גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"מלוחמים בסנדלים לכוכבי רוק": איך הפכו החות'ים מאספסוף של מורדים לאיום עולמי?

המלחמה בעזה אפשרה לחמושים תימנים הנתמכים ע"י איראן להרחיב בריתות עם מיליציות עיראקיות, עם ג'יהאדיסטים אפריקאים ועם רוסיה ● לפי דוח של האו"ם, החות'ים בתימן הופכים "מקבוצה חמושה מקומית עם יכולת מוגבלת לארגון צבאי רב-עוצמה"

המורדים החות'ים / צילום: Reuters, KHALED ABDULLAH
המורדים החות'ים / צילום: Reuters, KHALED ABDULLAH

"ציר ההתנגדות" של איראן ספג שורה של מהלומות מידי ישראל במהלך החודש האחרון, כולל מבצעים המכוונים להנהגת חמאס בעזה ולחיזבאללה ותקיפה בשבוע שעבר על מתקני ייצור הטילים של איראן, המשמשים בין השאר לאספקה לקבוצות אלה.

הדבר לא מנע מהחות'ים של תימן לכוון השבוע כטב"מים וטילים אל ספינות נוספות בים האדום. החות'ים הם הדוגמה האחרונה לאופן שבו מלחמה אזורית שמתעצמת מחזקת שחקן שהיה פעם קטן באזור ונתמך על-ידי איראן. 

הביקוש עולה, וטילי ההגנה האווירית של הפנטגון הולכים ואוזלים
קירבה לאיראן וגם לישראל: ראש המודיעין המצרי החדש רוצה להוביל עסקת חטופים
בין חיזבאללה לחות'ים ובדרך לתקיפה חריגה: ההשקעה שירדה לטמיון ומסלול הכסף שדווקא לא נפגע

החות'ים חמקו עד כה מסוג התקיפות הישראליות שהרגו את חסן נסראללה, מנהיג חיזבאללה. נסראללה הוא זה שהפך את הארגון המיליטנטי בלבנון לכוח החמוש, שאינו מדינה, החזק ביותר בעולם. כמה שבועות לאחר מותו, חיסלה ישראל את מנהיג חמאס יחיא סינוואר, שתכנן את המתקפה של ארגון הטרור בעזה ב-7 באוקטובר 2023 על ישראל.

החות'ים, לעומת זאת, הרוויחו מכניסתם לסכסוך בעזה, לדברי גורמים ואנליסטים מערביים. מאז החלה המלחמה בשנה שעברה, שיגר ארגון הטרור, כהגדרתו על-ידי ארה"ב, כטב"מים וטילים לעבר יותר מ-80 ספינות מסחריות. הוא מקשה מאוד על הסחר ומביא להגדלת עלויות המשלוח.

החות'ים מתרחבים במהירות גם לחו"ל, משאילים מכוח-האדם המשמעותי שלהם לסכסוכים במקומות אחרים ויוצרים קשרים בינלאומיים עם מגוון שחקנים במזרח התיכון, באפריקה ומגיעים עד לרוסיה, לפי גורמים מערביים.

"אחד התוצרים המצערים של הסכסוך בעזה הוא... שהחות'ים הכפילו את המגעים שלהם עם שחקנים זדוניים אחרים באזור ומחוצה לו", אמר טימותי לנדרקינג, השליח המיוחד של ארה"ב לתימן. לנדרקינג כינה את המגמה "מדאיגה מאוד" ואמר כי ארה"ב משוחחת עם שותפים אזוריים בנוגע לאופני התגובה.

דובר החות'ים סירב להגיב. 

"לגיטימציה מחודשת" 

החות'ים, המשתייכים לענף השיעי של האיסלאם, הם צד ללחימה במלחמת האזרחים הארוכה של תימן. הם כבשו את הבירה צנעה ב-2014, מה שגרם לסעודיה, ולמדינות ערביות אחרות המונהגות על-ידי סונים, להתערב.

איראן, שהיא מוקד כוח שיעי, הגיבה בשליחת נשק נוסף ובסיוע באימונים לחות'ים, מה שקירב את הקבוצה לטהרן.

