בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף
סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים
17:30
המסחר בת"א ננעל הערב בירידות שערים, בעקבות וול סטריט, המניות הדואליות מושכות את הבורסה בת"א למטה. מדד ת"א 35 ירד ב-1.1% מדד הדואליות השיל 2% בהובלת מניות נובה, קמטק וטאואר שיורדות בכ-4%. ת"א 90 ננעל ללא שינוי.
היום התקיים יום המסחר האחרון של חודש אוקטובר בבורסת ת"א. החודש ה-13 למלחמת "חרבות ברזל" התנהל על רקע העמקת הלחימה בגבול הצפון, מתקפת טילים מאיראן על ישראל ופעולת תגמול של ישראל באיראן. ולמרות זאת מדד ת"א 125 עלה בכ-3.4%, מדדי ת"א 35 ות"א 90 עלו בכ-3.3% ובכ-6% בהתאמה, מדד הבנקים עלה בכ-4.1% ואף נסחר בשיא כל הזמנים. מדדים ענפיים בולטים אחרים היו מדד הביטוח מדד נפט וגז שעלו בכ-5.4%. יוצאי דופן, מדדי ת"א ביומד ות"א מניב חו"ל שירדו החודש בכ-0.5% ובכ-1%, בהתאמה.
העליות בת"א מרשימות גם בהשוואה לוול סטריט, שם נרשמה עד כה החודש עלייה בשיעור של כ-1.2% במדד ה-S&P 500, וירידה זניחה בשיעור של כ-0.2% במדד הדאו ג’ונס.
בין 35 המניות הגדולות בישראל בלטה אלביט מערכות עם תשואה חודשית של 15%, אלקטרה, שפיר הנדסה ופתאל גם הן עם מעל 10%. בלטו לשלילה נובה עם ירידה של 4.5%, אנלייט ואיי.סי אל שירדו בכ-3%.
בין 125 המניות הגדולות בלטו משק אנרגיה עם עלייה של 24%, דוניץ וקרסו נדל"ן עלו בככ-20%. בלטו לשלילה אלקטרה נדל"ן, אלקטרה גליל ותדיראן גרופ.
מגמה מעורבת אפיינה את מדדי איגרות החוב הממשלתיות, כאשר עליות שערים אפיינו את איגרות החוב הממשלתיות שקליות בראשם מדד תל גוב-שקלי 10+ שעלה בכ-1.4%, ואילו מדדי איגרות החוב הממשלתיות צמודות המדד ירדו החודש בכ-0.4%.
התשואה לפדיון של אג"ח ממשלתי שקלי ל-10 שנים נותרה כמעט ללא שינוי באוקטובר והגיעה לכ-4.9% לקראת סוף החודש. זאת לעומת התשואה לפדיון של אג"ח ממשלת ארה"ב ל-10 שנים שעלתה החודש והגיעה לכ-4.3% לקראת סוף אוקטובר לעומת כ-3.8% בסוף החודש הקודם.
הדולר התחזק בכ-2% ביחס לשקל בחודש אוקטובר ונסחר היום ב-3.719.
16:17
הירידות בבורסה מחריפות בעקבות הירידות בוול סטריט. מדד ת"א 35 יורד ב-1.1% בגלל בעיקר מדד הדואליות שמשיל 2% בהובלת מניות נובה, קמטק וטאואר שיורדות בכ-4%.
15:13
הבורסה בת"א פרסמה באופן רשמי את רשימת השינויים בעדכון המדדים הקרוב שיחול ב-7 בנובמבר. בהתאם לנתונים שפורסמו לראשונה בגלובס, חברת הנדל"ן דמרי היא אכן זו שתיכנס למדד הדגל של הבורסה ת"א 35 על חשבונה של חברת התשתיות אלקטרה שיורדת למדד ת"א 90. בכך ניצחה דמרי את שתי המתחרות הנוספות על המקום במדד הדגל, חברת הביטוח מנורה מבטחים וחברת הנדל"ן המניב אלוני חץ, שייאלצו בינתיים להישאר במדד המשני.
