גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הזירה הדיפלומטית: איך הפיחות בתקציב משרד החוץ משפיע על פעילותו?

ישראל מתקשה לעמוד במשימות הניצבות מולה בחזית ההסברה, וחלק טוענים שזה בשל מצב משרד החוץ ● בשנים האחרונות הוא התמודד עם שחיקה בכוח־האדם שלו וביכולת לתפעל את הנציגויות בעולם ● ב־2019 קיצוץ דרמטי הביא להקפאה כמעט מוחלטת של עבודתו

דני דנון, שגריר ישראל באו''ם (שבע תשע, 103FM, 8.10.24) / צילום: דפי הירשפלד
דני דנון, שגריר ישראל באו''ם (שבע תשע, 103FM, 8.10.24) / צילום: דפי הירשפלד

לצד ההצלחות הצבאיות של ישראל, נראה שהיא מתקשה מאוד בזירה אחרת: הדיפלומטית. ככל שעובר הזמן, נראה שדעת הקהל העולמית פונה יותר ויותר נגד ישראל, ושממשלים שהיו ידידותיים בסתיו 2023 כבר הפכו לעוינים למדי. נשאלת השאלה מה מביא לכישלון הזה. שגרירנו באו"ם, דני דנון, הסביר את המצב: "צריך לעשות יותר. משרד החוץ עובד, אבל התקציב שלו מאוד זעום".

פרשנות | תקציב 2025: המנצחים, המפסידים והשאלות הפתוחות 
החיזור של ארדואן אחרי המחתרת הכורדית והקשר לישראל 

רבות דובר על האופן שבו משרד החוץ יובש וסמכויותיו נלקחו ממנו ובוזרו בין גורמים שונים, שמקשים על גוף אחד לנהל את מדיניות החוץ הישראלית. החלטנו כאן להתמקד במספרים הפשוטים: על כמה עומד תקציב החוץ של ישראל, ולמה זה מוביל בשטח?

התקציב על הנייר

נתחיל במספרים הפשוטים: לפי מפתח התקציב, משרד החוץ מעולם לא נהנה מנתח גדול של התקציב. מאז 1997, השיא שקיבל בתקציב המקורי היה 0.6% מכלל התקציב, ב־2003, ובתקציב 2010 השיעור היה כמעט זהה. אלא שמאז אותה שנה שיעור תקציב המשרד כחלק מהתקציב ירד באופן עקבי, עד שב־2019 הוא כבר עמד על מעט יותר מ־0.3% - ירידה של כמעט חצי.

למעשה, 2019 הייתה חריגה גם בלי קשר לגודל התקציב הכולל. המגמה הכללית לאורך השנים היא שלפחות במונחים נומינליים (כלומר, ללא חישובי אינפלציה) התקציב יעלה משנה לשנה. המגמה נבלמה מעט תחת הממשלה ה־34, היא ממשלת נתניהו הרביעית, כשהתקציב המקורי ירד מ־1.65 מיליארד שקל ב־2016 ל־1.62 מיליארד ב־2018. ואז ב־2019 התקציב ירד בחדות ל־1.39 מיליארד - ירידה של כמעט 15%. הודות לשינויים שנכנסו המצב השתפר מעט מבחינת המזומנים שהגיעו למשרד, שהגיעו ל־1.67 מיליארד, אבל המגמה נשארה זהה ושיעור הירידה כבר הגיע ל־17% ביחס לתקציב המתוקן של 2018.

דוח של מבקר המדינה מ־2020 מביא עוד נתון ששווה להכיר לגבי 2019: בדוח נבדק שיעור השינוי של כל תקציבי הממשלה לעומת תקציב 2018. בשישה מהם נערך קיצוץ. למקום הראשון הגיע משרד הפנים, עם כ־28% קיצוץ, ומיד אחריו משרד החוץ עם כאמור 15%. אלא שב־2018 נערכו בחירות לרשויות המקומיות, עליהן אחראי משרד הפנים, מה שהביא לכך שהוא קיבל תקציב מיוחד וחד־פעמי. בניכויו, משרד החוץ ספג את המכה הגדולה ביותר באותה שנה.

