גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנהגים ישלמו למדינה עוד כ-5.5 מיליארד שקל בשנתיים הקרובות. הנה הגזירות

מתחזית הכנסות המדינה בתקציב החדש שפורסם עולה כי הטבות המס לרכבים חשמליים יבוטלו בהדרגה, ומס גודש יוחל על כלי רכב שנכנסים לערים הגדולות בשעות העומס ● המשמעות של המהלכים הצפויים עשויה להיות עלייה של עד כ-10% במס הקנייה האפקטיבי הממוצע על כלי רכב חדשים ● השבוע בענף הרכב

היכונו לגזירות בענף הרכב / צילום: יוסי כהן (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)
היכונו לגזירות בענף הרכב / צילום: יוסי כהן (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

היקף הגבייה מרוכשי הרכב בישראל ומהנהגים צפוי לזנק בשנתיים הקרובות בכ-5.5 מיליארד שקל. כך עולה מפרק תחזית הכנסות המדינה בתקציב החדש, שפורסמו השבוע.

העלאת מס בדרך: הרכבים שיתייקרו באלפי שקלים לפחות ב־2025
מבחן דרכים | העדכון שהשביח את הקרוס אובר הפופולרי. וגם ייקר אותו

הסעיף המרכזי מופיע תחת הכותרת "ביטול הדרגתי של הטבות המס לרכבי פלאג-אין ורכב חשמלי". ההכנסות ממנו כוללות בעיקר את העלייה החדה הצפויה בתחילת ינואר במס הקנייה על רכב חשמלי, מ-35% ל-85%, בניכוי הטבת המס הירוק לרכב חשמלי בסך כ-18 אלף שקל לרכב.

לפי התחזית, סעיף זה אמור להגדיל את הכנסות המדינה בכ-600 מיליון שקל נטו ב-2025, ובכ-1.25 מיליארד שקל ב-2026. הזינוק נובע כנראה מצפי להגדלה משמעותית של רכישות כלי רכב חשמליים, למרות העלאת המס.

עוד סעיף "חדש-ישן" הוא מס הגודש, שיוטל על כל כלי רכב שנכנס לערים הגדולות בשעות העומס, החל מתחילת 2026. בשלב הראשון הוא ייגבה בעיקר בגוש דן. על פי התחזית הסעיף הזה אמור להכניס לאוצר כ-1.4 מיליארד שקל ב-2026.

מכיוון משרד התחבורה קיימת התנגדות עזה להטלת המס הזה, והמכרז ליישומו, שאמור היה לצאת השנה, מתעכב. אולם הטמעתו בתחזית ההכנסות של התקציב תקשה מאוד לבטל אותו בלי למצוא מקורות הכנסה חלופיים.

עוד סעיף הוא "שחיקת הזיכוי הירוק". הכוונה לתוכנית שהוצגה לאחרונה בחוק ההסדרים, לקיצוץ כ-4,000 שקל מתקרת הטבת המס הירוק, שעומדת על כ-18 אלף שקל, ונקבעת לפי דרגת הזיהום של כל רכב. הסעיף הזה כולל לראשונה גם "קנס זיהום", על כלי רכב ששייכים לדרגות הגבוהות ביותר, דרגה 14 ודרגה 15.

התייקרות חדה באגרות

המשמעות של המהלך עשויה להיות עלייה של עד כ-10% במס הקנייה האפקטיבי הממוצע על כלי רכב חדשים. על פי תחזית האוצר, סעיף זה צפוי להכניס למדינה כ-650 מיליון שקל בכל אחת מהשנים 2025 ו-2026, וצפוי לזנק ל-900 מיליון שקל ב-2027, לאחר שתפקע הטבת המס הירוק על כלי רכב חשמליים.

סעיף הכנסות נוסף, שצפוי לזנק ב-2025 בכ-600 מיליון שקל, הוא סעיף ההכנסות מאגרות. בינואר 2025 צפויה להתבטל הטבת אגרת הרישוי השנתית על כלי רכב חשמליים, והאגרה השנתית לבעלי רכב חשמלי, שעומדת כיום על כ-500 שקל בלבד, תשתווה לרכבי בנזין. בהנחה שמספר כלי הרכב החשמליים על כבישי ישראל יגיע בשנה הבאה לכ-200 אלף, נראה שהאוצר מעריך כי האגרות יתייקרו בכ-3,000 שקל בממוצע לרכב.

