אליי".
בניגוד למיקרוסטרטג'י, מיקרוסופט מדשדשת השנה והציגה תשואת חסר לעומת המדדים המובילים. נכון לזמן כתיבת שורות אלה (ערב פרסום דוחות החברה) המניה עלתה "רק" ב-18%, לעומת 23% של מדד S&P 500.
מה הסיכוי שמיקרוסופט תיכנס לשוק הקריפטו?
חברת המחקר שהניחה את ההחלטה על סדר היום של בעלי המניות במיקרוסופט, כתבה כי מדובר ב"דרך מעולה, אם לא הטובה ביותר לגדר את התיק נגד אינפלציה". עם זאת, בענקית הטכנולוגיה נראה שמנסים למנוע את האישור לכך. דירקטוריון החברה דוחק בבעלי המניות (בעלי זכות ההצבעה כמובן) שלא לאשר את ההצעה, ואף ניסו להורידה מסדר היום, ללא הצלחה.
במכתב הדירקטוריון נכתב כי "הערכות קודמות כללו את ביטקוין ומטבעות קריפטוגרפיים נוספים כאפשרויות שנבחנו, ומיקרוסופט ממשיכה לעקוב אחר מגמות והתפתחויות בתחום המטבעות הקריפטוגרפיים כדי להנחות את תהליכי קבלת ההחלטות בעתיד".
עם זאת, "כפי שההצעה עצמה מציינת, תנודתיות היא גורם שיש לשקול בעת הערכת השקעות במטבעות קריפטוגרפיים ליישומים של אוצר תאגידי, הדורשים השקעות יציבות וניתנות לחיזוי כדי להבטיח נזילות ומימון תפעולי. למיקרוסופט יש תהליכים חזקים ומתאימים לניהול ולגיוון אוצר התאגיד לטובת בעלי המניות בטווח הארוך, וההערכה המבוקשת אינה נדרשת".
אמנם בלי תמיכה של ההנהלה יהיה קשה לקדם מהלך כה דרמטי, אבל מי שיכולה להטות את הכף היא בלקרוק - ענקית הנכסים הגדולה בעולם שמחזיקה כ-5.7% ממניות מיקרוסופט. בלקרוק החלה לסחור השנה ישירות בשוק הקריפטו באמצעות תעודות סל שפתחה העוקבות אחר הביטקוין והאית'ריום. מנכ"ל החברה, לארי פינק, נודע בעבר כספקן ביטקוין, אך הפך לאוהד נלהב שלו בשנים האחרונות וטען כי הוא "אף מהווה אלטרנטיבת השקעה לזהב" - טענה שאפיינה את תומכי הקריפטו בעיקר בראשית דרכם.
הביטקוין מתקרב לשיא חדש?
העניין סביב מיקרוסופוט מתרחש כאשר המטבע המרכזי בשוק הביטקוין, מתקרב שוב לשיא חדש: המטבע נסחר כעת בשער של כ-72 אלף דולר, כ-1000 דולר בלבד משיא חדש. עליות השווי מתרחשות בעיקר בשל הציפייה לבחירות בארה"ב בעוד פחות משבוע אך גם מהזרמות הון גבוהות במיוחד לקרנות הסל העוקבות אחר הביטקוין בין היתר זו של בלקרוק. ביום שלישי השבוע הוזרמו כ-900 מיליון דולר לקרנות הללו, היום השלישי הכי טוב מאז הונפקו בתחילת השנה.
הבחירות בארה"ב, שיתקיימו ב-5 בנובמבר, הולכות ומתעצבות בתור הבחירות על הקריפטו. שני המועמדים, דונלד טראמפ וקמלה האריס מנסים לקרוץ לציבור המשקיעים המבוזר ובעיקר לתורמים שעומדים מאחוריהם. אבל ההחלטה במיקרוסופט תהיה חודש אחרי הבחירות ואין לדעת לאן יילך השוק עד אז והאם ההייפ מהבחירות ידעך, או שתוכניות ההשקעה הממוסדת בביטקוין יתממשו. ייתכן שלתנודות במחיר תהיה השפעה מכרעת על ההחלטה.
השקעה של חברה גדולה כמו מיקרוסופט בביטקוין יכולה להשפיע דרמטית על הסנטימנט בשוק. בענף המבוזר מעוניינים שכמה שיותר חברות ומשקיעים מהמערכת המסורתית יכנסו וישקיעו במטבעות: מהלך זה יהפוך את השוק המבוזר למיינסטרים, יקפיץ את שווי המטבעות, יגביר נזילות ואף יוכל לייצב את התנודתיות בשוק. אם ההצעה תתקבל, תעקוף מיקרוסופט את טסלה כחברה הגדולה בעולם המשקיעה בקריפטו. מהצד השני, במידה וענקית הטק תדחה את ההצעה, היא יכולה לגרור איתה חברות אחרות שיהססו לאמץ השקעות קריפטו.
המנכ"ל שעשה יותר מ-500% בשנה
קשה להשוות בין מיקרוסטרטג'י, ששווה 50 מיליארד דולר, למיקרוסופט ששווה יותר מ-3 טריליון. מיקרוסטרטג'י אמנם החלה כחברת תוכנה, והיא עדיין מוגדרת ככזו, אבל רוב הפעילות והתלהבות המשקיעים סביבה נוגעת לתחום הקריפטו.
החברה שאותה מנהל סיילורס מחזיקה יותר ביטקוין מכל חברה אחרת, עם מעל ל-250 אלף מטבעות ברשותה. מניית החברה, שמשקיעה כל דולר פנוי שלה בקריפטו עלתה ביותר מ-500% בשנה האחרונה. המטבע המבוזר עצמו, בהשוואה רק הכפיל את שוויו באותה מסגרת זמן.
בניגוד לדשדוש של מיקרוסופט, ביצועי מיקרוסטרטג'י היו כל כך טובים, שהונפקו קרנות סל העוקבות אחר המניה ואף ממנפות אותה. אחת מהן, MSTU, נפתחה לפני חודש וחצי וזינקה מאז ביותר מ-225%. התקוות לעליות נוספות, כך נראה, שולטות בתחושות המשקיעים.
הדבקות של סיילור בביטקוין מתרחשת כבר מספר שנים למעשה מאז שיא מגפת הקורונה, כאשר החליט, אז כמנכ"ל שעסק שירותי תוכנה ובינה עסקית בלבד, להוציא מעט מערימות המזומנים של החברה ולקנות ביטקוין. היקף העסקה: 20 אלף מטבעות במחיר של 11 אלף דולר לאחד. שם החל "ספין אוף" משמעותי בפעילות חברת התוכנה הוותיקה שפעילה כבר משנות ה-80. מאז, כל דולר פנוי שיש בקופת החברה משמש לרכישת עוד ועוד מטבעות ביטקוין. סיילור רכש בעצמו עשרות אלפי מטבעות, ובתחילת 2020 הצהיר שברשותו כמעט 20 אלף מטבעות ביטקוין.