אל מדד ת"א 90 ייכנסו גם מניית חברת הנדל"ן המניב גב ים, חברת הנדל"ן עמרם אברהם, חברת מנועי המטוסים מנועי בית שמש, החברה הזרה ארגו פרופירטיז, פלרם, וחברת האחזקות מבטח שמיר. מי שיוצאת מהצד השני, ונדחקות מחוץ למדד הן מניות איי.אי.אס, אודיוקודס, מיטרוניקס, בי-קום (החברה ששולטת בבזק), ומגדלי הים התיכון.
במקביל, גם מניית נפטא יוצאת ממדד ת"א 90, וזאת לאחר ששווי אחזקות הציבור בה ירד מתחת ל-20%
במקביל, הבורסה משיקה עוד מדדים חדשים רבים כמו מדד ת"א 20 ובו 20 החברות הגדולות בבורסה, מדד ת"א 200, וכן מדד ת"א 50 ריאלי.
14:47
המגמה המעורבת בת"א נמשכת. מדד ת"א 35 נסחר סביב רמות הבסיס ות"א 90 עולה ב-1%. מדד הבנייה קופץ ב-2.2% ות"א טכנולוגיה משיל מערכו 0.4%.
בשוק החוב המקומי, תשואות האג"ח הממשלתיות מטפסות. התשואה ל-10 שנים עומדת על 4.82% והתשואה לשנתיים נסחרת סביב 4.48%.
14:27
בלידר שוקי הון פרסמו סיקור למניית חברת או פי סי אנרגיה בהמלצת קניה במחיר יעד של 40 שקלים. בלידר ציינו כי לחברה פורטפוליו משמעותי בהפעלה מסחרית, בהיקף של כ-3.0 GW, המניב EBITDA בהיקף של כ-583 מיליון שקל (חלק החברה) ותזרים מזומנים מפעילות של כ-327 מיליון שקל, נכון למחצית הראשונה של השנה.
"פעילות החברה ממוקדת בשתי טריטוריות, ישראל וארה"ב, ונהנית מסביבה עסקית תומכת וביקושים חזקים לחשמל, בדגש על השוק בארה"ב, מה שמספק רוח גבית משמעותית לפעילות ולתוצאות החברה.
"ההתפתחות המהירה של תחום ה-AI מאיצה באופן משמעותי את הביקוש לחשמל, ותורמת לסביבת מחירים גבוהה בעתיד הנראה לעין. קטליזטורים משמעותיים לעתיד כוללים את פרסום תעריפי זמינות גבוהים יותר במכרז החדש (דצמבר), קבלת היתר להקמת תחנת כוח נוספת בטקסס ומהלכי פיתוח עסקי פוטנציאליים. כל אלו, לא באים לידי ביטוי בתמחור שלנו, ועשויים להוות אפסייד משמעותי לשווי.
"אנו מתרשמים לחיוב מהביצועים של החברה בשנים האחרונות, הניהול הנבון והניסיון הרב שצברה בשוק האנרגיה, זאת לצד מפוטנציאל הצמיחה העתידי הגלום בפעילותה. הפעילות המסורתית של החברה בתחום הקונבנציונלי מספקת עוגן תזרימי ובסיס להמשך ההתרחבות בשוק האנרגיה בישראל ובארה"ב, ואנו לא פוסלים, מהלכים נוספים לפיתוח עסקי והעמקת דריסת הרגל בשווקי הליבה בעתיד".
13:38
על פי נתוני בנק ישראל, המדד המשולב לחודש ספטמבר ירד ב-0.3%. בבנק המרכזי מציינים כי ירידה זו מאותתת על החמרת השלכות המלחמה על הפעילות הכלכלית במשק.
עוד פורסם כי המדד המשולב הושפע לטובה מעליית יבוא מוצרי צריכה, יבוא התשומות לייצור, והרכישות בכרטיסי אשראי (ספטמבר), יצוא השירותים (אוגוסט). לעומת אלה, יצוא הסחורות (ספטמבר), מדד הייצור התעשייתי, מדדי הפדיון במסחר הקמעונאי ובשירותים (אוגוסט) והתחלות הבנייה (יוני) ירדו והשפיעו שלילית על המדד.