גם חובת השימוש בדלקנים אוטומטיים ברכבי ציים כתנאי להחזר הוצאות צפויה להכניס כ-200 מיליון שקל בכל אחת משלוש השנים הבאות. ההכנסות הללו אינן כוללות את ההכנסות מהגדלת המע"מ על כלי רכב חדשים ועל שירותים לרכב, שנכללות בסעיף הכללי של ההכנסות ממע"מ.

נתוני התקציב חושפים עוד "גזירה חבויה" בפרק הצפי להכנסות הישירות. על פי התקציב בסוף 2025 תפקע הטבת שווי השימוש ברכב צמוד לבעלי רכב חשמלי צמוד, שעומדת כיום על כ-1,200 שקל בחודש לרכב. אם היא לא תחודש, סעיף זה צפוי להכניס לקופת המדינה כ-260 מיליון שקל בשנת 2026.

קיטון בהכנסות מבלו דלק

התקציב חושף גם את הערכות האוצר לגבי "הנזק" של קיטון להכנסות המדינה מבלו דלק, בשל המעבר המואץ לכלי רכב ירוקים, בעיקר חשמליים. הפסד הכנסות המדינה בשל הקיטון בבלו על בנזין יעמוד על כ-350 מיליון שקל ב-2024, כ-400 מיליון שקל בשנה הבאה וכ-450 מיליון שקל ב-2026. מדובר בכ-2% מהכנסות המדינה מבלו דלק.

מהאוצר נמסר בתגובה, כי "בהתאם למצב החוקי הנוכחי, הטבת מס הקנייה על רכבים חשמליים תגיע לתומה בסוף שנת 2024.

"כמו כן, לשם צמצום העומס על הכבישים וחיזוק התחבורה הציבורית, מתווה הגודש עוגן בחקיקה. על כן, הכנסות ממתווה הגודש נכללות בתוכנית התקציב הרב-שנתית".

שני יבואנים חדשים למותג מקסוס. השיווק יחל עוד השנה

במהלך השבועות הקרובים יחל בישראל השיווק של רכבי MAXUS הסינית, חברה בת של תאגיד SAIC. לראשונה ישווק המותג על ידי שני יבואנים רשמיים חדשים מתחרים. בתחילת ספטמבר הודיעה חברת "אוטו-חן" מקבוצת בליליוס כי קיבלה את הזיכיון לשווק את רכבי המותג בישראל. החברה הודיעה כי תשווק את כל הדגמים החשמליים של החברה בתקינה אירופית, ובהם סדרת רכבי הפנאי החשמליים MIFA, עם 7 או 8 מקומות ישיבה וטווח של עד 480 ק"מ, לצד שורה של מסחריות במספר גדלים. השבוע גם החלה החברה להקים את אולם התצוגה הראשי של המותג באזור התעשייה של הרצליה פיתוח.

רכב הפנאי החשמלי MIFA / צילום: יח''צ

ואילו השבוע הודיעה קבוצת UMI על כוונתה להתחיל לשווק עוד השנה את הדגמים החשמליים של המותג, כאשר בשלב הראשון השיווק יתמקד ברכבי הפנאי החדשים מסדרת MIFA. החברה הודיעה שתשווק את כלי הרכב באמצעות המערך הקיים שלה, שכולל 14 אולמות תצוגה ו-35 מרכזי שירות ברחבי הארץ. שני היבואנים לא פרסמו עדיין מחירים. המותג יובא לראשונה לישראל על ידי חברת "צ'יינה מוטורס".

ג'נסיס משיקה בישראל את G80 המחודשת

השבוע החל השיווק של הדור המחודש של מכונית הפרימיום-סאלון G80 של המותג ג'נסיס מבית קבוצת יונדאי. הרכב עבר מספר שינויי עיצוב בחרטום ובזנב, שכוללים גריל חדש ופנסים חדשים. מערך הפיקוד עבר שינוי מקיף, והוא כולל כעת מסך 27 אינץ' בטכנולוגיית OLED, נוסף על שינוי מקיף של מתגי השליטה השונים. האבזור התקני כולל כעת מערכת קול יוקרתית, בידוד כפול לשמשות ועוד.