"בעוד שכל שר נאבק להגדיל את תקציב משרדו, הרי שראש הממשלה בנימין נתניהו, כשר החוץ, פעל דווקא לקיצוץ תקנים במשרדו", דיווח ב־2017 אתר הכנסת, בעקבות דיון בוועדה לביקורת המדינה על המצב במשרד החוץ. נזכיר שב־2015 נתניהו לקח לעצמו את תיק החוץ, אותו העביר לשר התחבורה ישראל כ"ץ כממלא מקום בתחילת 2019. רק ב־2020 הגיע שר חוץ במשרה מלאה בדמותו של גבי אשכנזי.

ממשלת בנט־לפיד, יצוין, שיקמה את משרד החוץ מבחינת הוצאה נומינלית. עם זאת, בכל הנוגע לשיעור מכלל התקציב שיפור של ממש נראה רק ב־2022, עם עלייה ל־0.35%, אך לא הייתה התמדה בנושא לאחר כניסת הממשלה הנוכחית לתפקידה, ובכל מקרה המצב אז כמו היום רחוק מהנתח ממנו נהנה המשרד בעבר, עם לפחות חצי אחוז מהתקציב.

ההשלכות בשטח

כשיש קיצוצים, יש גם השלכות. תחום שחווה פגיעה קשה למדי היה התקן לנציגויות בחו"ל (בניכוי עובדים מקומיים, מתנדבים וכו'), כפי שמראה דוח של מבקר המדינה מ־2022. למרות שבין 2012 ל־2022 מספר הנציגויות הישראליות בעולם עלה מ־101 ל־108 (ב־2017 מספר הנציגויות ירד, דבר שפוצה ב־2021), התקן לנציגויות ירד מ־424 ל־366 - ירידה של קרוב ל־14%. אלו גם לא נקודות השיא והשפל: ב־2014 התקן עמד על 437, וירד בהתמדה על שפל של 351 ב־2020, ירידה של קרוב ל־20% בשש שנים בלבד.

כמו כן, התקן אינו חזות הכל, שכן לא כל המשרות מאוישות. התנאים בשירות החוץ, מזכיר דוח המבקר, לא פשוטים: יש צורך לעבור למדינה אחרת, השכר בשחיקה ובני הזוג ברוב המקרים מנועים מפיתוח קריירה עצמאית בשל המעבר למדינה אחרת. הדבר מביא לכך שלא פעם משרד החוץ נאלץ לאייש משרות בכירות במי שטרם הספיקו לצבור את הניסיון המספיק.

ויש קשיים נוספים: בקיץ 2017 היו תשע נציגויות ישראליות בעולם שאוישו על ידי שליח אחד בלבד. עד קיץ 2021 המספר גדל ל־23. נתונים מדוח המבקר מ־2022 מראים שעד נובמבר 2021 המספר ירד ל־20, אך עדיין יותר מ־50% מהנציגויות נשענות על שני נציגים ופחות. מניתוח של אגף כוח־אדם במשרד החוץ מ־2019 עולה שיש צורך להגיע למספר משרות כולל של 485, יעד שרחוק מאיתנו כרגע. לאחר הקיצוצים בתקציב של אותה שנה, בכירים במשרד תיארו בפני מבקר המדינה "משבר חריף ומרחיק לכת" עם פוטנציאל להשלכות קשות על יחסי החוץ של ישראל.

לפי משרד החוץ, בעיות התקינה האלו גם הקשו על המשרד להוציא לפועל את "פרויקט 2025", רפורמה שהייתה אמורה לייעל את השימוש בכוח־האדם במשרד ולדאוג לאיוש מינימלי של שלושה שליחים לנציגות. זאת, לצד מתן תמריצים לשליחים. הרפורמה, כך המבקר, בקושי יושמה.

המאבק מול האוצר

הנתונים האלו לא מרתיעים את משרד האוצר, שרוצה לחסוך בעלויות המשרד. פתרון שעולה לעתים הוא סגירת נציגויות. כך למשל, ב־2015 דווח על הכוונה לסגור שבע נציגויות, ביניהן קונסוליות בארה"ב. הדבר העלה את חמתו של שר החוץ לשעבר אביגדור ליברמן, אז חבר אופוזיציה, שהגיב בחריפות: "ה'פוגרום' הזה שמבצע ראש הממשלה במשרד החוץ הוא לא רק הבעיה של עובדי המשרד".

