גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הישראלי שמשיק שבב חדש ומכריז: "הוא עדיף על זה של אנבידיה"

שבע שנים אחרי שאלעד רז הקים את נקסט סיליקון, הוא משיק שבב שינסה להתחרות במעבד החדש של אנבידיה ● אך הדרך עד שחברות הענק יעזבו את מלכת השוק לטובת סטארט־אפ מגבעתיים ארוכה: "אין לנו את הכוח שלה, אנחנו עדיין לא מסוגלים להשקיע מיליארדים בפיתוח" ● מה מיוחד בשבב שכבר משך את ממשלת ארה"ב?

אלעד רז / צילום: Allblocks
אלעד רז / צילום: Allblocks

השקת השבב המתקדם של אנבידיה, "בלאקוול", בחודש מרץ האחרון, היתה לאחת ההכרזות האסטרטגיות של ענקית השבבים, שביקשה לשדרג את עיבוד הבינה המלאכותית ולחזק את מעמדה בשוק. מי שצפה מהצד והרגיש מעודד מההכרזה היה דווקא הישראלי אלעד רז, מנכ"ל חברת נקסט סיליקון (NextSilicon), שמתחרה באנבידיה בשוק השבבים.

פרשנות | ענקיות הטכנולוגיה כבר הוציאו מיליארדי דולרים על מוצר אחד. עכשיו הן בבעיה 
ראיון | המשקיע שהחזיר לישראל את הקרן המובילה בעולם 

"הצגת הבלאקוול היתה הדבר הכי טוב שקרה לנו", הוא מודה. "לקוחות שמחזיקים במחשבי־על לא נזקקים להריץ יישומי AI ולכן אין להם מה לעשות עם שבבים כה יקרים. הם סברו שקניית בלאקוול תהיה אסון עבורם. הוא צורך פי שניים יותר חשמל מהשבב הנוכחי, עולה כפול ומספק רמת ביצועים דומה. זה היה רגע התפכחות עבור הלקוחות שלנו, שהבינו שכדי לבנות מחשב־על חדש הם חייבים להוציא פי ארבעה ממה שהוציאו עד כה".

 

אל תקראו לו מעבד

בשבע שנות פעילותה עמלה החברה בניהולו של רז על השקת שבב שלטענתה יכה את שוק הבינה המלאכותית. היא גייסה עד כה 300 מיליון דולר, לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר, מקרנות הון סיכון כמו תי'רד פוינט של המיליארדר דן לואב, סטנדרט, פלייגראונד, אמיתי ונצ'רס ואלף. עד כה השיקה שבב ניסיוני, "מאבריק־1", שמכרה לאוניברסיטאות, מכוני מחקר ולמשרדי ממשלה בארה"ב בעשרות מיליוני דולרים כדי לבדוק את היתכנות הקונספט.

כעת היא משיקה שבב עתיר ביצועים למכירה בשוק החופשי בשם "מאבריק־2" (Maverick 2), הטוען לכתר השבב בעל יחס הביצועים הגבוה ביותר לצריכת חשמל. עם זאת, רז נזהר שלא לכנות את השבב, שמפותח בישראל ומיוצר במפעלי TSMC בטייוואן, "מעבד", ומעדיף לקרוא לו "מאיץ חישוב תבוני". "זה דבר אחר לחלוטין. השבב מאיץ יישומים במהירות גבוהה פי ארבעה ממעבדים גרפיים ופי 20 ממעבדי ליבה, והבסיס לכך הוא שילוב של חומרה ותוכנה", הוא מסביר.

מלחמת חרבות ברזל פרצה בסמוך לשחרור ה"טייפ אאוט", השלב שבו השבב נשלח לייצור, ולכן החברה נאלצה לדחות אותו בחודשיים. "ב־8 באוקטובר התחלנו להדפיס את הכיתוב 'עם ישראל חי' על כל שבב מאבריק־2, שיגיע לכל אחד מלקוחותינו ויחיה שם לנצח", מספר רז.

עד שהקים את נקסט סיליקון ב־2017, רז שימש כדירקטור תוכנה במלאנוקס - אליה הצטרף לאחר שמכר לה חברת תוכנה בשם אינטגריטי בתמורה ל־10 מיליון דולר. במהלך עבודתו תהה מדוע השבבים מפותחים עשרות שנים באותו מבנה חומרתי, שכן שילוב תוכנה על גבי החומרה עשוי לשפר את ביצועיה. לדבריו, "כל מה שקיים כיום בשוק - ממעבדים גרפיים, דרך מעבדי ליבה או מאיצים ל־AI או למידת מכונה - הם מעבדים שמקבלים פקודות. אצלנו יש אלגוריתם שעל פי עקרון הפארטו, 20/80, קובע מה חשוב ברגע זה להפעלת תוכנה, מבצע חישוב ומשנה את החיווטים בחומרה".

