פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Markus Schreiber
אינטל פרסמה הלילה (ה') ירידה נוספת במכירות וברווחיות - שלא באופן מפתיע - בהתחשב בהתכווצות נתח השוק שלה בשוק המחשבים האישיים, האיסור של ממשלת ארה"ב למכור שבבים מתקדמים ללקוחות בסין, והחלטת סין להוציא שבבים מערביים מרשתות התקשורת שלה.
● ניתוח | דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט
● מובילאיי מוחקת 2.7 מיליארד דולר בדוחות. אז למה המניה מזנקת במסחר המוקדם?
הכנסות אינטל הסתכמו ב-13.28 מיליארד דולר, גבוה ביחס לציפיות האנליסטים שחזו רף הכנסות רבעוני של 13.04 מיליארד דולר. ההכנסות עדיין משקפות ירידה ביחס להכנסות של 14.16 מיליארד דולר ברבעון המקביל אשתקד, אך זו ירידה נמוכה ממה שציפו האנליסטים. מניית החברה מזנקת ביותר מ-14% במסחר המאוחר.
ההפסד המתואם למניה צנח ל-46 סנט, גבוה בהשוואה לציפיות להפסד של 2 סנט בלבד. לפי החברה, ברבעון הנוכחי היא מצפה להכנסות בין 13.3 ל-14.3 מיליארד דולר - הערכת האנליסטים הממוצעת עומדת על 13.66 מיליארד דולר רווח באותו רבעון.
הכנסות חטיבת המחשבים האישיים ירדו ב-7% לנתון של 7.3 מיליארד דולר. הכנסות חטיבת השרתים עלו ב-9% לסכום של 3.3 מיליארד דולר, וחטיבת מוצרי התקשורת עלתה ב-4% להיקף מכירות רבעוני של 1.5 מיליארד דולר. בימים אלה מאחדת אינטל צוותים ומחלקות מחטיבת השרתים בחטיבת המחשבים האישיים, כחלק מהשינוי הארגוני, ובשל העובדה שמדובר בחטיבה הרווחית היחידה בחברה ובמנוע ההכנסות הגדול ביותר שלה. ייתכן כי המהלך נערך גם בשל רצונה של אינטל להתמחות בפיתוח יכולות בינה מלאכותית למכשירי קצה (Edge) ובראשם מחשבים אישיים - ניידים ונייחים.
מצב החברה לא השתפר
אינטל ציפתה שהחציון השני של השנה יגלה שיפור בתוצאותיה, עם השקת מעבדי הליבה למחשבים אישיים, "קור אולטרה", בעלי יכולות הבינה המלאכותית המתקדמת (PC AI) והפצת המעבדים הגרפיים גאודי 3 על ידי IBM.
הרבעון השלישי והרביעי של השנה נחשבים באופן מסורתי לטובים ביותר של אינטל בשל תלותה בשוק המחשבים האישיים, גל הקניות בתחום שמתקיים בחודשי הקיץ לפני החזרה ללימודים בבתי הספר ובאוניברסיטאות ומבצעי חגי סוף השנה, אך נראה שגם תקופה זו לא שיפרה את מצבה של החברה שנאנקת תחת מצוקה כספית. אינטל משלימה בימים אלה את פיטוריהם של כ- 7,500 עובדים בחברה בישראל ובשאר העולם, לאחר שמספר דומה של עובדים פרש מרצון. בנוסף, החברה הקפיאה את בנייתם של מפעלים בגרמניה, פולין, מלזיה ואת הרחבת המפעל החדש בישראל שבנייתו מושלמת בימים אלה.
מאז תחילת השנה מורידה אינטל את תחזיות המכירות שלה ביחס לצפוי, וגם ברבעון שעבר רשמה נתונים נמוכים מתחזית האנליסטים - מכירות של 12.83 מיליארד דולר. לפני שלושה חודשים פחות יום הציג גלסינגר את תכנית הקיצוצים הנערכת בימים אלה שאמורה להפחית את הוצאותיה של אינטל בכ- 10 מיליארד דולר בשנה, עד סוף 2024. תוצאות הדוח הקודם שלחו את המנייה של אינטל מטה בכ- 30%, ומאז הספיקה להתאושש רק במעט. מניית אינטל עדיין נסחרת במחיר הנמוך בכ- 53% מאז תחילת השנה, תמורת מראה של מצב המנייה ב- 2023. במהלך השנה שעברה קפצה מניית אינטל ב- 63% והפיחה תקווה כי החברה נמצאת בכיוון הנכון, אך דוחות מאכזבים לרבעון הראשון של שנת 2024 ותחזית הכנסות חלשה גם לרבעון השני שלחו את המנייה מטה. סך הכל פספסה אינטל את תחזיות ההכנסות של וול סטריט שלוש פעמים במהלך השנתיים האחרונות.
אתמול (ד') דיווחה גם המתחרה AMD על תחזית הכנסות נמוכה מהצפוי לרבעון הרביעי שהורידו את שער המניה במסחר המאוחר למעל 10%. AMD חוזה כי ההכנסות שלה יעמדו ברבעון הרביעי על 7.5 מיליארד דולר, נמוך ביחס לתחזית של 7.54 - ונתון המהווה ירידה של 22% משנה לשנה, בשל תחזית קודרת לשוק המחשבים האישיים ובעיות בשרשראות האספקה המגבילות את קיבולת מכירת השבבים שלה. עם זאת, AMD סיימה את הרבעון על עליה מרשימה בהכנסות וברווח הנקי שעלו על ציפיות האנליסטים.