לקראת הדיונים בתקציב 2019 (שעבר בתחילת 2018) הציעו אנשי האוצר הצעה מרחיקת לכת אפילו יותר: לסגור לא פחות מ־22 נציגויות בשנים 2018־2020, כדי לחסוך מבסיס התקציב 176 מיליון שקל. במקום זה, היו אמורות לקום נציגויות אזוריות, ולפתוח נציגויות למדינות בודדות רק כשמדובר במדינות מפתח. המבקר כתב שההצעה "לא נסמכה על בחינה מקצועית וסדורה של כלל השיקולים והנתונים הרלוונטיים". בנוסף, המתווה הועבר למשרד החוץ שלושה ימים בלבד לפני הדיון בתקציב בישיבת הממשלה.

לבסוף הוסכם בין שני המשרדים על סגירת שבע נציגויות בתמורה לתוספת תקציבית חד־פעמית בגובה 140 מיליון שקל, במסגרת לוחות זמנים צפופים שזכו גם הם לביקורת. בפועל, כפי שניתן להבין מהנתונים, סגירת הנציגויות הוקפאה בשל החלטת הדרג המדיני, ולבסוף אף נפתחו נציגויות חדשות תחת הממשלה הקודמת, בין היתר בזכות הסכמי אברהם. פירוש הדבר היה שגם התוספת החד־פעמית לא הועברה. יחד עם הקיצוץ החד בבסיס התקציב, משרד החוץ נאלץ להקצות לפעילות דיפלומטית רק 42 מיליון שקל, 21% מהתקציב שנוצל בפועל לצורך פעילות בחו"ל בשנה שלפני כן.

נציין שמאז אותה שנה קשה חל שיפור. ב־2022 תקציב המשרד (לאחר שינויים) הגיע לשיא של יותר מ־2 מיליארד שקל, אך הממשלה הנוכחית הורידה אותו שוב. ב־2024 הוא עומד על 1.8 מיליארד, סכום נמוך משמעותית מרוב השנים בעשור האחרון.

עוד כתבות

גוגל כרום / אילוסטרציה: Shutterstock, Evan Lorne

משרד המשפטים האמריקאי לוחץ על גוגל להיפרד מדפדפן כרום

משרד המשפטים האמריקאי מבקש מבית המשפט הפדרלי להורות לגוגל למכור את דפדפן האינטרנט כרום, כפתרון לתיק ההגבלים העסקיים המתנהל נגד החברה ● בבקשה נכתב כי אילוץ החברה למכור את כרום יסייע ליצירת תנאים שווים יותר עבור המתחרים בתחום ● באוגוסט האחרון נקבע כי גוגל מחזיקה במונופול בשוק החיפוש

מורגן סטנלי, ניו יורק / צילום: Shutterstock

במורגן סטנלי מסמנים שתי מניות מבטיחות. לאחת מהן צופים זינוק של 660%

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● רויאלטי פארמה וטנאיה ת'רפיוטקס הן שתי מניות ביוטק די מדשדשות בוול סטריט ● אבל לאחרונה, בנק ההשקעות הענק מורגן סטנלי פרסם עליהן המלצה חריגה, בה הוא צופה זינוק של 98% בראשונה ו־660% בשנייה ● בינתיים, שאר המשקיעים לא ממהרים להשתכנע

נתב''ג. משבר תעופה חמור / צילום: טלי בוגדנובסקי

השמיים נופלים: מה יעצור את משבר התעופה החמור שאליו נקלעה המדינה

יותר משנה מפרוץ המלחמה ונראה כי החזית מול חברות התעופה הזרות רק מסתבכת ● במשרד התחבורה עדיין לא הצליחו להעביר את התיקונים הנדרשים בחוק, ובדרך לגיבושו ניתנה הצצה ללחצי לוביסטים ופוליטיקאים ● בינתיים הבעיה לא קרובה לפתרון, ובעוד שהחברות הישראליות ממשיכות ליהנות מהמצב, בכירים בענף אומרים: "המשבר ייגמר רק כשהמלחמה תיגמר"

מפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

מה מונע ממפרץ חיפה להתחזק כמטרופולין, ומה אפשר לעשות?