למעשה, מסביר רז, האלגוריתם מעצב מיידית שבב ייעודי זמני בחומרה לצורך הפעלת התוכנה הספציפית. "כך, ניצולת החשמל יעילה יותר כי משתמשים רק בחלק קטן מהשבב. במעבד רגיל אחוז קטן מבצע פעולות מתמטיות וכל השאר עוסקים בהעברת נתונים, אצלנו זה יותר חצי־חצי".

עד כמה זה ייחודי לעומת מה שקיים כיום? אין לכם מתחרים?
"אנחנו היחידים עם שבב שאינו מעבד. כל חברה אחרת שתרצה להתחרות בנו תצטרך לפחות ארבע שנות עבודה, לכתוב את כל החומרה והתוכנה מההתחלה".

איך לנצח את אנבידיה

אתה מצפה שחברות ענק יחליפו מעבדים של אנבידיה הגדולה באלה של סטארט־אפ ישראלי מגבעתיים?
"אני לא רואה איך מחר בבוקר כולם עומדים בתור ונעשה 26 מיליארד דולר ברבעון כמו אנבידיה. עלות הפיתוח של בלאקוול היא 10 מיליארד דולר, איך אנחנו, שהוצאנו אחוז מזה, כ־100 מיליון דולר, נתחרה בה? היתרון שלנו הוא הארכיטקטורה השונה שפיתחנו. אי אפשר לנצח את אנבידיה עם עוד משהו מאותו הדבר. אנחנו מאמינים שהשבב שלנו יעיל יותר ויכול לנצח בתחומי ה־AI ומסדי הנתונים, אבל בחרנו להתחיל במקום שבו יש לנו יתרון - מחשבי־על. שם אנחנו מאפשרים לארגוני ענק לענות על שאלות שהטכנולוגיה הקיימת לא מאפשרת להם לענות עליהן. אחרי שנוכיח את עצמינו בעולם הזה נעבור לשוק ה־AI".

נקסט סיליקון עובדת כיום עם מכוני מחקר ממשלתיים ואוניברסיטאות בבניית מחשבים מקומיים שיוכלו לבצע פעולות מורכבות - כמו חישוב פעולות של מולקולות בתהליך פיתוח תרופה, סימולציות של מנועים ויצירת אנרגיה באמצעות תהליך התכה במעבדה. החברה עובדת עם משרד ההגנה האמריקאי וכן עם מעבדת "סנדיה" השייכת לתכנית הגרעינית במשרד האנרגיה האמריקאי - לה תספק בשנה הבאה מחשב־על בשם "ספקטרה", שיתבסס על מאבריק־2.

בחרתם בשוק נישתי, לא מה שיביא לכם תפוצה עולמית.
"זה השוק שישנה את עולם המחשוב והמעגלים החשמליים. השוק מגלגל 50 מיליארד דולר מדי שנה, מהם 20 מיליארד דולר במכירות שבבים. אם זו נישה - היא לא קטנה בכלל".

בחברה מתכננים כבר ב־2026 להיכנס לשוק שרתי הבינה המלאכותית ואפליקציות נוספות, הן באימון מודלים והן בהפעלתם. "עד 2026 נשיק שבב שיהיה פי שלושה טוב יותר מזה של אנבידיה. יתרה מכך, אף אחד לא יודע כיצד ייראו מודלי השפה בעתיד, אבל בשבב כמו שלנו, שיודע להתאים את עצמו לכל סוג של טכנולוגיה, ניתן להכיל גם מודלים שעוד לא הומצאו".

אנבידיה שולטת על כל שרשרת הערך של שוק ה־AI, ממעבדים ועד יצרניות כמו דל וסופר מיקרו, להן היא מכתיבה כיצד לבנות את השרתים. אלה כוח ועוצמה שאין לכם.

"אני מסכים שאין לנו כוח דומה לשל אנבידיה, שזה לתפור מחשבי־על בהזמנה עבור ארגונים גדולים. יש לה מעבדים, שרתים ורכיבי תקשורת שהיא רכשה ממלאנוקס במיליארדי דולרים, והיא יכולה להגיע לתת ללקוח את כל מה שהוא צריך. אנחנו עדיין לא מסוגלים להשקיע מיליארדים בבניית זרוע ורטיקלית כזו, ולכן פונים מראש ללקוחות יותר מתוחכמים. זה החיסרון שלנו מול אנבידיה".