13:13
המגמה מעורבת בת"א נמשכת. מדד ת"א 35 יורד ב-0.1% ות"א 90 עולה ב-0.7%. בקרב המדדים הענפיים, ת"א בנייה מטפס ב-1.8% ומנגד ת"א טכנולוגיה משיל מערכו 0.4%.
בשוק המט"ח המקומי, השקל נחלש מול המטבעות הזרים. הדולר מתחזק ב-0.5% ועומד על 3.73 שקלים והאירו מתחזק ב-0.8% ונסחר סביב 4.05 שקלים.
12:17
נאוויטס פטרוליום מרכזת עניין לאחר שדיווחה הבוקר כי החברה מתקרבת למועד ההפקה המסחרית מפרויקט שננדואה (49%) ומדווחת על חתימת הסכם למכירה ושיווק של 66% מחלקה בהפקת הנפט במאגר עם חברת הסחר המובילה טרפיגורה.
עוד צוין כי חלקה של נאוויטס צפוי לעמוד על כ-40,000 חביות ביום, כאשר הפרויקט צפוי לייצר לה הכנסות של כ-1.1 מיליארד דולר במהלך שנת ההפקה הראשונה. במסגרת ההסכם, נאוויטס גם תקבל מסגרת אשראי נוספת בהיקף של 100 מיליון דולר. תוקף ההסכם לחמש שנים מיום תחילת ההפקה בשננדואה, שצפויה במהלך הרבעון השני של שנת 2025.
11:23
מגמה מעורבת בת"א. מדד ת"א 35 יורד ב-0.5% ות"א 90 עולה ב-0.4%.
טופ גאם , העוסקת בפיתוח ומכירת תוספי תזונה ומוצרי מתיקה, דיווחה על בעלת עניין חדשה בחברה - כלל ביטוח ופיננסים. כלל, שתחזיק כ-6.5% ממניות טופגאם, מצטרפת למגדל, מור והפניקס כבעלות עניין בחברה.
מטעם החברה נמסר כי המניות בהן תחזיק כלל נמכרו לה ולהפניקס בעסקה מחוץ לבורסה, על-ידי שני מייסדי החברה - רועי לוסטרניק וחי חיון - אשר מכרו כל אחד כ-3.7% מהחזקותיו בחברה, תמורת סכום כולל של כ-46 מיליון שקלים, בדיסקאונט של 9% ממחיר המניה. בעקבות המהלך, תעמוד החזקתם של חיון ולוסטרניק במניות החברה על כ-18% כל אחד.
10:28
הירידות בת"א מתמתנות. מדד ת"א 35 יורד ב-0.6% ות"א 90 משיל מערכו כ-0.1%.
מדד ת"א בנקים 5 יורד בשעה זו בכ-0.7% לאחר שאמש שבר את שיא כל הזמנים כשנסחר סביב 4,510 נקודות. הסיבה היא ככל הנראה, שפעילי שוק ההון חיכו למוצא פיו של הפיקוח על הבנקים. בשוק חיכו לסיכום הפגישה של ראשי החטיבות העסקיות של הבנקים שכינס המפקח דני חחיאשוילי . הפגישה דנה בסיכונים הנצברים בענף הנדל"ן. החשש היה שהמפקח יורה על הפרשה רוחבית לבנקים, אך בסיומה הבינו בבנקים שיצטרכו לעשות "שיעורי בית" ולהעריך, כל בנק באופן פרטני, את הסיכון אצלו.
אלא שלאחר הפגישה עם המפקח המסקנה הייתה שאם ההשלכה תגיע, היא תיכנס לתוקף בעוד שלושה-ארבעה חודשים, בשנת 2025, לקראת פרסום הדוחות הכספיים השנתיים של 2024. זו כנראה הייתה צפירת הרגעה שהובילה לזינוקים נאים במרבית מניות הבנקים בשיעור של כ-2%.