אבל אחרי עשור כמעט בשלטון, החות'ים התמודדו עם משבר פיננסי הולך וגובר בתימן וחוסר שביעות-רצון בגלל שכר שלא שולם. כשהחל הסכסוך בעזה בשנה שעברה, החלו החות'ים לשגר טילים וכטב"מים גם לעבר ישראל וגם לכלי שיט בינלאומיים בים האדום.

בכך שהכניסו את עצמם למלחמה, הם זכו ב"לגיטימציה מקומית ואזורית מחודשת, ומסגרו את עצמם כמגיני עזה בסכסוך הישראלי-פלסטיני הרחב יותר", אמר מוחמד אלבאשה, אנליסט של הביטחון במזרח התיכון, הפועל בארה"ב.

נראה כי האסטרטגיה הצליחה ורתמה עבור החות'ים תמיכה רבה יותר בארץ ובעולם. הגיוס לשורות החות'ים בתוך תימן זינק, ובמאי אמר מנהיג המיליציה העיראקית "קטאיב חיזבאללה" כי ארגונו ישתף פעולה עם החות'ים כדי לפגוע בישראל. 

"החות'ים הפכו מלוחמים בסנדלים לכוכבי רוק. אלה האנשים שאתה רוצה להיות מזוהה איתם עכשיו", אמר מייקל נייטס, מייסד שותף של פלטפורמת Militia Spotlight, החוקרת מיליציות הנתמכות על-ידי איראן במזרח התיכון. 

"ארגון צבאי רב-עוצמה" 

דוח של האו"ם, שנכתב לאחרונה על-ידי פאנל של מומחים, מצא ראיות נרחבות לשיתוף-פעולה של החות'ים עם קבוצות מיליטנטיות זרות. בין המקרים שצוינו היו מרכזי מבצעים משותפים של החות'ים בעיראק ובלבנון שמטרתם לתאם פעולות צבאיות של קבוצות הנתמכות על-ידי איראן.

החות'ים בתימן הופכים "מקבוצה חמושה מקומית עם יכולת מוגבלת לארגון צבאי רב-עוצמה", נכתב בדוח.

הפיכתם של כלי ספנות למטרות תקיפה של החות'ים גררה התקפות תגמול מארה"ב ובעלות בריתה, לרבות אחת ב-16 באוקטובר על-ידי כוחות חיל האוויר והצי האמריקאים, שכללה מפציצי B-2 Spirit, המכוונים למאגרי נשק תת-קרקעיים. התקיפות של ארה"ב, אף שהן גורמות נזק, לא הועילו במידה רבה לצמצום יכולותיהם של החות'ים.

ישראל ביצעה כמה תקיפות נגד החות'ים, אך השאירה את רוב ההתמודדות עם הארגון לארה"ב ולבעלות בריתה המערביות.

אולם ההתמקדות של ישראל בארגונים אחרים הנתמכים על-ידי איראן הועילה לחות'ים, שלא במתכוון. כך טוענים כמה אנליסטים. לאחר שישראל התנקשה בנסראללה מנהיג חיזבאללה בסוף ספטמבר, "החות'ים נכנסו במהירות כדי למלא את החלל המדיני והצבאי בתוך ציר ההתנגדות", אמר אלבאשה. 

התקרבות לאל-קאעידה

באופן מפתיע יותר, החות'ים התקרבו לכמה סניפים של אל-קאעידה, למרות העוינות המסורתית של הקבוצה הסונית לכת השיעית באיסלאם. שיתוף-הפעולה של החות'ים עם קבוצת הטרור אל-שבאב בסומליה הוא "נרחב למדי", אמר לנדרקינג, והוסיף כי שתי הקבוצות דנות בדרכים להמשיך "לאיים על חופש השיט בים האדום ולסכנו".

החות'ים הסכימו גם להעביר כטב"מים, רקטות תרמיות ומטעני חבלה לאל-קאעידה בחצי האי ערב, והם דנים בהתקפות משותפות על ממשלת תימן בעדן הזוכה להכרה בינלאומית, ועל יעדים ימיים, על-פי דוח האו"ם.

מדינות כמו ערב הסעודית, עומאן וג'יבוטי נבהלות מהמגמה, אמר לנדרקינג, וארה"ב דנה עם בעלות בריתה על שיתוף מודיעיני מוגבר ועל דרכים לחסום העברת נשק.