הכשרות AI צבאיות

ישנם האומרים שישראל איבדה את ההובלה בתחום הבינה המלאכותית, או שהיא מעולם לא הובילה בו, כפי שהיא מובילה בתחום הסייבר או התוכנה. רז אומר כי "האקוסיסטם הישראלי מוכוון לסייבר, כשהשורש לכך הוא צרכים ביטחוניים. בתיכון יש קורס סייבר, אין קורס של רשתות נוירונים. לדעתי זה מקצוע חובה, ובטח בצבא".

לדבריו, "הצבא חייב להתחיל להשקיע בהכשרה של יותר חיילים בתחומי AI, רשתות נוירונים ותשתיות מחשוב. מלחמות העתיד מכתיבות זאת. מה נעשה עם כל המידע המודיעיני שנאגור? חייבות להיות מערכות שמייצרות הקשרים, עושות חיבורים ומבינות לאן האויב הולך. הלקח של 7 באוקטובר מכתיב זאת".

תקציב המדינה לכל תכניות ה־AI עומד על 500 מיליון דולר למשך שלוש שנים, סכום זעום ביחס להשקעות בארה"ב, סין או בריטניה.
"אם נסתכל סביבנו, לכל המדינות המתקדמות יש מחשבי־על לאומיים. לישראל אין, אנחנו נעזרים במחשבים של מדינות אחרות. המדינה חייבת להבין שתשתית מחשוב היא נכס אסטרטגי. ברגע שיקום כאן מחשב־על בקנה מידה לאומי, ייצאו מכאן טכנולוגיות שלא הכרנו".

כבר לא קמות בישראל חברות שבבים כמו בעבר.
"זו בעיה בינלאומית. עלות פיתוח שבב מתחילה באזור של 120-150 מיליון דולר, וכדי לגייס סכום כזה עם הקמת החברה אתה צריך סיפור באמת מיוחד, שמתאר איך תייצר הכנסות ומסביר איך תתחרה בענקיות כמו אנבידיה. זה לא קל, אבל בשנים 2020-2021 קמו חברות כאלה, וב־2023 ברז ההשקעות בתחום פסק".

עוד כתבות

טראמפ צופה בסרטון של האריס במהלך עצרת בפנסילבניה / צילום: ap

האריס מכוונת ל"משאל עם" על טראמפ, שכבר מכין את מאה ימי השלטון הראשונים

סגנית הנשיא אומרת לרבבות בעצרת הסיכום שלה בוושינגטון שטראמפ "לא יציב ואחוז תאוות נקם", ובמקביל סקר חושף ש־44% מהאמריקאים חושבים שהוא "פשיסט" ● אולם, כ־50 מיליון כבר הצביעו, מה שמקטין את השפעת הרטוריקה של הימים האחרונים על תוצאות הבחירות

מומחי מודיעין מנסים להבין איך ישראל תקפה באיראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: צילומי לוויין חושפים את הרס הבתים בדרום לבנון, האיראנים מכפילים את תקציב הביטחון השנתי, ובשבדיה שוקלים לדרוש הכרה בישראל כחלק מהדרישות לקבלת אזרחות • כותרות העיתונים בעולם

צומת עזריאלי / צילום: איל יצהר

"כמו דומינו": כך השביתה תאונה אחת את כל גוש דן

תאונות הדרכים יוצרות פקקים שמשפיעים לא רק על הנהגים ברכב הפרטי, אלא גם ובעיקר על התחבורה הציבורית ● הבעיה הזו אמנם לא ייחודית לישראל, אך היא מורגשת בה הרבה יותר כי הגידולים בביקושים במדינות וערים אחרות היו יותר מתונים ואיפשרו השתדרגות של התשתיות התחבורתיות באופן הדרגתי

הראל לוקר / צילום: איל יצהר

פז מוכרת נכסי לוגיסטיקה ב-127 מיליון שקל לאגד נדל"ן: "מימוש נכסים עודפים"

במסגרת העסקה ימכרו שלושה נכסים שונים ופז תרשום רווח של כ-35 מיליון שקל ● הרוכשות אגד נדל"ן ונדב ב.לוגיסטיקה ציינו שרכישת המקרקעין תוביל להקמת ארבעה פרויקטים בהשקעה משותפת של מאות מיליוני שקלים

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: אבי אוחיון לע''מ

לשכת נתניהו: "דורשים להסיר את צו איסור הפרסום על הפרשה"