10:05
יום המסחר בתל אביב נפתח בירידות שערים. מדד ת"א 35 יורד ב-0.7% ות"א 90 משיל מערכו כ-0.8%. בולט לחיוב מדד ת"א בנקים 5 שיורד בכ-1%.
בולטות לשלילה מניות אופקו הלת' , קרסו נדלן , תמר פטרוליום , דוניץ וסקופ .
מנגד, אל על , אלביט מערכות , שופרסל וסאפיינס נסחרות בעליות.
08:12
חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה בתל אביב
1. שוקי המניות
יום המסחר (ה') בתל אביב צפוי להיפתח במגמה מעורבת. אמש (ד'), המסחר בבורסה בתל אביב ננעל במגמה ירוקה. מדד ת"א 35 עלה ב-1.3% ורשם שיא חדש בפעם ה-13 השנה כשננעל על רמה של 2,218 נקודות. מדד ת"א 90 זינק בכ-2.1% ומדד הבנייה טס ב-3.5%. ת"א בנקים 5 עלה בכ-1.5%.
בתוך כך פירסמה אמש (ד') הבורסה את סיכום חודש אוקטובר - "המסחר בתל אביב בחודש ה-13 למלחמת חרבות ברזל התנהל על רקע העמקת הלחימה בגבול הצפון, מתקפת טילים מאיראן על ישראל ופעולת תגמול של ישראל באיראן. "בסיכום חודש אוקטובר מדד ת"א 125 עלה בכ-4%, לעומת עלייה בשיעור של כ-1.2% במדד ה-S&P 500 וירידה זניחה בשיעור של כ-0.2% במדד הדאו ג'ונס".
"מדדי ת"א 35 ות"א 90 עלו בכ-1% ובכ-3.9%, בהתאמה, ובנקים 5 עלה בכ-4.1%. עליות שערים אפיינו החודש את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדדי ת"א ביטוח ושירותים פיננסים ות"א נפט וגז שעלו בכ-4%, בממוצע. המחזור היומי במרבית אפיקי המסחר החודש היה נמוך מהמחזור הממוצע מתחילת השנה, תרמו לכך חגי תשרי.
המחזור היומי הממוצע בשוק המניות (בבורסה ומחוצה לה), כולל קרנות סל, הסתכם בכ- 9 מיליארד שקל החודש, נמוך בכ-7% מהמחזור הממוצע בינואר-ספטמבר 2024".
● סלייס: הושבו כ-60 מיליון שקל, הקופות המסלוליות יימכרו להפניקס, ויוגשו תביעות נגד המעורבים בפרשה
בניגוד לעליות השערים שנרשמו אמש, אל על צללה בכ-8%, לאחר שהודיעה על משיכת הצעתה לרכישת חברת כרטיסי האשראי ישראכרט . חברת התעופה מושכת את ההצעה כשבועיים לאחר שהגישה הצעה להשתלט על חברת האשראי לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל. אל על נימקה כי היא מושכת את השקעתה "על רקע סד הזמנים הקצר שנקבע על ידי ישראכרט (ללא אפשרות להארכתו) ותהליך הבחינה הנרחב הנדרש לביצוע על ידי החברה לצורך השקעה בחברת ישראכרט, אין ביכולתה של החברה להשלים את כלל הבדיקות הנדרשות".
עלבד ושמן נדל"ן מניב הודיעו על השלמת עסקת Sale & Leaseback בדימונה בתמורה ל-40 מיליון שקל. בתוך כך, שמן נדל"ן רוכשת 50% מהזכויות במקרקעין ובמבנה המשמש לייצור של נייר הידרופיין ועלבד תשכור אותו ל-15 שנה בתוספת אופציה להארכה לתקופה נוספת של 10 שנים בתמורה לדמי שכירות של כ-3 מיליון שקל בשנה. עלבד נסחרה בתגובה בירידה של יותר מ-1.5% ואילו שמן נדל"ן עלתה קלות.
הבוקר (ה') באסיה, המדדים המובילים נסחרים הבוקר במגמה מעורבת. הניקיי ירד ב-0.6%, בורסת שנגחאי עלתה ב-0.6%, ההנג סנג עלה ב-0.3% והקוספי ירד ב-1.2%.
החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים בירידות שערים.
אמש בוול סטריט, יום המסחר ננעל בירידות שערים: נאסד"ק השיל מערכו 0.6%, S&P 500 השיל מערכו 0.3% והדאו ג'ונס ירד ב-0.2%.
בקרב הישראליות בוול סטריט, בנק ההשקעות ג'פריס העלה את המלצתו למניית נאייקס מ"החזק" ל"קנייה" והקפיץ את מחיר היעד שלה. חברת הפינטק שהקימה פלטפורמת תשלומים נסחרת במקביל בנאסד"ק ובת"א, ורשמה עלייה של כ-2.5%.
לפי ג'פריס, ההמלצה מגיעה על רקע צפי להמשך מומנטום בהכנסות החוזרות (שיעור צמיחה צפוי של 31% בשנה עד 2027), וכן בזכות המינוף התפעולי שמעלה את שיעור ה-EBITDA. להערכתם, בשל הנישה שבה נאייקס פועלת והפריסה הגיאוגרפית של ההכנסות שלה, סיכוני המאקרו מוגבלים.
● "חסינות מפני משבר": ההמלצה של בנק ההשקעות על מניות סייבר מישראל
מניית פייבר אינטרנשיונל הישראלית זינקה בכ-20% לשיא של שנה, לאחר שעקפה את התחזיות ברבעון השלישי, והעלתה את התחזית השנתית. חברת הטכנולוגיה, שפיתחה זירת מסחר לחיבור בין מעסיקים ופרילנסרים, הציגה הכנסות רבעוניות של 99.6 מיליון דולר, צמיחה של 7.7% מהרבעון המקביל. הרווח הנקי המיוחס לבעלי המניות היה כ-1.4 מיליון דולר, ירידה מ-3 מיליון דולר ברבעון המקביל, ועל בסיס Non-GAAP נרשם רווח נקי של 22.6 מיליון דולר שהם 55 סנט למניה.
החברה בניהולו של מיכה קאופמן צופה צמיחה של 7%-8% ב-2024, ותחזית ההכנסות עולה מ-383-387 מיליון דולר ל-388-390 מיליון דולר. תחזית ה-EBITDA עולה מ-69-73 מיליון דולר ל-73-75 מיליון דולר.
צ'ק פוינט המשיכה במומנטום השלילי גם אתמול. לאחר שביום שלישי ירדה בכ-14% בעקבות הדוחות שפרסמה החברה, אמש המניה ירדה בכ-2%. בתוך כך, בבנק אוף אמריקה מורידים את המלצתם למניה מ"קנייה" ל-"נייטרלי", ומורידים את מחיר היעד ב-10 דולר ל-195 דולר, גבוה ב-9.6% מהמחיר לאחר פרסום הדוחות. לפי כלכלני בנק אוף אמריקה, "מסלול הצמיחה הצנוע" לא תומך בהמשך עליית המניה, ומבחינתם זהו השווי הנכון לפרופיל הצמיחה של צ'ק פוינט. המניה ממשיכה לרדת גם היום.
● לאחר נפילה של 14.5%: טבע עקפה את צ'ק פוינט כחברה הגדולה ביותר
בקרב מניות השבבים, מניית סופר מיקרו קומפיוטר , שזינקה ברבעון הראשון של השנה ב-1,000% בשל עבודתה הצמודה עם אנבידיה, ירדה בכ-30% אמש (ד'). זאת לאחר החלטת רואי החשבון שלה, ארנסט אנד יאנג, לעזוב את ביקורת דוחות החברה בשל חוסר רצונם "להיות קשורים לדוחות הכספיים שהוכנו על-ידי ההנהלה" וכן חששם "לגבי עצמאות הדירקטוריון מהמנכ"ל צ'ארלס ליאנג וחברי הנהלה אחרים".