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם: התוכנית לפיתוח מפרץ חיפה

דני לוי, מפקד מחוז חוף / צילום: דוברות המשטרה

האם מספר הנרצחים בחברה הערבית ירד תחת כהונת המפכ"ל דני לוי

המפכ"ל הטרי התגאה בתוצאות שהביא בלחימה בפשיעה בחברה הערבית. אבל עוד מוקדם לחגוג ● המשרוקית של גלובס

גאוטם אדאני, ראש קבוצת אדאני / צילום: APSEZ

כתב אישום על הונאת ענק: הבעלים ההודי של נמל חיפה מסתבך

המיליארדר גאוטם אדאני ושני בכירים נוספים מואשמים בקשירת קשר לביצוע עבירה, בפרשה בה לפי החשדות הם השיגו מימון מגורמים בארה"ב ובעולם "על בסיס מסמכים שיקריים" ● בנוסף הם מואשמים בכך שהסכימו לשלם שוחד של כ-250 מיליון דולר לגורמים ברשויות בהודו

בנייה בישראל. ''הוצאות חריגות שוחקות את הרווחיות של היזמים'' / צילום: Shutterstock

קבלני הביצוע נשארו בלי רווח, ויזמי הנדל"ן נדרשים לפתוח את החוזים והכיס

חברות הביצוע דורשות מהיזמים לפתוח חוזי בנייה סגורים וקבועים מראש, בשל התייקרויות בשוק מעבר למדדי הלמ"ס ● תוספות התשלום מגיעות כיום לעד 5% מעלויות פרויקטים ● בדניה סיבוס דורשים מלמ"ס לעדכן את המדדים, "ואם הדברים לא ייפתרו, נשקול הגשת בג"ץ"

אילוסטרציה: Shutterstock

ההורים נתנו כסף במתנה לרכישת דירה, ואז הזוג התגרש. מה קבע ביהמ"ש?

בני זוג רכשו דירה תמורת 1.8 מיליון שקל, כשסך של 300 אלף שקל שולם ע"י הורי האישה ● כשזו התגרשה, הוריה תבעו שהבעל לעבר ישיב להם את הסכום שהשקיעו בדירה, לטענתם במסגרת "מתנה על-תנאי" ● כיצד הכריע בית המשפט?

המגדל נפתח ב-2006 והיה הבטחה גדולה בשוק מגורי היוקרה במרכז מיאמי / צילום: mondialrealty.com

בניין מגורים יוקרתי בן 18 שנה עומד במרכז תעלומה נדל"נית במיאמי

קן גריפין, המנכ"ל של קרן הגידור סיטדל, רוצה להקים את מטה החברה על שטח של כ-16 דונם במיאמי ● הבעיה: בניין דירות בן ה-22 קומות שניצב במרכז השטח, ובמשך השנתיים האחרונות נקנה דירה אחרי דירה על ידי רוכש אנונימי ● בנתיים בעלי הדירות בבניין בטוחים: גריפין הוא הקונה האנונימי

מאט גייטס, מועמדו של טראמפ לתפקיד התובע הכללי / צילום: Reuters, Mike Blake

מאט גייטס הסיר את מועמדותו לתפקיד התובע הכללי של דונלד טראמפ

גייטס, שמועמדותו לוותה בביקורת רבה, על רקע חקירה פדרלית שהתנהלה נגדו בחשד לקיום יחסי מין עם קטינה, הודיע שיוותר על התפקיד ● "אישור המינוי שלי הפך, שלא בצדק, להסחת דעת מהעבודה הקריטית של טראמפ/ואנס", צייץ גייטס ברשת X

איור: גיל ג'יבלי

TSMC במקום אנבידיה? הנוסחה שתעזור לכם לבחור מניות לטווח ארוך

וורן באפט בנה את הונו מזיהוי של מניות ערך בסקטורים מסורתיים בתקופות משבר, אבל האם זו הבחירה העדיפה לכל משקיע? ● מה היתרונות והחסרונות של כל אחד מסוגי המניות, ואילו חברות מאפשרות למשקיעים ליהנות מכל העולמות? ● שאלת השבוע

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

וול סטריט ננעלה בעליות; גוגל ירדה ב-4.5%, אינוביד זינקה ב-86%

דאו ג'ונס עלה ב-1% ● יו"ר הרשות לניירות ערך האמריקאית, גארי גנסלר יעזוב את תפקידו ב-20 לינואר ● משרד המשפטים האמריקאי קבע שעל גוגל למכור את הדפדפן כרום ●  אינוביד הודיעה על מיזוג שיהפוך אותה לחברה פרטית ● הביטקוין לא עוצר: נסחר סביב 98,000 דולר ● סופר מיקרו קומפיוטר השלימה זינוק של 60% מתחילת השבוע ● בג'יי.פי מורגן מסמנים שתי מניות מעניינות לקראת 2025