מכונית הפרימיום-סאלון G80 של המותג ג'נסיס / צילום: יח''צ

מערכת ההנעה לא עברה שינוי, והיא כוללת מנוע 2.5 ליטר טורבו בהספק 300 כ"ס, הנעה כפולה ותיבה אוטומטית בת 8 מהירויות. היא תשווק ברמת גימור אחת במחיר של כ-490 אלף שקל.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דני שדה, Shutterstock

בצל הביטולים בחברות הזרות, שחקן מפתיע מנסה להיכנס לענף התעופה בישראל

בחברות התעופה הזרות ביטולי הטיסות נמשכים, בחברות הישראליות מגבירים פעילות בשלל יעדים כדי לתת מענה ● ישראייר עוזרת להגביר את התחרות בקו לונדון ולמרות זאת אין בשורה לגבי המחירים, ארקיע טוענת שהכרטיסים שלה לווינה ולרומא יעזרו לישראלים להגיע ליבשת אמריקה בקלות ובזול ● וגם: במטה ההייטק מנסים לייצר אלטרנטיבה למחירים הגבוהים של אל על לארה"ב

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

אמזון מראה יציבות: ממשיכה במגמת צמיחה רבעון חמישי ברציפות

הרווח ברבעון השלישי עמד על 159 מיליארד דולר לעומת 148 מיליארד ברבעון הקודם ● הרווח למניה על 1.43 דולר למניה, ב-30% מעל הצפי וב-13% יותר מהרבעון השני ● הכנסות הענן צמחו ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● המניה מזנקת ב-4.5% במסחר המאוחר

אילוסטרציה: shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט: נאסד"ק ירד ב-2.6%, מדד מניות השבבים ב-4%

המדדים המובילים מחקו את כל העליות מתחילת החודש ובדרך וקטעו את רצף העליות החודשי הארוך מאז 2021 ● אחרי הנעילה: אמזון עקפה את הציפיות, אינטל עם ירידה נוספת במכירות וברווח, עלייה בתחזיות, רבעון סוער לאפל: הקנס הענק ששילמה פגע ברווח הנקי ● עוד בעונת הדוחות: אסתי לאודר ואובר לא עמדו בצפי ● ישראליות: למונייד זינקה ב-30%, מובילאיי זינקה למרות שמחקה 2.7 מיליארד דולר

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: אבי אוחיון לע''מ

לשכת נתניהו: "דורשים להסיר את צו איסור הפרסום על הפרשה"

הפנייה באה על רקע הפרסומים ביממה האחרונה לפיהם ישנה מתיחות בין הדרג המדיני לביטחוני סביב הדלפת מסמכים ביטחוניים ● עוד פורסם, כי יועציו הקרובים של ראש הממשלה התייעצו עם עורך הדין עמית חדד

''''ריביות מדוכאות ומדיניות מוניטרית קלה הן נחלת העבר'' / צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

בכירי וול סטריט בטוחים: כולם מפספסים את מה שעומד לקרות

מנהלי הכספים הכי גדולים בארה"ב חוששים מ'האינפלציה המוטמעת' במדינה ● מנכ"ל בלאקרוק: "יש לנו מדיניות ממשלתית שמגבירה אינפלציה ואיש לא שואל 'באיזה מחיר?'" ● מנכ"ל מורגן סטנלי: "נגמרו הזמנים של כסף זול וריביות אפסיות" ● מנכ"ל ג'יי.פי.מורגן: "האינפלציה עשויה להתחדש כפי שקרה בשנות ה-70"

גבול ישראל-לבנון / צילום: Reuters, Joerg Boethling

התקדמות משמעותית בדרך להשגת הסדרה ביטחונית בגבול לבנון-ישראל

ארבעה עובדים זרים וחקלאי ישראלי נהרגו מפגיעת טיל במטולה ● בכיר בחמאס: דוחים את ההצעה להפסקת אש לטווח קצר תמורת שחרור חטופים ● דיווח בסוריה: "פיצוצים בעקבות תקיפה ישראלית במדינה" ● בצל המגעים להפסקת אש, מקורות בלבנון טוענים: "אם הוכשטיין יגיע ללבנון עם התנאים ישראלים, משימתו תידון מראש לכישלון" ● כוחות הביטחון פעלו בנור א-שמס, כלי טיס תקף חוליית מחבלים חמושים ● כל העדכונים