גם AMD ירדה בכ-10% לאחר שדיווחה ביום שלישי לאחר המסחר על רווח למניה של 0.92 דולר, בהתאם לצפי. ההכנסות היו 6.82 מיליארד דולר לעומת הצפי שעמד על 6.72 מיליארד דולר. התחזית של החברה לרבעון הרביעי עומדת על הכנסות של 7.2-7.8 מיליארד דולר, הצפי עמד על 7.55 מיליארד דולר.
ההכנסות משבבי הבינה המלאכותית מדווחות כחלק מעסקי מרכזי הנתונים בהם הכפילה החברה את ההכנסות שלה ביחס לרבעון המקביל אשתקד והיו 3.5 מיליארד דולר.
בקרב ענקיות הטכנולוגיה, מטא דיווחה אמש על על הכנסות של 40.59 מיליארד דולר, ובכך עקפה את תחזיות האנליסטים שעמדו על 40.25 מיליארד דולר. בשורת הרווח למניה, החברה דיווחה על 6.03 דולר למניה, מעל הצפי המוקדם שעמד על 5.20 דולר למניה.
מנגד, במטא מדווחים כי כמות המשתמשים הפעילים היומית שלה גדלה ב-5% בהשוואה לרבעון המקביל ועמדה על 3.29 מיליארד, נמוך מהציפיות של האנליסטים שציפו ל-3.31 מיליארד משתמשים יומיים. במקביל, החברה פרסמה את תחזית ההוצאות שלה לשנת 2024 שצפויה לעמוד על טווח של 96-98 מיליארד דולר, נמוך מהתחזית הקודמת של החברה שעמדה על 96-99 מיליארד דולר. המניה ירדה בכ-3% במסחר המאוחר.
במקביל, ענקית הטכנולוגיה מיקרוסופט דיווחה על הכנסות של 65.59 מיליארד דולר, ובכך עקפה את תחזיות האנליסטים שעמדו על 64.65 מיליארד דולר. גם ההכנסות מהענן עקפו את הצפי המוקדם ועמדו על 38.9 מיליארד דולר. בשורת הרווח למניה, מיקרוסופט דיווחה על 3.30 דולר למניה, וגם את הצפי המוקדם שעמד על 3.11 דולר למניה. למרות התוצאות החזקות, המניה ירדה ב-3% במסחר המאוחר.
היום (ה') צפויות לפרסם את תוצאותיהן הכספיות אמזון ואפל בסיום המסחר בוול סטריט.
2. שוקי האג"ח
בשוק החוב המקומי, התשואה לפדיון על אג"ח ל-10 שנים ירדה ביום ג' ב-10 נקודות בסיס ונסחרת סביב 4.76%. התשואה לשנתיים ירדה ב-5 נקודות בסיס ועמדה על 4.44%. מודי שפריר, אסטרטג שווקים ראשי בבנק הפועלים ציין השבוע בסקירתו כי "אנו נותרים בהמלצתנו להחזקת התיק המקומי במח"מ בינוני, אך ממליצים להחזיק בעיקר את אגרות החוב הבינוניות".
בארה"ב נרשמה מגמה מעורבת בשוק החוב. תשואת האיגרת הממשלתית ל-10 שנים ירדה לרמה של 4.25%, ואילו התשואה של האג"ח לשנתיים עלתה ל-4.14%.
אלכס זבז'ינסקי, כלכלן ראשי בבית ההשקעות מיטב מתייחס למגמה בשוק החוב האמריקאי: "לשוק המניות האמריקאי לא מאוד הפריעה עליית התשואות האחרונה. לעומת זאת, שילוב של עליית התשואות עם ההתחזקות החדה של הדולר האמריקאי ועם עלייה בסיכוי של טראמפ הובילו לירידות במניות מחוץ לארה"ב.
"אנחנו לא משוכנעים שמדיניותו הכלכלית של טראמפ צריכה להוביל לעלייה בתשואות. על סמך ניסיון העבר, לתעריפים על יבוא יש השפעה שלילית חזקה יותר על צמיחה מאשר חיובית על אינפלציה. הטלה רחבה של תעריפי יבוא בארה"ב באמצע שנת 1930 הובילה להעמקת המיתון ולירידה חדה באינפלציה ממינוס 2% למינוס 10% כעבור שנה.