הפנייה באה על רקע הפרסומים ביממה האחרונה לפיהם ישנה מתיחות בין הדרג המדיני לביטחוני סביב הדלפת מסמכים ביטחוניים ● עוד פורסם, כי יועציו הקרובים של ראש הממשלה התייעצו עם עורך הדין עמית חדד

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

OpenAI משיקה רשמית את מנוע החיפוש שלה

השירות החדש יספק נתונים בזמן אמת הכוללים תוצאות ספורט, מחירי מניות, חדשות, תחזיות מזג אוויר ועוד ● המהלך מכניס את החברה לתחום החיפוש המקוון, זאת לצד ענקיות כמו גוגל ומיקרוסופט, כמו גם חברת פרפלקסיטי

היכונו לגזירות בענף הרכב / צילום: יוסי כהן (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

הנהגים ישלמו למדינה עוד כ-5.5 מיליארד שקל בשנתיים הקרובות. הנה הגזירות

מתחזית הכנסות המדינה בתקציב החדש שפורסם עולה כי הטבות המס לרכבים חשמליים יבוטלו בהדרגה, ומס גודש יוחל על כלי רכב שנכנסים לערים הגדולות בשעות העומס ● המשמעות של המהלכים הצפויים עשויה להיות עלייה של עד כ-10% במס הקנייה האפקטיבי הממוצע על כלי רכב חדשים ● השבוע בענף הרכב

סאטיה נאדלה, ​מנכ''ל מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Ted S. Warren

דוח רבעוני חזק למיקרוסופט; היכתה את התחזיות בהכנסות מהענן

מיקרוסופט עקפה את התחזיות בשורת ההכנסות שגדלו בכ-16% בהשוואה לרבעון המקביל ● גם הרווח למניה היה גבוה מהצפוי ועמד על 3.30 דולר למניה ● המניה עולה בכ-1% במסחר המאוחר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; חומרים: shutterstock

סכומים בהיקף של מעל 500 מיליון דולר: סבבי הגיוס של חברות ההייטק הישראליות

בשבוע האחרון הכריזו שמונה חברות הייטק ישראליות על סבבי גיוסים, כאשר סך כל הגיוסים הגיע לסכום של 566 מיליון דולר ● את גל הגיוסים הובילה חברת הסייבר ארמיס עם גיוס בגובה של 200 מיליון דולר, לפי שווי של 4.3 מיליארד דולר

צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מדוע זינקו מניות הבנקים אתמול והגיעו לשיאים חדשים?

מדד ת"א בנקים 5 ננעל אמש בשיא כל הזמנים, על רמה של 4,510 נקודות ● על רקע הזינוק במדד, התפוגג החשש כי ההפרשה הרוחבית שהמפקח על הבנקים עתיד לדרוש תשפיע על דוחות הרבעון השלישי

''''ריביות מדוכאות ומדיניות מוניטרית קלה הן נחלת העבר'' / צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

בכירי וול סטריט בטוחים: כולם מפספסים את מה שעומד לקרות

מנהלי הכספים הכי גדולים בארה"ב חוששים מ'האינפלציה המוטמעת' במדינה ● מנכ"ל בלאקרוק: "יש לנו מדיניות ממשלתית שמגבירה אינפלציה ואיש לא שואל 'באיזה מחיר?'" ● מנכ"ל מורגן סטנלי: "נגמרו הזמנים של כסף זול וריביות אפסיות" ● מנכ"ל ג'יי.פי.מורגן: "האינפלציה עשויה להתחדש כפי שקרה בשנות ה-70"

ראש ממשלת ספרד, פדרו סנצ'ז / צילום: Shutterstock

ספרד מבטלת חוזה לרכש נשק מחברה ביטחונית ישראלית, ומצהירה: נפסול נוספות

משרד הפנים הספרדי הודיע כי הוא מבטל חוזה לאספקת 15 מיליון כדורים בתמורה ל־7 מיליון אירו מחברת גרדיאן אחזקות ● עוד קבע כי חברות ישראליות ייפסלו מהתמודדות במכרזים בעתיד "כל עוד המלחמה נמשכת" ● בשלב זה, בענף לא מכירים צעדים דומים מצד אירופה

דיני ירושה / צילום: Shutterstock, Maxx-Studio

מה אומר הסדר "יורש אחר יורש", ואיך זה עובד בפועל?

חוק הירושה מאפשר למוריש לקבוע מה יקרה עם רכושו גם לאחר מותו של היורש הראשון ● אלא שהמציאות מציבה בפני ההסדר אתגרים ● מה קבע העליון, וכיצד זה עובד בשטח?