החות'ים מנסים גם למצוא דרכים חדשות להשיג אספקת נשק ומימון בחו"ל, כולל ממוסקבה. ויקטור בוט, סוחר הנשק הרוסי שהוחלף לפני שנתיים כמעט בעסקת חילופי אסירים עם כוכבת הכדורסל האמריקאית בריטני גריינר, מנסה למכור לחות'ים רובי סער.

במהלך המדגיש את המעורבות ההולכת וגוברת של מוסקבה בתימן, פינתה באפריל ספינת מלחמה רוסית מנמל חודיידה את מפקד חיל משמרות המהפכה האיסלאמית, האחראי על תוכנית הטילים והכטב"מים של איראן בתימן, כך לפי גורם ביטחוני מערבי. ארה"ב מציעה פרס של 15 מיליון דולר על ראשו של אותו מפקד, עבדול רזא שחלאי, על כך שתכנן התנקשות בשגריר הסעודי בוושינגטון ועל תכנון התקפה נפרדת שהייתה עלולה להרוג 200 אזרחים על אדמת ארה"ב.

רוסיה סיפקה למורדים נתוני מטרות בזמן שהם תקפו ספינות מערביות בים האדום, והיא שוקלת להעביר לחות'ים טילים נגד ספינות, אמרו גורמים אמריקאים. ארה"ב מנסה למנוע זאת בדרכים דיפלומטיות.

נראה כי המהלך הפוטנציאלי של מוסקבה הוא בתגובה לתמיכה של ארה"ב באוקראינה, ובמיוחד לאפשרות שוושינגטון תאפשר לקייב להשתמש נגד רוסיה בטילים ארוכי-טווח שסופקו מן המערב.

מוסקבה, אמר לנדרקינג, "משתמשת בתימן כדרך להתנקם בארה"ב".

עוד כתבות

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

אמזון מראה יציבות: ממשיכה במגמת צמיחה רבעון חמישי ברציפות

הרווח ברבעון השלישי עמד על 159 מיליארד דולר לעומת 148 מיליארד ברבעון הקודם ● הרווח למניה על 1.43 דולר למניה, ב-30% מעל הצפי וב-13% יותר מהרבעון השני ● הכנסות הענן צמחו ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● המניה מזנקת ב-4.5% במסחר המאוחר

סאטיה נאדלה, ​מנכ''ל מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Ted S. Warren

דוח רבעוני חזק למיקרוסופט; היכתה את התחזיות בהכנסות מהענן

מיקרוסופט עקפה את התחזיות בשורת ההכנסות שגדלו בכ-16% בהשוואה לרבעון המקביל ● גם הרווח למניה היה גבוה מהצפוי ועמד על 3.30 דולר למניה ● המניה עולה בכ-1% במסחר המאוחר

פרויקט מחיר למשתכן בראשון לציון. מקום שני במספר הנרשמים / צילום: א.ס.א.פ. קריאייטיב

הנחות של עד מיליון שקל לדירה: אלה הערים המבוקשות להגרלות דירה בהנחה

למרות הצהרות הממשלה בנוגע להגבלת ההנחות, ההגרלות הנוכחיות של "דירה בהנחה" מציעות הנחות שנושקות למיליון שקל ● הן נותנות מענה רק למעטים, בעוד שהיתר יישארו לרכוש דירות במחירי שיא בשוק החופשי ● ארבע הערות על ההגרלה שתיסגר בשבוע הבא

התרופה Enhertu מקטגוריית ה־ADC לטיפול בסרטן שד / צילום: ap, Business Wire

הטכנולוגיות שמשנות את עולם הרפואה וצפויות לגלגל מיליארדים

דוח חדש של חברת הייעוץ BCG ממפה את הפעילות בקטגוריות התרופות החדשות, ומנסה לחזות לאילו מהן יש את הפוטנציאל הכלכלי הגדול ביותר ומי מהן יהיו מבטיחות במיוחד עבור החולים ● וגם: התחומים ששווה לשים עליהם עין למרות שאינם צפויים לרשום הכנסות בקרוב

דיני ירושה / צילום: Shutterstock, Maxx-Studio

מה אומר הסדר "יורש אחר יורש", ואיך זה עובד בפועל?