"באפיזודה האחרונה של הטלת התעריפים בתקופת הכהונה הראשונה של טראמפ, מרגע העלאת התעריפים הראשונה בתחילת 2018 האינפלציה בקושי עלתה וכעבור שנה כבר הייתה נמוכה יותר. הצמיחה באותה התקופה ירדה והובילה בסופו של דבר להורדת ריבית הפד.
"לפיכך, להערכתנו, גם אם טראמפ ייבחר, בסופו של דבר תשואות האג"ח יחזרו למגמת ירידה".
3. שוקי הסחורות והמטבעות
השקל המשיך להתחזק ושער הדולר ירד ל-3.70 שקלים ביום ד'. אור פוריה, יו"ר פוריה פיננסים, מסביר כי "התקדמות בעסקה לשחרור חטופים ולהפסקת אש עשויה להוביל לירידה בשער הדולר, בעוד שהסלמה ביטחונית צפויה לגרום לעלייתו. התחזיות לטווח הבינוני והארוך נותרות ללא שינוי, ומעריכות כי הדולר ייחלש משמעותית מול השקל".
הבוקר (ה'), השקל נחלש מול המטבעות הזרים. הדולר מתחזק בכ-0.4% מול השקל ונסחר סביב 3.72 שקלים והאירו מתחזק ב-0.6% ועומד על 4.03 שקלים.
כלכלני יוליוס בר מתייחסים בסקירתם לתחזית כיוון הדולר בצל הבחירות בארה"ב: "העובדה שטראמפ מתקרב בסקרים השפיעה יותר ויותר על שוקי המטבעות, כאשר הסבירות למדיניות אינפלציונית בעקבות ניצחון מוחץ של טראמפ הוסיפה לרוחות הגב של הדולר האמריקאי. התחזקות הדולר התרחשה בעיקר מול מטבעות אמריקה הלטינית, החשופים לסיכוני מכסי סחר. עם זאת, אנו רואים סיכוני ירידה לדולר האמריקאי, בניגוד לדעות הרווחות שהמדיניות האינפלציונית של טראמפ - כמו הארכת הפחתות המס הזמניות מחוק הפחתות המס ומקומות העבודה משנת 2017, ואולי אפילו הפחתות מס נוספות - תגביר את הצמיחה האמריקאית ותגרום לתגובה נוקשה מצד הבנק הפדרלי האמריקאי, מה שיחזק את הדולר.
● החלטתם להשקיע ב-S&P 500, האם אתם מוכנים גם להשקיע בדולר?
"אי-ודאות במדיניות עלולה להכביד על הדולר, כפי שחווינו בתחילת כהונתו הראשונה של טראמפ, כשסכסוך הסחר עם סין היה בהתהוות. מאפייני המקלט הבטוח של הדולר האמריקאי בבירור לא עזרו נגד חוסר ודאות כזה, שמקורו בארה"ב עצמה. בנוסף, ההשפעה של מכסי סחר נוספים אינה ודאית. מכסים גבוהים יותר על סין, שהוטלו על ידי טראמפ ב-2017, לא צמצמו משמעותית את הגירעון המסחרי של ארה"ב. השפעה מוגבלת על הגירעון המסחרי תשאיר את גירעון החשבון השוטף גדול. זהו חלק אחד מ'הגירעון התאום' של ארה"ב, אליו הדולר האמריקאי מתואם היסטורית".
בשוק הסחורות, מחיר הנפט הגולמי עלה לכ-67 דולר לחבית, ונפט מסוג ברנט טיפס ל-71 דולר לחבית. גם מחירי הזהב ממשיכים לשבור שיאים, ומחיר אונקיה הגיע ברביעי ל-2,780 דולר.