מערכת פטריוט / צילום: יח''צ

לפנטגון מתחילים לאזול הטילים, וזו המניה הביטחונית שצפויה להרוויח מכך

לפי דיווחים בוושינגטון חוששים מפני מחסור בטילים, בין היתר בשל המלחמה בישראל והצורך ביירוטים מתקדמים ● מי שמרוויחה מהביקושים היא ענקית הייצור הביטחוני RTX שיושבת על צבר הזמנות של 250 מיליארד דולר ● האנליסטים צופים לה עתיד ורוד - חוץ מגולדמן זאקס

רן עוז, מנכ''ל קבוצת ישראכרט / צילום: תמי בר שי

נחתמה עסקת מכירת השליטה בישראכרט למנורה מבטחים בשווי של 3.15 מיליארד שקל

לאחר סבב מגעים מואץ שהתנהל היום, אישר דירקטוריון ישראכרט בראשות תמר יסעור את פרטיו והערב נחתם ההסכם ● לאחר שאל על נסוגה מהצעתה, מנורה נותרה המתמודדת היחידה בפועל על רכישת השליטה ● לאחר אישור בעלי המניות, העסקה דורשת את אישורי רשות התחרות ובנק ישראל

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

חודש אוקטובר בבורסת ת״א: מדד הבנקים זינק לשיא, והמניה הביטחונית שכיכבה

מדד ת"א 35 ירד היום ב-1.1%, מדד הדואליות ב-2% ● בסיכום חודש אוקטובר, המדדים המרכזיים בבורסת ת"א רשמו ביצועי יתר בהשוואה לוול סטריט ● הבנק השוויצרי EFG: "הסיכוי הגובר של טראמפ לזכות בנשיאות מהווה גורם מרכזי לעליית מחירי הזהב" ● במיטב מעריכים כי "גם אם טראמפ ייבחר, בסופו של דבר תשואות האג"ח בארה"ב יחזרו למגמת ירידה"

ראש ממשלת ספרד, פדרו סנצ'ז / צילום: Shutterstock

ספרד מבטלת חוזה לרכש נשק מחברה ביטחונית ישראלית, ומצהירה: נפסול נוספות

משרד הפנים הספרדי הודיע כי הוא מבטל חוזה לאספקת 15 מיליון כדורים בתמורה ל־7 מיליון אירו מחברת גרדיאן אחזקות ● עוד קבע כי חברות ישראליות ייפסלו מהתמודדות במכרזים בעתיד "כל עוד המלחמה נמשכת" ● בשלב זה, בענף לא מכירים צעדים דומים מצד אירופה

צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מדוע זינקו מניות הבנקים אתמול והגיעו לשיאים חדשים?

מדד ת"א בנקים 5 ננעל אמש בשיא כל הזמנים, על רמה של 4,510 נקודות ● על רקע הזינוק במדד, התפוגג החשש כי ההפרשה הרוחבית שהמפקח על הבנקים עתיד לדרוש תשפיע על דוחות הרבעון השלישי

ראש ממשלת ספרד, פדרו סנצ'ס / צילום: ap, Paul White

לא רק צרפת: ספרד מרחיקה את ישראל מתערוכה ביטחונית

מזכירת המדינה לענייני הגנה, אמפרו ואלקארסה, מסרה כי ישראל וחברותיה מורחקות מתערוכת FEINDEF, בגין "המחויבות של ספרד לשלום בפלסטין ובלבנון ולחיזוק החוק ההומניטרי הבינלאומי" ● זוהי החרפה של צעדי ספרד נגד ישראל, לאחר שביטלה חוזה בסך 7 מיליון אירו לרכש נשק 

הראל לוקר / צילום: איל יצהר

פז מוכרת נכסי לוגיסטיקה ב-127 מיליון שקל לאגד נדל"ן: "מימוש נכסים עודפים"