חוק הירושה מאפשר למוריש לקבוע מה יקרה עם רכושו גם לאחר מותו של היורש הראשון ● אלא שהמציאות מציבה בפני ההסדר אתגרים ● מה קבע העליון, וכיצד זה עובד בשטח?

האם מספר התלמידים בחינוך הממלכתי-חרדי עלה ב-50%?

כמה תלמידים הצטרפו לחינוך הממלכתי־חרדי? בדקנו מחדש את הנתונים ● המשרוקית של גלובס

בועז וקסמן, בעלי אופיר טורס / איור: גיל ג'יבלי

כמעט בעל עניין: הבעלים של אופיר טורס קונה מניות של אחת המתחרות הגדולות

בועז וקסמן, הבעלים של קבוצת אופיר טורס, צבר יותר מ־4% ממניות חברת התיירות המתחרה קשרי תעופה ● כעת מסתמן כי הוא אינו מתכוון להסתפק באחוזים שרכש ומבקש להגדיל את החזקותיו בחברה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: דני שם-טוב-דוברות הכנסת, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הפאזל השבור של תקציב 2025: בין הצעות פיקטיביות לקיצוצים לא מוגדרים

הצעת התקציב ל-2025 שתעלה הלילה לאישור, כוללת מסגרות ברורות: מגבלת הוצאה ממשלתית של 605 מיליארד שקל, גירעון של 4% תוצר ויעד התכנסות של כ-40 מיליארד שקל בקיצוצים וגזירות ● אולם בתוך המסגרת, תמונת התקציב מעורפלת בהרבה

צומת עזריאלי / צילום: איל יצהר

"כמו דומינו": כך השביתה תאונה אחת את כל גוש דן

תאונות הדרכים יוצרות פקקים שמשפיעים לא רק על הנהגים ברכב הפרטי, אלא גם ובעיקר על התחבורה הציבורית ● הבעיה הזו אמנם לא ייחודית לישראל, אך היא מורגשת בה הרבה יותר כי הגידולים בביקושים במדינות וערים אחרות היו יותר מתונים ואיפשרו השתדרגות של התשתיות התחבורתיות באופן הדרגתי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; חומרים: shutterstock

סכומים בהיקף של מעל 500 מיליון דולר: סבבי הגיוס של חברות ההייטק הישראליות

בשבוע האחרון הכריזו שמונה חברות הייטק ישראליות על סבבי גיוסים, כאשר סך כל הגיוסים הגיע לסכום של 566 מיליון דולר ● את גל הגיוסים הובילה חברת הסייבר ארמיס עם גיוס בגובה של 200 מיליון דולר, לפי שווי של 4.3 מיליארד דולר

אלעד רז / צילום: Allblocks

הישראלי שמשיק שבב חדש ומכריז: "הוא עדיף על זה של אנבידיה"

שבע שנים אחרי שאלעד רז הקים את נקסט סיליקון, הוא משיק שבב שינסה להתחרות במעבד החדש של אנבידיה ● אך הדרך עד שחברות הענק יעזבו את מלכת השוק לטובת סטארט־אפ מגבעתיים ארוכה: "אין לנו את הכוח שלה, אנחנו עדיין לא מסוגלים להשקיע מיליארדים בפיתוח" ● מה מיוחד בשבב שכבר משך את ממשלת ארה"ב?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

חודש אוקטובר בבורסת ת״א: מדד הבנקים זינק לשיא, והמניה הביטחונית שכיכבה

מדד ת"א 35 ירד היום ב-1.1%, מדד הדואליות ב-2% ● בסיכום חודש אוקטובר, המדדים המרכזיים בבורסת ת"א רשמו ביצועי יתר בהשוואה לוול סטריט ● הבנק השוויצרי EFG: "הסיכוי הגובר של טראמפ לזכות בנשיאות מהווה גורם מרכזי לעליית מחירי הזהב" ● במיטב מעריכים כי "גם אם טראמפ ייבחר, בסופו של דבר תשואות האג"ח בארה"ב יחזרו למגמת ירידה"

דונאלד טראמפ והנסיך הסעודי מוחמד בן סלמאן / צילום: ap, Evan Vucci

מבחינת טורקיה לא ממש משנה מי יזכה בבחירות בארה״ב. זו הסיבה

באיראן חוששים מפגיעה בכלכלה ומגורל תוכנית הגרעין, את ערב הסעודית ואיחוד האמירויות מעניינת בעיקר שמירת היציבות ולטורקיה אין הרבה ציפיות ● המזרח התיכון מחכה לבחירות