עלים רמטולה, אסטרטג ראשי בבנק השוויצרי EFG, מייחס זאת לעובדה שמשקיעים מחפשים מקלט בטוח בתקופה של אי-ודאות גלובלית מתגברת: "ההסתברות הגוברת לניצחון דונלד טראמפ בבחירות לנשיאות ארה"ב מהווה את אחד הגורמים המרכזיים לעליית המחירים, כאשר השווקים מתמחרים את ההשלכות הכלכליות הצפויות של חזרתו לבית הלבן. כל עוד נמשכת אי הוודאות סביב הנחיתה הרכה או הקשה של הכלכלה העולמית, הבחירות בארה"ב והסכסוכים באירופה ובמזרח התיכון, הזהב צפוי לשמור על מעמדו כאפיק השקעה מועדף".
4. מאקרו
בארה"ב פורסם אמש (ד') נתון הצמיחה (תמ"ג) המקדמי של ארה"ב ברבעון השלישי וזה עמד על 2.8%. כלכלנים שנסקרו על ידי הוול סטריט ג'ורנל צפו שהתמ"ג הריאלי צמח ב-3.1% (מותאם עונתית), לעומת 3% ברבעון השני. בעיתון צופים שצפוייה תנודתיות עד סוף השנה, כאשר ההוריקנים האחרונים והבחירות הקרבות ישפיעו על הכלכלה.
עוד פורסמו בארה"ב מספר המשרות החדשות הפרטיות (ADP) ואלה הפתיעו ועלו ל-233 אלף לעומת התחזית שעמדה על פחות מחצי, 115 אלף ואף הרבה יותר מהחודש שעבר, 159 אלף.
ביפן פורסמה הבוקר (ה') החלטת הריבית של הבנק המרכזי ביפן בה הוחלט להותיר את הריבית על כנה כצפוי, ברמה של 0.25%.
רונן מנחם כלכלן שווקים ראשי במזרחי טפחות התייחס להחלטת הבנק היפני: "בסך הכל, מדובר בהחלטה די שקולה שלא אמורות לה השפעות של ממש על השוק, גם מפני שהייתה צפויה כאמור. הבנק המרכזי של יפן רוצה להעלות ריבית, כדי לנרמל אותה, כדי שיהיה לה מהיכן לרדת אם וכאשר יצוץ המשבר הבא וכן משום שלחצי השכר והצמיחה הגבוהה מהפוטנציאל אכן מצדיקים זאת. אולם, כפי שרמז הבוקר בעצמו, נוכח גורמי הסיכון הרבים, הוא נכנס לעמדת המתנה וישקול היטב את צעדיו בטרם ימשיך להתאים את הריבית. ויש לו למה להמתין, כאמור, ובמיוחד להתפתחויות הפוליטיות ביפן וגם למה שיקרה בארה"ב".
בהמשך היום צפויים להתפרסם נתוני האינפלציה בגוש האירו, ומדד האינפלציה המועדף על הפד (PCE) שצפוי להצביע על התקררות המחירים בארה"ב, בשיעור הנמוך ביותר מאז תחילת 2021, כאשר הקצב השנתי צפוי לעמוד על 2.1%.
5. תחזית
הפוקוס מחר (ו') יהיה על פרסום נתוני התעסוקה של ארה"ב. על פי התחזיות, תוספת המשרות למשק האמריקאי בחודש אוקטובר צפויה לעמוד על 111 אלף, לעומת 223 אלף בחודש ספטמבר. שיעור האבטלה צפוי להישאר ללא שינוי, על 4.1%.
עפר קליין, ראש אגף המחקר בהראל, אומר שההוריקנים הגדולים שהיכו במזרח המדינה צפויים להוות משקולת שלילית (לפחות זמנית) על הנתונים. "למרות הנתונים החזקים אנו סבורים שהבנק המרכזי יפחית את הריבית בעוד רבע אחוז בהחלטתו הבאה לאור הירידה באינפלציה והרמה הגבוהה של הריבית הריאלית".
גם בלידר שוקי הון ציינו כי "נתוני התעסוקה של חודש אוקטובר צפויים להיות חלשים יחסית בעיקר בשל ההוריקנים עם גידול מתון של כ-110 אלף מועסקים, מה שיתמוך
בהורדת ריבית הפד ב-0.25% בהחלטה הקרובה".