מילואימניקים בשטחי הכינוס / צילום: Associated Press, Ohad Zwigenberg

השינוי שהאוצר מתכנן בתגמול למשרתי המילואים

התוכנית שמנסים לקדם בימים אלו באוצר, מבקשת להגביל את היכולת של המילואימניקים לקבל תגמול על השירות ועל שכר עבודה במקביל ● מטרת התוכנית היא לצמצם את עלויות התשלום העודפות ולייעל את מערך המילואים

מנות טריות, צבעוניות וטעימות להפליא בבר הנמוך בעולם / צילום: אסף ורומי - תיירות קלי''ה

אחד החופים היפים בישראל נמצא במקום שלא חשבתם עליו

מוזיאון שמאגד 30 אמני גרפיטי מכל הארץ, תצפית עוצרת נשימה, תערוכה לאורך כביש 90 ובר כיפי שמיועד גם לילדים ● יום בקיבוץ קלי"ה שבים המלח ● חגית אברון תופרת יום

מלחמת המטבעות בין האירו לדולר חוזרת / אילוסטרציה: Shutterstock

מלחמת המטבעות חוזרת: האירו נחלש מול הדולר, וזאת לאו דווקא בשורה טובה לשקל

הדולר מתחזק בעקביות מול רוב המטבעות מאז הבחירות בארה"ב, ומתקרב לנקודת שוויון מול האירו ● מי שעשויה להרוויח מהמצב היא גרמניה שנקלעה לתקופה קשה, ופיחות במטבע יהפוך את היצוא שלה לאטרקטיבי יותר ● וגם: הסיבות לכך שהשקל דווקא מתחזק

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בת"א; מדד הבנקים עלה ב-1.3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק קלות מול המטבעות הזרים ● הביטקוין לא עוצר: מתקרב למחיר של 98,000 דולר ● אסטרטג שווקים מזהיר מפני בריחת משקיעים משוק האג"ח האמריקאי ● פוריה פיננסים: הפסקת אש בגזרה הצפונית צפויה להוביל להתחזקות של השקל בטווח הקצר ● והאם הריבית בארה"ב תרד מהר יותר מהתחזיות?

בתי הזיקוק, חיפה / צילום: שלומי יוסף

בזן: רווח של 95 מיליון דולר בשלושת החודשים, והפסד ברבעון

קבוצת בתי זיקוק נפט דיווחה על הפסד של 15 מיליון דולר לעומת רווח ברבעון המקביל לאור צמצום רווחי הזיקוק ● מנכ"ל בזן מדגיש: "בתקופת הדוח חלה ירידה בסביבת המרווחים, אך מרווחי הסולר והבנזין נותרו ברמה גבוהה ביחס לממוצע הרב-שנתי"

ביטקוין / אילוסטרציה: Shutterstock

מחזיקים מטבע דיגיטלי בחו"ל? בקרוב, המידע עליכם יגיע בקלות לרשות המסים

ישראל מצטרפת לתקן ה־CRAF של ה־OECD, במסגרתו ישתפו המדינות במידע בנושא קריפטו ● המנגנון ייכנס לתוקף ב־2027, וברשויות עובדים על הטמעתו ● מומחה למיסוי: "הכרחי להשלים המהלך בגילוי מרצון" ● לאחרונה הגבירה רשות המסים את פעילות האכיפה בנושא

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לראשונה מזה חודשים: איתותים על אפשרות להורדת ריבית

ביום שני הבא יפרסם בנק ישראל את החלטת הריבית האחרונה לשנת 2024, והוא צפוי להשאיר אותה ללא שינוי ● אך בינתיים בשווקים מתחילים לצפות את סוף המלחמה, ושם כבר רואים את הורדת הריבית באופק

בנק מזרחי טפחות / צילום: איל יצהר

מזרחי טפחות: הרווח הנקי זינק ב-30% ל-1.4 מיליארד שקל

התשואה על ההון הגיעה לרמה גבוהה ביותר עד כה בקרב הבנקים הגדולים - 19% ● בדומה למתחרים, מזרחי טפחות הציג צמיחה חדה באשראי לציבור