המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
יום המסחר הסתיים אתמול בבורסה במגמת של עליות שערים במרבית מדדי המניות המובילים. אך מדד אחד התנהג בצורה קצת פחות שגרתית - מדד ת"א בנקים-5, שכולל את מניות חמשת הבנקים הגדולים. המדד היה קפוא בתחילת המסחר, אך בשעות הצהריים התאושש ולבסוף חתם את היום בעליה של 1.5% והגיע לשיא חדש - 4,510 נקודות. תשואת מדד הבנקים אתמול הייתה מעט גבוהה מזו של מדד ת"א 35 שעלה ב-1.3%. היום (ה'), המדד נסחר בירידות קלות של 0.4%.
● השמיים נסגרו, וטייסי אל על בדרך לבונוס ענק. וכמה ירוויחו המנהלים?
● מיליארדי שקלים שישבו על הגדר יזרמו לשוק: רפורמת האפוטרופוסים יוצאת לדרך
הסיבה לעליות אמש היא ככל הנראה, שפעילי שוק ההון חיכו למוצא פיו של הפיקוח על הבנקים. בשוק חיכו לסיכום הפגישה של ראשי החטיבות העסקיות של הבנקים שכינס המפקח דני חחיאשוילי. הפגישה דנה בסיכונים הנצברים בענף הנדל"ן. החשש היה שהמפקח יורה על הפרשה רוחבית לבנקים, אך בסיומה הבינו בבנקים שיצטרכו לעשות "שיעורי בית" ולהעריך, כל בנק באופן פרטני, את הסיכון אצלו.
אלא שלאחר הפגישה עם המפקח המסקנה הייתה שאם ההשלכה תגיע, היא תיכנס לתוקף בעוד שלושה-ארבעה חודשים, בשנת 2025, לקראת פרסום הדוחות הכספיים השנתיים של 2024. זו כנראה הייתה צפירת הרגעה שהובילה לזינוקים נאים במרבית מניות הבנקים בשיעור של כ-2%.
מתחילת השנה המדד עלה בכ-25%
ככלל, למרות המלחמה המרה והאתגרים הכלכליים הכבדים שחווה המשק, מדד מניות הבנקים שנחשב למעשה שער לכלכלה הישראלית שכן עיקר פעילות הגופים החברים בו היא מקומית, עלה בשיעור חד למדי מתחילת השנה (24.5%), בזמן שמדד ת"א 35 טיפס ב-19%. מדד הבנקים כאמור ברמות שיא והבנקים עצמם כבר נסחרים בדרך כלל קרוב מאוד למכפיל ההון שלהם, מה שמראה על אמון גבוה יחסית מצד המשקיעים.
מזרחי טפחות נסחר במכפיל ההון הגבוה ביותר של 1.37 לפי שווי שוק של 40.3 מיליארד שקל, וזו הפעם הראשונה שהבנק חוצה את רף 40 מיליארדי השקלים הסימבולי. מזרחי טפחות מתקרב בכך לטריטוריה של צמד הבנקים הגדולים במונחי שווי שוק. אחריו נמצא הבינלאומי במכפיל הון של 1.32 בשווי שוק של 16.7 מיליארד שקל. צמד הבנקים הגדולים לאומי ופועלים נסחרים סביב מכפיל הון 1 בשווי שוק של 57 ו-52 מיליארד שקל, ודיסקונט נסחר במכפיל הון של 0.9 לפי שווי של 27 מיליארד שקל.
בקרב מדדי המניות של הבורסה, מדד הביטוח עקף את מדד הבנקים ועלה ב-32% מתחילת השנה, כאשר מניות הביטוח "מתודלקות" על ידי ביצועי הבורסה עצמה שמשפיעות על רווחיות חלק מהפוליסות שמכרו ללקוחותיהן. המדד המצטיין בפער לא גדול הוא מדד ת"א-רשתות שיווק שעלה ב-37%, שבו חברות הקמעונאיות הגדולות שנהנות מפריחה בעסקיהן בין היתר בשל הציבור הישראלי שנותר בארץ על רקע ביטולי ההגעה של חברות התעופה הזרות.