במסגרת העסקה ימכרו שלושה נכסים שונים ופז תרשום רווח של כ-35 מיליון שקל ● הרוכשות אגד נדל"ן ונדב ב.לוגיסטיקה ציינו שרכישת המקרקעין תוביל להקמת ארבעה פרויקטים בהשקעה משותפת של מאות מיליוני שקלים

הפגיעה בבית רה''מ בקיסריה / צילום: לפי סעיף 27א'

מה עובר על הצנזורה ולמה אפילו את הכתבה הזו התבקשנו לשלוח לאישור

בשנה החולפת גדל משמעותית מספר החומרים המוגשים לצנזורה, בשל הרגישות הביטחונית בזמן מלחמה, ולצד זאת התרבו התלונות על אופן עבודתה ● בין הטענות: היעדר אחידות במדיניות כלפי גופי התקשורת, העדפת חדשות ערוץ 12 וחוסר רלוונטיות בעידן הרשתות החברתיות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; חומרים: shutterstock

סכומים בהיקף של מעל 500 מיליון דולר: סבבי הגיוס של חברות ההייטק הישראליות

בשבוע האחרון הכריזו שמונה חברות הייטק ישראליות על סבבי גיוסים, כאשר סך כל הגיוסים הגיע לסכום של 566 מיליון דולר ● את גל הגיוסים הובילה חברת הסייבר ארמיס עם גיוס בגובה של 200 מיליון דולר, לפי שווי של 4.3 מיליארד דולר

מארק צוקרברג, סאטיה נאדלה, סונדאר פיצ'אי / צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ענקיות הטכנולוגיה כבר הוציאו מיליארדי דולרים על מוצר אחד. עכשיו הן בבעיה

על פניו, התוצאות הכספיות של גוגל מיקרוסופט ומטא היו חזקות מהצפוי, אך תגובת המשקיעים הייתה מעורבת ● בין הסיבות המרכזיות למגמה - הגידול בהוצאות ההוניות של ענקיות הטכנולוגיה לצד הקיטון בקיבולת ייצור השבבים שמעכב את פיתוחי הבינה המלאכותית

האם מספר התלמידים בחינוך הממלכתי-חרדי עלה ב-50%?

כמה תלמידים הצטרפו לחינוך הממלכתי־חרדי? בדקנו מחדש את הנתונים ● המשרוקית של גלובס

ג'ו רוגן / צילום: ap, Gregory Payan

ג'ו רוגן רצה לראיין את שני המועמדים לנשיאות. רק אחד הגיע

מדי יום ועד הבחירות בארה"ב ב-5.11 נגיש סקירה יומית של הדברים שכדאי לדעת על המרוץ הכי חם בעולם ● והפעם: במפלגה הדמוקרטית מתנערים מביידן; אחרי שראיין את טראמפ, ג'ו רוגן רצה לארח גם את האריס. למה זה לא קרה? ומשקיע העל ריי דאליו מסביר איך להכין את תיק ההשקעות לתוצאות הבחירות • 5 ימים לבחירות בארה"ב

כטב''ם בשירות צבא אוקראינה / צילום: ap, Efrem Lukatsky

מטוסי קרב בתמורה לנפט: העסקה של צרפת ועיראק

טורקיה תייצר 120 מל"טים מדי שנה באוקראינה, עיראק תחזק את חיל האוויר שלה עם מטוסים מתוצרת צרפתית, משרד ההגנה הרוסי תובע חברה מקומית, וכוחות המארינס בארה"ב השלימו אימון בכיפת ברזל ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

הדרמה הלילית והדילמה של רגב: מאחורי הקלעים של דיוני התקציב

בהצעת התקציב שהונחה על שולחן הממשלה, הוצע לקצץ 700 מיליון שקלים לתשתיות מדי שנה עד לשנת 2028 מתקציב המזומן של משרד התחבורה ● לגלובס נודע כי במסגרת הדיונים הוצעו למשרד התחבורה חלופות שונות - ביניהן העלאת מחיר כרטיס נסיעה בתחבורה הציבורית ב-3.8 שקלים, יחד עם אימוץ השלב השני של רפורמת "צדק תחבורתי" שכולל נסיעה חינם לגמלאים