קמפיין בנק לאומי / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

גל תורן וקמפיין המילואימניקים של בנק לאומי כובשים את המקום הראשון בזכירות ובאהדה

קמפיין החתונות, שנמצא באוויר כבר כחודש, עלה השבוע עם מספר זוגות ובהשקעה של כ–700 אלף שקל לפי נתוני יפעת בקרת פרסום ● מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי סופר־פארם שנייה בזכירות, ו–KASHCASH שנייה באהדה ● הפרסומות הזכורות והאהובות

צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מדוע זינקו מניות הבנקים אתמול והגיעו לשיאים חדשים?

מדד ת"א בנקים 5 ננעל אמש בשיא כל הזמנים, על רמה של 4,510 נקודות ● על רקע הזינוק במדד, התפוגג החשש כי ההפרשה הרוחבית שהמפקח על הבנקים עתיד לדרוש תשפיע על דוחות הרבעון השלישי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דני שדה, Shutterstock

בצל הביטולים בחברות הזרות, שחקן מפתיע מנסה להיכנס לענף התעופה בישראל

בחברות התעופה הזרות ביטולי הטיסות נמשכים, בחברות הישראליות מגבירים פעילות בשלל יעדים כדי לתת מענה ● ישראייר עוזרת להגביר את התחרות בקו לונדון ולמרות זאת אין בשורה לגבי המחירים, ארקיע טוענת שהכרטיסים שלה לווינה ולרומא יעזרו לישראלים להגיע ליבשת אמריקה בקלות ובזול ● וגם: במטה ההייטק מנסים לייצר אלטרנטיבה למחירים הגבוהים של אל על לארה"ב

נמל חיפה / צילום: Shutterstock

בנמלים צפויים תורי ענק עם סיום המלחמה, אז למה ההיערכות מתעכבת?

משרדי הממשלה צופים התאוששות במשק שתביא בין היתר לפעילות ערה בנמלי הים ● אבל היערכות מתאימה לתסריט הצפוי מותנית בהסדרת התחרות בנמלים, שמתנגדים לכך ● דוח של הכנסת מזהיר: "לעומס בנמלי הים יש השלכות כלכליות משקיות משמעותיות"

ראש ממשלת ספרד, פדרו סנצ'ז / צילום: Shutterstock

ספרד מבטלת חוזה לרכש נשק מחברה ביטחונית ישראלית, ומצהירה: נפסול נוספות

משרד הפנים הספרדי הודיע כי הוא מבטל חוזה לאספקת 15 מיליון כדורים בתמורה ל־7 מיליון אירו מחברת גרדיאן אחזקות ● עוד קבע כי חברות ישראליות ייפסלו מהתמודדות במכרזים בעתיד "כל עוד המלחמה נמשכת" ● בשלב זה, בענף לא מכירים צעדים דומים מצד אירופה

הפגיעה בבית רה''מ בקיסריה / צילום: לפי סעיף 27א'

מה עובר על הצנזורה ולמה אפילו את הכתבה הזו התבקשנו לשלוח לאישור

בשנה החולפת גדל משמעותית מספר החומרים המוגשים לצנזורה, בשל הרגישות הביטחונית בזמן מלחמה, ולצד זאת התרבו התלונות על אופן עבודתה ● בין הטענות: היעדר אחידות במדיניות כלפי גופי התקשורת, העדפת חדשות ערוץ 12 וחוסר רלוונטיות בעידן הרשתות החברתיות

ג'ו רוגן / צילום: ap, Gregory Payan

ג'ו רוגן רצה לראיין את שני המועמדים לנשיאות. רק אחד הגיע

מדי יום ועד הבחירות בארה"ב ב-5.11 נגיש סקירה יומית של הדברים שכדאי לדעת על המרוץ הכי חם בעולם ● והפעם: במפלגה הדמוקרטית מתנערים מביידן; אחרי שראיין את טראמפ, ג'ו רוגן רצה לארח גם את האריס. למה זה לא קרה? ומשקיע העל ריי דאליו מסביר איך להכין את תיק ההשקעות לתוצאות הבחירות • 5 ימים לבחירות בארה"ב