עמוס שוקן / צילום: יח''צ

מו"ל עיתון הארץ כינה את מחבלי הנוחבה "לוחמי חופש". שורה של גופים ציבוריים, ממשלתיים ופרטיים קראו לביטול מנויים ועצירת פרסום

עמוס שוקן טען בכנס העיתון בלונדון כי ישראל משליטה שלטון אפרטהייד בעזה ● גורמים ממשלתיים וציבוריים הודיעו על ביטולי מנויים ועצירת פרסום, בהם: משרד הפנים, החינוך התחבורה והתפוצות וראש עיריית נשר ● בעקבות ההתפתחויות ניסה שוקן להבהיר את הדברים - אך לא חזר בו ● עורך הארץ לא השיב לשאלת גלובס האם העיתון כבר סובל בפועל מגל ביטולים

רן עוז, מנכ''ל קבוצת ישראכרט / צילום: תמי בר שי

נחתמה עסקת מכירת השליטה בישראכרט למנורה מבטחים בשווי של 3.15 מיליארד שקל

לאחר סבב מגעים מואץ שהתנהל היום, אישר דירקטוריון ישראכרט בראשות תמר יסעור את פרטיו והערב נחתם ההסכם ● לאחר שאל על נסוגה מהצעתה, מנורה נותרה המתמודדת היחידה בפועל על רכישת השליטה ● לאחר אישור בעלי המניות, העסקה דורשת את אישורי רשות התחרות ובנק ישראל

התרופה Enhertu מקטגוריית ה־ADC לטיפול בסרטן שד / צילום: ap, Business Wire

הטכנולוגיות שמשנות את עולם הרפואה וצפויות לגלגל מיליארדים

דוח חדש של חברת הייעוץ BCG ממפה את הפעילות בקטגוריות התרופות החדשות, ומנסה לחזות לאילו מהן יש את הפוטנציאל הכלכלי הגדול ביותר ומי מהן יהיו מבטיחות במיוחד עבור החולים ● וגם: התחומים ששווה לשים עליהם עין למרות שאינם צפויים לרשום הכנסות בקרוב

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

הדרמה הלילית והדילמה של רגב: מאחורי הקלעים של דיוני התקציב

בהצעת התקציב שהונחה על שולחן הממשלה, הוצע לקצץ 700 מיליון שקלים לתשתיות מדי שנה עד לשנת 2028 מתקציב המזומן של משרד התחבורה ● לגלובס נודע כי במסגרת הדיונים הוצעו למשרד התחבורה חלופות שונות - ביניהן העלאת מחיר כרטיס נסיעה בתחבורה הציבורית ב-3.8 שקלים, יחד עם אימוץ השלב השני של רפורמת "צדק תחבורתי" שכולל נסיעה חינם לגמלאים

מנכ''ל אפל, טים קוק / צילום: ap, Jeff Chiu

רבעון סוער לאפל: מכירות האייפונים זינקו, מס עתק פגע ברווח הנקי

אפל דיווחה על הכנסות של 94.9 מיליארד דולר ורווח למניה של 1.64 דולר, מעט מעל הצפי ● עם זאת, הרווח הנקי ירד בשל העובדה שהייתה צריכה לשלם את מס האיחוד האירופי ● שולי הרווח הגולמי היו 46.2%, מעל התחזיות של 46.0% ● יורדת ב-2% במסחר המאוחר

מטקס ציון עשור להנפקת סייברארק בנסדא''ק / צילום: ואניה סאוויק – נסדא''ק

לבנק ההשקעות ג'פריס יש המלצה חמה על מניות הסייבר מישראל

סייברארק, פאלו אלטו וצ'ק פוינט הן בין המומלצות של אנליסט ג'פריס ג'ו גאלו ● הוא סבור כי תקציבי אבטחת הסייבר לא ייפגעו, מעריך שהקונסולידציה בתעשייה תימשך, וצופה עלייה בתקיפות ● וגם: כיצד מושפע תחום הסייבר ממהפכת ה-AI ומהמלחמות?

סאטיה נאדלה ומייקל סיילור / צילום: רויטרס

הוא הימר על הביטקוין, הזניק את החברה שלו ב-500% ועכשיו קורא תיגר על מיקרוסופט

במיקרוסופט שוקלים להתחיל להשקיע בביטקוין, מה שיכול להשתלם פעמיים לענקית הנכסים בלקרוק, שמחזיקה במניות ענקית הטק וגם משקיעה גדולה בקריפטו ● מי שניצל את המומנטום כדי להקניט את המנכ"ל הוא מייקל סיילור ממיקרוסטרטג'י, שזינקה פי 6 בשנה